Над 100 дружества разкриха реалните си собственици

На 1 юли изтече срокът, в който дружествата с офшорни акционери, които правят бизнес с държавата, трябваше да обявят кой ги притежава

Няколко дружества от орбитата на Христо Ковачки намериха начин да опазят информацията за крайния собственик, като пристъпиха към бягство от офшорните зони към други удобни, но скрити, дестинации
Няколко дружества от орбитата на Христо Ковачки намериха начин да опазят информацията за крайния собственик, като пристъпиха към бягство от офшорните зони към други удобни, но скрити, дестинации    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Няколко дружества от орбитата на Христо Ковачки намериха начин да опазят информацията за крайния собственик, като пристъпиха към бягство от офшорните зони към други удобни, но скрити, дестинации
Няколко дружества от орбитата на Христо Ковачки намериха начин да опазят информацията за крайния собственик, като пристъпиха към бягство от офшорните зони към други удобни, но скрити, дестинации    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

Над 100 дружества, свързани с офшорни компании, са разкрили кой е действителният им собственик, съобщиха за "Капитал Daily" от Агенцията по вписванията, след като на 1 юли изтече гратисният срок, даден им след последните промени в Закона за офшорките. С него се ограничават от участие в обществени поръчки, приватизационни процедури, концесии и други дейности с обществено значение предприятията, чиито крайни собственици не са известни на институциите. Сред дружествата има такива от сектора на имотите, строителството, търговията, медиите, добивната промишленост, банковата сфера, застраховането.

Занапред данните за действителните собственици на свързаните с тях офшорни компании ще се съхраняват в специален регистър, който няма да е публичен, ако предложението на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) бъде окончателно гласувано. Освен с разкриване на информацията, за измъкване от ударите на закона се наложи и още една практика, особено видима при дружества, свързвани с Христо Ковачки. През последните месеци няколко от тях пристъпиха към смяна на собственика си, като по този начин напускат островните офшорни зони, а крайният им собственик пак остава неизвестен в удобна дестинация, например в ЕС, която е извън обхвата на закона.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  "...ще се създаде специален регистър, в който ще се съдържат имената на действителните собственици на офшорни дружества с участие в българската икономика, но информацията в него няма да е публична, а ще е достъпна само на контролните органи."

  Защо? С какво са по-специални от всички други компании в Търговския регистър?

 • 2
  misho avatar :-|
  misho

  с обема пари, който перат :)

 • 3
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Май ще се повтори историята на Илф И Петров от "Златния Телец" за необходимостта от "зитц председател", т.е. беден старец който се назначава като формален председател на дружеството за да седи в затвора в случай на издънка. Поради напреднала възраст присъдите са малки и "зитц председателят" е готов за нови подвизи.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Трябва да се запитаме за причините за анонимност на собствеността. Да, в някои случаи става въпрос за хора, получили капитала си по незаконен или неморален начин. Но в същото време има и друга причина и тя е свързана с мародерствата на политическата класа срещу бизнеса. В този смисъл борбата с офшорките може да се окаже фактор за допълнително намаляване на инвестициите, вместо до изсветляване на бизнеса. Отново изниква въпроса - защо след като БГ предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и най-ниските заплати, не само че няма наплив от инвеститори, ами точно обратното - отлив. И сега се замислете какво всъщност целят Прасето и Данчо Ментата. Подсказвам - целят да махнат всички възможни пречки пред грабежа на чужда собственост. И пълна подвластност на бизнеса от разни впиянчени боянски султани, тикви, съсели и друг инвентар от постсъветската лудница. Иначе не се съмняваме че закона ще удари всички други, но не и Мама Свинкя, която ще продължи да хипнотизира малоумните читатели на ПрасПрес. А льольовците пак ще викат "Ура", докато някой им масажира ректума, с извинение.
  Здравия разум, господа, трябва да бъде изстрадан. И това е вашата историческа рола. На страдащи.

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "misho":


  [quote#2:"misho"]с обема пари, който перат [/quote]

  Адаш, в БГ отдавна никой не пере пари. Едните защото нямат какво да перат, другите - защото няма смисъл. А няма смисъл, защото никой в БГ не е влязъл в затвора за неплатени данъци, още по-малко му е конфискувано имуществото. Ако не вярваш - дай един пример. Тиквичко и Съси официално обявиха че имат по 5 хиляди в банка?!? Или и двамата са по-бедни от млади роми или всичко което имат е крадено. Познай кое е вярното. Само обръщам внимание че и двамата носят костюми за по 5 бона, колкото имали в банка?!? Същото важи и за Прасето-издател. Един стар опел и 10-тиня хиляди. Иначе е успял :-) Както казах, в БГ неплащането на данъци е не просто възможно, но задължително за да станеш премиер или поне да отидеш 40 пъти в кабинета на Цвък. Банална тайна е че данъчните власти, както и съдебната власт са съставени главно от проститутки, тук-там от обикновени идиоти, за прикритие.
  Пране на пари в БГ! Смехории!
  Пич, прането на пари е операция, в която плащаш данъци върху пари от престъпна дейност, просто защото няма как да обявиш в декларацията че имаш 1 млн. от продажба на кокаин. Т.е правиш парите от мръсни - чисти, т.е. переш. Класичката е да "думкаш" нереално големи обороти в някой ресторант, в който обикновено вечеряш ти и двама случайни минувачи. Чрез обявените от това доходи, ти ставаш законен притежател на 1 млн. (вече можеш да кажеш откъде са), но разбира се, плащаш и данък. Точно това НЕ правят комунистите, които печелят главно от продажбата на БГ на Русия и други страни. И въобще нямат идея да перат - харчат си мръсните пари, а данъчните и цацаратурата им правят фелацио. Както обясних, те са проститутки.
  Чудно колко хора вярват че в БГ някой пере пари?!?!? Ма то и в рептилии вярват, к'во се чудя.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "Izida":


  [quote#1:"Izida"]С какво са по-специални от всички други компании в Търговския регистър?[/quote]

  С това че са чужди компании. Офшор (Off Shore) - извън брега, т.е. в чужбина. Понеже термина е английски. Не виждам как БГ правителство ще задължи например администрацията на САЩ да им представи имената на всички акционери на IBM примерно. Та ако се замислиш. ще се окаже че този регистър е списък за изнудване от страна на Доги, Прас и раните там други дудуци.
  Въпрос - Microsoft е регистрирана в Делауеър, който също е офшорна зона. И прави бизнес с БГ правителство. Собствениците му са милиони акционери, в т.ч. някой чрез свой представител, да речем пенсионен или взаимен фонд. К'во пра'им?
  Разбра ли сега как Прасето и Данчо Ментата те правят на идиот. И май успяха, а?
  90% от хората нямат идея какво то офшорката, но понеже мразят богатите и са установили че част от тях имат такива фирми, си мислят (ако това е приложим термин към гърченето на чело) че добрия Робин Худ (или по-скоро Илия Муромец) ще дойде, ще вземе парите на омразните богати и ще им купи салам. Което ПАК няма да стане :-) Салама ще се окаже член и след ползване се прибира обратно. Стар номер :-) Е, Прасето и другите мафиоти ще одрусат някой и друг нещастник, дръзнал да наеме 100-200 лунатици в БГ, но кой ти гледа тези жертви, важното е Серж и Доги да са добре. И Моника.
  Уроците по икономика и политическа култура са скъпи. Ще има още много да плащате. Изнасилването на недъгавите мразители на богатите (познати още като честни комунисти) добива брутален и донякъде комичен вид в БГ. БГ е най-лошото място да си беден левичар, и още по-злочесто ако бленуваш да вземеш парите на богатите. Гаврата е безмилостна и жестока, по балкански. Пощада няма.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Половин година след като законът влезе в сила, е на път отново да бъде преправян, пак от депутата Йордан Цонев. ..."

  А, ясно. Данчо Ментата този път обещава да пребори всички душмани, сушата, кишата, градушката и всички останали знайни и незнайни пречки пред БГ просперитет. Остава да ни каже къде скриха Христо Бисеров. в някоя почивка, между многочасовите му напъни как да пребори лошите :-)

  Данайски подаръци. Кажи баба тенкю.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Последен въпрос към дудукариата на мурзилките и всичко обикновени глупаци:

  Ако една фирма спечели нагласен търг, да речем този за Тръбата, дето освен че е нагласен е и таен, каква е разликата дали фирмата-собственик на спечелилата фирма е офшорна, на обикновен циганин-дедесар или дори на обикновен сивушко? Всички знаем че Водстрой е на Прасето и Доги и че тя ще строи тръбата в орталък с баджанака на Цар Путкин. И к'во?

  Аха, ще клатим на коча звънците, с надежда да паднат :-) Умно!
  И защо на Данчо му викат Ментата? (това за домашно).

 • 9
  innlov avatar :-P
  innlov

  До коментар [#8] от "misho73":

  .. Щото и на баща му в Бургас му викаха ментата.
  Ама не щото обича да пие мента! :)

 • 10
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  [quote#6:"misho73"]Не виждам как БГ правителство ще задължи например администрацията на САЩ да им представи имената на всички акционери на IBM примерно.[/quote]
  АДто е сам оедин конкретен тип дружество. Все пак в АД може да има и акции на приносител, т.е. анонимни. Но едва ли ще се позволи голям обем такъв акции да владее едно АД. А какво става с ООДто например? Според мен говорим за това кой държи основна част от капитала и следователно взима решенията. А това, мисля, лесно се научава когато данните не са скрити зад фиктивни собственици!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал