Аутсорсинг индустрията търси диалог с държавата

Въпреки стабилния ръст на сектора има опасност България да изгуби инерцията си в привличането на изнесени услуги

Бизнесът с изнесени услуги се очаква да отчете ръст от 20% за 2014 г,, каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров
Бизнесът с изнесени услуги се очаква да отчете ръст от 20% за 2014 г,, каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бизнесът с изнесени услуги се очаква да отчете ръст от 20% за 2014 г,, каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров
Бизнесът с изнесени услуги се очаква да отчете ръст от 20% за 2014 г,, каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Ясни правила за насърчаване на инвестициите, по-добра реклама на България като конкурентна бизнес дестинация, подобряване на образованието на кадри от всички нива, либерализация на трудовото законодателство. Това са основните предпоставки за развитие на аутсорсинг индустрията в България, очертани от представителите на бизнеса по време на първата годишна конференция, посветена на този сектор "Как България да се превърне във водеща дестинация за аутсорсинг", организирана от "Капитал" и Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

"Днешната конференция е стъпка напред в диалога ни с правителството за откриване на нови работни места и в очертаването на следващите ни ходове, за да продължим растежа на индустрията", каза Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на "Софика груп". По негови думи заетите в сектора в страната са над 22 хил. души, като тази индустрия има потенциала да достигне 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващите пет години. България обаче е на път да изгуби инерцията, набрана през годините като привлекателно място за изнасяне на бизнес процеси. Именно затова според Бумов е достигнат моментът, в който трябва и държавата да подпомогне бранша, за да насърчи чуждестранните инвеститори, независимо дали това са компании за аутсорсинг или клиенти за изнасяне на услуги.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  Значи даже и кол центрове няма да останат в България след комунистите...

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Ако има ясни и лесни правила управляващите няма да могат да гушкат кинти и да уреждат ехните си хора и за това никой не иска да въвежда ясни правила.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Като чета тежненията на тези "бизнесмени" държавата да им "помага", ми идва на устата да им припомня онази поговорка, че "Е***то си е Божа работа, ама друго е когато сам си въртиш задника!". Веднъж омъкне ли се да дава, със същата презумпция ще почне и да си иска. Тогава няма изгонване. А на фона на всичките очаквания за бъдещи "стимули" защо никой не попита, как така максималният осигурителен доход стана 3,5 пъти средната работна заплата? Ето това опразва джобовете на ИТ-тата, не осигуровките за 5 заплати, до които ще се доредят 100-200 тарикати на фона на 30 000 заети в сектора.

 • 4
  kharms avatar :-?
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски

  Тези нали са капиталисти, какви помощи от държавата искат? Държавата трябва само да не пречи. Да си се оправят сами. Подобряване на образованието на всички нива? Как си го представят това? Повече пари за образование? Хайде, бе! Държавните разходи трябва да се намалят!!! И без това имаме дефицит и правителството само взема заеми!!! Кой ще ги плаща тези заеми? Децата ни? Да си си образоват кадрите сами!

 • 5
  kharms avatar :-?
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски

  До коментар [#3] от "cinik":

  И колко точно им опразва джобовете? Нищо да плащат на държавата, пък после да плачат по форуми държавата да им помогне, а? Да ти имам и логиката ...

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "Осип Хармс-Манделщам":

  Ето, ти онагледи много добре как държавата ще се отнася у тях, когато им се омъкне в къщата. Ще има да ги скубе, регулира, регистира и всеки път да натяква "ама помощ знаете да искате, нали...". Благодаря ти, ти просто беше перфектната илюстрация. Да не каже някой, че само аз си ги фантазирам такива.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Конкретно администрацията работи по няколко инициативи за подобряване на връзката между българския и чуждестранния бизнес, като една от тях е включването на страната в проекта за онлайн платформа на германската и на френската банка за развитие. Платформата осигурява връзка между местни компании и международни фирми и улеснява намирането на партньори и клиенти."

  Един вид онлайн посредник? Аре нема нужда. 21-ви век сме има Гугъл, има имейли, всеки може директно да влезе в контакт с който и да е.

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Според Бумов трябва да се либерализира и трудовото законодателство, за да може аутсорсинг индустрията да си осигури по-лесен достъп до кадри. "

  Бумов се е опитал да им го каже, но тезо чугуни разбират само от проекти за усвояване на средства като цитирания проект за онлайн посредник. Ще пробвам с думи прости - при 7 милиона застаряващо и циганизиращо се население по-нататъшен ръст на аутсорсинга няма как да има. Единствената възможност за растеж е да се премахнат ограниченията пред наемането на персонал от страни като Македония, Сърбия и страните от бившия СССР.

 • 9
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#3] от "cinik":

  в Германия максималният осигурителен доход е около 2 пъти средната работна заплата. Но там имат различни тавани за здравното (40 хиляди бруто/година мисля че беше) и за пенсионното (над 60 хиляди).

 • 10
  ola55364605 avatar :-|
  borisMan

  Пари от аутсорсинг не могат да сложат в джоба си политиците, така, че няма да направят нищо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход