Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 6 юни 2014, 17:31, 37607 прочитания

Свръхдоза лавандула

След истеричния ръст на площите българските земеделци бързо изтрезняват

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Износ на лавандулово масло

Увеличаване



Лавандуловото масло е суровина най-вече в производството на сапун.
120
тона е произведеното лавандулово масло в България за 2013 г.
Предвидими и въпреки това неизбежни - такива са циклите в българското земеделие от десетилетия. Ако едната година реколтата на царевица е лоша и цената се вдигне, на следващата всички сеят царевица, количествата са големи, цената пада и интересът за следващия сезон се губи. После пак така: всички сеят пшеница...

Е, почти същото, но подпомогнато и от международния пазар, се случи с лавандулата. Koгато между 2007 и 2009 г. студове унищожиха голяма част от насажденията с тази етерична култура в Украйна и Китай, а най-големият производител в света - Франция, се сблъска с непозната досега болест, тръгнала по плантациите, на чуждестранните пазари настъпи хаос. Само за три години световното производство на лавандулово масло рухна, а цените се повишиха тройно. В тази буря България, която е в топ 4 на световните производители в този сектор през последните 10 години, успя да завоюва лидерство.


Високото търсене и внезапно скочилите цени пък доведоха до толкова рязко увеличение на новите насаждения с лавандула и преработката й, че в сектора започна да се говори за истерия.
В момента обаче и производители, и преработватели просто изтрезняват. Големите козметични компании, нежелаещи да плащат двойни цени за продукта, просто намериха негови заместители. Отглеждането на плантации с иначе недотам претенциозното лилаво растение пък се оказа със своите специфики. В резултат масовото нахвърляне към лавандуловия сегмент на селското стопанство спря, а производителите осъзнаха, че освен за количество е важно да мислят и за качество, за да не се изгубят вече завоюваните позиции.

Как последните станаха първи

Именно благодарение на международните фактори България буквално се изстреля нагоре в производството на лавандулово масло, превръщайки се в лидер, и то през 2011 г., когато световните цени бяха на историческия си връх от 90 - 100 евро за килограм. Междувременно тук имаше истински бум на инвестиции в нови насаждения. По оценки на бранша те са достигнали 20 - 25 хил. дка, което на практика удвои засетите площи в страната. "Това, което видяхме през последните години, беше една истерия покрай лавандулата", разказва изпълнителният директор на асоциацията "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Николина Узунова. По думите й новите насаждения са както в Розовата долина, така и в Северна България, където също има подходящи условия за отглеждането й. От бранша казват, че новите инвестиции в този отрасъл са няколко типа: от една страна, съществуващите стопанства, най-вече в района на Казанлък и Карлово, се разширяват, от друга, земеделци от други сектори се преориентират към лавандулата (например тютюнопроизводители в Северна България), а от трета, хора, които нямат нищо общо със селското стопанство, навлизат на този пазар просто защото имат свободни пари, а нишата им се струва привлекателна.



Търсенето на масло от лавандула съответно раздвижи и преработвателния сектор. Лавандуловото масло се добива в розоварните - ако дестилирането на розово масло и вода продължава месец, месец и половина в годината, още толкова след това инсталациите работят с лавандулов цвят. Ако обаче до 2008 г. преработката на лавандулов цвят имаше характера по-скоро на уплътняване на мощностите и не беше масово, оттогава насам това "удължаване на сезона" се прави от всички. В резултат през последните две години България произвежда над 100 тона лавандулово масло годишно при около 45 - 60 тона преди десетина години.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чирпанската тайна на българската бира Чирпанската тайна на българската бира

Базираната в града "Булмалц" е най-големият производител на малц за пивоварната индустрия в страната

5 апр 2020, 94 прочитания

Предприемачът, който завладя парафина Предприемачът, който завладя парафина

Старозагорската "Евриком" е най-големият производител на восъчни смеси у нас

5 апр 2020, 284 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Легенда за царете на розата

Кои са основните играчи в бизнеса с розово масло, какви са движещите му сили и защо, макар и атрактивна, индустрията остава бутикова

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10