С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 22 юни 2014, 17:03, 6329 прочитания

Защо трябва да следим образуваните от и срещу нас дела

Или какви са особеностите на неприсъственото съдебно решение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Неприсъственото решение е правен институт, познат още на римското право, и намира приложение в съвременните законодателства. Гражданско-процесуалният кодекс (в сила от 1 март 2008 г.) въведе института на т.нар. неприсъствено решение. Този вид решения най-често се постановяват по искове с предявени претенции за парични вземания, произтичащи от сключени договори между търговци и/или физически и юридически лица за продажба, доставка и други сделки. Такива решения могат да бъдат постановявани както срещу ищеца, така и срещу ответника по делото.

По-често срещаната хипотеза е постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, т.е. лицето, срещу което е образувано конкретно дело. Необходимо е изрично искане от страна на ищеца да бъде постановено такова решение. За да постанови съдът такова решение, законът изисква ответникът да не е представил (подал) отговор на подадената срещу него искова молба, да не се е явил в първото по делото заседание, без да е направил изрично искане за разглеждането му в негово отсъствие. Освен посочените предпоставки съдът изследва дали предявената искова молба е вероятно основателна с оглед на посочените в нея обстоятелства и твърдения, както и с оглед на представените доказателства. Казано с други думи, трябва да е налице пълна незаинтересованост и бездействие от страна на ответника. Постановяването на неприсъствено решение е една своеобразна санкция за него, основаваща се на предположението, че след като не е предприел никакви действия по делото, ответникът признава твърденията на ищеца в исковата молба.


Защита на правните интереси

Постановяването на неприсъствено решение не предпоставя уважаването на предявената искова молба от съда в резултат на пълно и всестранно изясняване на делото от фактическа и правна страна. Причината е, че делото не може да бъде попълнено с необходимите доказателства за изясняване на спора поради неучастието на едната от страните в производството. Ето защо съдът не се произнася по същество на конкретния спор, а само доколкото наведените фактически и правни твърдения на ищеца се подкрепят от представените с исковата молба доказателства. Следователно при получаване от съда на призовка, съобщение или друг съдебен документ за образувано дело е препоръчително да се предприемат действия за защита на правата и законните ни интереси.

Огледална хипотеза и по-рядко срещана е постановяване на неприсъствено решение срещу ищеца, т.е. лицето, по чиято искова молба е образувано делото. В този случай ответникът може да поиска прекратяване на делото и присъждане на разноски или постановяване на неприсъствено решение срещу ищеца, ако той не се яви в първото заседание по делото, не е взел становище по отговора на исковата молба и не е поискал разглеждане на делото в негово отсъствие. Съдът изследва дали подадената искова молба е вероятно неоснователна с оглед на направените възражения и подкрепящите ги доказателства от страна на ответника.За насрочване на делото в съдебно заседание съдът призовава страните, като в призовката задължително се указва, че при неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено искане за разглеждане на делото в отсъствие на съответната страна, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските. Целта на законодателя е страните да бъдат уведомени за последиците от незаинтересоваността им по повод образувани от и срещу тях дела, както и за възможността от постановяване на неприсъствено решение.

Изключения  и специфики

Следва да бъде отбелязано, че не по всички видове дела е възможно съдът да постанови неприсъствено решение. Законът изрично забранява постановяването на такова решение по дела за гражданско състояние (например дела за установяване на бащинство или майчинство, за оспорване на бащинство, за прекратяване на осиновяване), по брачни искове, както и в производство за поставяне под запрещение. Причината за това е, че при тези дела предмет на разглеждане са права със строго личен характер. Един от най-важните белези на неприсъственото решение е, че то не се мотивира. В него съдът посочва, че е постановено въз основа на законовите предпоставки за неговото издаване. Съдът посочва и защо намира исковата молба за вероятно основателна или неоснователна. 

Следва да подчертаем, че лицето, срещу което е постановено неприсъствено решение, има вероятност да не узнае за него. Това се случва най-често, когато адресите на страните не са актуални, което затруднява връчването на съдебни книжа. Нещо повече, този вид решения не подлежат на обжалване. Това е най-тежката последица от бездействието и незаинтересоваността на страната.

Възможно е обаче страната, срещу която е постановено неприсъственото решение, да е била лишена от възможността да участва в делото в следните хипотези: 1) ненадлежно връчване на преписа от исковата молба или призовките за проведеното съдебното заседание; 2) невъзможност да узнае своевременно за връчването на преписа от исковата молба или призовките за съдебното заседание поради особени непредвидени обстоятелства, както и 3) невъзможност да се яви лично или чрез повереник поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее.

В тези случаи за страната, срещу която е постановено решението, съществува възможност да подаде в едномесечен срок от получаването му молба за неговата отмяна до горестоящия съд. Същата обаче следва да докаже твърденията си, че е била лишена от възможността да участва в делото.

Законът предоставя и друга възможност на страната, срещу която е постановено неприсъствено решение, а именно, когато е открила нови обстоятелства или нови писмени доказателства, които са от съществено значение за делото и които не са могли да й бъдат известни при решаването му или с които не е могла да се снабди своевременно, същата да иска отмяна на решението отново по съдебен ред, като законът предвижда и конкретни срокове за осъществяване на тази защита.

Постановяването на неприсъственото решение представлява предупреждение към страните за това, че неявяването и незаинтересоваността им към делото не могат да останат безнаказани. Страната, която е проявила небрежност по повод образуваните от и срещу нея дела, следва да понесе и последиците на такова решение.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: ГПК дело право съд

Прочетете и това

Spark добави още 28 електромобила BMW i3s и Hyundai Ioniq Spark добави още 28 електромобила BMW i3s и Hyundai Ioniq

Предлаганите коли в приложението вече надхвърлят 200

20 юни 2019, 1263 прочитания

Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване

Сблъсъкът между САЩ и Китай ще има по-дълготрайни последици от директното оскъпяване на определени продукти

20 юни 2019, 1067 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Още свързани с Ковачки фирми сменят офшорния си собственик

"Топлофикация - Перник" и "Мина Чукурово" ще бъдат придобити от британски компании

Частните парчета от парка

Устройственият план на Борисова градина осветли няколко съмнителни сделки, останали под радара на общественото внимание 20 години

Уверените стъпки на Zeazoo

От осем години Гергана Иванова и баща й Йордан Злогошки произвеждат обувки за босо ходене, а продажбите растат

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

20 въпроса: Полина Лъжанска

д-р Лъжанска е сред инициаторите на сайта CancerCare.bg и благотворителния маратон Race for the Cure

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."