И най-търсените професии са...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И най-търсените професии са...

Shutterstock

И най-търсените професии са...

Инженерите, квалифицираните работници и мениджърите са кадрите, за които има най-голям недостиг в България, показва проучване на Manpower

23524 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


 

44%

от българските работодатели са изправени пред трудности в намирането на кадри

51%

от работодателите посочват, че трудностите в намирането на кадри са довели до намаляване на конкурентоспосбността и продуктивността им.
По света

Най-голям недостиг на кадри в глобален мащаб се отчита в Япония (81%). Сериозни проблеми има и в страни като Перу, Индия и Бразилия. Най-малко трудности имат работодателите от Ирландия (2%), Испания (3%) и Холандия (5%). В глобален мащаб позициите, които са най-трудни за запълване, остават квалифицираните работници, инженерите и техниците. Инженерите са на второ място за трета поредна година, а техниците са с една позиция нагоре спрямо 2013 г., отчитат от Manpower. Тази година в десетката влизат и мениджърите продажби, при това директно на 7-о място, докато миналата година бяха на 12-о и през последните три години се движеха надолу в класацията.

Ако сте инженер, имате някакви специфични умения и квалификации или опит като ръководител на екип, не само че няма да ви е трудно да си намерите работа, но и дори имате добра изходна позиция да се пазарите за по-висока заплата и допълнителни придобивки. Причината е, че за поредна година инженерите, квалифицираните работници и мениджърите са трите професии, за които има най-голям недостиг в България. И при това подобни кадри са дефицит и в световен мащаб, показва деветото годишно проучване на Manpower Group за недостига на таланти, проведено сред общо 37 хил. работодатели от 42 държави.

Без изненади работодателите трудно намират IT специалисти или хора, които да разбират от счетоводство и финанси, но вече се усеща и липса на обслужващ персонал или техници, както и на лекари и други здравни работници (виж графиката вляво).

Къде са кадрите?

За поредна година най-остър дефицит има за професионалисти с инженерно образование. "В България има добре подготвени инженери и те са търсени не само в страната, но и в чужбина, а често много от тях избират да започнат работа извън страната", коментира Надя Василева управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

"Търсенето на инженерни кадри наистина надвишава предлагането и една от причините за това е, че през последните години много малко хора избират подобни специалности", каза за "Капитал Daily" Екатерина Караризова, директор "Човешки ресурси" за България, Македония, Албания и Косово в Schneider Electric. В компанията например отчитат недостиг на инженери по качеството, както и на индустриални инженери. Конкретно в случая на Schneider на второ място стои недостъгът на квалифицирани кадри и техници, а проблем по отношение на мениджърите нямаме, тъй като компанията има силен бранд, казва Караризова.

Иначе по традиция управленските кадри също са дефицит, включително и в световен мащаб. В същото време по-младите хора трудно се съгласяват да поемат по-отговорни постове, коментира Надя Василева.

Ако имахме достатъчно добре подготвени кадри, индустрията, свързана с аутсорсинг на бизнес процеси, сигурно щеше да е два пъти по-голяма, коментира Ивайло Славов, изпълнителен директор на компанията за аутсорсинг на IT услуги Bulpros. От думите му става ясно, че в сектора има недостиг на няколко от посочените в проучването на Manpower професии – IT специалисти, хора с добра подготовка в сферата на финансите, квалифицирани работници и мениджъри.

Работодателите посочват, че имат трудности и в намирането на счетоводители и финансови специалисти. Тези професии не само от години са актуални, но кризата засили търсенето им, казва Василева.

В проучването вече влиза и недостигът на лекари и здравни работници, които и не са много като брой, а в същото време и малкото налични са все по-склонни да търсят работа в чужбина заради по-високи заплати и неуредици в системата. Надя Василева коментира, че според нея има смисъл част от европейските субсидии да се използват и за преквалифициране на хора, които да работят като медицински сестри. Според нея така може поне частично да се реши проблемът с липсата на здравни работници. Подобна подготовка може да стане много по-лесно и бързо, отколкото например обучението за лекари, и е подходяща за хора от системата на здравеопазването, например обслужващ персонал или пък работещи в хосписи и различни институции, казва тя.

В числа и факти

Общо 44% от българските работодатели са изправени пред трудности в намирането на кадри, показва проучването на Manpower. Резултатът е с 10 процентни пункта по-добър спрямо 2013 г., но това не трябва да ни успокоява, коментира Надя Василева. Според нея данните може просто да отразяват това, че някои от компаниите в анкетата изобщо не са търсили нови кадри, например малки или средни фирми, които също са обхванати от проучването. От друга страна, резултатът е и с 8 процентни пункта под средния в световен мащаб. Според Василева това е тревожен факт, който се подминава от години, вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират стратегиите си за създаването и привличането на таланти.

България е на четвърто място в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) по недостиг на таланти, като пред нас са само три държави – Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%). В същото време сред всички държави от ЕС, които обхваща проучването, проблемът е най-остър именно у нас.

Най-честата причина, която посочват българските работодатели за трудностите при намирането на кадри, е липсата на технически компетенции (53%). Според 32% просто липсват кандидати, а за 31% проблемите се коренят в специфични за конкретната индустрия квалификации при квалифицирани работници.

Недостигът на кадри има и своите негативни ефекти. За 51% от анкетираните работодатели това е довело до намаляване на конкурентоспособността и продуктивността им. В същото време 46% казват, че проблемът намалява способността им да обслужват клиентите си, а за 39% ефектът е свързан с намаляване на иновациите и креативността.

 

44%

от българските работодатели са изправени пред трудности в намирането на кадри

51%

от работодателите посочват, че трудностите в намирането на кадри са довели до намаляване на конкурентоспосбността и продуктивността им.
По света

Най-голям недостиг на кадри в глобален мащаб се отчита в Япония (81%). Сериозни проблеми има и в страни като Перу, Индия и Бразилия. Най-малко трудности имат работодателите от Ирландия (2%), Испания (3%) и Холандия (5%). В глобален мащаб позициите, които са най-трудни за запълване, остават квалифицираните работници, инженерите и техниците. Инженерите са на второ място за трета поредна година, а техниците са с една позиция нагоре спрямо 2013 г., отчитат от Manpower. Тази година в десетката влизат и мениджърите продажби, при това директно на 7-о място, докато миналата година бяха на 12-о и през последните три години се движеха надолу в класацията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ако ще и като писани яйца да ги гледат инжинерите... само с топ може да ме върнат... :)

 • 2
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Вижте си скапаните заплати, в Булгаристан,Вижте си червените директори и гъзове, и тогава говорете.
  За кинтите в Булгаристан в лева няма да бачкам. След данъци какво остава?
  Да нямам 100 живота?
 • 3
  e_mil avatar :-P
  tamada

  Ша ма извиня'ат, ама "квалифициран работник" не е професия.

 • 4
  gimelim avatar :-P
  gimelim

  Какви инженери и къде? В Америка уни-тети бълват доста такива, но заплатите като цяло спадат и малко не си струва инвестицията.

  Доста пожелателна статия.

 • 5
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  "Ако имахме достатъчно добре подготвени кадри, индустрията, свързана с аутсорсинг на бизнес процеси, сигурно щеше да е два пъти по-голяма"
  - кокошката или яйцето е първо?
  Аз пък не намирам, че в момента има кой знае каква работа точно за инженери, извън ИТ бизнеса.
  Отделен въпрос е заплатата, която работодателят е готов да плати.

 • 6
  toshkoff avatar :-?
  TOSHKOFF

  Ха, от толкова години все инженерите дефицитни, пък все не наемат! Ама какви инженери - машинни, електро, химици, енергетици, какви? Че то ИТ не са единствените инженери?

 • 7
  panagurec avatar :-|
  panagurec

  Любими комплексарски коментари от бели негри. Никой не ви кара да се върнете в бащинията ви. Стойте си като бели негърчета и бачкайте на нивата, но не плюйте по родината от която сте избягали. Вече сте се изплюли на Терминал1/2
  По темата - Дефицит на инженери ИМА и то голям. И то не в ИТ (че то тези не са никакви инженери според мен). Проблемът е, че има мноооого хора добрали се до инж. пред името а не знаят какво е транзистор (преди години го бъкаха с ВЕФ, но сега и ВЕФ не знаят какво е) или не са виждали червячен механизъм...А пневматика им звучи като термин от порното...
  И не са виновни те, а тези които им дават това "инж." Идеалния вариант - ставаш инж. на вън, идваш в "Булгаристан", страдаш от глад, но се учиш още 2-3 години...и нещата се получават. Но колко са тези на които им стиска, това е друга тема. Стоят си под протокаловото дръвче и плюят...

 • 8
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  Така ще е докато всички сляпо се хвърлят да учат това което в момента е търсено. Преди 20 години нямахме икономисти, и хоп, днес всеки втори срещнат на улицата е менте-икономист. След още 20 години пък, предполагам ще е пълно с менте-програмисти. През това време, традиционно презираните професии стават все по-високо платени и търсени, защото съответните хора намаляват.

 • 9
  clutch avatar :-|
  clutch

  До коментар [#7] от "panagurec":
  Извинете, но е крайно недостойно да се обръщате така към българи, емигрирали заради ИКОНОМИЧЕСКИ причини.
  Родината първа се е изплюла върху тях, заявявайки, че не я интересуват, ако не са "електорат с препечен цвят на кожата, полудебили, послушни кутрета, въртящи опашка за едно кокалче, или кифломутродеца" Да стоят тук, да им плащат пари колкото да им стигнат до седмицата преди следващата заплата, да не могат да си позволят елементарни неща, необходими за личностното им развитие?
  Вярвате ли, че ако тези момчета и момичета получават по-адекватно заплащане в родината си, ще се юрнат навън с друга цел, освен да понатрупат малко опит в мултикултурна среда?
  И относно инженерството: От 14 години съм в технически бранш, един от основните проблеми, свързани с недоучените млади инженери е нивото на преподавателите им. А то е доста ниско, с да речем, нивото отпреди 20 години. Останаха си в ерата на "съветската аналогова технология" и изобретенията от времената на Джеймс Уат. Да не говорим, че нямат достъп до специализирана литература, месечни издания, не говорят друг език освен руски/и то често крайно зле/ новости за тях са неща, приложени преди 8-9 години....
  Не обвинявайте хората за обстоятелствата, в които са принудени да търсят препитание.

  [quote#7:"panagurec"]Идеалния вариант - ставаш инж. на вън, идваш в "Булгаристан", страдаш от глад, но се учиш още 2-3 години...и нещата се получават. Но колко са тези на които им стиска, това е друга тема. Стоят си под протокаловото дръвче и плюят..[/quote]
  Тук вече показвате сериозна липса на познания и опит. Точно обратното е-завършват в България, излизат навън и за 3-5 придобиват опит, какъвто тук и за 20 години не могат да придобият. 21 век сме, ако не сте излизали от Панагюрище, Земята е кръгла и доста по-голяма от мерата ви :)
  И къде ще придобият този невероятен, фамозен опит в България? В селската ковачница? При кварталния стругар? Или в Елаците, където Лъчко Цоцорков не дава и дума да се чуе за модерни технологии, защото е на принципа "Щом още върши работа и може да се ремонтира в мобилната работилница с чук, тел и три заварки, значи е ОК"?
  Очевидно там сте натрупали великият си инженерИн опит, г-н Панагюрец.

 • 10
  panagurec avatar :-|
  panagurec

  До коментар [#9] от "clutch":

  Баф мааму, не знаех, че има друг свят извън това, което се вижда от Маньово бърдо. Хм, благодаря за коментара, ще се опитам на стари години да разширя мирогледа...Относно белите негри - по-горе един от тези се е нарекъл сам така. Аз уважавам чуждото мнение и самоопределяне. Не знам как е в университета, който сте виждал/а но в "Панагюрския" технически е бъкано от млади и ентусиазирани преподаватели, които знаят по някоя и друга думичка дет' не звучи на български, но за съжаление, руският им е непознт език. Липсват им много неща, липсва им връзка с бизнеса. Защо беше скъсана тази връзка оставям на умните като Вас да измислят. Ние в Панагюрище нямаме проблем.
  Колега от техническия бранш (каквото и да значи това). Един съвет - качи се на Маньово бърдо и погледни света с "панагюрски" очи. Родината никога не плюе! Такива като Вас плюят по Родината. Другото са оправдания, демагогия и липса на желание. Като не ви се работи и бори тук, значи нямате Родина. Светът е широк и свободен - марш да си го търсите там. Ваш избор, право, мъка. Но не плюйте по нещо, което не сте създавали... Маньово бърдо променя мирогледа ... на тези които имат очи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK