Deloitte, EY и АФА ще оценяват активите и пасивите на КТБ (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Deloitte, EY и АФА ще оценяват активите и пасивите на КТБ (допълнена)

На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца

Deloitte, EY и АФА ще оценяват активите и пасивите на КТБ (допълнена)

От проверката зависи какви капиталови нужди ще има банката и какви средства ще са нужни за запълване на дупките в балансите й

Николай Стоянов
15877 прочитания

На специална пресконференция миналата седмица БНБ оповести, че специалният надзор на КТБ ще продължи 3 месеца

© Юлия Лазарова


От сряда започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, която ще включва оценка на кредитните и инвестиционни портфейли на двете институции, които миналата седмица бяха поставени под специален надзор. Това обявиха от централната банка, като посочиха и имената на одиторските компании, които ще извършват проверката. В Корпоративна търговска банка това ще правят съвместно "Делойт одит", "Ърнст и янг" (EY) и АФА, а в наскоро придобитата от нея "Креди Агрикол България" - само българската "АФА".

Очаквано с леки изненади

Включването на българските поделения на някои от големите четири международни одиторски компании (KPMG, EY, Deloitte и PriceWaterhouseCoopers) беше очаквано, като изненада е включването на българската АФА, при това като единствен оценител за по-малката банка. Досега годишните отчети на КТБ бяха заверявани от "КПМГ България", което обяснява отсъствието й сред избраните оценители. Ако колегите им от трите избрани от БНБ одиторски компании открият сериозни дупки и потвърдят информацията за концентрация на кредитния портфейл над законовите лимити, това ще е сериозен удар по имиджа на KPMG, която ги е заверявала без забележки. Отчетите на "Креди агрикол" са одитирани от "Ърнст и янг".

Проверката е важна, тъй като от нея ще зависи какви капиталови нужди ще имат двете финансови институции и съответно какви средства ще са нужни за запълване на дупките в балансите им.

"Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както беше съобщено на 22.06.2014 г.", казват още от БНБ, като не става ясно дали те започват да текат от започването на работата на одиторите от сряда или от обявяването преди три дни.

Смяна за бързина

Същевременно БНБ размести и квесторите в двете банки със странното обяснение, че така ще се ускори и оптимизира работата им. Обявените в неделя квестори на "Креди агрикол България" Станислав Лютов и Елена Костадинчев отиват в КТБ. Същевременно обявената два дни по-рано за квестор на КТБ Христина Стамова отива в "Креди агрикол", а другият - дългогодишният служител на БНБ Славияна Данаилова-Велева, е заменена от Божидар Аршинков, който доскоро беше в управата на Ти би ай банк. Според неофициална информация първоначално е била избрана Данаилова, защото се е занимавала с надзорни проверки в КТБ и познава портфейла на банката, но после било преценено, че ако е имало нередности (за каквито твърди прокуратурата, която повдигна обвинения на подуправителя, ръководещ "Банков надзор" Цветан Гунев), тя ще е в конфликт на интереси.

"Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ", обясняват от БНБ. Това е странно, тъй като в КТБ, която има десет пъти повече активи, ще има повече работа, а Христина Стамова има най-богат опит в банковото реструктуриране - била е синдик на фалиралите Елитбанк и Кредитна банка, както и квестор на последната затворена банка в България - МБТР, чийто лиценз беше отнет от БНБ през 2005 г.

Същевременно от фондовата борса съобщиха, че са взели решение търговията с акции на КТБ да бъде спряна за периода на специалния надзор - три месеца.

От сряда започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, която ще включва оценка на кредитните и инвестиционни портфейли на двете институции, които миналата седмица бяха поставени под специален надзор. Това обявиха от централната банка, като посочиха и имената на одиторските компании, които ще извършват проверката. В Корпоративна търговска банка това ще правят съвместно "Делойт одит", "Ърнст и янг" (EY) и АФА, а в наскоро придобитата от нея "Креди Агрикол България" - само българската "АФА".

Очаквано с леки изненади


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

53 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-?
  Николов

  "В Корпоративна търговска банка това ще правят съвместно "Делойт одит", "Ърнст и янг" и "АФА", а в наскоро придобитата от нея Креди Агрикол България - само българската "АФА"."

