Нова офшорка в "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нова офшорка в "Булгартабак"

Това е втората за последните месеци сделка, при която "Булгартабак" се прехвърля между различни дружества с непрозрачна собственост.

Нова офшорка в "Булгартабак"

Woodford Establishment ще влезе като съакционер с Livero Establishment в дружеството, собственик на цигарения холдинг

Паулина Михайлова
9390 прочитания

Това е втората за последните месеци сделка, при която "Булгартабак" се прехвърля между различни дружества с непрозрачна собственост.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Битката за контрола върху "Булгартабак" продължава с пълна сила. След като през миналата седмица стана ясно, че в рамките на раздора между доскорошните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски цигареният холдинг е останал в сферата на депутата от ДПС, а банкерът се опитва да си го върне, сега ходовете на двамата продължават. Последният такъв е промяна в структурата на собствеността на дружеството, което е официален притежател на "Булгартабак" - регистрираното в Австрия BT Invest.

Още едно лице без дейност

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление, че Woodford Establishment и Livero Establishment имат намерение да осъществят концентрация, като придобият контрол върху BT Invest, съобщи регулаторът на страницата си в интернет. Искането към КЗК е да направи оценка на концентрацията и да се произнесе разрешава ли я. На практика въпросното решениe едва ли може да е в смисъл на отказ по простата причина, че нито едно от ангажираните в сделката лица няма никакъв бизнес. В заявлението до регулатора от дружествата твърдят, че Woodford Establishment не осъществява търговска дейност, Livero Establishment - също, BT Invest - също. "Не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие", твърдят в съобщението офшорките.

Това е втората за последните месеци сделка, при която "Булгартабак" се прехвърля между различни дружества с непрозрачна собственост. Първо в средата на февруари BT Invest беше продадено от VTB Capital на Livero Establishment. Последното е регистрирано в Лихтенщайн и е притежавано от създаденото в Дубай TGI Middle East FZE. То пък се контролира от дубайското Prest trade Ltd., а реалният носител на правата там е физическо лице. Името на въпросното лице така и не беше обявено публично, КЗК заяви, че няма върху какво да се произнася, след като купувачът няма никаква дейност, а никой нито от институциите, нито дори от политическите партии не даде вид да се интересува кой реално придобива "Булгартабак". Неофициалната информация от източници на пазара беше, че руската VTB се изтегля от инвестицията си и цигареният холдинг остава в ръцете на двамата български партньори Цветан Василев и Делян Пеевски. Впоследствие новият мажоритарен акционер не отправи нужното по закон търгово предложение за изкупуване на книжата на малките такива, а Комисията за финансов надзор (КФН) не направи нищо.

Не кой, а защо

Сегашната промяна в собствеността върху "БТ Инвест" очевидно е част от общия сюжет на битката между Пеевски и Василев за "Булгартабак". Woodford Establishment е съвсем ново дружество. Регистърът в Лихтенщайн показва, че то е вписано на 11 юни, а уставът му е приет на 6 юни. Естествено, представители на новата компания са адвокати. Предметът му на дейност пък е класически: управление на имущество, активи, фирми и т.н., а капиталът - символичните 30 хил. швейцарски франка.

Представителят на самата BT Invest и изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков заяви, че не може да коментира промяната в схемата на собствеността, преди да приключи процедурата в КЗК.

Междувременно обаче самият изпълнителен директор на КТБ Илиян Зафиров заяви по една от телевизиите, че е "ноторен факт", че "Булгартабак" е собственост на Делян Пеевски.

Най-логичното обяснение за предприемания в момента ход с новото дружество е да не се загуби контролът върху "Булгартабак" от страна именно на депутата. Ако Woodford Establishment придобие дял от порядъка на 20-30% от холдинга и декларира, че не е свързано лице със сегашния мажоритарен собственик Livero Establishment, то новият акционер винаги ще има право на глас в общото събрание. Така дори КФН да задължи в бъдеще мажоритарят да отправи търгово предложение и да му забрани да гласува на общи събрания, то Woodford ще си има пълните права. КТБ и Едоардо Миролио държат около 14% - съответно вероятната цел е някой от кръга на Делян Пеевски да има повече и да има сигурен глас. Или просто казано - сделката е защита срещу опитите на Цветан Василев да си върне контрола в цигарения холдинг. Естествено, има теоретична възможност Пеевски да привлича нов малък партньор в битката, който да осигури и нов ресурс. С операцията не се постига избягване на задължението за търгово предложение, защото купувачът от март Livero Establishment ще продължи да е длъжен да даде оферта към миноритарните акционери, каквото е изискването по закон при смяна на собствеността в публично дружество.

Разрешението на сделката от страна на КЗК обикновено отнема около месец, така че прехвърлянето и плащането на дела ще е най-рано в края на юли.

Битката за контрола върху "Булгартабак" продължава с пълна сила. След като през миналата седмица стана ясно, че в рамките на раздора между доскорошните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски цигареният холдинг е останал в сферата на депутата от ДПС, а банкерът се опитва да си го върне, сега ходовете на двамата продължават. Последният такъв е промяна в структурата на собствеността на дружеството, което е официален притежател на "Булгартабак" - регистрираното в Австрия BT Invest.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  deqn1234 avatar :-|
  deqn1234

  Нещата седят по следния начин. Пеевски се сдоби в последните дни с още 2% акции в "Булгартабак" чрез своята оффшорка и лека-полека се опитва да стане основен акционер в тютюневия гигант, за да може да упражни пълен контрол след това и изкара останалите акционери от играта. Много добре знаем какво прави с "лафките" и в момента го играе "ва банк", защото в противен случай всичко му заминава на кино.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Пеевски нали беше много против офшорките (заедно с Ментата), сега изведнъж пак ги заобича :-)
  И като иде реч за Пеевски, всъщност да се има предвид Доган, защото Пеевски без Доган какво щеше да е?

 • 4
  jk avatar :-|
  jk

  Въпросът е сега дали КФН ще забрани гласуването на мажоритаря на сълранието на 30.06, тъй като не се знае кога е сключена сделката и дали старият собственик на мажоритаря все още определя волята му.

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Абе нещо не вдявам. Ирена Кръстева е в Брюксел и ръководи лобистките дейности на КТБ и Ц. Василев. Сина ѝ пък ще се гърми с Василев!! В целия пъзел се крият 2-3% от информацията и това не позволява еднозначно да се подреди картинката.
  БСПДПС имаха потенциала и изборния механизъм да управляват и грабят поне 45 г. Какво ги раздели, не може да е просташката българска завист и лакомия, нещо друго има, по-високо, по-дълбоко... но не го виждам.

 • 6
  tolex avatar :-|
  tolex

  До коментар [#5] от "chichka":
  Напълно съм съгласен с възможността да има нещо, което ние не виждаме за момента! А ни се представят съвсем тривиални и класичеки заблуди.

  ЕВАЛА за "подписът" ти. Харесва ми!

  "Предпочитам герберски калинки пред мароканските скакалци на БСПДПС. На 25 май тричахме БСПДПС"

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  офшорки, крадене, пране на пари, свързани лица, обсебване и т.н. всичко това, а и още много е в арсенала на престъпниците от БСП и ДПС.

  но най-забавното е, че Пеевски накрая май се обърна против "чичо" си Василев и ще го ограби, изкорми, изрита от бизнеса. и накрая ще се окаже, че Василев е политически инвалид и е заобграден само от неверници, които са били с него за един бонус...

  а Пеевски показа, че не се съобразява с нищо и с никой, че благодарение на "баща" си Ахмед Доган, придобива несъразмерно голямо влияние в държавната администрация, съдебната система, парламента и службите. а това влияние използва за незаконно обогатяване и за откровена престъпна дейност...

 • 8
  chikostia avatar :-|
  chikostia

  Я да се сетим кой беше против офшорките? Дебелото момче? Че и закони прави против тях?А сега с офшорка се мъчи да завземе Булгартабак?

 • 9
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  Тук трябва да се гледат повече политическите фиргури и формирования ,а не конкретните личности. Защото именно политиците и техните главатари са хората, които диктуват правилкат на играта. За това в момента според мен поне, е много по-важно да се концентрираме над политическата ситуция у нас - а не основно над този "развод". Това е така защото държавицата се разпада все по-бързо, а АЗ НЕ ИСКАМ новите предсрочни избори да ги организира БСП-то и ДПС-то! А точно така ще стане сега, защото те няма да подадат оставка до конкретната дата на избори през септември.
  И ето, "властта" вече е поела курс на прилапване - в случая:

  "Най-логичното обяснение за предприемания в момента ход с новото дружество е да не се загуби контролът върху "Булгартабак" от страна именно на депутата. "

  Депутата с главно Д.! Депутата, който действа, като падар на цялата държава, манипулира прокуратурата и регулаторни институции, манипулира цялата власт. Час по-скоро трябва да си подадат Оставката и да се назначи нов служебен кабинет!

 • 10
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  До коментар [#8] от "chikostia":

  Дебелян е ясен - този закон, който той така удобно си измисли беше абсолютно и само в негова полза и на неговите кукловоди. Няма ли кой да го спре това животно питам аз!?! Всички виждаме, каква е истината, ни никой не смее да му върже дебелите ръчички - а той продължава да граби от държавата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.