Безработни младежи ще ходят на стаж и обучения с евросубсидии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безработни младежи ще ходят на стаж и обучения с евросубсидии

Shutterstock

Безработни младежи ще ходят на стаж и обучения с евросубсидии

Това ще е първата схема, с която стартира новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

22929 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Бюджетът на схемата "Младежка заетост" е 35 млн. лв., като тя ще се изпълнява до края на 2016 г.

Новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще стартира до края на юни със схема за заетост за безработни младежи, съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Реално програмата все още не е одобрена от Европейската комисия, затова и на първо време средствата за изпълнението й ще са за сметка на националния бюджет, а впоследствие ще бъдат възстановявани, което е и допустим подход.

Т. нар. схема "Младежка заетост" е насочена към млади безработни до 29-годишна възраст, които ще получат възможност да участват в 6-месечни стажове или обучения на работното място при работодател, като възнаграждението им ще се покрива от европрограмата. За операцията са предвидени общо 35 млн. лв., като тя ще се изпълнява до края на 2016 г. Очакванията на МТСП са за този период от нея да се възползват близо 8000 млади безработни.

Как ще се кандидатства?

Бенефициент по схемата ще бъде Агенцията по заетостта, като тя ще се реализира чрез бюрата по труда. След официалното обявяване на старта й бюрата ще започнат да приемат заявки - и от безработните, и от компаниите, които ще трябва да заявят свободните работни места, които предлагат. Документите трябва да се подават в най-близкото бюро по труда. В обхвата на схемата ще влязат и вече регистрираните безработни на възраст до 29 години. Безработните младежи ще бъдат насочвани към подходящи свободни работни места. Очаква се първите стажове или обучения на работното място при работодател по програмата да започнат към началото на юли.

Впоследствие отчитането ще става на регулярна база, като работодателите ще представят своите отчети в дирекции "Бюро по труда", за да получат възстановяване на направените от тях разходи. От МТСП коментират, че това е изпитан и работещ механизъм, чрез който по предходната програма "Развитие на човешките ресурси" са осигурени посреднически услуги за над 120 хил. безработни лица, както и работа за близо 100 хиляди от тях.

Какви са критериите и ограниченията?

Схемата е отворена за всички безработни млади хора на територията на страната на възраст до 29 години. Единствените ограничения са тези, които налага Кодексът на труда по отношение на договорите за стажуване и обучение по време на работа, поясняват от МТСП. Така например, за да се включат в стажуване, безработните младежи трябва да имат подходящо професионално образование. Ако те не разполагат с такова, няма да е проблем, понеже ще могат да бъдат наети за провеждане на обучение по време на работа.

Важно е да се отбележи, че съгласно плана за изпълнение на европейската гаранция за младежта с приоритет при насочването към свободни работни места за стажуване или обучение на работното място ще се ползват млади безработни до 24-годишна възраст, подчертават от министерството.

По принцип и за фирмите няма съществени ограничения освен тези, които налагат регламентите за финансовото управление на ниво Европейски съюз, а именно - работодателите да не са в процедура по несъстоятелност, да не се намират в ликвидация, да нямат изискуеми публични задължения и др.

Какви разходи се покриват?

Възнаграждението за всяко лице, включено в стажуване при работодател, е в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Възнаграждението за безработните младежи, включени в обучение по време на работа при работодател, е в размер на 90% от минималната работна заплата за съответната година. На база размерът й за 2014 г. това е общо 306 лв.

Възнаграждението на наставниците, определени от работодателя, които ще отговарят за обучението на безработните младежи, е в размер на 50% от минималната работна заплата за годината - 170 лв.

Резултатите досега

До този момент по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. са реализирани сходни схеми, но "Младежка заетост" е първата с подобен дизайн, отчитат от МТСП. По оперативната програма са финансирани краткосрочни 6-месечни стажове за безработни младежи до 29-годишна възраст със завършено средно или висше образование, но без стаж по специалността (операция "Създаване на заетост за младежите чрез осигуряване на възможност за стаж") и краткосрочни 9-месечни стажове в системата на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването за безработни младежи с висше образование до 29-годишна възраст. От края на 2010 г. до момента по тези схеми са изплатени над 36 млн. лв., а в стаж са включени близо 9400 безработни младежи.

Други схеми със сходен дизайн са тези, съчетаващи професионални обучения и обучения по ключови компетенции със заетост от 6 до 12 месеца. Това са "Първа работа" с бенефициент Агенцията по заетостта и "Ново работно място" – с бенефициенти работодателите. По първата схема към бизнеса са разплатени над 12 млн. лв., като над 3300 безработни младежи до 29-годишна възраст са завършили обучения, а над 3000 са започнали работа. По схемата "Ново работно място" в средата на 2013 г. бяха сключени 117 договора с работодатели, като по тях се очаква да бъде осигурено обучение и заетост за около 2000 безработни младежи.
Бюджетът на схемата "Младежка заетост" е 35 млн. лв., като тя ще се изпълнява до края на 2016 г.

Новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще стартира до края на юни със схема за заетост за безработни младежи, съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Реално програмата все още не е одобрена от Европейската комисия, затова и на първо време средствата за изпълнението й ще са за сметка на националния бюджет, а впоследствие ще бъдат възстановявани, което е и допустим подход.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK