"Петрол" и "Лукойл" отново се обичат

Гриша Ганчев оглави управителния съвет на дистрибутора на горива

Ганчев и индиректният собственик на "Петрол" Цветан Василев имат друг общ бизнес - заводът за автомобили край Ловеч
Ганчев и индиректният собственик на "Петрол" Цветан Василев имат друг общ бизнес - заводът за автомобили край Ловеч    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ганчев и индиректният собственик на "Петрол" Цветан Василев имат друг общ бизнес - заводът за автомобили край Ловеч
Ганчев и индиректният собственик на "Петрол" Цветан Василев имат друг общ бизнес - заводът за автомобили край Ловеч    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

От началото на юни в "Петрол" АД вече официално има нови лица. След събрание на 29 май на надзорния съвет на дружеството новите членове на управителния съвет са вече факт. Негов председател става Гриша Ганчев.

Така очакванията, че Корпоративна търговска банка (КТБ), която чрез свързани дружества взе контролния пакет от акции в бившата държавна компания в края на миналата година, ще търси оперативна или финансова подкрепа за стабилизирането на фирмата, се оправдаха, а името на потенциалната фигура се потвърди. Гриша Ганчев определя себе си като доайен на петролния бизнес, с който се занимава от 1990 г. Освен това има заем от банката на Цветан Василев от 2011 г. на сметката на дружеството си "Литекс моторс" за завода за автомобили край Ловеч Great Wall. Ганчев все още развива петролния си бизнес. След сделката на "Литекс" с "Шел България" за дългосрочно ползване на 35 бензиностанции "Литекс" има под марката си 5-6 обекта, като освен тях е финансирала и зарежда с горива още 60-70 бензиностанции на локално ниво.

Картината обаче не се изчерпва с името на Гриша Ганчев. Не по-малко интересното ново име в управителния съвет на компанията е това на Сергей Гиндич, бивш зам. генерален директор по доставките и продажбите на "Лукойл България". "Гиндич е мое предложение, той има голям опит в сектора," каза Ганчев. Според други обаче представителят на руската компания е близък и до приватизатора на дружеството Денис Ершов.

Допълнителният съществен щрих към новата пъстра картина е, че отскоро "Петрол" има договор с "Лукойл България" за доставки на едро, като това най-вероятно ще се отрази върху досегашния пазар на горива като цяло. Преструктурирането на "Петрол" и свързаните с него дейности тепърва започва. А сближаването между бившата държавна компания и руския лидер на пазара ще е предизвикателство за всички останали играчи в сектора.

Нови познати лица

Ганчев описва влизането си "Петрол" като дълга сага от 6-7 месеца. Участието си коментира така: "В компанията има източни, западни и български инвеститори и аз представлявам техните интереси. Има ли значение дали "Литекс" участва? След като аз съм там, значи участва." Но не дава конкретни имена, проценти, суми.

Към момента промяна на собствеността на "Петрол" реално няма. "Тази година няма и да има. Дори проформа Гриша Ганчев да стане съакционер, то средствата пак ще идват от Корпоративна банка", каза източник на вестника.

През март компанията обяви, че ще набира рекорден капитал през борсата, като ще търси 270 млн. лв., като минималният праг за успех на начинанието е 200 млн. лв. Отново според източника на "Капитал", близък до компанията, не е ясно и въобще дали ще има увеличение на капитала на "Петрол".

Това беше загатнато и от думите на Ганчев. "Мисля, че проблемът с капитала до известна степен е решен. Компанията е в доста ликвидно състояние, още следващия месец ще излезе на печалба и няма да има нужда от допълнителни капитали", коментира той.

Отново приятели

Пред "Капитал Daily" Ганчев обясни, че влиза в "Петрол" с желанието бившата държавна компания да си върне реномето на сериозен играч. Това ще мине през процес на преструктуриране на цялата компания, като бизнесът ще се консолидира в "Петрол". Индикациите за това идват и от споразумението с "Лукойл България" за доставки на едро. "Договорът между "Петрол" и "Лукойл България" е сключен от един месец. Той е за една година с опция за още четири, като "Лукойл България" ще бъде основният доставчик на "Петрол", обясни Гриша Ганчев. "Петрол" е българска компания и ще работим с български производител. "Моята философия е патриотична. В рафинерията работят български граждани и тя трябва да е максимално натоварена", допълни още той. След въпрос на "Капитал Daily" информацията за договора бе потвърдена от "Лукойл България" чрез прессъобщение до всички медии. В него обаче се казва, че той е подписан преди ден.

Източници, близки до компанията, твърдят, че новият договор между "Петрол" и "Лукойл" е с по-изгодна цена от сегашната вносна алтернатива, но не е бил най-добрият вариант. Причината е била, че той се е договарял между Гриша Ганчев и Валентин Златев като представител на "Лукойл България", а едновременно са течали и преговори с руската централа. Там цената на тон е била с около 50 долара по-ниска. Българската договорка обаче е била задвижена по-бързо и така "Петрол" се е озовал с подписано по-неизгодно споразумение.

И нека консолидирането започне

Освен сделката между двете компании обаче събитието е съществено и за целия петролен сектор. "Петрол" спря да купува от руската компания скоро след сделката от 2008 г., когато продаде 75 бензиностанции и базата си до София на "Лукойл". През 2009 г. компанията реши да заложи основно на внос, като дъщерната "Нафтекс Петрол" в добрите си години държеше около 40% от пазара на едро (и около 25-30% впоследствие). През 2012 г. компанията има приходи от 1.3 млрд. лв., като това я нареждаше в топ 10 на най-големите дружества в страната по този показател. За останалите на пазара пък беше една от алтернативите на местното производство в Бургас и на пазарния лидер "Лукойл България".

През последните няколко години обаче вносителят изпитва сериозни ликвидни затруднения, при положение че, за да правиш внос на горива, имаш нужда от големи оборотни средства. Намирането на местен доставчик и желанието да се консолидира бизнесът в "Петрол" означава, че за вносителя "Нафтекс Петрол" няма дългосрочно бъдеще.

Колкото до оптимизирането на мрежата от бензиностанции и бази, Ганчев заяви, че това са управленски решения, които ще трябва да се вземат в най-скоро време. "Компанията няма да бъде разпарчетосана и е в сигурни ръце. Няма да участва в спонсорства и други подобни мероприятия. Искаме да е основен играч на пазара." Във всеки случай обаче източници от пазара коментираха, че при сегашното сближаване между бившата държавна компания и пазарния лидер едва ли ще има смисъл от базите на "Петрол" там, където има припокриване с тези на "Лукойл".

За "Лукойл" договорът с "Петрол" значи още един голям клиент, т.е. повече продажби на местния пазар, които са по-изгодни от износа. Компанията ще затвърди и лидерската си позиция при търговията на едро.

Какво е "Петрол" сега

През 2013 г. "Петрол" държи 15-16% от пазара на дребно. Компанията оперира около 200 бензиностанции, които бяха извадени от активите й в дружеството "Елит Петрол". Въпросните обекти са обезпечение по кредитите към КТБ и малко към ЦКБ и се отдават под наем на "Петрол" за опериране. В "Петрол" има още около 130 бензиностанции, като половината от тях не са собственост на компанията, а са на франчайз.

"Нафтекс Петрол" разполага в активите си с 35 петролни бази, но на практика активно използва много малка част от тях (6-7), а данъчните складове са само 3 - в Бургас, Варна и Пловдив. За да може да оперира в този бизнес обаче, за един търговец на едро от изключителна важност са не само активите, но и оборотните средства. А при "Нафтекс Петрол" те се топят от години. Само през 2012 г. намаляват от 157 млн. лв. на едва 28 млн. лв. Топят се и клиентите - от 780 през 2010 г. на около 400. През 2013 г. нещата изглеждат още по-черни, като според източници от пазара от средата на лятото търговецът на едро е спрял продажбите си към крайни клиенти и търговци на дребно, като доставките са продължили само към няколко от големите петролни компании като Shell, OMV, "Еко" и др.