С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 13 юни 2014, 16:57, 18097 прочитания

Раздор в "Булгартабак"

Делян Пеевски взе контрола над цигарения холдинг и измести КТБ в ъгъла

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Разводът Пеевски - Василев

Разводът Пеевски-Василев

Империята на задкулисието се разпада с обиски, смъртни заплахи и разпити

Електрификация и банкерска власт

Разводът между Пеевски и Цветан Василев може да постави на изпитание сегашните схеми в енергетиката

Как Пеевски държи съдебната система

ДПС успя да изгради стабилна мрежа в службите, прокуратурата и съда

Изводите от раздялата

Скандалът между Цветан Василев и Делян Пеевски

Моделът КТБ

Формулата "държавни пари - придобиване на активи - кредитиране на свързани компании" утрои банката, но може и да я срути

КОЙ владее строителството

След овладяването на "Водстрой 98" и милиардни поръчки, Делян Пеевски гледа и към банка

Ако има видим корпоративен белег, който ясно да показва раздора между партньорите Делян Пеевски и Цветан Василев, то това е "Булгартабак холдинг". Докато повече от две години те показваха изключителен синхрон и разбирателство, днес отношенията вече са като на война. В края на седмицата стана ясно: Пеевски контролира холдинга, а Василев се опитва да си го върне. За това доколко груба е разправата е показателно, че мениджмънтът на дружеството (т.е. Пеевски) обвини банкера, че опитва да източи "Булгартабак" и дори е отправял заплахи.

Спокойната предистория


До тази пролет в "Булгартабак" всичко изглеждаше спокойно. Политико-корпоративната група взе холдинга през есента на 2011 г. чрез посредничеството на руската VTB Capital и само събираше плодовете му - ръст в оборотите (с 30% за три години), особено за износа, стъпване на редица нови пазари в Близкия и Далечен Изток, високи печалби (70-80 млн. лв. на година) и изкусителни дивиденти (около 70 млн. лв. през 2013 г).

В средата на март обаче VTB излезе от сделката. На мястото й групата постави скрито зад верига от офшорки неназовано физическо лице, ново за холдинга, както беше посочено в решение на Комисията за защита на конкуренцията. А всъщност представител на "новия" собственик стана изпълнителеният директор на холдинга след приватизацията Венцислав Чолаков. На въпроса кой контролира собствеността на "Булгартабак" Чолаков каза пред "Капитал", че очевидно мениджмънтът контролира активите, собственост на дружеството. А при уточнителният въпрос кой е действителният собственик на холдинга Чолаков се ограничи до публично ясната вече структура на собствеността - директно BT Invest с 79.83%, което се притежава от офшорно дружество в Линхтенщайн (Livero Establishment), а то от дружествa в Дубай (TGI Middle East и Prest Trade).

След сделката Чолаков вече представлява BT Invest, т.е. новия собственик. За целия пазар обаче беше ясно, че реално нов играч в "Булгартабак" не е влязъл. Просто VTB Capital упражни финансова опция, с която излезе от компанията. Но това все пак официално е смяна в контрола и законът изисква отправянето на задължително търгово предложение към дребните инвеститори в холдинга, чиито акции се търгуват на Българска фондва борса. Такова не бе отправено. А Комисията за финансов надзор като регулатор и досега не е блокирала правото на глас на основния акционер (BT Invest), нито пък го е задължила да отправи такова. Напротив, той свободно козметично си преструктурира ръководството по свое виждане в началото на май и сякаш всички бяха доволни въпреки това. Да, но не съвсем.и бурните кавги

Сега раздорът Пеевски - Василев вече е публичен факт, а контролът над холдинга е в ръцете на депутата от ДПС, поне според многобройни източници от сектора и консултантските среди. Нищо чудно сред причините за мега раздялата да са били именно промените в "Булгартабак". Като според информация на "Капитал" една от тях е, че Василев е осигурил ресурс да се изкупи "Булгартабак" от VTB, след което е бил изолиран от холдинга.

Ето и малко фактологията.

Първо, нямаше търгово предложение. Оферта към миноритарите е от полза за КТБ и други компании около банката, които са сред основните дребни акционери в холдинга, и биха могли да излязат и да получат кеш за участието си. За Пеевски пък плащането на близо 20% от холдинга, или поне 160 млн. лв. предвид текущата пазарна капитализация на "Булгартабак", ще е финансово затруднение.

Второ, "Булгартабак" и дъщерните му компании са започнали да диверсифицират банките, с които работят. До коро КТБ осигуряваше оборотно финансиране и акредитиви за групата. Според консолидирания отчет на ходлинга към края на септември 2013 г. от 63 млн. лв. издадени банкови гаранции в полза на холдинга и неговите дружества 60 млн. лв. са от КТБ. В началото на юни обаче стана ясно, че от края на 2013 г. насам холдингът и дружествата му (двете цигарени фабрики, веригата "Лафка" и новият дистрибутор) ползват и други банки. Например през декември и февруари групата е взела заеми за 40 млн. лв. от Пощенска банка. Т.е. банката на Цветан Василев губи бизнес.

Трето, фактът че един от дребните акционери -"E. Миролио финанс", поиска на предстоящото годишно общо събрание да се смени ръководството на "Булгартабак" и да се назначи контрольор в лицето на "Финансово консултиране", говори че КТБ и Василев нямат глас в холдинга и правят отчаяни опити да си го върнат. Иначе няма логика да се предлага дългогодишен служител на МВР, инженер специалист по тръбопроводите и 24-годишен младеж да оглавят компанията. Нито пък има логика контрольор да стане компанията, която изготвя отчетите на редица фирми около КТБ, регистрирана на често използван от групата адрес (ул. "Хубча" 8) и представлявана от лице (Бисер Лазов), който участва включително в ръководството и на други бизнеси под контрола на Цветан Василев като "Бромак телеком инвест" (през което Василев притежава 43.3% от БТК) и ПФК "Ботев". Не на последно място е и исканият дивидент за 80 млн. лв.

"Булгартабак" обаче веднага прави опит да осуети този минипреврат на Василев и Миролио. Светкавично се задейства машината, с която Пеевски борави отлично - съдът. Ден след като "Е. Миролио финанс" представя за вписване в Търговския регистър исканията си, съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд уважи молба от "Булгартабак холдинг" да се спре вписването. Последва контраотговор от Миролио и не е ясно докъде ще продължи това.

"Булгартабак" атакува Василев

На въпрос как ще коментират действията на миноритарните акционери Чолаков директно заяви пред "Капитал", че действията на Миролио са изцяло под влиянието на КТБ. "Предвид наличието, по наша информация, на договор за пут и кол опция, сключен между "Миролио финанс СА" и КТБ, по силата на който КТБ се е задължила да придобие акциите на "Миролио финанс СА", то този "акционер" (ако въобще е такъв към момента) е изцяло под контрола на банката и неговите действия се диктуват от централата на КТБ. Действително с направеното допълнение на дневния ред КТБ целеше да предизвика ликвидна криза в групата "Булгартабак" чрез искане за изплащане на непланиран дивидент в размер на над 80 млн. лева и чрез блокирането на възможността на дружествата от групата да ползват кредитен ресурс от други банки, като едновременно с това целеше и блокиране на оперативното управление на компанията чрез подмяна на мениджмънта – схема за "заграбване" на предприятия, която е добре позната и използвана от КТБ", казва Чолаков. По думите му "агресивното поведение" на КТБ има своята предистория и се крие в това, че от 2011 г. до края на 2013 г. всички парични депозити и кредити на холдинга и дъщерните му дружества са били концентрирани в КТБ, но от началото на тази година мениджмънтът вече е решил да диверсифицира и да използва и други банки. "Именно чрез кредити от други банки ("Ситибанк", "Райфайзенбанк", "Юробанк ЕФГ", "Българска Банка за Развитие", "Банка ДСК" и други), при почти три пъти по-ниски лихвени нива, "Булгартабак" успя да рефинансира и съответно да погаси изцяло кредитната си експозиция към КТБ. В началото на 2014 г. бяха прекратени и неизгодните за "Булгартабак" договори с ЗПАД "Виктория" и "САНА Ресортс" поради установени многократно завишени цени", каза той и обобщи: "С това "Булгартабак" успя да се измъкне от икономическата "хватка", приложена от КТБ и от зависимостта си към същата банка, което неминуемо доведе до ответните действия на банката, включително и до лични заплахи от нейния собственик – Цветан Василев, за което сме сезирали компетентните органи. За нас е ясно, че целта на финансовия спекулант КТБ е да предизвика фалит на "Булгартабак" и да придобие активите на компанията на ниска цена, което ние категорично няма да допуснем."
 
Чолаков дори посочи, че на 13 май КТБ е блокирала предоставен овърдрафт за 50 млн. лв., "един ден преди изтичането на срока за заплащане на начислените акцизи и ДДС, отново с цел да блокира финансово дейността на компанията", но компанията платила задълженията към хазната с ликвидни буфери.

Що се отнася до търговото предложение, Чолаков заяви, че според него това не е казус и дори обвини регулатора в съмнителни действия заедно с КТБ. (Пълните коментари на "Булгартабак" на постaвените въпроси от "Капитал", вижте в прикачения файл).

"За нас е ясно, че КТБ ще ползва всички средства, за да се домогне до целения резултат, а именно класически "финансов" грабеж на дружествата от групата, което е добре позната практика на банката", допълни Чолаков.

Въпреки многократните съобщения и телефонни позвънявания до редакционното приключване на броя Цветан Василев не бе открит за коментар.

Дали Цветан Василев се е опитал да ощети Делян Пеевски през кредитите на "Булгартабак", или в момента Пеевски измъква холдинга от неговата бизнес империя в собствената си орбита, е любопитен сюжет с още по-любопитна развръзка. Която обаче, нека признаем, едва ли е в състояние да отприщи обществена енергия в защита на някой от двамата. "Булгартабак" е частен и не е световен феномен собствениците на частно дружество да водят битка за контрола върху него.

По-важното е друго - че държавата позволи и на двете фигури, превърнали се в емблема на задкулисието, да демонстрират не само чувство за безнаказаност, но и да консумират тази безнаказаност, и то със закрилата на държавата.

Първо - тандемът Василев-Пеевски през абсурдни приватизационни условия изгони всички конкуренти, за да купи холдинга изгодно.

Второ - собствеността върху холдинга беше оплетена в схема с офшорки, без нито един политик или изобщо властимащ да се поинтересува кой стои зад тях. Показателно е, че дори при последната "смяна в собствеността" на "Булгартабак" нито един депутат не зададе нито един въпрос. Никой не провери кой и как се е скрил зад офшорките и откъде има стотици милиони евро да плати сделката.

Трето - финансовият регулатор дори не задължи "новия" собственик да изпълни закона, а съдът бързо блокира едната от спорещите страни.

Всичко това са проблеми. Които показват най-едрия проблем в държавата в момента - институциите, депутатите, регулаторите очевидно покровителстват конкретни схеми и дори се включват в тях. Което може да рефлектира във всеки момент и върху всеки.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Росен Даскалов: Планираме да излезем на борсата през април Росен Даскалов: Планираме да излезем на борсата през април

Собственикът на "Син карс индъстри" пред "Капитал"

20 фев 2020, 923 прочитания

Fintech Summit 2020: За развитие на финтех сектора в България е нужна и промяна в мисленето Fintech Summit 2020: За развитие на финтех сектора в България е нужна и промяна в мисленето

Главният изпълнителен директор на "Сирма бизнес консултинг" Цветомир Досков за спирачките и стимулите пред сектора

20 фев 2020, 615 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Винсънт Стенли: Трудно е да се развиваш, ако не си прозрачен

Дългогодишният вицепрезидент на отдел "Продажби" в Patagonia

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10