"Булгартабак", лошият и злият

Публичният конфликт между Цветан Василев и Делян Пеевски за цигарения холдинг продължава на фона на държавното безгласие

Ярост. Това е думата, която най-точно описва стила на поведение на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски в момента, когато се боричкат помежду си за една от доскоро общите си придобивки - "Булгартабак". Само за една седмица, откакто вендетата между двамата за цигарения холдинг започна публично, Василев и Пеевски изхвърлиха един срещу друг толкова много и тежки обвинения, че пейзажът толкова се зацапа, че вече не е ясно кой е лошият и кой - злият.

Хронологията е дълга: първо стана ясно, че Делян Пеевски е установил пълен контрол върху "Булгартабак", после той от името на холдинга обвини Василев, че се е опитал да го декапиталира и заграби, после банкерът обяви, че дружеството се източва в огромни размери, а то междувременно повтори и потрети, че е преместило всичките си сметки и кредити от КТБ към други банки, историята продължи с отчаяни опити на един очевидно изплашен регулатор да се дистанцира, а всичко това беше гарнирано със солидна доза акционерни ходове.

Ако задълбаем във всичко това, историята изглежда сложна. А всъщност не е: след като с десетиления "Булгартабак" беше държан под контрола на ДПС, за кратко той премина в ръцете на финансов инвеститор - руската VTB. Още при покупката му през 2011 г. обаче беше ясно, че в сделката влизат и Василев и Пеевски. След като банката излезе от инвестицията си през пролетта, в холдинга останаха двете местни фигури. И сега няма нищо изненадващо във факта, че когато те се разделят, цигареният бизнес остава за тази, обвързана именно с ДПС. Което обяснява и изразителното мълчание не само на регулаторите, но и на политиците по теми като чии са множеството офшорки, в които е омотана собствеността на "Булгартабак", какъв е произходът на парите им, защо те погазват законите в България, неглижирайки дребните акционери в иначе публичното дружество.

С една дума - преминавайки под контрола на Пеевски (което очевидно вбесява Василев), "Булгартабак" влиза отново плътно в орбитата на ДПС. Което пък повдига по-притеснителните въпроси за какви цели партията би използвала холдинга при различните политически сценарии за близкото бъдеще. Що се отнася пък до т.нар. независими регулатори и правоохранителни оргари - поведението им през последните месеци показва, че стабилно са влезли в ролята на заложници на задкулисието.

Самоличността на "Булгартабак"

Здрачът около собствеността на "Булгартабак" се спусна още преди три години и половина, когато държавата продаде 80% от холдинга на регистрираното във Виена BT Invest. Тогава руската VTB Capital сама заяви, че стои зад сделката, признавайки че има и български партньори. Макар и това да не е доказано с документи и факти и до днес, публична тайна е, че въпросните партньори са Василев и Пеевски. Първото раздвижване в холдинга се състоя през март тази година, когато руската банка се изтегли. Платената й за това цена остана в тайна като размер, но според източници на вестника реално парите са били дадени именно от собственика на КТБ. Де юре BT Invest стана собственост на лихтенщайнската Livero Establishment, което пък през още две офшорки води към физическо лице - краен притежател (очевидно поставен съвместно от Пеевски и Василев).

За да организират схема от този порядък - с един представител, очевидно по това време двамата все още не са били в конфликт помежду си. Последвалият разпад на партньорството помежду им обаче доведе дотам, че явно контролът върху офшорките, физическото лице и изобщо цялата система на "Булгартабак" е преминал към Пеевски. Първият ясен сигнал за това дойде преди седмица, когато един от миноритарните акционери в холдинга - "Е. Миролио", поиска в дневния ред на предстоящото общо събрание на дружеството в края на юни да бъдат включени точки за смяна на ръководството и разпределение на дивиденти. Ходът беше разчетен от всички като опит на Василев да си върне контрола върху цигареното дружество през приближения му миноритар или поне някакви пари от там. Последва блокиране на исканията им от страна на самия "Булгартабак", който успешно ги събори чрез съда и Агенцията по вписванията. Което пък явно беше ответен защитен удар на самия Пеевски.

Междувременно офшорната епопея на цигарения холдинг продължи. През изминалата седмица в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше внесено искане да се разреши концентрация, с която новосъздаденото в Лихтенщайн Woodford Establishment и Livero Establishment ще придобият собственика на "Булгартабак" BT Invest - Виена.

Въпросното движение явно също може да се причисли в графата "отбрана" на ДПС депутата - вкарвайки нов акционер в BT Invest под свой контрол той просто се застрахова срещу всякакви опити на банкера да си върне холдинга.

Постсемейни войни

И ако от относително тихата битка за "Булгартабак" със заявления и съдебни решения само просветени разбраха, че холдингът се контролира от Пеевски, впоследствие нервите и на двете страни просто не издържаха. Холдингът излезе с открито писмо, в което обвини КТБ, че се е опитала да го вкара в ликвидна криза и да го заграби. В отговор единият от изпълнителните директори на банката Илиян Зафиров публично заяви, че е "ноторен факт", че "Булгартабак" е собственост на Делян Пеевски. Самият Цветан Василев пък в телевизионно интервю каза, че холдингът се източва. "От "Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес", каза Василев пред bTV. И продължи, че става въпрос за "огромни размери" на средствата, които "най-вероятно отиват по нечии лични сметки извън България". В същото интервю банкерът дори зададе въпроса "Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от "Булгартабак"?"

Така завесата около "самоличността" на всички офшорни дружества се вдигна и за непосветени.

"Не е вярно, че "Булгартабак" се източва", коментира изпълнителният му директор Венцислав Чолаков пред "Капитал". Според него засега мениджмънтът няма намерение да отговаря детайлно на обвиненията, но финансовите резултати на холдинга са достатъчно показателни по темата.

Така, с две думи, "Булгартабак" явно се оказа ако не най-ценната, то поне една от най-ценените "придобивки по време на брака", която предизвиква и най-шумни скандали при развода между Василев и Пеевски.

Интересна и показателна е обаче реакцията на ресорните институции: макар и частна компания, "Булгартабак" е публично дружество, масивен играч на цигарения пазар и една от най-големите компании в страната. Което означава, че дейността му се наблюдава от поне няколко ведомства: отговорни за финансовия надзор, за конкуренцията, за националната сигурност, за акцизите. Към момента не личи нито едно от тях да се е активирало поне да разбере кои са собствениците на холдинга и спазват ли закона.

Закон без ред

Без съмнение най-оглушително в случая е мълчанието на Комисията по финансов надзор (КФН). Три месеца след смяната на собствеността в "Булгартабак" (излизането на руския кредитор) най-голямото публично дружество засега остава извън правилата на капиталовия пазар. Според тях, когато се смени контролът в борсова компания новият голям акционер трябва да отправи търгово предложение към дребните инвеститори. При цигарения холдинг законовият срок за това изтече в началото на април. И към днешна дата обаче КФН нито е задължила BT Invest да отправи въпросното предложение, нито пък е лишила мажоритаря от глас на общото събрание на дружеството, докато изпълни този си ангажимент. Което пък поставя в нарушение на закона самия регулатор.

Въпросите на "Капитал" към КФН по темата, изпратени през април, останаха без отговор.

Тази седмица, във вторник вестникът отново попита комисията трябва ли да има търгово предложение и какви мерки е предприела. Само след два часа в редакцията получихме нетрадиционен мейл - да се обърнем директно към зам.-председателя за инвестиционна дейност Николай Попов. "Следва да се обърнете за отговор лично към него, тъй като нито колективният орган, нито председателят на КФН, могат да отговорят както по отношение на досегашните действия – ако има такива, така и за бъдещите действия или бездействия и намерения за надзорни мерки на г-н Попов." За пръв път пресцентър насочваше медиата директно към пряка комуникация с някои от ръководния състав. В много други случаи и пресцентърът, и председателят са давали изявления за дейности, свързани с поднадзорни борсови дружества.

Попов от своя страна обясни, че е дал писмени отговори и ги е предоставил на пресцентъра (ако ги изпрати директно, може да бъде обвинен в длъжностно нарушение и наказан). Кръгът на мълчанието се завъртя обратно в PR отдела, който и към четвъртък не отговори на въпроса защо не ни препраща отговорите на Попов и настояваше журналистът да го търси лично. Междувременно от пресцентъра разпространиха и съобщение до всички медии, в което най-общо призоваваха никой да не говори за публичните дружества "Булгартабак" и КТБ, защото може да бъде наказан за манипулация.

Толкова за публичността на регулатора, който трябва да гарантира прозрачност на пазара.

Кой кого мотивира

В атаки срещу регулатора се хвърлиха и от лагера на Василев, и от този на Пеевски. Първо, от ръководството на "Булгартабак" заявиха, че "действията на КТБ вероятно се координират с "мотивирани" членове на КФН – публично известни са близките отношения на Цветан Василев и Николай Попов – директор на направление "Надзор на инвестиционната дейност", което не може да не ни притеснява". Тук дойде изявлението на Василев, че регулаторът е заплашван.

И макар законът да изглежда ясен (пред друг държавен регулатор купувачът на холдинга заяви, че е ново лице) и търгово предложение да трябва да бъде отправено, засега пасуването на комисията изглежда изцяло от полза на депутата от ДПС. И в ущърб на правилата на капиталовия пазар. При "Булгартабак" пасивността на надзора толерира едната спореща страна. Това обаче има и по-едър прочит - инвеститор в нито едно публично дружество няма сигурност, че написаното по закон ще бъде приложено. Тогава защо въобще някой да инвестира на борсата?

По темата работи и Гергана Михайлова

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Понеже няма как публично да се карат кой какъв комисион е очаквал от ЮП, остава да се карат за Булгартабак и др. подобни.

 • 2
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Кой е добрият?Кой?

 • 3
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  КФН е за закриване, просто е срам и вреда за капиталовия пазар ...
  За всички е ясен фактът, че Председателят не пуска никакви изявления или документи извън КФН без негово съгласие, както и че управлява КФН еднолично - явно сега е пристанал на Пееф

 • 4
  josselyn.st avatar :-|
  Joss

  Конфликтът между Пеевски и Василев тръгна от "Булгартабак". Според мен на Василев много му е тежало че непрестанно го свързват с Пеевски и и това наистина си беше немалък удар по неговата репутация на добър бизнесмен. Отдавна е искал да се дистанцира и да го направи публично, само че Пеевски какъвто е изпълнен със злоба много тежко е приел че губи подкрепата на една от най-влиятелните банки у нас и затова поде тази грозна клеветническа кампания чрез медиите си. Е, поне за пореден път хората се убедиха колко злобен и долен е Пеевски, също като майка си.

 • 5
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  ""Булгартабак" влиза отново плътно в орбитата на ДПС. " Най-точно описва всичко случващо се. Защо тогава бяха всички опити на банкера да стабилизира БТ и да може той отново да започне да печели пари. Явно някой са забравили, че БТ изкупи на българските тютюнопроизводители реколтата, когато имаше голям монопол и им се предлагаше ниска цена за продукцията им, никой не искаше да я купува. Започна износ и се стабилизира, имаше дял от БВП на страната ни, отделно плащаше акциз над 700 хил лв, за да може да извършва тази дейност и като добавим и данъците, които държавата получаваше. Какво по-удобно точно в момент в който се е стабилизирал БТ Пеевски да започне скандал и да иска да оттегли парите на БТ от банката, за да не могат да му направят запор, за да си вземат дължимото по необслужваните кредити. А защо не и след това ДПС да продаде БТ на някой друг?

 • 6
  barbq avatar :-P
  BarBQ

  Всите са зли.

 • 7
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#3] от "krastitel":

  Колко ли е получил ми е интересно, какво ли са му обещали и както един коментиращ беше казал тези двамата от една помия ли са яли, че изглеждат еднакво?

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  Последното изречение казва всичко.

  Не само това. Можем и да обобщим и отвъд корпоративните финанси:
  "няма човек в България, който да има сигурност, че написаното по закон ще бъде приложено. Тогава защо въобще някой да живее в България?"

  В ролята на върховен регулатор можем да разглеждаме съдебната система и главния прокурор като човекът, който носи отговорността интереса на държавата да бъде защитен.

 • 9
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Нещата са ясни като бял ден,ДПС Е вече ''държава в държавата''.Правоохранителните органи,партиите,политиците са оплетени във финансови и други зависимости и не смеят да гъкнат,защото моментално ще бъдат осветени като родоотстъпници и предатели.Чудя се само ще направим ли нещо или ще стоим с преклонени главици,то така се докарахме дотук.Вместо да реагират,всички ''български''политици се надпреварват да се мазнят на ''лоялния''партньор''и плетат задкулисни договорки,които ще дозагробят България.

 • xelian

  Нужна е твърда ръка на тази разюздена държава. БЕзхаберието властва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход