За три години ще инвестираме в България 12 млн. долара

Дон Робърт, главен изпълнителен директор на Experian пред "Капитал Daily"

Визтика

Дон Робърт поема поста на главен изпълнителен директор на финансово-консултантската компания Experian на 6 юли 2006 г., като преди това е оглавявал звеното за Северна Америка. Преди да се присъедини към нея, е бил президент на Credco, заемал е различни ръководни постове във First American Corporation. В края на май Робърт посети България, за да се запознае в детайли с дейността на звеното на Experian, което се превръща в едно от най-големите развойни центрове на компанията. През 2013 г. от Experian обявиха, че планират в рамките на три години да удвоят персонала си в софийския офис и той трябва да достигне 450 души.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  В статията се говори за:

  - "благоприятното разположение откъм чисто търговска гледна точка"
  - "потенциал на IT сектора, когато става въпрос за функции, които зависят много от таланта и човешките ресурси",
  - "България е един от най-атрактивните региони за интелектуален и IT капитал "

  Да не иска г-н, как му беше името, Гошо? А, да Робърт, извинете! Да не иска г-н Робърт да каже, че ще развива бизнес извън очертаните рамки за ре-индустриализация, основани на ток от АЕЦ Белене, руски газ от Южен поток (само 5 до 7 пъти по-скъп от американския шистов), тежка промишленост: Химко, ВМЗ Сопот и Кремиковци? Как не му беше грях да хвали соросоидите, а да пропусне да каже добра дума за българските бобиньори, оръжейници-полировачи на гилзи и металурзи-стоманодобивници?

 • 2
  capricorn2014 avatar :-P
  capricorn2014

  До коментар [#1] от "cinik":

  абе освен това и за големи инвестиции се говори, цели 12 милиона долара! Иначе ми е любопитно, дали считате, че 3 милиона българи могат да се изхранват с писане на софтуер, ако е така колко компании като тази трябва да дойдат в БГ. Просто това си една опорна точка, която взе да се изтърква, иначе Американците, се оказват много глупави, и тецове имат, и химия произвеждат, вместо да седнат всичките да пишат само софтуер!

 • 3
  capricorn2014 avatar :-P
  capricorn2014

  [quote#1:"cinik"]само 5 до 7 пъти по-скъп от американския шистов[/quote]
  ха, ами ето ти пазарна ниша бе човек, внасяш шистов и го пускаш на половин цена, такава далавера не е за изпускане!

 • 4
  sunbg avatar :-|
  sunbg

  Ами май така се случва- 200 000 пишат софтуер, изкарават пари, ит компаниите плащат макс осигуровки (всички софтуерни компании си осигуряват хората на максималното ) и издържат останалите 3 милиона хрантутници в България-та, та да има за пенсииите им, за безплатна спешна помощ за циганките...
  Вместо да завиждат всички сектори трябва да се поучат от тях и да се стегнат.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "capricorn2014":

  Мислиш, не се работи по въпроса ли? За самия газ малко трудно, но за негови продукти нещата се задвижват. Агрополихим почна да си внася готов амоняк от САЩ, вместо да си го прави сам с руски газ, както беше до миналата година.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"capricorn2014"]считате, че 3 милиона българи могат да се изхранват с писане на софтуер, [/quote]

  смятам, че пазарът сам ще си намери печалившите ниши, без някой да му задава планове, стратегии и национални програми

 • 7
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#2] от "capricorn2014":

  могат. Защото покрай всеки програмист се изхранват още няколко човека. ИТ в момента произвежда 5% от БВП и това с 20-30 хиляди души заети в тази индустрия. Значи с 500-600 хиляди в индустрията БВП би се удвоило. БСП е достатъчно да създаде 250 хиляди работни места в тази индустрия и ще вдигне БВП с 50% :)

  Тази индустрия работи основно за износ, като се вкарва валута. Тази валута крепи курса лев-евро. А високите заплати отиват за поддържане на един сравнително висок стандарт на програмистите в България, което директно се отразява на хората работещи в сферата на услугите.

  И 12 милиона хич не са малко, за ИТ. Не са нужни някакви сложни и скъпи машини. Бюджет от 1000 евро за десктоп и 2000 хиляди за ноутбук. Монитор за 200 евро за десктопа. 1000 човека на десктоп са 1 милион евро и техниката се сменя на 3 години. За Big Data си трябват мощни сървъри, но и там не говорим за някакви ултрабомбастични суми.
  В България стартъп може да започне с машини втора ръка за по 250 евро (примерно работни станции на HP модели xw8400/xw8600, многопроцесорни с много памет). Инвестицията в един стартъп на човек е не повече от 500 евро. От там нататък важат само месечните разходи. Токът за бита е евтин, а интернетът е на безценица. Мтел продават офисен интернет, с по-добро качество отколкото в повечето малки офиси на запад, на цена в пъти по-ниска отколкото плащат на запад.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход