С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
1 22 юни 2014, 17:03, 6449 прочитания

Защо трябва да следим образуваните от и срещу нас дела

Или какви са особеностите на неприсъственото съдебно решение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Неприсъственото решение е правен институт, познат още на римското право, и намира приложение в съвременните законодателства. Гражданско-процесуалният кодекс (в сила от 1 март 2008 г.) въведе института на т.нар. неприсъствено решение. Този вид решения най-често се постановяват по искове с предявени претенции за парични вземания, произтичащи от сключени договори между търговци и/или физически и юридически лица за продажба, доставка и други сделки. Такива решения могат да бъдат постановявани както срещу ищеца, така и срещу ответника по делото.

По-често срещаната хипотеза е постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, т.е. лицето, срещу което е образувано конкретно дело. Необходимо е изрично искане от страна на ищеца да бъде постановено такова решение. За да постанови съдът такова решение, законът изисква ответникът да не е представил (подал) отговор на подадената срещу него искова молба, да не се е явил в първото по делото заседание, без да е направил изрично искане за разглеждането му в негово отсъствие. Освен посочените предпоставки съдът изследва дали предявената искова молба е вероятно основателна с оглед на посочените в нея обстоятелства и твърдения, както и с оглед на представените доказателства. Казано с други думи, трябва да е налице пълна незаинтересованост и бездействие от страна на ответника. Постановяването на неприсъствено решение е една своеобразна санкция за него, основаваща се на предположението, че след като не е предприел никакви действия по делото, ответникът признава твърденията на ищеца в исковата молба.


Защита на правните интереси

Постановяването на неприсъствено решение не предпоставя уважаването на предявената искова молба от съда в резултат на пълно и всестранно изясняване на делото от фактическа и правна страна. Причината е, че делото не може да бъде попълнено с необходимите доказателства за изясняване на спора поради неучастието на едната от страните в производството. Ето защо съдът не се произнася по същество на конкретния спор, а само доколкото наведените фактически и правни твърдения на ищеца се подкрепят от представените с исковата молба доказателства. Следователно при получаване от съда на призовка, съобщение или друг съдебен документ за образувано дело е препоръчително да се предприемат действия за защита на правата и законните ни интереси.

Огледална хипотеза и по-рядко срещана е постановяване на неприсъствено решение срещу ищеца, т.е. лицето, по чиято искова молба е образувано делото. В този случай ответникът може да поиска прекратяване на делото и присъждане на разноски или постановяване на неприсъствено решение срещу ищеца, ако той не се яви в първото заседание по делото, не е взел становище по отговора на исковата молба и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие. Съдът изследва дали подадената искова молба е вероятно неоснователна с оглед на направените възражения и подкрепящите ги доказателства от страна на ответника.За насрочване на делото в съдебно заседание съдът призовава страните, като в призовката задължително се указва, че при неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото в отсъствие на съответната страна, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските. Целта на законодателя е страните да бъдат уведомени за последиците от незаинтересоваността им по повод образувани от и срещу тях дела, както и за възможността от постановяване на неприсъствено решение.

Изключения  и специфики

Следва да бъде отбелязано, че не по всички видове дела е възможно съдът да постанови неприсъствено решение. Законът изрично забранява постановяването на такова решение по дела за гражданско състояние (например дела за установяване на бащинство или майчинство, за оспорване на бащинство, за прекратяване на осиновяване), по брачни искове, както и в производство за поставяне под запрещение. Причината за това е, че при тези дела предмет на разглеждане са права със строго личен характер. Един от най-важните белези на неприсъственото решение е, че то не се мотивира. В него съдът посочва, че е постановено въз основа на законовите предпоставки за неговото издаване. Съдът посочва и защо намира исковата молба за вероятно основателна или неоснователна. 

Следва да подчертаем, че лицето, срещу което е постановено неприсъствено решение, има вероятност да не узнае за него. Това се случва най-често, когато адресите на страните не са актуални, което затруднява връчването на съдебни книжа. Нещо повече, този вид решения не подлежат на обжалване. Това е най-тежката последица от бездействието и незаинтересоваността на страната.

Възможно е обаче страната, срещу която е постановено неприсъственото решение, да е била лишена от възможността да участва в делото в следните хипотези: 1) ненадлежно връчване на преписа от исковата молба или призовките за проведеното съдебното заседание; 2) невъзможност да узнае своевременно за връчването на преписа от исковата молба или призовките за съдебното заседание поради особени непредвидени обстоятелства, както и 3) невъзможност да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее.

В тези случаи за страната, срещу която е постановено решението, съществува възможност да подаде в едномесечен срок от получаването му молба за неговата отмяна до горестоящия съд. Същата обаче следва да докаже твърденията си, че е била лишена от възможността да участва в делото.

Законът предоставя и друга възможност на страната, срещу която е постановено неприсъствено решение, а именно, когато е открила нови обстоятелства или нови писмени доказателства, които са от съществено значение за делото и които не са могли да й бъдат известни при решаването му или с които не е могла да се снабди своевременно, същата да иска отмяна на решението отново по съдебен ред, като законът предвижда и конкретни срокове за осъществяване на тази защита.

Постановяването на неприсъственото решение представлява предупреждение към страните за това, че неявяването и незаинтересоваността им към делото не могат да останат безнаказани. Страната, която е проявила небрежност по повод образуваните от и срещу нея дела, следва да понесе и последиците на такова решение.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: ГПК дело право съд

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Японската Ricoh придобива 20% от "Немечек" Японската Ricoh придобива 20% от "Немечек"

Сделката става през покупка на досегашния собственик на пакета - германската DocuWare

15 окт 2019, 1105 прочитания

Калин Пенчев: Ударът върху сиренарската индустрия ще бъде голям Калин Пенчев: Ударът върху сиренарската индустрия ще бъде голям

Създателят и собственик на сайта malincho.com за ефекта от решението на САЩ да въведе мита върху някои европейски стоки

15 окт 2019, 877 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Още свързани с Ковачки фирми сменят офшорния си собственик

"Топлофикация - Перник" и "Мина Чукурово" ще бъдат придобити от британски компании

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов