Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 6 юни 2014, 17:20, 5854 прочитания

Индустрията търси талант

Недостигът на кадри остава една от най-големите спънки за ръста на аутсорсинг сектора в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

К. С. Кумар: Плановете ни са да достигнем 3000 души в България

Главният търговски директор на Sutherland Global Services пред "Капитал Daily"

28 окт 2015

IT индустрията: Ръст без спирачки

Секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, но се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите

4 яну 2015

България е сред десетте най-атрактивни държави за аутсорсинг

Страната става по-видима с класацията на AT Kearney, а в индустрията влизат повече чужди компании

1 окт 2014

В България ще растем колкото ни позволи пазарът на кадри

Дмитрий Лошчинин, главен изпълнителен директор на Luxoft, ексклузивно пред "Капитал"

15 авг 2014

Списък "Внимание"

Най-често допусканите грешки от чуждестранните компании, които работят в страната и как да се справите с тях

15 авг 2014

IT пазарът в България продължава възхода си

Приходите на най-големите компании са се увеличили с 21% през 2013 г., аутсорсинг услугите излизат на второ място след дистрибуцията на хардуер и софтуер, показва годишната класация на Computerworld

9 юли 2014

Luxoft премества руски и украински програмисти в България

Нестабилността в Украйна форсира стратегията на софтуерната компания да диверсифицира служителите си по света

4 юни 2014

Аутсорсинг индустрията търси диалог с държавата

Въпреки стабилния ръст на сектора има опасност България да изгуби инерцията си в привличането на изнесени услуги

3 юни 2014

Аутсорсинг индустрията прогнозира стабилен ръст

Секторът очаква мерки и от държавата, за да се насърчи изнасянето на услуги към България

26 май 2014

Американската C3i отваря 100 нови работни позиции в България

Служителите на технологичната компания ще достигнат 500

19 май 2014

Forton прогнозира недостиг на качествени бизнес площи

Свитото строителство на офис сгради и липсата на индустриални и логистични проекти са предизвикателствата пред пазара

21 апр 2014

Украинската SoftServe открива развойно звено в България

Компанията ще разработва различни софтуери в новия си център в София

19 мар 2014
Истински хора, поставени в измислена ситуация, или пък самоуверени лаици пред критична публика - това е принципът, на който се режисират популярните от доста време риалити шоута. Целта е да се избере талантът на България за пеене, танцуване, гълтане на мечове или правене на циганско колело. Избраните таланти (без никакво пренебрежение към тях) често просто изчезват от публичното пространство седмици след като са спечелили съответния формат.

Сега си представете подобен конкурс, но с условието, че веднъж на няколко часа задължително трябва да бъде избран победител, който не само не изчезва, но и през следващите години ежедневно трябва да дава най-доброто от себе си. И всичко се прави не за рейтинга на шоуто, а за да се намери истинският талант. В тази ситуация от известно време са доста от големите IT и аутсорсинг дружества в България - за тях недостигът на квалифицирани кадри се очертава като все по-едър проблем.

Аутсорсингът на процеси е от типа индустрии, които поставят в центъра целия си бизнес модел именно хората. Затова и задълбочаващият се дефицит на подходящи служители на всички нива е прагът, в който иначе стабилният ръст на сектора в България може да се препъне. Как този праг може да бъде прескочен и как държавата и образователната система могат да подпомогнат процеса е основна въпросителна пред бранша в момента. Тя заедно с останалите възможности и рискове пред индустрията беше обсъдена на първата годишна конференция, посветена на този сектор, "Как България да се превърне във водеща дестинация за аутсорсинг", организирана от "Капитал" и Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

С 20% на година

Аутсорсинг индустрията очаква ръст от 20% през 2014 г., прогнозира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Красин Димитров. Бизнесът отчита през последните години двуцифрен растеж, който през 2012 г. е между 10 и 15%, а през 2013 г. се засилва до между 20 и 30%. Според Димитров целият IT сектор отговаря за 6% от БВП на България през 2013 г., като половината от тях се падат на бизнеса с изнесени услуги. Компаниите от бранша отчитат сходни ръстове на приходите си, като например "Софика" регистрира увеличение на постъпленията с близо 40% през изминалата година. Очакванията на бранша са, ако се запазят темповете, индустрията да утрои броя на заетите работни места до 2018 г., а оборотът й да достигне 2 млрд. лева.Резултатите като че ли катализират интереса на големите международни играчи. През февруари тази година американският гигант TeleTech обяви, че придобива "Софика" срещу неназована сума. Доста от вече навлезлите компании пък разширяват българските си звена. Американската C3i заяви, че ще открие нови 100 работни места тук. Руската компания за аутсорсване на софтуерна разработка Luxoft отвори офис в София в началото на годината и планира персонала му да достигне 400 души до края на 2015 г. Друга подобна фирма, но от Украйна – SoftServe, също обяви, че до края на лятото ще открие българско звено. Застрахователят AIG планира да създаде център за споделени услуги в България, макар и това все още да не е потвърдено. Coca Cola Enterprises и Sutherland Global Services също вече изградиха свои центрове за аутсорсинг. Почти всички от изброените компании ще се занимават в страната с изнасяне на услуги с висока добавена стойност като финанси, счетоводство, софтуерна разработка и IT.

