Движение за права и свободи на "Булгартабак"

Как властта на собственика прави законите невалидни, а регулаторите беззъби или безсилни

Въпросът КОЙ стои от над година. Той тръгна от политическия гаф с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. В корпоративен контекст той е най-актуален при "Булгартабак", като главният заподозрян участник отново е депутатът от ДПС.

След приватизацията на холдинга през есента на 2011 г. поне официално от дружество на руската VTB Capital всичко изглеждаше прекрасно за компанията. Тя получи специално скроения за случая голям чужд инвеститор. Естествено след лобизъм при тогавашните управляващи от ГЕРБ и с очевидния комфорт на ДПС. Партията на Доган и до днес осигурява пълна закрила над холдинга.

В началото цялата схема беше печеливша и за самото дружество - приходите на цялата група нараснаха с 38% за три години, печалбата скочи значително, дивидентите не закъсняха и така пазарната и оценка удари 800 млн. лв. - четири пъти над цената, на която държавата се раздели с дружеството. И то стана най-голямата публична компания в България.

И така до драматичните първи месеци на 2014 г., които доказаха как законите не важат за компанията, а регулаторите, които следва поне да следят за прилагането им, са беззъби и/или безсилни.

Комисия за защита ОТ конкуренция

Първият ключов тест бе през февруари, когато VTB Capital очаквано осребри инвестицията си в "Булгартабак". Тя продаде BT Invest, която пряко държи 79.83% от холдинга, директно на Livero Establishment с верига от офшорни собственици, финиширащи в едно физическо лице. Името му така и не беше обявено официално. Според източници на "Капитал" то е настоящият изпълнителен директор на холдинг Венцислав Чолаков, който обаче не коментира собствеността извън публично известното.

Продажбата обаче бе така конструирана, че първият ключов регулатор, който може да я спъне - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), да не си цапа ръцете. Той много бързо, само за девет дни от обичайно месец, на 19 февруари излезе със становище по сделката. А то бе, че няма такова, защото концентрацията не е между предприятия и това де факто не влиза в неговите компетенции. Причината - краен купувач е неизвестно физическо лице, декларирало, че няма дейност.

Четири месеца по-късно в регулатора се задейства същата схема. Само две седмици след като публично се разрази войната между депутата от ДПС Делян Пеевски, под чийто контрол се смята, че е минал холдингът от март, и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, КЗК отново само за девет дни на 26 юни излезе със становище по последващото раздробяване на собствеността. На запитването тя отново каза, че продажбата на 50% в BT Invest от Livero Establishment (пряк собственик от 19 март 2014 г.) на учреденото през юни Woodford Establishment, Лихтенщайн, не е концентрация. Този път не се посочва, че собственикът е индивид, а се казва, че лицето, което контролира еднолично Woodford, не "следва да се приравни на предприятие за целите на закона". От решението на регулатора е изтрита частта, от която да стане ясно защо офшорката не е предприятие. Юрист обясни, че това решение на комисията силно напомня разрешението на сделката за НУРТС. И там купуващата офшорка декларира, че няма дейност, няма свързани лица и затова няма концентрация. От тези решения на КЗК излиза, че всеки, който посочи физическо лице без дейност като краен собственик или нова офшорка, може да монополизира пазар, като купи безпроблемно всички дружества от сектора си. И за регулатора това ще е напълно законно.

Ако обобщим: за четири месеца КЗК два пъти раболепно козирува пред групата на "Булгартабак", която е ключов икономически субект в България. Регулаторът дори не си направи труда да провери дали декларираните обстоятелства от страните по сделката са действителни. Например как така лице без дейност може да купи дружество за стотици милиони. И ако оправданието тук е в стил ние не сме разследващ орган, затова приемаме декларации, без да ги проверяваме, защо не са попитани съответните служби за проверка?

Другият подход на комисията е нищоправенето. Тя не забелязва как така в средата на юни "Табак маркет" (веригата Lafka) все още е част от групата на "Булгартабак", както и е декларирано пред регулатора при втората полупродажба на холдинга. В същото време цигареното дружество твърди, че е продало веригата си още на 27 март 2014 г. на лица, които не са свързани с групата. Така поне пише във финансовия отчет на холдинга за първото тримесечие на годината. Или в уведомлението до КЗК през юни има невярно представена информация, или "Булгартабак" има неверни данни във финансовите си отчети?

Ако вярното е, че има продажба на "Табак маркет", както твърди холдингън пред инвеститорите си, тогава стои въпросът защо КЗК не се е самосезирала случила ли се е неразрешена концентрация. Съществува хипотезата сделката между "Табак маркет" и купувачите му да не отговаря на изискването за предварително одобрение от антимонополния регулатор. Това обаче едва ли е така, защото продаваното дружеството е голямо - има приходи от 43 млн. лв. за 2013 г. Най-малкото комисията трябва да изследва казуса. Но не го прави.

Така КЗК, която има свръхправомощия на хартия, в случая с "Булгартабак" се оказва безполезен орган, що се отнася до ключовите промени със собствеността на холдинга.

Комисия за финансов раздор

Ако пък инвеститорите в "Булгартабак", а те са над 1000, се доверяват на институциите, би следвало да се чувстват абсолютно спокойни с вложението си в холдинга. Поне след като лично председателят на другия голям и ключов регулатор, Комисията за финансов надзор - Стоян Мавродиев, тази седмица ги увери колко добра публична компания е "Булгартабак".  

"Аз съм абсолютно спокоен, защото това е една добра публична компания. Нейните акции се търгуват всеки ден на борсата. Даже в последния месец тя има възход с добри проценти (бел. ред. - акциите на "Булгартабак" загубиха 24% от стойността си последния месец). Т.е. инвеститорите в тези акции печелят", каза Мавродиев пред bTV. На въпроса чий е "Булгартабак" и свързан ли е с депутата Делян Пеевски той допълва: "Ние нямаме такава информация. Все пак сериозните институции трябва да работят с документи и автентична информация, а не по слухове, клюки и кой какво, къде е казал и по градски легенди… Междувпрочем навсякъде на капиталовия пазар има офшорни компании и манипулативна информацията на някои медии... Манипулативно в смисъл, че се внушават подобни легенди, които не са подкрепени с документи", скастри той.

Накратко - ако сте слушали председателя на КФН, значи всичко е наред с "Булгартабак" и тя е добра компания за инвеститорите.

Ако обаче погледнете работата на зам.-председателя на КФН - Николай Попов, който отговаря за надзора на публичните компании, ще видите, че поне някой в този регулатор мисли различно. И търси начин да защити интересите на инвеститорите без излишни захаросани изказвания. Действията му може да са бавни и засега без видим резултат, но поне са на налице.

Последните два месеца Попов е санкционирал "Булгартабак" за четири нарушения, три от които изключително груби.

Първото и най-важно нарушение е за неотправеното търгово предложение от новия мажоритарен собственик на "Булгартабак" - Livero Establishment. Законът изисква такова за всеки, който придобие повече от 33% от една публична компания, когато там няма друг акционер с над 50%. Livero бе длъжен да го направи 14 дни след като бе сменена собствеността в BT Invest, т.е. в началото на април. Иначе губи правото си на глас.

Оферта към миноритарните акционери все още няма. И макар нарушението да е от началото на април, според източници от пазара, които са и акционери в "Булгартабак", в средата на юни Попов е санкционирал мажоритарния собственик с принудителна административна мярка, която е отнемала правото му на глас в общото събрание, ако не отправи търгово предложение или ако не намали участието си под законоустановения праг. Резултатът е ясен - полупродажба на холдинга и прехвърляне на 50% от капитала на BT Invest на още една офшорка от Лихтенщайн. Това обаче не сваля задължението за търгово, защото Livero и Woodford пак контролира по 40% от "Булгартабак". Но пък временно връща правото им на глас, което е важно, защото трябва да се взимат ключови решения за дейността на холдинга на общото му събрание от 30 юни.

Какво е станало на това събрание още не е ясно. И тук "Бугартабак" е в нарушение, защото въпреки тридневния срок да представи протокола, в който се вижда как и какво са решили акционерите, холдингът не го направи. Този срок изтече в четвъртък, 3 юли. Нарушението се наказва със скромна глоба от няколко хиляди лева. Но е показателно за отношението към малките акционери и спазването на закона.

На това събрание собственикът на "Булгартабак холдинг" трябваше да изпълни две задачи, и то пак в нарушение на законодателството. И двете са свързани с важни за компанията сделки, които преди сключването им трябва предварително да бъдат одобрени от общото събрание. Първата сделка предвижда "Булгартабак" да стане поръчител на две свои дъщерни дружества, които взимат нови заеми за общо 40 млн. лв. и с тях рефинансират задължения към вече вражеската Корпоративна търговска банка (КТБ). Втората сделка е за продажбата на вече спомената "Табак маркет". "Булгартабак" иска разрешение от акционерите да прехвърли 32.61% от дружеството на дъщерната си "Благоевград БТ".

И двете сделки трябва да се одобрят предварително от акционерите и изискват подробна мотивация пред тях. От 10 страници мотивиран доклад, изготвен за събранието, 10 страници аргументират защо "Булгартабак" трябва да стане поръчител на дъщерните си дружества. Само едно-единствено изречение, и то предпоследното, в документа обаче казва: разрешете и сделката за "Табак маркет". Няма нито една дума, аргументираща защо.

Това мотивира зам.-преседателя Николай Попов да санкционира действието на холдинга. На 23 юни той издава мярка, с която задължава "Булгартабак" да не да подлага на гласуване точката от дневния ред, свързана с двете сделки. Междувременно за това действие ръководството на "Булгартабак" си позволи публично да обвини Попов, че е "мотивиран" от КТБ да наложи мярката, защото целта на КТБ била "класически финансов грабеж на дружествата от групата, което е добре позната практика на банката". Изказването на холдинга дойде е разгара на войната Пеевски - Василев, малко преди КТБ да бъде поставена под специален надзор.

По информация на "Капитал" от акционери, присъствали на събранието на "Булгартабак", тъй като протокол от него още няма, холдингът е пренебрегнал санкцията на КФН и е гласувал в нарушение тези сделки, одобрявайки ги. Това автоматично означава както глоба за "Булгартабак" (от поне 10 хил. лв., сума, дребна на фона на размера на компанията), така и опция КФН да отмени решението. Би следвало самото решение да е недействително заради приемането в разрез със закона. Освен това всеки акционер може да иска отмяната на това решение с иск до съда, след като то нарушава закона. Жалбата може да бъде подадена в 14 дневен срок от гласуването, ако акционерът е присъствал на събранието или най-късно до три месеца от момента, в който той е уведомен за решението. По закон компанията няма право да не предостави информацията.

Третата ключова мярка на Попов срещу "Булгартабак" е във връзка с продажбата на "Табак маркет" - нещо, за което КЗК зажумя. След като "Булгартабак" оповести в тримесечния си финансов отчет, че е продало компанията (и то без санкцията на акционерите), през май Попов е изискал от холдинга цялата налична информация по сделката (договори, споразумения и др.), видно от решението му на сайта на КФН. Холдингът е отказал да ги предостави с аргумента, че е търговска тайна. Последва принудителна мярка от Попов на 3 юни, задължаваща "Булгартабак" да даде информацията. "Булгартабак" я обжалва, като на 30 юни тричленен състав на Върховния административен съд отхвърля жалбата срещу предварителното изпълнение, изискано от КФН. По същество спорът ще се гледа есента. Сега "Булгартабак" може да обжалва решението и ако последна инстанция я отхвърли, холдингът ще е длъжен да предостави информацията на регулатора.

Описаното дотук отново повдига въпроса КОЙ. Но в контекста кой контролира регулаторите и с какво.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България