В очакване на по-голям залог

С наближаването на Световното първенство, онлайн залаганията ще имат поредния си бум

В очакване на по-голям залог

След промените в режима на облгане интересът към онлайн хазарта е слаб

Вера Денизова
11254 прочитания

С наближаването на Световното първенство, онлайн залаганията ще имат поредния си бум

© Paulo Whitaker


Без голям наплив от желаещи да заложат на България.

Така изглеждат ръцете при първото раздаване на картите в онлайн хазарта пет месеца след като като държавата промени режима на облагане с цел повече чужди компании да се лицензират и да плащат данъци тук.

В момента легално онлайн са познатите местни играчи, а от края на февруари на пазара са и два големи международни бранда. В Държавната комисия по хазарта (ДХК) обаче има и трети, депозирал документи с искане за лиценз. Така общият брой на легално присъстващите на българският пазар на онлайн залагания ще стане седем.

Според представители на сектора до края на годината за лиценз може да кандидастват още един-два сайта, доколкото обемите тук не са особено привлекателни, а и има пренареждане на бизнеса в глобален мащаб. Интересът към местния пазар обаче ще помогне на държавата да навакса с приходите от тази дейност, защото за първото тримесечие те леко изостават. А и тя не си помага особено. Поради законодателен пропуск, който управляващите неглижират вече половин година, със специфичния за дейността данък от януари не се облагат бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри, както и турнирите с игри на карти.

Кой е на пазара

Към момента с лиценз за онлайн оператор са шест компании – Polco Limited - Малта, които държат правата на международната борса за залагания betfair.com, един от най-големите сайтове за покер - Pokerstars (тук през малтийското "Рийл Спейн"), Българският спортен тотализатор, Eurofootball Limited – Малта, "Национална лотария" и "Еврофутбол". Последните две се свързват с Васил Божков.

Малтийското дружество, което оперира сайта efbet.com, получи първо лиценз за онлайн оператор още миналата есен. Според хора от бранша то е индиректно свързано с "Еврофутбол". Любопитна подробност е, че на www.efbet.com има линк, който препраща към интернет страницата на веригата казина Efbet, в които инвеститор е Васил Божков. И от "Еврофутбол", и от efbet.com обаче отричат да са свързани, въпреки съвпаденията в наименованията. "Национална лотария" пък най-вероятно ще е онлайн организаторът на едноименната лотарийна игра по Нова телевизия.

От ДХК заявиха, че в момента разглеждат документите за онлайн лиценз на друг популярен международен букмейкър - Bet365. Сайтът на компанията беше един от първите, които попаднаха в т.нар. черен списък на регулатора. В момента броят им е над 200, като от комисията твърдят, че в списъка липсват компании, които сами са забранили достъпа до тях през български IP адреси. От Bet365 отказаха да коментират намеренията си за България. В момента компанията стига до българските играчи през алтернативни огледални сайтове.

"Трябва да се има предвид, че за да предприеме стъпка в посока получаване на лиценз за даден пазар, на една международна компания понякога й отнема време. Всичко се планира на годишна база, след това се назначават екипи и обикновено са нужни около шест месеца", казва представител на пазара. ОТ ДКХ пък твърдят, че са им нужни до три месеца, за да разгледат входираната документация и да излязат с решение за даване на лиценз.

И за какво се бори

"На този пазар няма пари. И не е интересен за големите. Оттук следва всичко останало", твърди пазарен участник. Затова според него интересът за български лиценз е толкова слаб. Данни обаче няма. Последните са за 2012 г. и са на международната H2 Gambling Capital. Те прогнозират около 35 млн. евро брутни приходи за съответната година (разликата между направените залози и изплатените печалби) за България. От сектора твъдят, че оттогава досега няма особен ръст заради кризата и най-вероятно и в момента обемите се движат около тази сума. Информация за оборотите обаче няма. На база платен през миналата година данък върху оборота (78.92 млн. лв.) пък може да се сметне, че размерът на официалния офлайн пазар (букмейкъри, тото, лото, бинго и т.н.) е около половин милиард лева.

Компаниите също не са словоохотливи, когато става въпрос за бизнеса им в числа тук. "PokerStars е оптимист за потенциала на българския пазар. Ето защо ние инвестираме в местен лиценз", твърдят от компанията, без да посочват конкретика. От Betfair не отговориха до редакционното приключване на броя.

1:0 за офлайните

От ситуацията не печели и държавата, показват данните за приходите от държавни такси от хазарт. За първото тримесечие на годината те са 16.17 млн. лв., по данни на ДХК, като в сметката влизат постъпленията от специфичната такса за онлайн залагания (20% върху разликата между получени залози минус изплатени печалби) и офлайн хазарт (15% върху оборота). Само от онлайн хазарт за периода януари - март постъпленията са 621.4 хил. лв., като 500 хил. лв. от тях са от изплатена еднократна такса за получаване на лиценз в размер на 100 хил. лв. Все пак трябва да се има предвид, че някои оператори не са имали лиценз през този период.

За сравнение - приходите от тази дейност, и то само от офлайн оператори, за цялата минала година са 78.92 млн. лв., или грубо по 20 млн. лв. на тримесечие. По-ниските приходи означават, че или изведнъж оборотите на традиционните оператори са спаднали рязко, или една голяма част от офлайните са се ориентирали към онлайн услуги и по този начин са си намалили дължимия данък. А и държавата упорито помага. Пет месеца след като се разбра, че има празноти в закона и бинго залите, организаторите на томболи и лотарийни игри, както и покер турнирите не се облагат със специфична такса, парламентът не прави нищо. През март левият депутат Георги Кадиев внесе предложения за промени в Закона за хазарта, с които тези нормативни дупки да се запушат, но ресорната бюджетна комисия все още не е започнала да ги разглежда.

Междувременно навън

През миналата година хазартната индустрия в световен мащаб е достигнала брутни приходи (получени залози минус изплатени печалби) в размер на 440 млрд. щатски долара, по данни на H2 Gambling Capital. Австралийците са тези, които залагат (и съотвено губят) най-много – средно над 1000 щатски долара на човек. В същото време повечето консултанти все повече поглеждат на изток, като твъдрят, че пазарът с най-голям потенциал е Азия. 

В Европа картината е малко по-минорна. Кризата засегна сектора на Стария континент, а и повечето правителства все още търсят всякакви допълнителни източници на данъчни приходи, като хазартът е обичайният набелязан. От Global Betting and Gaming Consultants (GBGC) прогнозират, че общо приходите на хазартната индустрия в Европа през 2013 г. ще са около 90 млрд. евро, което е ръст едва от 1.7% (виж графиката). При онлайн покера обаче консултантите очакват спад от 4-5%. За 2014 г. обаче прогнозата е за малък ръст от 2%, последван от няколко години без промяна.

Без голям наплив от желаещи да заложат на България.

Така изглеждат ръцете при първото раздаване на картите в онлайн хазарта пет месеца след като като държавата промени режима на облагане с цел повече чужди компании да се лицензират и да плащат данъци тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  mirchev avatar :-|
  Иво Мирчев

  Няколко допълнения:
  1. Грешката в закона не е случай, а умишлена, за да се възползват съответните кръгове около В.Божков;
  2. Ефбет е свързан с В.Божков, колкото и това да се отрича. Всъщност никой в България не може да развива хазартна дейност в страни от горния господин и неговия кръг;
  3. Грешката в закона няма да бъде коригирана докато на власт е правителството на Орешарски. За връзките на Орешарски и Божков няма смисъл да коментираме.
  4. Всичко по т.1-3 е лесно проверимо в търговския регистър. Под сложна схема от фирми в основата винаги излиза Нове... :)

 • 2
  jyq39368260 avatar :-|
  Симеон Цонев

  Слаба и неподготвена статия
  Още по-слаб коментар...

 • 3
  ceckobg avatar :-|
  Logicbg

  Разбира се, че EFBET нямат общо с Еерофутбол .Плакатите в пунктовете на еерофутбол с надпис "Тук ще ви бъде оказано съдействие за регистрация в EFBET " са просто проява на колегиалност ;) Чисто съвпадение е, че има и казина със същото име, на чиито клубни карти пише "www.efbet.com (да, сайта за залози) Чисто съвпадение е и, че оърви получиха лиценз, преди да е ясно какви документи се искат

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  mirchev avatar :-|
  Иво Мирчев

  Чисто съвпадение е, че в в закона бяха допуснати случайни неточности. Това позволи на цялата мрежа от фирми около Черепа да не плащат 15% данъче. Случайности... :)

 • 5
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Кой стои в действителност зад тази в кавички "Национална лотария". Първо кое я прави национална? Частна е! Името е за заблуда на обществото. Сайтът им - 7777 ми напомня за определена борческа групировка, която е закриляна от някоя партия или определен кръг депутати и подобни законотворци. Електронното теглене на тиража може да се третира като виртуална измама. Числата лесно може да бъдат манипулирани. Какви хора печелят големите награди? Как са свързани някои от тях с раздаването на пари? Дали въобще получават цялата печалба? Кои хора рекламират "националната лотария"? Не е ли опит за налагане на имидж и възприемане на този хазарт от обществото като национална лотария? Тя определено не е национална.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал