Защо трябва да следим образуваните от и срещу нас дела

Или какви са особеностите на неприсъственото съдебно решение

Shutterstock    ©  Shutterstock

Неприсъственото решение е правен институт, познат още на римското право, и намира приложение в съвременните законодателства. Гражданско-процесуалният кодекс (в сила от 1 март 2008 г.) въведе института на т.нар. неприсъствено решение. Този вид решения най-често се постановяват по искове с предявени претенции за парични вземания, произтичащи от сключени договори между търговци и/или физически и юридически лица за продажба, доставка и други сделки. Такива решения могат да бъдат постановявани както срещу ищеца, така и срещу ответника по делото.

По-често срещаната хипотеза е постановяване на неприсъствено решение срещу ответника, т.е. лицето, срещу което е образувано конкретно дело. Необходимо е изрично искане от страна на ищеца да бъде постановено такова решение. За да постанови съдът такова решение, законът изисква ответникът да не е представил (подал) отговор на подадената срещу него искова молба, да не се е явил в първото по делото заседание, без да е направил изрично искане за разглеждането му в негово отсъствие. Освен посочените предпоставки съдът изследва дали предявената искова молба е вероятно основателна с оглед на посочените в нея обстоятелства и твърдения, както и с оглед на представените доказателства. Казано с други думи, трябва да е налице пълна незаинтересованост и бездействие от страна на ответника. Постановяването на неприсъствено решение е една своеобразна санкция за него, основаваща се на предположението, че след като не е предприел никакви действия по делото, ответникът признава твърденията на ищеца в исковата молба.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tanas avatar :-P
  Танас
  • + 8

  Един колега разбра, че е осъден чак когато му запорираха заплатата в банковата карта. Нито се е местил на друг адрес нито е получавал нещо и какво се оказа, че преди 5 -6 години купува пералня на изплащане и я изплаща само, че кредитната институция го обявява като лоялен клиент и фиктивно му била отпуснала 200 лева за които той не знае но разбира, чак от съдия изпълнителя.
  Малоумна работа са сътворили законотворците а това започна още от царедворците които угодиха на монополите и още 2002 - 2003 г. изгласуваха промяна в ГПК за да може топлото, мокрото, светлото и алото да си вземат по- бързо вземанията а до сега както виждам е придобило още нововъведение и така предполагам докато ти вземат долните гащи без да разбереш. :-)

  Нередност?
Нов коментар