  Много интересно решение. БНБ явно има по-голямо доверие на българската АФА (които дори не съм ги чувал), отколкото на световно известните Делойт, КПМГ и "Ърнст и янг". И това решение, естествено, е взето без да се минава през обществена поръчка.

  Някой може ли да обясни странната любов на БНБ към АФА?

 • 2
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Ако питаш мен не знам изобщо защо включиха Креди Агрикол при положение,че те току що я купиха.Както и да е сега ще чакаме да видим какво е реалното състояние на КТБ,защото се наслушахме на хиляди спекулации.На мен ми е интересно след като банката заработи нормално дали ще видим,че имаме държава и ще се разследва кой и как организира тази масирана атака срещу банката,която я доведе до ликвидна криза?

 • 3
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Ъ!? БНБ няма ли си собствени одитори?

  Не съм експерт счетоводител, ама ми е малко чудно баш регулатора да не може да се справи сам, при положение, че това им е работата.

  Или те там са само началници дето гледат "консолидирани справки", за да взимат съдбоносните си решения? Поредните клатику...ци!

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"purple_rain"]На мен ми е интересно след като банката заработи нормално дали ще се разследва кой и как организира тази масирана атака срещу банката,която я доведе до ликвидна криза?[/quote]Напразно се надявате. Атаката беше осъщесвена с активното участие на Прокуратурата. Как си представяте Прокуратурата да разследва себе си?

  Ситуация като тази демонстрира един сериозен бъг в сегашната Конституция - всесилната и безконтролна Прокуратура.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#3:"krasi_kara"]малко чудно баш регулатора да не може да се справи сам, при положение, че това им е работата. [/quote]Външният одит е добра идея защото целта е да се внасе повече обективност и безпристрастност. На този фон даването на предимство на малкоизвестна наша фирма пред утвърдени световни компании е, меко казано, странно.

 • 6
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  Капитал, оправете си правописните грешки - има на няколко места от бързане....

  Иначе по темата: Аз предлагам, по време на тази проверка да се спре с медийни и всякакви спекулации, че поне тя да мине сравнително независимо и чисто. Досега си мисля, че достатъчно медиен натиск се оказа върху и без това, излишно оказаното напрежение от Цацатурата върху обществото - къде резонно, къде показно. А ето, вече веднага започнахте и вие Капитал с предполжоенията и спекулациите. Какво са преценили БНБ, това ще е. Не може във всичко да виждате теории на конспирацията.

 • 7
  klinkerhoffen avatar :-|
  klinkerhoffen

  Одитъ е необходим, за да се види какво е реалното състояние на банката и да се спре със спекулациите. МАКАР че държавата в лицето на БНБ трябва да е напълно наясно с паричните потоци, които са били изтеглени от банката през последните дни, говори се дори че има и държавни такива, защо не реагирахаа по-бързо?! Къде дрема прокуратурата когато започнаха медийните атаки за уронване на престижа от страна на медии, които продължават и сега, а забравих - тя също участва... В този ред на мисли имам съмнения колко "независими" са тези одитори и дали наистина ще покажат реалното състояние. Криза на ликвидността се създава лесно при толкова помагачи, но чий е сценария?!

 • 8
  eskobar avatar :-|
  Ангел Караделчев

  Ако действително се окаже, че са изтеглени държавни средства от КТБ ( както беше споменато в Капитал), които са предизвикали проблемите с ликвидността, не значи ли това, че е имало подготвен сценарии?

 • 9
  georgimoya avatar :-|
  georgimoya

  Това така или иначе трябва да се случи, но не мисля, че ще останем много изненадани след проверката . Банката не е толкова зле, колкото му се иска на Делян Пеевски и след една оздравителна процедура, отново ще може да работи в услуга на клиентите си !

 • 10
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  Много ми е интересно защо се прави тази смяна на квесторите, новите с какво са по-добри от старите, да не би да не са компетентни? Или да не се окаже след това, че те са имали някаква връзка с бузестия и ефенди и са били поставени на чело на тази проверка? Къде са всички и как така по време на работата ще се правят такива смени, много странно? А медиите трябва да имат търпение и да спрат със спекулациите, нека да минат проверките. Много въпроси, сценарии и участници, отговорите къде са?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.