Безгласният GSM

Собственикът на "Макс Телеком" Даниел Купсин

Безгласният GSM

"Макс Телеком" старира с пренос на данни и обещание за мобилни разговори до края на годината

Паулина Михайлова
14413 прочитания

Собственикът на "Макс Телеком" Даниел Купсин

© Надежда Чипева


"Не можеш да отидеш на едно парти, което си тече и без теб и никой не те е канил, да си поискаш централното сепаре и даже да очакваш, че ще те почерпят с най-хубавия коняк." Така собственикът на "Макс Телеком" Даниел Купсин описва опита на компанията си да навлезе на българския телекомуникационен пазар. Купсин със сигурност е наясно, че седналите в трите централни сепарета "Мобилтел", "Глобул" и БТК биха му дали всичко на всичко една студена вода.

Но той не показва никакво намерение да си тръгва. След като вече е инвестирал доста пари в проекта си в България, лондончанинът от Русия е видимо жаден за успех - през декември 2011 г. "Макс Телеком" получи лиценз за мобилен оператор, сега тя даде търговски старт на услугите си за безжичен пренос на интернет на територията на няколко града. А мениджмънтът и собственикът й дадоха заявка, че до края на годината ще пусне и гласови обаждания.

Време за подаръци

"Макс Телеком" беше създаден от основателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев, който всъщност взе преди близо две години и половина от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз да изгради мрежа по стандарт LTE (Long Term Evolution) и да предлага услуги чрез нея. Стойчев обаче не можа да плати таксата за разрешителното, да не говорим за реално изпълнение на проекта. Затова той продаде компанията на Даниел Купсин миналата пролет. Оттогава насам според източници на вестника общата сума на неговото вложение в оператора тук е близо 50 млн. евро. Цената на самата сделка със Стойчев не беше обявена. Според Търговския регистър ставаше въпрос за около 14 млн. евро, но в случая част от парите са били поемане на дългове. После стойността на договора с NSN за изграждане на самата LTE мрежа беше 15 млн. евро, а отделно 30 млн. лв. беше еднократната такса към КРС за самото разрешително. Междувременно се плащат и годишни такси за заетите честоти.

Конкретният резултат от всички тези вложения за момента е, че "Макс Телеком" все пак даде търговски старт на услугите си като LTE оператор. От средата на изминалата седмица "Макс" (новият търговски бранд на дружеството) раздава свои СИМ карти на клиенти. Операторът е сключил договор за партньорство с дистрибуторите на Apple - така всеки, който си купи таблет iPad, ще получава и СИМ карта на "Макс Телеком" безплатно. Карти, разбира се, могат да се вземат и от магазините на самия оператор. За момента обаче те осигуряват възможност само за мобилен пренос на данни и достъп до интернет, и то на територията на няколко града: София, Русе, Сливен, Стара Загора и Банско. Както можеше и да се очаква, стартът е с промоция, която прави картата и първите месеци мобилен интернет през нея по-скоро подарък.

Големият скок

 

20

на сто от населението на България има достъп до мрежата на "Макс Телеком".

За момента обаче "Макс Телеком" не разполага с нито едно от двете основни неща, които превръщат интернет доставчика в мобилен оператор: гласова услуга и национално покритие. LTE мрежата му има обхват върху 20% от населението на страната (плановете са до края на годината процентът да достигне 35). Мобилни разговори не се предлагат, а и от това няма смисъл, ако те могат да се проведат само в рамките на пет града. Тоест големият скок за "Макс Телеком" зависи от това дали ще успее да подпише споразумение с "Мобилтел", "Глобул" или БТК да ползва мрежата им срещу заплащане там, където няма покритие (т.нар. национален роуминг).

Засега такова няма. Официално мениджмънтът и собственикът на оператора твърдят, че водят преговори по темата, конкретен резултат се очаква до два месеца, а евентуалното предлагане на гласова услуга, базирана на този принцип, може да се очаква между три и шест месеца по-късно. "Въпросът е не само да имаме национален роуминг, но и при приемливи условия", уточни Даниел Купсин. Неофициално източниците на "Капитал" от сектора смятат, че никой от трите оператора не желае такова споразумение, като единственият, с който все пак има някакъв шанс то да бъде подписано, е "Глобул". Единият от източниците описа ситуацията така: "Макс Телеком" имат насреща си трима главни изпълнителни директори. Единият изобщо не вярва в ползата от явления като национален роуминг или виртуални оператори, вторият знае, че има смисъл, защото компанията му влиза в такива споразумения другаде в Европа, а третият мисли, че схемата е добра, но просто няма да се случи в България."

"Да, водим преговори с оператора за национален роуминг, но на този етап не можем да разкриваме подробности", казаха от "Глобул". "Макс Телеком" се свързаха вече с нас. Подобни разговори обаче отнемат време, защото изискват детайлно проучване на очаквания бъдещ трафик в нашата мрежа. Трябва да сме сигурни, че при достъп до нея на други компании, клиентите ни ще продължат да получават от нас същото качество на услугите", казаха пък от "Мобилтел". Разговори текат и с БТК, потвърдиха от там. По всичко обаче личи, че те не са особено успешни.

Избягали от мрежата

Вариантът, който "Макс Телеком" обмислят, извън националния роуминг, е да използват за гласовия пренос т.нар. OTT (over the top) платформа - на практика това означава гласът при разговорите да минава през интернет чрез специално разработено приложение. Другата възможност е VoLTE - гласова услуга през мрежата от четвърто поколение. Според мениджърите на оператора, трите опции не са алтернативни една на друга, а по-скоро идеята е да се използват заедно. Проблемът и при вариант от типа OTT, и при този VoLTE са крайните устройства - просто на пазара няма достатъчно такива, ако изключим някои смартфони. А липсата на атрактивни "слушалки" на добра цена е сериозен проблем. Още по-голям такъв пък е да се изгради LTE мрежа с национално покритие, за да се пренася през нея глас - упражнението е скъпо и безсмислено, след като клиентите, които биха се възползвали от предимствата на "Макс Телеком" в интернет достъпа са определен процент от населението, живеещо в големи градове. При OTT решение пък пренос на мобилен глас на местата, където няма мрежа, няма как да стане. Без гласова услуга обаче шансовете за търговски успех на оператора клонят към нула.

Новата подкрепа

За да си осигури допълнително финансиране и съюзник, Даниел Купсин от няколко месеца търси партньор в "Макс Телеком". По думите му засега такъв няма. Съюзник под формата за момента на консултант обаче вече е Борис Немсич - смятаният за гуру в сектора бивш главен изпълнителен директор на Telekom Austria и Mobilkom, а впоследствие на руския "Вимпелком". Освен към телекомуникациите той има интерес и познания за България - фондът Delta Capital, където той е съдружник, инвестира през август 2013 г. в "Кеш Кредит" на Георги Крумов. Немсич замалко не стана и мениджър на БТК, преди тя да бъде придобита от Цветан Василев и VTB. Тогава той беше избран за главен изпълнителен директор на компанията от банките кредиторки, които имаха намерение да я задържат. За момента обаче не е ясно доколко Немсич само ще консултира "Макс Телеком" или и ще го финансира.

При всички положения обаче, ако операторът не стартира по-мащабно и с глас, преди "Глобул" да подмени мрежата си в края на първото тримесечие догодина, шансовете му за успех намаляват драстично. Наскоро купеният от Telenor оператор строи инфраструктура точно по LTE стандарта и ако до нейното завършване "Макс Телеком" не набере скорост, начинанието може да стане обречено.

"Не можеш да отидеш на едно парти, което си тече и без теб и никой не те е канил, да си поискаш централното сепаре и даже да очакваш, че ще те почерпят с най-хубавия коняк." Така собственикът на "Макс Телеком" Даниел Купсин описва опита на компанията си да навлезе на българския телекомуникационен пазар. Купсин със сигурност е наясно, че седналите в трите централни сепарета "Мобилтел", "Глобул" и БТК биха му дали всичко на всичко една студена вода.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  А защо просто не станат MVNO (виртуален оператор, които наема готова мрежа), вместо да създават собствена мрежа село по село, при условие че се състезават с глобални компании като Telenor (Globul) и America Movil (Mtel) в един миниатюрен пазат като България?

 • 4
  yerdna avatar :-|
  Crux

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  Ами обяснено е - защото никой от тримата големи оператори не желае да предостави мрежата си под наем на Макс. А Макс няма от кого другиго да наеме капацитет.

 • 5
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  [quote#0:"Дневник"] "Макс Телеком" беше създаден от основателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев, който всъщност взе преди близо две години и половина от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз да изгради мрежа по стандарт LTE

  Стойчев продаде компанията на Даниел Купсин миналата пролет. [/quote]

  Стойчев е Пионер...

  Изгради МобилТел ...загатна за възможностите...и Продаде

  Изгради МаксТелеком , загатна за възможностите..и Продаде
  .......

  Само черноглед може да му отнеме новаторството ,

  Първи усеща нишата , изгрежда ....
  Продава (вероятно на добра цена)
  ..........

  останалите копират

 • 8
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#6] от "transcedence345":

  Какви глупости дрънкаш и защо още не са ти изтрили мненията?! Тъп спамер!

 • 9
  the_core avatar :-|
  The Core

  До коментар [#5] от "оФча мисъл":


  Ник-а ти много добре ти пасва...

  "Стойчев е Пионер...
  Изгради МобилТел ...загатна за възможностите...и Продаде"

  Продаде го, защото разбра, че "не му е за устата лъжижа"...
  ****

  "Изгради МаксТелеком , загатна за възможностите..и Продаде"

  Аз до момента жив абонат на Макс Телеком не съм виждал.. Т.е. - продал е само някаква пършива инфраструктура, без клиентска база, само с дългове и намерения...
  ***

  "Само черноглед може да му отнеме новаторството"

  Бих казал - типичен перач, с любезната помощ на държавата.

 • 10
  dimitrov21 avatar :-P
  дурак

  [quote#9:"The Core"]Ник-а ти много добре ти пасва..............


  Бих казал - типичен перач, с любезната помощ на държавата.[/quote]

  не познаваш ли Провалени глупаци с много пари ???

  всеки е основателен по своему ;)

  а ти -двойно по-основателен ;)

  бъди жив и здрав

  .......

  а ника ми...мога да ти го отстъпя ,
  ако проявиш още малко "активност"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал