Инвестициите във ВЕИ проекти ще надхвърлят 5.1 трлн. долара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвестициите във ВЕИ проекти ще надхвърлят 5.1 трлн. долара

Reuters

Инвестициите във ВЕИ проекти ще надхвърлят 5.1 трлн. долара

Две трети от вложенията в сектора до 2030 г. ще се падат на чистата енергия

3550 прочитания

Reuters

© Reuters


Инвестициите във въозбновяеми енергийни източници (ВЕИ) в глобален мащаб ще стават все по-привлекателни и до 2030 г. на тях ще се падат близо две трети от вложенията в сектора, съобщи Bloomberg. Очакванията са в нови енергийни проекти за този период да бъдат насочени 7.7 трлн. долара, от които 65% във ВЕИ сектора. Основна причина за тази прогноза е намаляването на производствените разходи при зелената енергия, което я прави по-конкурентна на проектите с изкопаемите горива.

Прогнозите на Bloomberg New Energy Finance показват, че над 5 трлн. долара ще бъдат инвестирани в зелена енергия до 2030 г. В Европа и Америка ще бъдат вложени близо 1 трлн. долара, докато в Азия стойността ще достигне 2.5 трлн. долара.

Повече зелени инвестиции, по-малко CO2

Половината от очакваните инвестиции ще бъдат направени в Азия, тъй като това е континентът, чийто енергиен капацитет ще нарасне най-много. Развитието на технологиите през последните години доведе до спад на цените на слънчевите панели и вятърните централи. Това от своя страна направи ВЕИ сектора много по-рентабилен и атрактивен. Годишните инвестиции в слънчеви, вятърни и водни технологии задминаха тези в изкопаеми горива за пръв път през 2011 г., припомня агенцията.

Добрите предпоставки за увеличение на ВЕИ проектите в глобален мащаб ще станат причина и за намаляване на въглеродните емисии, които според някои прогнози се очаква да спрат да се повишават в края на следващото десетилетие. Бързо развиващите се страни са важен играч в този процес, тъй като те използват възобновяеми източници на енергия, но не спират да добиват и изкопаеми горива, заяви Микаел Либрих, председател на Bloomberg New Energy Finance.

Делът на изкопаемите горива в производството на енергия ще се свие от 64 на 46% до 2030 г., прогнозират от New Energy Finance. Очаква се да бъде произведена допълнително 5000 гигавата енергия, от които само една пета ще дойде от въглища, природен газ и петролни горива.

Слънчев растеж

След около 15 години също така се очаква фотоволтаичните инсталации да бъдат най-разпространените сред ВЕИ проектите. Като в Азия те ще задминат производството на природен газ и въглища, взети заедно. Слънчевите и вятърните технологии ще генерират 16% от световната енергия през 2030 г. в сравнение с 3% за миналата година, а водната енергия ще продължи да бъде най-големият ВЕИ източник.

Добивът на въглища в Европа и Америка ще се редуцира, докато в Азия се очаква да продължи да нараства заради догонващото икономическо развитие на континента. Докато природният газ ще продължи да се използва и заради откритите големи находища през последните години, и поради това, че замърсява по-малко от останалите изкопаеми горива.

Инвестициите във въозбновяеми енергийни източници (ВЕИ) в глобален мащаб ще стават все по-привлекателни и до 2030 г. на тях ще се падат близо две трети от вложенията в сектора, съобщи Bloomberg. Очакванията са в нови енергийни проекти за този период да бъдат насочени 7.7 трлн. долара, от които 65% във ВЕИ сектора. Основна причина за тази прогноза е намаляването на производствените разходи при зелената енергия, което я прави по-конкурентна на проектите с изкопаемите горива.

Прогнозите на Bloomberg New Energy Finance показват, че над 5 трлн. долара ще бъдат инвестирани в зелена енергия до 2030 г. В Европа и Америка ще бъдат вложени близо 1 трлн. долара, докато в Азия стойността ще достигне 2.5 трлн. долара.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Китай планира преход на топлоелектроцентралите централите (ТЕЦ) в големите градове да преминат на природен газ, оттам и договорите с няколко страни, включително Русия и Иран. В това отношение е интересна констатацията "..докато в Азия се очаква да продължи да нараства заради догонващото икономическо развитие на континента."
  ПС
  Превода има нужда от редакционно изглаждане, например започването на изречение с "докато" или "като" - вероятно едно сложно изречение е разбивано на две прости, но не съвсем удачно, особено в последния пасаж/параграф.

 • 2
  rorikabc avatar :-|
  rorikabc

  Ммм даа,
  Значи ни трябват заплати, пенсии , ... за да можем да си плащаме енергията.

