Броят на мобилните абонаменти ще надмине населението на Земята догодина

Смартфоните и свързаните устройства ще заемат 80% от мобилните комуникации през следващите пет години, сочи доклад на Ericsson

Преносът на данни през мобилни мрежи се очаква да нарасне десет пъти до 2019 г.
Преносът на данни през мобилни мрежи се очаква да нарасне десет пъти до 2019 г.
Преносът на данни през мобилни мрежи се очаква да нарасне десет пъти до 2019 г.    ©  Reuters
Преносът на данни през мобилни мрежи се очаква да нарасне десет пъти до 2019 г.    ©  Reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на мобилните абонаменти ще надмине населението на Земята през 2015 г. и ще достигне над 7 млрд. Това показва годишният доклад Global Mobility Report на Ericsson, в който се посочват някои от основните тенденции на телеком пазара. Потребителите на мобилни услуги ще продължат да се увеличават през следващите пет години, но все по-голям дял от тях ще заемат тези със смартфони. Освен растящия брой умни телефони другите тенденции, които описва водещият производител на мрежово оборудване в прозореца до пет години, са десетократно нарастване на трафика на мобилен интернет, потребителите от развиващите се държави ще представляват все по-голяма част от пазара, ще се увеличава покритието на мрежите от четвърто поколение (4G), а комуникацията M2M ще се засили (машина-към-машина). През 2019 г. се очаква мобилните абонати да достигнат 9.2 млрд., от които 80%, или 7.6 млрд., ще са на планове, които използват бърз интернет през GSM мрежa. Това не е случайно, защото според Ericsson след пет години притежателите на смартфони ще достигнат 5.6 млрд. души.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове