🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията търси талант

Недостигът на кадри остава една от най-големите спънки за ръста на аутсорсинг сектора в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Истински хора, поставени в измислена ситуация, или пък самоуверени лаици пред критична публика - това е принципът, на който се режисират популярните от доста време риалити шоута. Целта е да се избере талантът на България за пеене, танцуване, гълтане на мечове или правене на циганско колело. Избраните таланти (без никакво пренебрежение към тях) често просто изчезват от публичното пространство седмици след като са спечелили съответния формат.

Сега си представете подобен конкурс, но с условието, че веднъж на няколко часа задължително трябва да бъде избран победител, който не само не изчезва, но и през следващите години ежедневно трябва да дава най-доброто от себе си. И всичко се прави не за рейтинга на шоуто, а за да се намери истинският талант. В тази ситуация от известно време са доста от големите IT и аутсорсинг дружества в България - за тях недостигът на квалифицирани кадри се очертава като все по-едър проблем.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 1
  • + 15

  Върнете образованите млади хора в България.Осигурете среда за работа и подходящо заплащане.

  Нередност?
 • 2
  forest avatar :-|
  Forest
  • - 2
  • + 21

  1. няма кадри - ами не сметнахте ли преди да дойдете колко кадри се обучават в България?
  2. нямало кадри за средни и високи нива - има, просто не можете да ги привлечете
  3. държавата да привлече още инвеститори в аутсорсинга - тогава проблемът с кадрите няма ли да се влоши?
  4. развитие на сектора извън София? ами никой не ви пречи, направете си офиси в други градове
  5. изнасяли услуги с висока добавена стойност - повечето работни места не са такива, а са рутинни дейности. доказателство за това е, че наемат много студенти и хора без опит
  6. недостиг на подходящи офис площи - в момента има немалко свободни офиси в София. ако имаше недостиг съм сигурен, че някой щеше да построи за да поеме търсенето

  Нередност?
 • 3
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА
  • - 1
  • + 4

  Тук не се прави разлика за какъв точно аутсорсинг става въпрос. Ако проекта се прави от външната фирма, а тук само се кодира, рискът е сравнително малък, чистото ппограмиране могат да го правят и студенти, и аутодидакти, и това не носи кой знае каква добавена стойност. Ако се аутсорсва продукт, който ще се поддържа, ще му се поеме и по-нататъшния развой, ще се поеме и съпорта на съществуващи клиенти, това е една чудесна квалификация за персонала, носи и много добри печалби. Но това изисква яко обучение и много добра езикова подготовка на персонала. Та за кой точно вид става въпрос..

  Нередност?
 • 4
  dimitar_df avatar :-|
  Dimitar Filipov
  • + 14

  стига демагогия - "През февруари тази година американският гигант TeleTech обяви, че придобива "Софика" срещу неназована сума."
  1) TeleTech НЕ Е гигант
  2) TeleTech е публична компания И Е ДЛЪЖНА ДА НАЗОВЕ СУМАТА, ето и смешните цифри в рИпорта им пред SEC (демек ще има още много реване на подобни тъжни нео-комсомолски форуми) :

  "The total purchase price of $14.5 million, consisted of $9.0 million in up-front cash consideration (inclusive of a working capital adjustment) and earn-out payments payable in 2015 and 2016, if Sofica achieves specified earnings before interest, taxes, depreciation and amortization (“EBITDA”) targets, as defined by the stock purchase agreement.

  The fair value of the contingent payments was measured based on significant inputs not observable in the market (Level 3 inputs). Key assumptions include a discount rate of 22% and expected future value of payments of $4.0 million. The $4.0 million of expected future payments was calculated using a bell curve probability weighted EBITDA assessment with the highest probability associated with Sofica achieving the targeted EBITDA for each earn-out year. As of the acquisition date, the fair value of the contingent payments was approximately $3.4 million. As of March 31, 2014, the fair value of the contingent consideration was $3.4 million, of which $2.0 million and $1.4 million were included in Other accrued expenses and Other long-term liabilities in the accompanying Consolidated Balance Sheets, respectively."

  Нередност?
 • 5
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender
  • + 19

  България търси талант, който да бъхти за без пари. В интервю за една и съща позиция се избира тупанът, защото по-кадърния кадър иска 200 лв. отгоре. Пази Боже сляпо да прогледа от бг мениджмънт.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 6
  aytep avatar :-?
  aytep
  • + 3

  До коментар [#2] от "Forrest Gump":

  Точка 4 ми е мечта, даже съм на път да се изселя от София; гледат ме като извънземно, като съм го предлагала - алтернативните локации за тях са големите градове, а аз искам в по-малък град, където всичко е в пъти по-евтино и то за поне още 10 години напред; накрая ще си го направя, пък да видим!

