Легенда за царете на розата

Кои са основните играчи в бизнеса с розово масло, какви са движещите му сили и защо, макар и атрактивна, индустрията остава бутикова

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Някога, във времена, които никой не помни, в Персия живял могъщ шах. Любимата му съпруга починала, но му оставила прекрасна дъщеря. Докато шахът водел битки, дъщеря му отглеждала разкошна розова градина. След една от най-епичните си битки шахът решил да построи висока джамия. Никой от строителите му обаче не се наел със задачата - шахът искал джамията готова за три дни. Който успеел - чакала го награда по негов избор. Иначе - наказание. Захванал се само един тракийски зидар. За три дни построил джамията, а от върха й  - в розовата градина той срещнал погледа на прекрасната дъщеря на господаря. Като награда от шаха той поискал ръката й, но ревнивият баща накарал да затворят тракиеца в тъмницата. Дъщеря му обаче освободила тракиеца през нощта и избягала с него, вземайки за спомен от родината си само едно розово стръкче. Дългият път обаче изтощил персийската красавица. Колкото и зидарят да я носил на ръце, тя издъхнала, заклевайки го да вземе със себе си розата и да я занесе в родната си долина, за да пази любовта им. Това й станало. И до днес персийската роза расте в тракийската долина.

Дали историята е истинска? Няма значение, фактът е, че я има магията на rosa damascena - цветето, от което се произвежда най-ценения в парфюмерията и козметиката еликсир и чието масло се влага в едни от най-търсените добавки за красота. Днес тази роза дава препитание на много хора в долината на Казанлък. За някои от тях отглеждането или преработката й е бизнес. Основните играчи в този бизнес обаче не са много и целият той, макар и да изглежда атрактивен, остава бутиков. Което всъщност не е толкова лошо - макар и при него да има малко сив сектор, малко взаимно дебнене, надлъгване и пазарлък, малко подозрения и дори се среща измамата, като цяло той се крепи на традиции и доверие. Което за по-мащабните индустрии е чисто и просто невъзможно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се