Темповете на ръст са толкова високи, че има вероятност в средносрочен план да има недостиг на подходящи офис площи, прогнозира консултантската фирма Forton. От Colliers пък са категорични, че голяма част от новите наети бизнес сгради отиват за нуждите на сектора с изнасяне на бизнес процеси.
"Около 26% от офисите в София са дадени на компании за аутсорсинг", обяви на конференцията Иглика Йорданова, управляващ директор на Colliers за България. Над 58% от клиентите на компанията в офисния сегмент са именно от тази сфера.

Рискове или възможности?

Аутсорсинг компаниите очертаха пет основни предпоставки за развитие на индустрията, в които може да помогне и държавата.

Първата е да се поставят ясни правила за насърчаване на инвестициите. Според аутсорсинг индустрията в законодателството трябва да се определят точните стимули, които получават по-крупните инвеститори.

Втората е да се позиционира и рекламира България като подходящо място за изнасяне на бизнес процеси. Компаниите от сектора и БАА са на мнение, че в момента страната ни няма отчетлива репутация на добра дестинация за аутсорсинг. "България има нисък профил на разпознаваемост сред британските компании. На Острова страната е повече популярна като добро курортно място, но не и като подходяща дестинация за изнасяне на бизнес процеси", отбеляза по време на конференцията Кери Халард, изпълнителен директор на британската аутсорсинг асоциация. България заема 17-о място в индекса за изнасяне на бизнес процеси на консултантската AT Kearney през 2011 г., но според председателят на БАА Стефан Бумов това не е постижение, при положение че страната ни е била девета през 2007 г. Спадът в класацията не се дължи на липсата на подготвени специалисти или нарасналите разходи за труд, а по-скоро на слабото познание на бизнеса за България.

Третата предпоставка е подобряване на образованието на специалисти на всички нива. Липсата на кадри в софтуерния бранш е хронична, а тя започва да се усеща и при аутсорсинга. Особено при положение че секторът започва да преминава към дейности с по-висока добавена стойност, които изискват хора със силни специализирани знания. Липсват както кадри на средно ниво, така и достатъчно подготвени мениджъри, които ефективно да управляват проекти. A в този бизнес основният ресурс е именно талантът на служителите и правилното му разпределение при различните задания.

Четвърто условие да се запази ръстът на сектора е развитието на центрове за аутсорсинг извън София. Повечето компании за изнесени бизнес процеси, които навлизат на българския пазар, отварят офис в столицата. Концентрирането на бизнеса на едно място в даден момент обаче може да спре инерцията на сектора. От бранша смятат, че трябва да се обърне повече внимание и на другите големи градове, които разполагат с добри университети и инфраструктура.

Решенията

Проблемът с ясните правила принципно може да бъде решен с прецизиране на законодателството, както и с потенциални допълнителни преференции, обявиха от бизнеса по време на форума. Липсата на реклама на България като атрактивна дестинация пък може да се преодолее с по-силно участие на форуми, по-лесна комуникация между държавите и бизнеса, както и възможност за свързване на местни фирми с чуждестранни. "България трябва да си направи визитна картичка, която да я представлява пред света и глобалния бизнес по един позитивен начин", смята Стефан Бумов. Недостигът на кадри обаче е предизвикателство, чието решение лежи в по-дългосрочен план, и затова повече притеснява индустрията. В изследване на Deloitte световните фирми за аутсорсинг посочват, че трите най-важни фактора при избор на място за разкриване на център са свързани с кадрите – на първо място е качеството им, на второ - разходите за човешки ресурси, и на трето - достъпът до специалисти. Българските компании са на мнение, че има вече изградени добри практики с университетите при подготовката на кадри, но работата с учебните институции трябва да се усъвършенства и засили. Либерализирането на трудовото законодателство, което да позволи гъвкавост при наемането на нови служители, е също част от решението. Един от начините за справяне с липсата на кадри е възможността част от хората да се намират от други държави.

Що се отнася до "децентрализацията" на инвестициите и насочването им извън София, този проблем може да се реши с изграждането на центрове за аутсорсинг в големите градове с добри университети. Такива според БАА и Иглика Йорданова от Colliers са Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Благоевград, Свищов. А действия в тази посока освен самата индустрия ще подпомогнат и местната икономика.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

"Биомашиностроене" ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро "Биомашиностроене" ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро

Компанията, която е сред големите европейски производители на машини за хранителната и химическата индустрия, ще строи нов завод и ще купи нови машини

21 яну 2018, 178 прочитания

Австралийската BMG Resources може да купи златния проект в Трън 1 Австралийската BMG Resources може да купи златния проект в Трън

Компанията на Transcontinental Group има интерес към няколко потенциални находища в портфейла на "Асарел-инвестмънт"

21 яну 2018, 302 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Свръхдоза лавандула

След истеричния ръст на площите българските земеделци бързо изтрезняват

Държавата – това не са компаниите

Приватизационният импулс на Макрон изглежда по-скоро като прагматичен ход за събиране на приходи, отколкото като фундаментално преосмисляне на държавната роля във френската икономика

Полицай, милион, полицай, милион

Страхът да няма гафове по време на европредседателството накара премиера Бойко Борисов да даде извънредни 125 млн. лв. само за две седмици. Подобно решение може да предизвика вълна от искания за още пари и да наложи ревизия на бюджета

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете