Ще обновим мрежата си преди "Глобул"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще обновим мрежата си преди "Глобул"

Имаме пълно доверие в мениджърите на "Мобилтел"

Ще обновим мрежата си преди "Глобул"

Главните технически директори на Telekom Austria и "Мобилтел" Гюнтер Отендорфер и Хорст Пертъл пред "Капитал"

Паулина Михайлова, Юлиян Арнаудов
11557 прочитания

Имаме пълно доверие в мениджърите на "Мобилтел"

© Велко Ангелов


Визитка

Гюнтер Отендорфер има 20-годишна международна кариера в сферата на телекомуникациите. Между 1987 и 1992 г. е учил компютърни науки в Техническия университет във Виена, който е завършил с отличие. През 1996 г. става един от основателите на оператора max.mobil в Австрия. Мениджърският му опит включва позиции на главен оперативен директор и главен технически директор на T-Mobile - Австрия, главен технически директор на T-Mobile - Германия и Европейски технически директор на T-Mobile International.

След март Ондорфер е управляващ директор "Мрежи" на Optus Singtel - вторият по големина телеком в Австралия с над 11 млн. абонати. От тази позиция той е отговорен за цялата мрежова инфраструктура на компанията за мобилна и фиксирана телефония, фиксиран интернет, кабелна телевизия и сателитни комуникации, ръководейки около 2 хил. души. В Optus той ръководи въвеждането на LTE. В момента е главен технически директор на Telekom Austria Group, собственик на "Мобилтел".

Някои от отговорите в интервюто са на главния технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл.

Г-н Отендорфер, в България сте, за да обявите успешните тестове на технологията за виртуализация на мрежата в "Мобилтел". Какво всъщност представлява тя?

- Технологията Network Function Virtualization (NFV) още е нова, на много ранен етап. В момента работим върху нея и ще отнеме година-две, за да я развием напълно. Но тя е революция за телеком индустрията, защото с нея ще имаме възможност върху една инфраструктура да имаме различни устройства, осигуряващи различни услуги. Много по-лесно ще е да въвеждаме нови услуги и да увеличаваме капацитета на мрежата си на места, където това е нужно. Революцията в случая е подобна на въвеждането на стандартизираните контейнери в товарния транспорт. NFV означава по-бързи услуги, по-лесно въвеждане на нови услуги и по-ефективен пренос на данни.

Сега тествате тази технология. Кога ще я въведете в мрежата на "Мобилтел"?

- Очакваме в края на следващата година или началото на 2016 г. да започнем с въвеждането й.

Технологията не е предназначена само за мрежа от четвърто поколение LTE?

- Подходяща е за LTE, но може да работи и върху второ и трето поколение мрежа.

Каква ще е инвестицията за нея?

- Засега не знаем, защото само я тестваме. Но очакваме, че с нея като цяло ще ни се наложи да инвестираме по-малки суми за постигане на по-добри услуги за абонатите си. Порядъкът е десетки милиони евро в началото.

Дайте един пример как потребителите ще усетят тази технология?

- Когато имаме виртуализация, ако много хора се съберат на един стадион, капацитетът на мрежата там се увеличава. В резултат може например да се осигури HD видео трансфер с високо качество оттам без проблем. И като цяло - потребителят може да ползва пренос на данни много по-бързо и лесно.

Внедрена ли е някъде по света?

- Тества се от три големи оператора: AT&T, Telefonica и NTT Docomo.

Кой е партньорът ви за проекта в България?

- Affirmed Networks. Това е компания от САЩ, която развива технологията върху стандартизиран хардуер. Фирмата е американски start up, основан през 2010 г. в Бостън. Смятана е за лидер във виртуализацията на телеком мрежи в световен мащаб.

Те ли ще са основният ви партньор и при въвеждането на технологията?

- Рано е да се каже, не искам да спекулирам. Но се доказват като много добри експерти.

А защо тествате технологията тук, а не в Австрия например?

- Имахме нужда от висококомпетентен екип. А екипът на "Мобилтел" с голямо желание се отзова на идеята. Затова решихме да го направим в България.

Без съмнение най-големият текущ проект в телеком индустрията в България сега е подмяната на мрежата на "Глобул". Всъщност какво става - "Глобул" ли наваксва спрямо вас като качество на мрежата, или вие ще догонвате после?

- Принципно не мога да говоря за плановете на конкуренцията, но е ясно, че ние сме лидерът. Ние непрекъснато инвестираме в мрежата си. Започнахме с модернизацията й още преди години. В момента сме номер едно по пренос на данни.

Хорст Пертъл: Още през 2009 г. взехме решението за модернизация на мрежата, започнахме го през 2010 г. и вече сме го завършили за около две трети от мрежата. На практика това означава, че тя е готова за бърз преход към LTE. Очакванията ми са, че ще приключим плана си за модернизация по-рано от "Глобул".

Значи те наваксват?

- Всъщност планират да наваксат. Ние сме сигурни, че сме лидерът в технологично отношение и ще останем такъв.

Ще участва ли "Мобилтел" в търг за честоти за LTE мрежа, когато такъв има?

- Хорст Пертъл: Разбира се, имаме силен интерес към тези честоти. Определено ще участваме в този търг веднага щом той бъде организиран за спектъра 800 мегахерца. Но засега няма яснота кога той ще бъде освободен от военните. Водят се разговори по темата между всички оператори и представители на правителството с цел да има повече прозрачност на този процес и съответно ние да имаме предвидимост за инвестициите си. Очакванията ни са, че няма да има свободни честоти там преди 2016-2017 г.

Какви промени очаквате в Telekom Austria след влизането на новия акционер Карлос Слим там? Случва ли се вече нещо?

- Смятам, че ангажирането на America Movil с TAG ще засили позициите ни и ще ни позволи да следваме стратегията си за растеж на пазарите, където присъстваме, и експанзия. В момента просто правим сътрудничеството си с America Movil по-интензивно, разглеждаме услугите, които те предлагат, и възможностите за нас. Ние и досега имахме сътрудничество, защото компанията беше акционер в нашата, макар и с по-малко.

Има ли вече мексиканци в офисите ви във Виена?

- Не. Идват за заседанията на Надзорния съвет, но няма никой от тях постоянно във Виена. Обясниха ни, че това е част от философията им и в Латинска Америка. Там те са активни в 18 страни, но нямат свои представители във всички тях. Имат си местен мениджърски екип, който работи съвместно с централата им. Не им е в стила да пращат мексиканци навсякъде по света.

Споменахте експанзия. Имате предвид в други страни ли?

- America Movil вече обяви, че има намерение да използва Telekom Austria като платформа за експанзия в Централна и Източна Европа.

Очаквате ли промени в ръководството на TAG след влизането на Карлос Слим?

- Не. Съвсем отскоро имаме нов главен финансов директор. Аз самият съм отскоро. Според мен промени не се очакват.

А що се отнася до политиката на компанията?

- Не, по скоро за нас се отваря цял нов свят. В Латинска Америка те имат огромен опит и много интересни услуги например при телевизионната доставка, в интернет. Можем да се възползваме от този опит.

Видяхте ли се с Карлос Слим лично?

- Да, наскоро, в Мексико сити.

Как оценявате представянето на "Мобилтел"?

- "Мобилтел" е важна част от TAG - вторият по големина оператор в групата. Гордеем се с историята на технологичния му прогрес. Наясно сме с предизвикателствата на местния пазар в България, но имаме голямо доверие в мениджмънта тук и смятаме, че сме конкурентни тук.

Доволни ли сте от представянето на оператора?

- Мисля, че имаме добър план и стратегия и можем да донесем много ползи на клиентите си.

Каква е целта ви?

- Да предлагаме добри услуги на клиентите си.

Което как изглежда в числа?

- Хорст Пертъл: В момента повече от всякога клиентът е на фокус при нас. Ако доставим на абонатите си всичко най-добро като качество, прозрачност и честно отношение, те ще останат с нас.

Като част от ръководството на TAG имате ли пълно доверие на г-н Кацирубас?

- Да, пълно.

Готова ли и е компанията да преговаря за споделяне на мрежата си в България?

- Да, готова е. Telekom Austria има опит в споделянето на мрежи в други страни - в Словения, Хърватия и Сърбия. Важното е да имаш подходящия партньор. Ако има такъв - готови сме да го направим.

Водите ли такива преговори тук и с кого?

- Хорст Пертъл: TAG има опит с националния роуминг и от двете възможни страни на такъв договор. В Австрия например нашата мрежа се използва за услуги, предоставяни от други оператори. В същото време в други случаи - в Сърбия и Македония например, ние използваме чужди мрежи. В България в момента законодателството е такова, че двете страни първо преговарят помежду си и ако не стигнат до споразумение, регулаторът може да въведе своя рамка и да наложи национален роуминг. Но мисля, че нито една от страните не иска такова нещо реално. Така че - да, водим такива разговори и с двата новонавлизащи на пазара оператора.

Каква част от капацитета на мрежата на "Мобилтел" е натоварена с трафик на данни?

- Хорст Пертъл: Не мога да кажа точно число, но ръстът в трансфера на данни през последните 12 месеца е по-голям от този за предишните 12 месеца. Но пък не може по никакъв начин да се каже, че има някакъв бум в това отношение, с който да не можем да се справим. Добавяме капацитет през цялото време. Като цяло България се движи малко по-назад от останалите страни в това отношение. Но все пак - на годишна база ръстът в ползването на мобилен интернет тук е 50%.

Ще използва ли "Мобилтел" решението на Telekom Austria за доставка на сателитна телевизия, предложено миналата година?

- В момента операторът се фокусира върху доброто обслужване на абонатите си в мобилната и фиксираната мрежа.

Какви са очакванията ви - какъв ще е ефектът от евентуалното налагане на новия пакет регулаторни мерки върху телекомите в Европа, предложен от Нели Крус?

- Ние в Telekom Austria сме убедени, че този пакет не е най-доброто за потребителите. Като начало - ние планираме инвестициите си на базата на определени правила. Сега тези правила се променят. Това променя фундамента, върху който градим плановете си за вложения. Само по себе си това е лошо - означава несигурност за инвестициите.

Освен това - новите регулации отнемат пари от операторите. А тези пари са необходими, за да се подобри инфраструктурата за широколентов пренос в Европа. Мислим, че тези инвестиции биха били добре дошли за потребителите, а ако парите просто ги няма - ефектът със сигурност ще е негативен. Затова не подкрепяме плановете на Европейската комисия.

А може ли пакетът да бъде променен сега, в новия парламент?

- Не знам. Подробностите не са ясни и може да се променят, но не мога да спекулирам по темата.

Визитка

Гюнтер Отендорфер има 20-годишна международна кариера в сферата на телекомуникациите. Между 1987 и 1992 г. е учил компютърни науки в Техническия университет във Виена, който е завършил с отличие. През 1996 г. става един от основателите на оператора max.mobil в Австрия. Мениджърският му опит включва позиции на главен оперативен директор и главен технически директор на T-Mobile - Австрия, главен технически директор на T-Mobile - Германия и Европейски технически директор на T-Mobile International.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Много приказки (от Мтел), отлив на клиенти - какво да коментираме повече...

 • 2
  kam27 avatar :-P
  kam27

  Иска ти се ...

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Те досега не го направиха, та сега ли? Глобул са по-напред от тези поели целия информационен трафик на неокомуно институциите изцяло.

  Трафика не само трябва да е възможен, но трябва и да е сигурен.

 • 8
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Не знам какво ще правят, но да го правят бързо, защото услугата им става все по - отвратителна... технически!

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Не вярвам...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.