Опит за преврат в "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опит за преврат в "Булгартабак"

Опит за преврат в "Булгартабак"

Чрез "Миролио" Цветан Василев опитва да смени ръководството в контролирания от Пеевски холдинг. Засега неуспешно

Весела Николаева, Татяна Пунчева
22324 прочитания

© Георги Кожухаров


Нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор – това е предложил като дребен акционер в "Булгартабак холдинг" Едоардо Миролио. Неговото дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7.22% от капитала на холдинга към 12 май 2014 г. и е представило тези предложения за включване в дневния ред на предстоящото общо събрание на холдинга, насрочено за 30 юни.

"Е. Миролио финанс" настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

Зад исканията на миноритарния акционер стои много по-едър сюжет: според различни източници на "Капитал" доскорошният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието пък Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Предложенията съвпадат по време с активизирането на прокуратурата срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) и основния й собственик Цветан Василев.

10.99

лв. на акция е търсеният дивидент от малкия акционер в компанията.

Опитът на Миролио за тотална смяна на управлението обаче засега претърпява неуспех, защото "Булгартабак" го е оспорил и след решение на Софийския градски съд и съдия Румяна Ченалова предложенията му няма да се гласуват.

Какво все пак иска Миролио

Първоначалният дневен ред е като за нормално годишно събрание, т.е. одобрение на отчети и разпределение на печалбата (да не се дава диведент). Миролио обаче предлага акционерите да получат натрупаната до момента и неразпределена печалба. Тя възлиза на 81 млн. лв., т.е. по около 10.99 лв. брутен дивидент на акция. Миналата година "Булгартабак" отдели близо 70 млн. лв. като дивидент, или по 9.46 лв. брутно на акция.

Миноритарният акционер настоява да се назначи за контрольор и дружеството "Финансово консултиране". Компанията се свързва индиректно с Цветан Василев. Регистрирана е на столичния адрес "Хубча" 8, където има още много фирми в орбитата на банкера, а се управлява и от Бисер Лазов, който участва още в управлението на "Петрол" (пак под контрола на КТБ), ПФК "Ботев", "Бромак телеком финанс" (собственост на Василев през "Бромак") и др.

Полицай, инженер и 24-годишен за управители

Интересни са трите му кандидатури за нови членове на борда - "Е. Миролио финанс" иска сегашните управляващи – Венцислав Чолаков, Миглена Христова и Радослав Рахнев, да бъдат освободени. На тяхно място акционерът предлага специалиста по тръбопроводи Цветан Чорбов, доскорошния началник на службата КОС в МВР Божидар Василев и 24-годишния Петър Киряков, син на един от директорите в "Понс холдинг". Нито един от тях няма опит в производството или търговията с тютюн и цигари освен Киряков донякъде – той е работил в "Понс комерс", която се занимава с търговия и дистрибуция на хранителни стоки и управление на ресторанти. Предложението на миноритарния акционер е изпълнителният член на борда да получава по 10 хил. лв. месечно възнаграждение, а останалите – по 5 хил. лв.

Oт "Капитал Daily" успяхме да се свържем с Киряков и Василев, но и двамата отказаха коментар. На няколкото въпроса, които зададохме, Василев отговори единствено "На този етап нищо не мога да ви кажа", а след питането как са се свързали с него за предложението да бъде член на борда затвори телефона.

Според биографията на Божидар Василев той е завършил Военното училище "Васил Левски" във Велико Търново през 1976 г., със специалност за тактическа подготовка за водене на бой, физическа издържливост и бойни умения, както и с изучаване на турски език, става ясно от биографията му, публикувана в Търговския регистър с предложението на "Е. Миролио финанс". Цялата последваща специализация и подготовка на Василев е свързана с отбраната – борба с тероризма, оръжия за масово унищожаване. До 1992 г. е работил в структурите на Министерството на отбраната, а след това постъпва в МВР – София, където се издига до началник-отдел в Главна дирекция "Национална полиция". Там Василев е отговарял за контрола над общоопасни средства, частната и сигналната охранителна дейност. Василев е напуснал полицията след 14 март тази година и няма данни да е работил друго досега. Според фирмените регистри той няма участие в никакви фирми освен в националното сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

С най-дълга професионална биография сред кандидатите е Цветан Чорбов, който е представен като "Консултант по тръбопроводи", работил в България, Близкия изток, Южна Америка, Китай, Русия и САЩ, живеещ в Хюстън, Тексас. Целият му опит е свързан с проучвания, проекти и строителство на газопроводи, нефтопроводи, съоръжения за минната индустрия, а кариерата му е започнала в българската "Газстроймонтаж" през 1972 г., където е работил по проекти в Ирак и Сирия. Чорбов не е посочил телефон за контакт.

Най-младият предложен член на борда – Петър Киряков, е започнал професионалният си път през юни миналата година, когато става управител на "Понс комерс" и "Етно" - и двете са от структурата на "Понс холдинг". Дружества на холдинга печелят много държавни поръчки през последните години, включително за част от строителството на оградата срещу бежанци с Турция. Холдингът има доста финансови проблеми, негови компании имат наложени запори, някои от имотите им се продаваха от съдебни изпълнители заради просрочени дългове. "Понс холдинг" и негови компании активно се кредитират от ББР.

Ръководството на холдинга може да бъде сменено само ако мажоритарният собственик не гласува. Това е възможно, когато няма отправено задължителното търгово предложение към миноритарните акционери. В такава ситуация е "Булгартабак" след смяната на собствеността през пролетта, но засега регулаторът не е предприел действия.

И отпорът на холдинга

Предложените промени от "Е. Миролио финанс" явно показват сериозни разногласия между акционери в "Булгартабак" и лицата, държащи контрола в холдинга. Още повече че ден след исканията на Миролио мениджмънтът на холдинга пусна молба до Софийския градски съд предложенията да не бъдат вписвани от Агенцията по вписванията. Съдия Румяна Ченалова уважи молбата и постанови те да не се вписват. Така тя няма да се разглеждат на общото събрание. Ако някой малък акционер с поне 5% от капитала иска все пак нещо от предложенията да се разгледа на събранието, ще трябва пак да опита вкарването им в дневния ред.

До редакционното приключване на броя Цветан Василев не бе открит за коментар. "Булгартабак" не отговори на поставените от "Капитал Daily" въпроси. Едоардо Миролио отказа коментар по темата.

Изводът обаче е ясен. В "Булгартабак" тече прегрупиране на силите. Засега надделява силата на Пеевски спрямо Василев.

Кои са акционерите

Мажоритарният дял на тютюневия холдинг е собственост пряко на BT Invest, което от своя страна е притежание на регистрираното в Люксембург Livero Establishment. Неофициално собствеността в холдинга се свързваше с основния акционер в КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски още след приватизацията му през 2011 г. Тогава държавният дял беше купен от руската ВТБ банк чрез инвестиционното й поделение VTB Capital, което преди няколко месеца продаде BT Invest на люксембургското дружество. Кой точно държи контролния дял от капитала на холдинга така и не е ясно.

"Е. Миролио финанс" (E.Miroglio Finance), също регистрирано в Люксембург, е вторият по големина акционер, а третият е КТБ, която по последни данни има малко над 6%. През май банката купи 3.22% от капитала, а продавач беше точно дружеството на Миролио. След сделката той остана със сегашния си дял от 7.22%. Той е придобил акциите в няколко сделки в продължение на години, а той самият е заявявал, че инвестицията му е портфейлна и при добра цена ще излезе от нея. Сегашното предложение за промяна в управлението опровергава това твърдение.

Нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор – това е предложил като дребен акционер в "Булгартабак холдинг" Едоардо Миролио. Неговото дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7.22% от капитала на холдинга към 12 май 2014 г. и е представило тези предложения за включване в дневния ред на предстоящото общо събрание на холдинга, насрочено за 30 юни.

"Е. Миролио финанс" настоява за пълна смяна в ръководството на холдинга с три нови лица без опит в сектора.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  mitkarudnikova avatar :-|
  mitkarudnikova

  Информацията ви пак е от "различни" източници , убивате ме направо : )

 • 2
  snap811 avatar :-|
  snap811

  Страхотна статия. Поздравления

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  Това предполагам е същият Миролио дето едно време Костов му каза дали иска да му подари предприятие в България и така започна неговата "инвестиция" на родна земя.
  ... ама много навързани всички хубавци у нас бе...

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Али Баба и четиридесетте разбойници.Накъдето и да се обърнеш,смрад и далавери.

 • 5
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Пълна каша, идеално за масите! А под техните маси те се уреждат, а за нас трохите!

 • 6
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#1] от "mitkarudnikova":

  И аз това си мисля. "Източниците" казват, че БТ е на Пеевски, значи е негов, от доказателства няма нужда. Всеки опит за промяна в ръководството е "акционерна война". Навлизането на ритейл пазара е "монопол". Смяната на собствеността е "задкулисна". Разбира се, няма тръгнем да изброяваме кирливите ризи на Прокопиев, а те са толкова много. Как беше.., а да, цитирам по памет- " Не може да си станеш някой, като си никой" Много в тон на демокрацията, която тези хлебарки ни пробутват от полужълтите си статии. Не знам, може би приватизацията на Каолин говори сама по себе си. Или раздържавяването на ЕРП-тата, или репо-сделките с пенсионите фонодове, или продажбата на акции от БТК. За това няма да говорим, на фокус е Василев

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  За това ли такива едни уникални статии се писаха за Миролио...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Малко информация за съдийката Румяна Ченалова:

  Македонските власти са образували дело срещу съдия Румяна Ченалова

  20:06 | 08.04.2013 |

  Македонските власти са изпратили до българското Министерство на правосъдие постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС), съобщи в понеделник "Правен свят".

  Според източници на електронното издание от ведомството са препратили резултата от съдебната поръчка в Районния съд в Стара Загора, защото постоянният адрес на Ченалова се водел там.

  "Комисията все още не се е запознала със съдържанието на поръчката. Изискали сме от Районния съд в Стара Загора конкретното й съдържание. На този етап нищо повече не мога да кажа. След като получим документите от Стара Загора, ще ги обсъдим в комисията", коментира шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, цитиран от "Правен свят".

  Ченалова е заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

  Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

  Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".

  В края на 1990-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инженеринг" (която се занимава с фуражи), припомня сайтът "Правен свят". При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи неотдавна в. "Капитал".

  "Правен свят" допълва още, че на заседанието си в понеделник Етичната комисия във ВСС е разгледала и сигнал срещу зам.-председателя на СГС Петя Крънчева по повод информацията за антидатирани от нея дела. В комисията са постъпили и два акта на Инспектората на ВСС – единият е от 2011 г. и за резултатите от проверката на цялото Наказателно отделение на СГС, а другият е конкретно за съдия Крънчева.

  Комисията е решила да изиска от прокуратурата пълната информация за проверките по сигналите срещу Крънчева за антидатираните дела.Върховната касационна прокуратура (ВКП) е проверявала няколко сигнала срещу Крънчева, но всички проверки са прекратени, защото не са били установени данни за нарушение, допълва изданието.


  ============================================

  Съдия Румяна Ченалова поръчвала “кошници с плодове”
  03-04-2013; категория: Новини; автор: galina.girginova;

  Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова е била засечена със СРС-та да си поръчва “кошници с плодове”, научи “Съдебни репортажи” от високопоставен източник от прокуратурата, добре запознат със случая. Припомняме, че на 1 март 2010 г. бившият вече заместник-главен прокурор Валери Първанов даде пресконференция, на която обяви, че прокуратурата проверява 60 магистрати за корупция. Въпреки че не изнесе конкретни данни, Първанов уточни, че по тези дела се работи трудно, тъй като колегите му не говорят по телефона директно за пари. Вместо това си поръчват “кошници с плодове”, гаранционни карти или дори се уговарят колко ще им струва ремонт на апартамента.

  Според получената от “Съдебни репортажи” информация именно Румяна Ченалова, която е назначена след конкурс като наказателен съдия в СГС в края на 2008 г., е записана да поръчва по телефона “кошница с плодове”. Нещо повече – в серията разговори тя се оплакала, че липсват част от уговорените бройки плодове, а от отсрещната страна я уверили, че ще има повторна доставка. Бившият зам.-главен прокурор Валери Първанов категорично отказа да коментира казуса пред “Съдебни репортажи”, напомняйки че към онзи момент законът не е позволявал записите от СРС-та да се използват като доказателство, а прокуратурата е настоявала за поправки, според които ВСС да може да ползва подобни данни в дисциплинарните производства срещу магистрати.

  Както “Съдебни репортажи” писа, името на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд протича в разговори, записани със специални разузнавателни средства, приложени като доказателства по вече приключилото дело срещу бившия прокурор от Окръжна прокуратура Стара Загора С. П. Делото е било внесено в съда през 2009 година. От записите става ясно, че по времето, в което съдийката e адвокат в Стара Загора, кантората й доста често е посещавана от магистрати, а разговорите помежду им се въртели около различни суми пари. Тези разговори са записани малко преди Ченалова да влезе отново в редиците на съдебната система (преди това е била прокурор).

  Отново през 2009 г., непосредствено преди избора на председател на Окръжен съд – Стара Загора, в който съдия Ченалова участва, тя “протича” и в справката за входящите и изходящите обаждания на мобилния телефон на Красимир Георгиев, придобил известност като Красьо Черничкия, с 30 телефонни разговори. За уронване на престижа на съдебната власт съдия Ченалова през 2010 г. е наказана от ВСС. Съветът, а след това и ВАС, приемат за установено, че за периода от 18.05.2009 г. – 17.06.2009 г. между Красимир Георгиев и кандидатката за поста Ченалова са били проведени общо 30 телефонни разговори с продължителност от 2 до 143 сек., от които изходящи от Георгиев до Ченалова – 12 бр. и входящи от Ченалова към Георгиев – 18 бр. Конкурсът за административен ръководител на ОС – Стара Загора е обявен на интернет страницата на ВСС на 07.05.2009 г. (11 дни по-късно е засечено първото обаждане), а се провежда на 15.07.2009 г., когато вече комуникацията е преустановена.

  Текст: Галина Гиргинова
  ================================================

  Защитата на Алексей Петров се усъмни в безпристрастността на Румяна Ченалова

  25 Февруари 2014 09:27 0

  Няколко часа съдбата на знаковото дело „Октопод“ в Софийския градски съд висеше на косъм. То бе застрашено от рестарт, след като защитата на Алексей Петров и на останалите подсъдими поиска отвода на председателката на съдебния състав Румяна Ченалова. Но след два часа умуване тя отказа да напусне процеса и остава начело на магистратите, които трябва да произнесат присъдата срещу Петров и още петима по обвинения за рекет. Ако решението беше друго, съдебното производство трябваше да започ­не отначало.

  Защитата посочи пет причини за отвода на Ченалова и представи две папки с материали и публикации от началото на спецоперация „Октопод“ през февруари 2010 г. до последните няколко дни. Сред тях са изявленията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че присъдите трябва да са минимум по 12 г. затвор, направени часове след арестите. Цитирано е и разкритието на депутата от ДПС Делян Пеевски отпреди десетина дни, че на среща в кабинета на Цветанов той е настоявал главният прокурор Сотир Цацаров да прикрие македонско разследване срещу съдийката на „Октопод“, защото много държал на нея. Защитата се позова и на воденото дисциплинарно дело срещу съдийката във Висшия съдебен съвет (ВСС) за разследването й в Македония (виж карето).

  „Ние не твърдим, че това е истината, а че има пет безспорни факта, които хвърлят сянка на съмнение в безпристрастността на този съд“, заявиха защитниците. Прокуратурата обаче се застъпи за Ченалова - искането за отвод се базирало на думите на едно лице, а изказванията в папката били селективно подбрани. „Никога не съм се срещала с Цветанов, нито ми е оказван натиск по делото „Октопод“, заяви преди началото на процеса Ченалова пред журналисти на излизане от ВСС. Там я изслушваха по дисциплинарното й дело.

  По-късно Ченалова витиевато мотивира отказа си за отвод с практиката на Евросъда в Страсбург и личната си презумпция за невиновност. Нещо повече - обяви, че изказванията на Цветанов и Пеевски са израз на гарантираното им от евроконвенцията право на свободно изразяване на мнения. Като аргумент за отказа бе посочено и че ако след всяко изказване се иска отвод, редица процеси ще бъдат минирани.

 • 9
  ravanelli avatar :-|
  Стефан

  Къде са сега тези, които казваха, че нямало нищо лошо в това хора на Цветан Василев да купят Булгаратабак? Важното било, че холдингът е в български ръце...Е, в страхотни ръце е.

 • 10
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Борисов и ГЕРБ продадоха Булгартабак на безценица на Пеевски и Мустака. Руска банка ги финансира на дебели лихви и тлъсти комисионни.
  Сега делят баницата, но формалната истина е, че който нов собственик не е отправил търгово - няма право да гласува. Но регулаторът КФН се е скрил, типично.
  Накрая ние плащаме - по-малко акцизи и ДДС и повече контрабанда...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.