Български фирми спечелиха поръчки за 14 млн. евро от френската армия

Две шивашки предприятия ще шият военни униформи

Поръчките за френската армия дават постоянна работа на 80 човека в село Жълтуша.
Поръчките за френската армия дават постоянна работа на 80 човека в село Жълтуша.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Поръчките за френската армия дават постоянна работа на 80 човека в село Жълтуша.
Поръчките за френската армия дават постоянна работа на 80 човека в село Жълтуша.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Пореден търг на френското министерство на отбраната спечелиха българските фирми "Каро-06" и "Трансконфексион", показват резултатите от приключила през миналата седмица обществена поръчка. От години те шият униформи за чуждестранни клиенти, с което осигуряват постоянна работа на близо 80 души в кърджалийското село Жълтуша. Новите договори са на обща стойност над 14 млн. евро според официалната информация. Дейностите по тях ще се изпълняват през следващите 4 години. Според Екатерина Тодорова, която е собственик на една от фирмите, българските предприемачи в текстилната промишленост трябва да бъдат по-активни в търсенето на клиенти зад граница, тъй като на пазара има възможности, а България притежава конкурентни предимства.

Традиционен участник в конкурси

В откритата обществена поръчка на френското министерство са участвали предимно френски и белгийски компании, а българските са успели да се наредят сред печелившите със съотношението между качество и цена на показаните от тях мостри. И двете дружества са традиционен участник в търгове на големи публични институции в чужбина, което им носи положителни референции и им помага в печеленето на поръчки.

Екатерина Тодорова, която е собственик на "Каро-06" и съдружник в "Трансконфексион", обясни пред "Капитал Daily", че фирмите са изработвали както армейски, така и полицейски облекла, а поредните поръчки няма да ги затруднят, тъй като моделите не са непознати на работниците в Жълтуша. В кърджалийското село се намира основната производствена база, с която разполагат двете фирми. Там работата тече целогодишно. Когато поръчаните обеми изискват наличието на по-голям капацитет, се възлагат дейности на подизпълнители и се работи на ишлеме. "Имали сме случаи, в които даваме работа на близо 500 човека", разказа Тодорова, която добави, че новата поръчка е по-голяма от предишната, изпълнявана за френското министерство, но и друг път е имало толкова обемни договори.

"Този път заявката е за ушиване на 3 млн. панталона и 2.7 млн. сака", разказа пред "Капитал Daily" Ролан Тугайер, собственик на "Трансконфексион". Той уточни, че голяма част от производството, възложено на неговата фирма, или близо 70%, ще бъде дадено на подизпълнители. По този начин процедират и други фирми в бранша, които се конкурират с българските в търговете, които организира френското министерство на отбраната. Някои от тях шият в Далечния изток, Северна Африка и дори Мадагаскар, разказа Екатерина Тодорова. Българските фирми също работят като подизпълнители за някои френски и белгийски фирми, които традиционно обличат служителите на френски публични институции.

Бизнес в растеж

Според последните финансови отчети на двете български фирми за 2012 година дейността им е печеливша и оборотите се повишават. "Каро-06" реализирала 6.8 млн. лв. приходи от продажби, а печалбата е възлизала на 829 хил. лв. Основаната преди 8 години "Трансконфексион" е отчела 2 млн. лв. приходи от производство на униформени облекла и 2.7 млн. лв. постъпления от услуги на ишлеме за Франция, а нетната й печалба е била в размер на 1 млн. лв. Според информацията от приключилата на 21 май тази година обществена поръчка за френското министерство на отбраната "Каро - 06" ще изпълни две задания на обща стойност 9 млн. евро, а договорите на "Трансконфексион", които също са два, са за 5.2 млн. евро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  Браво!
  Да им е спорна работата и да плащат добри заплати на персонала си!

 • 2
  the_shadow avatar :-?
  The Shadow

  Ето това е пример за предприемчивостта, която дърпа напред България!

 • 3
  texaco avatar :-|
  texaco

  Аз знам едни, които шият пожарникарски униформи за Франция. На скъсан шев се пори целия тегел и се почва наново, защото се иска качество. И също са едни поръчки за милиони за наши фирми. Похвално, ама само на пръв прочит. Защо не интервюирате някоя шивачка? С колко месеца назад си получава парите? Как и колко и се плаща за тая работа? Ползвала ли е полагаем платен годишен отпуск и кога за последно? Карат ли я да се подписва на празни ведомости? Карат ли я да се крие в тоалетната, когато идват на проверка от Бюрото по труда? Как шефовете знаят, кога ще има проверка? Да продължавам ли с конкретиката ... ? Айде (по шопски) нЕма нужда. Не ручаме жабета. ......

 • 4
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Ето ти още работни места за униформи на Червената армия с дизайнер Станишев .

 • 5
  ivko666 avatar :-|
  ivko666

  До коментар [#3] от "texaco":

  Ти от къде познаваш толкова добре тези фирми?

 • 6
  gogich avatar :-?
  Гогич

  [quote#0:"статия"]Според Екатерина Тодорова, която е собственик на една от фирмите, българските предприемачи в текстилната промишленост трябва да бъдат по-активни в търсенето на клиенти зад граница, тъй като на пазара има възможности, а България притежава конкурентни предимства.[/quote]

  Конкурентни предимства? Ниско заплащане на труда + неспазване на трудовото законодателство?

 • Морган

  До коментар [#1] от "Да бе да":


  До коментар [#2] от "The Shadow":

  "Според Екатерина Тодорова, която е собственик на една от фирмите, българските предприемачи в текстилната промишленост трябва да бъдат по-активни в търсенето на клиенти зад граница, тъй като на пазара има възможности, а България притежава конкурентни предимства."

  Тези предимства за които говори госпожата, са всъщност дупки/ями в нашето законодателство а също и икономика... Ние се превърнахме в Бангладеш за Европа, и вие се радвате на това?!??!!?!?
  А на всичкото отгоре има и хора, които ви подкрепят?!!??
  Аз съм изумен!!! Защо някой от вас не направи едно проучване, за условия на труд заплати и прочие, както е написал колегата от коментар номер: 3 и след това да ръкопляскате...

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От съществуването на повече такива фирми зависи размера на заплатата в България, а не от правителството. Ако до всяко село имаше такава фирма, щяхме да стигнем много бързо в Европа.

  Искам само нещо да уточня: Селата в Кърджали имат доста добра възрастова структура, не забравяйте. В тези заводи не работят грохнали лелки с проблемно зрение.

 • 9
  muny avatar :-|
  muny

  А може би жените по Кърджалийските села трябва да продължават да сеят тютюн, а мъжете да ходят на гурбет в чужбина. Там, за разлика от фабриката, работи цялото семейство, пра-баби, баби, майки, деца...И някой от тук присъстващите софиянци, които се мръщят на 1000лв. на месец, има ли представа колко се вади от тютюна, кога се получават парите и т.н.
  Така е, има проблеми и нарушения, но трябва да има производство, за да се очаква някакво подобрение в бъдеще.

 • 10
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  До коментар [#3] от "texaco":

  Сигурно има и такива фирми, които ти описваш, обаче нека и аз ти кажа няколко приказки от челен опит. Работих в една компания за пластмасови изделия, която по принуда съвместяваше сградата с шивашки цех. За разлика от нас шивачките имаха 8-часов работен ден, столова, работно облеколо, съблекалня с душове и още куп предимства. Фирмата предимно работеше с Германия. В разговори с шивачките никога не съм чул някоя да се оплаква за неполучено запалщане. Даже някои от по-нахаканите се хвалеха че вземат допълнителна надница, когато работеха извънредни смени нощем... естествено получаваха я под масата, осигуряваха се на мин праг на 4 часа, но пък, никой, никога не е крил под масата, рпосто защото всичко си беше изрядно и условия на труд бяха добри (за българските стандарти).

  Да спомена само, че цеха се намираше в район със смесено население (електорат на ДПС)...

  И знаеш ли, защо не ти вярвам много много. Защото фирма, която има пазар навън и иска да продължава да работи, трябва да работи качествено, а за да работи качествено са нужни качествени работници. И за да имаш качествени работници те трябва да са доволни. Иначе ще отидат при конкурента ти, който ще ти вземе и пазара. А пазар, особено в Европа има!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал