Deloitte, EY и АФА ще оценяват активите и пасивите на КТБ (допълнена)

От проверката зависи какви капиталови нужди ще има банката и какви средства ще са нужни за запълване на дупките в балансите й

На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца
На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца    ©  Юлия Лазарова
На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца
На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца    ©  Юлия Лазарова

От сряда започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, която ще включва оценка на кредитните и инвестиционни портфейли на двете институции, които миналата седмица бяха поставени под специален надзор. Това обявиха от централната банка, като посочиха и имената на одиторските компании, които ще извършват проверката. В Корпоративна търговска банка това ще правят съвместно "Делойт одит", "Ърнст и янг" (EY) и АФА, а в наскоро придобитата от нея "Креди Агрикол България" - само българската "АФА".

Очаквано с леки изненади


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-?
  Николов

  "В Корпоративна търговска банка това ще правят съвместно "Делойт одит", "Ърнст и янг" и "АФА", а в наскоро придобитата от нея Креди Агрикол България - само българската "АФА"."

  Много интересно решение. БНБ явно има по-голямо доверие на българската АФА (които дори не съм ги чувал), отколкото на световно известните Делойт, КПМГ и "Ърнст и янг". И това решение, естествено, е взето без да се минава през обществена поръчка.

  Някой може ли да обясни странната любов на БНБ към АФА?

 • 2
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Ако питаш мен не знам изобщо защо включиха Креди Агрикол при положение,че те току що я купиха.Както и да е сега ще чакаме да видим какво е реалното състояние на КТБ,защото се наслушахме на хиляди спекулации.На мен ми е интересно след като банката заработи нормално дали ще видим,че имаме държава и ще се разследва кой и как организира тази масирана атака срещу банката,която я доведе до ликвидна криза?

 • 3
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Ъ!? БНБ няма ли си собствени одитори?

  Не съм експерт счетоводител, ама ми е малко чудно баш регулатора да не може да се справи сам, при положение, че това им е работата.

  Или те там са само началници дето гледат "консолидирани справки", за да взимат съдбоносните си решения? Поредните клатику...ци!

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"purple_rain"]На мен ми е интересно след като банката заработи нормално дали ще се разследва кой и как организира тази масирана атака срещу банката,която я доведе до ликвидна криза?[/quote]Напразно се надявате. Атаката беше осъщесвена с активното участие на Прокуратурата. Как си представяте Прокуратурата да разследва себе си?

  Ситуация като тази демонстрира един сериозен бъг в сегашната Конституция - всесилната и безконтролна Прокуратура.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#3:"krasi_kara"]малко чудно баш регулатора да не може да се справи сам, при положение, че това им е работата. [/quote]Външният одит е добра идея защото целта е да се внасе повече обективност и безпристрастност. На този фон даването на предимство на малкоизвестна наша фирма пред утвърдени световни компании е, меко казано, странно.

 • 6
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  Капитал, оправете си правописните грешки - има на няколко места от бързане....

  Иначе по темата: Аз предлагам, по време на тази проверка да се спре с медийни и всякакви спекулации, че поне тя да мине сравнително независимо и чисто. Досега си мисля, че достатъчно медиен натиск се оказа върху и без това, излишно оказаното напрежение от Цацатурата върху обществото - къде резонно, къде показно. А ето, вече веднага започнахте и вие Капитал с предполжоенията и спекулациите. Какво са преценили БНБ, това ще е. Не може във всичко да виждате теории на конспирацията.

 • 7
  klinkerhoffen avatar :-|
  klinkerhoffen

  Одитъ е необходим, за да се види какво е реалното състояние на банката и да се спре със спекулациите. МАКАР че държавата в лицето на БНБ трябва да е напълно наясно с паричните потоци, които са били изтеглени от банката през последните дни, говори се дори че има и държавни такива, защо не реагирахаа по-бързо?! Къде дрема прокуратурата когато започнаха медийните атаки за уронване на престижа от страна на медии, които продължават и сега, а забравих - тя също участва... В този ред на мисли имам съмнения колко "независими" са тези одитори и дали наистина ще покажат реалното състояние. Криза на ликвидността се създава лесно при толкова помагачи, но чий е сценария?!

 • 8
  eskobar avatar :-|
  Ангел Караделчев

  Ако действително се окаже, че са изтеглени държавни средства от КТБ ( както беше споменато в Капитал), които са предизвикали проблемите с ликвидността, не значи ли това, че е имало подготвен сценарии?

 • 9
  georgimoya avatar :-|
  georgimoya

  Това така или иначе трябва да се случи, но не мисля, че ще останем много изненадани след проверката . Банката не е толкова зле, колкото му се иска на Делян Пеевски и след една оздравителна процедура, отново ще може да работи в услуга на клиентите си !

 • 10
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  Много ми е интересно защо се прави тази смяна на квесторите, новите с какво са по-добри от старите, да не би да не са компетентни? Или да не се окаже след това, че те са имали някаква връзка с бузестия и ефенди и са били поставени на чело на тази проверка? Къде са всички и как така по време на работата ще се правят такива смени, много странно? А медиите трябва да имат търпение и да спрат със спекулациите, нека да минат проверките. Много въпроси, сценарии и участници, отговорите къде са?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход