Норвежкият държавен фонд разширява инвестициите си

Ще придобива по-големи дялове в компании през следващите три години

Вложенията в имоти в САЩ ще бъдат концентрирани в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сан Франциско.
Вложенията в имоти в САЩ ще бъдат концентрирани в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сан Франциско.    ©  Reuters
Вложенията в имоти в САЩ ще бъдат концентрирани в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сан Франциско.
Вложенията в имоти в САЩ ще бъдат концентрирани в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сан Франциско.    ©  Reuters

Норвежкият държавен инвестиционен фонд ще приложи по-агресивна стратегия за управление на портфейла си. През следващите три години най-големият суверенен фонд в света, който управлява активи за 890 млрд. долара, ще се насочи към придобиване на по-големи дялове в компании и ще увеличи инвестициите си в имоти, съобщи Reuters. По този начин фондът ще се опита да се възползва от растящите пазари и да увеличи възвращаемостта на инвестициите си.

Диверсификация

Политиката е част от стратегията за 2014-2016 г., насочена към инвестиции на повече чуждестранни пазари. Норвежкият фонд насочва 60% от средствата си в акции, 35% в облигации и 5% в имоти. През следващите три години ръководството му си залага като цел да придобие дялове от минимум 5% и максимум 10% в над 100 компании. По около 9 млрд. долара ще бъдат вложени на имотния пазар в тригодишния период, като ще разшири присъствието си извън водещите градове в Европа и САЩ. 

Вложенията в имоти в САЩ ще бъдат концентрирани в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън и Сан Франциско. В Европа селективно ще бъдат разширявани инвестициите извън Париж и Лондон, отбелязва Reuters. Според директора на фонда Ингве Слинстад в Африка интересът ще бъде насочен главно към ЮАР. Фондът навлезе за пръв път на имотните пазари през 2011 г. В момента в такива активи са вложени 1.2% от средствата на фонда, като правителството на Норвегия е дало възможност делът им да се увеличи до 5%.

Повече зелени инвестиции

Предвижда се също така удвояване на инвестициите в сферата на околната среда до 8 млрд. долара. Планираното увеличение на "зелените" инвестиции вероятно няма да задоволи претенциите на екоактивистите, които призовават за свиване на вложенията в петролни и газови компании и добив на въглища.

Норвежкият държавен фонд управлява средно 173 хил. долара на човек от населението на страната. Инвестирал е в над 8000 компании в 82 държави. За последната година постигнатата доходност е била 15.9%, а за последното десетилетие - 6.3%. Под ръководството на Ингве Слинстад, който е директор от 1998 г., инвестициите на фонда са нараснали многократно, припомня The New York Times.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България