  Нередност?
 • 7
  koralsky avatar :-|
  koralsky
  • + 10

  някой констатации ,които ми идват на ума:няма как да имаш супер кадри с опит за без пари,в България все още се назначават хора ,които имат т.нар връзки каквото и да значи това.В момента в страната управлява коалиция,която не е спечелила изборите,няма съдебна система в здравия смисъл на думата,медиите изкривяват реалността както им наредят и т.н.-това колкото и да е няма да влияе благоприятно."Недостигът на кадри обаче е предизвикателство, чието решение лежи в по-дългосрочен план, и затова повече притеснява индустрията"-че то това притеснява дори тъпите БГ мутро-ченгесарски работодатели,че е много по-трудно да вземеш един от улицата и да го обучаваш години наред,да инвестираш време и пари докато стане специалиста,който ти е необходим.По-лесно беше на готово под натиска на безработицата да го пазариш за 400лв.,но явно нещата се по утаиха вече.В Бургас например какви добри университети има,че не се сещам БСУ ли,хах?За Русе съм по - съгласен.В България съществува грозната практика извън Сф да се плаща по-малко отколкото в Сф за една и съща стока или услуга,това като че ли някак третира хората,които са извън Сф като по-долен ешалон,след като труда им се оценява на по-малко

  Нередност?
 • 8
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 1
  • + 1

  Дано да намерят.

  Нередност?
 • 9
  istorik avatar :-|
  ISTORIK
  • + 6

  До коментар [#5] от "HEISENBERG":  Работа в НАО

  Националната астрономическа обсерватория (НАО) – Рожен търси да назначи млад специалист на работа. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
  - да имат висше образование по физика или друга природонаучна дисциплина,
  - да имат компютърна грамотност, включваща: познаване на различни операционни системи (Windows и Unix-базирани) и познания в програмирането (Фортран, C/C++, Java, PHP, Perl и други),
  - да умеят да обработват и анализират изображения и да познават съвременните пакети за обработка на изображения (IRAF, MIDAS, IDL, вкл. астробиблиотеките на IDL и други),
  - да имат опит в създаването и поддържането на интернет страници,
  - да владеят минимум 2 чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина.
  - да имат шофьорска книжка.
  От успешния кандидат ще се очаква:
  - да работи и живее в Националната астрономическа обсерватория, на височина 1750 метра и отдалеченост от най-близкото населено място 10 км,
  - да усвои работата с телескопите в Обсерваторията и апаратурата към тях: камерите, спектрографите, тесноивични и широкоивични филтри, инструменти и средства за получаване на поляризационни и интерферометрични кадри и други,
  - да участва във всички дейности по ежедневната поддръжка на инфраструктурата на Обсерваторията,
  - при необходимост да подпомага работата на инженерите по поддръжката и развитието на телескопите и апаратурата към тях,
  - да участва в плановите нощни наблюдения на астрономически обекти и явления,
  - да контактува активно с медиите и обществеността, денем и нощем – да запознава гостите на НАО с характера на изследванията, които се извършват в Обсерваторията и с инфраструктурата, като изнася лекции на български и на чужди езици.

  Изредените до тук дейности заемат 50% от времето на кандидата. През останалите 50% той трябва да се занимава с научна дейност по актуална астрономическа тема и да публикува резултатите от тази дейност в рецензируеми международни издания, най-малко по една статия на година. Дейностите в НАО-Рожен се извършват 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

  Брутната месечна заплата на успешния кандидат ще бъде 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро).

  В случай на сериозен интерес, моля изпратете Вашето CV, мотивационно писмо и адресите на двама души, от които бихме могли да получим препоръки за Вас. Изпращайте тези документи на адрес:
  office @ astro.bas.bg. Краен срок: 10 октомври 2011.

  За повече информация: тел. (+359 2) 9741910

  11 юни 2011 г.


  ”НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СТЕ ЛУД, ЗА ДА РАБОТИТЕ ТУК, НО ВСЕ ПАК ТОВА ПОМАГА.”

  (Кърт Вонегът, "Добре дошли в маймунарника!")

  Нередност?
 • 10
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender
  • + 2

  [quote#9:"ISTORIK"]”НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СТЕ ЛУД, ЗА ДА РАБОТИТЕ ТУК, НО ВСЕ ПАК ТОВА ПОМАГА.” [/quote]

  +++

  Нередност?
Нов коментар