 • 3
  xyha avatar :-|
  xyha

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Има технологии за "пречистването" на СО2 от въздуха . При положение , че за последните 100 г. развитите държави са изхвърлили повечето от емисиите , редно е да инвестират в пречистеането на природата.

 • Да, ама не

  По-очевидно манипулираща статия не можахте ли да преведете, при това некадърно. Странно, че излиза заедно с новото понижение на преференциалните цени на ВЕИ-тата. Изобщо, защо не приложихте и мейла от шефа как ви е инструктирал кое точно и откъде да се пише. Вестник, чийто собственик е свързан с ненужната и скъпа за България ВЕИ инициатива, не може да бъде обективен по тези въпроси

 • 5
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#4] от "Да, ама не":
  А ти какво всъщност искаш! Евтини ВЕИ или скъпи? Или просто се дразниш, че някой може да прави пари от нещо, а ти не знаеш как?

 • 6
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#5] от "mrx10354190":

  Виж, не искам нито едното, нито другото. Бремето на С02 емисиите не може да се понася от малки неенергоемки икономики каквато е нашата, защото този модел се бил прилагал в Германия. Дори там ВЕИ-тата са в тежест на индустрията и в крайна сметка подкопават експортния потенциал на големите индустриални консуматори, в чиито продукти се калкулира и ВЕИ енергия като част от енергийния микс. На България и трябваха ЕСКО договори като най-добрата форма на енергоспестяване и от чисто еко съображения. ВЕИ секторът е силно политизиран, много роднини на депутати, министри, тикви, имат участие в него. Последното нямаше да има значение, ако създаваха стойност и работни места. Предполагам знаете, че ВЕИ-тата за миналата година са отчели над 300 млн. лева печалба, а осигуряват едва 37 души. И още нещо- правенето на пари на гърба на държавата с цената на хронични дефицити в системата, не е повод за гордост, това не е инвестиране, а елементарно тъпа схема.

 • 7
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#6] от "Да, ама не":
  [quote#6:"Да, ама не"] Предполагам знаете, че ВЕИ-тата за миналата година са отчели над 300 млн. лева печалба, а осигуряват едва 37 души.[/quote]

  Учебникарски пример за манипулация! Предполагам, че знаете, че това НЕ Е вярно, но го споменавате мимоходом.
  Пак предлагам да прочетете нещо и после да се изказвате.....
  Иначе си мисля нещо за коефициента ви на интелегентност. Дали не е двуцифрен, със запетайка м/у цифрите.....

 • 8
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#7] от "mrx10354190":

  Не виждам да цитираш данни, които да го опровергават. Информацията стана публична преди седмици. И още нещо, спазвай добрия тон, смешно е да се изнервяш като спориш. Не виждам опровержение на нито едно от твърденията горе, а типичен малоумен коментар- с обиди. Ако си някой от опарените зелени "инвеститори" или просто член на партията на зелените гейове, проблемът си е твой. Българинът все се прави на тарикат, бизнесът ви е длъжен да купува на по-високи цени заради по-малката квота на Козлодуй на свободния пазар, за да може поне ситуацията с домакинствата да бъде удържана. Докога? Не е виновен само ДКЕВР, че позволи това. Тарикати- цени до 500 лв на мегават, а единственият АЕЦ заради зелените плъхове не може да финансира със собствени средства модернизацията на 5 и 6-ти, камо ли да мисли за 7- ми. Ама на всичкото отгоре и мрънкате-нямало гражданско общество, нямало здрава инвестиционна среда. Осигурявате 40 тикви и се взехте за инвеститори. Вицове и то тъпи

 • 9
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#8] от "Да, ама не":
  Моля да ме извините ако моето твърдение за Вашия коефициент на интелегентност Ви е засегнало. Очаквам да преведете данни, които да ме опровергаят. Както и да докажете, че не сте гей или жираф например.
  И сега ще цитирам някои данни. Например същата ДКЕВР твърди, че дефицитът предизвикан от ВЕИ е около 300 милиона лева годишно. А вие твърдите, че печалбата на всички ВЕИ е съпоставима. Явно бъркате печалба и оборот. Е случва се при двуцифрените числа. Но да твърдиш, че в целия ВЕИ сектор работят и се осигуряват 37 души вече говори и за запетайката между цифрите. Вярно е, че работата ми е свързана с фирми от тая област. Също така е вярно, че познавам повече от 37 човека, които работят и са осигурени именно в тоя сектор. Ако Ви трябват реални данни използвайте регистъра на АУЕР за имената на фирмите и Търговския регистър, там има ГФО с броя на служителите. Приятно четене. Ако не можете да се справите сам помолете някой да Ви го прочете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK