Да се завърнеш в "Техномаркет"

Основателят на търговската верига Николай Китов застана отново начело на компанията с нови съдружници

Не са един и два случаите, при които основатели се завръщат начело на създадените от тях компании. Някои се справят по-успешно от други - например Стив Джобс вдигна на крака Apple и направи групата технологична икона, докато Джери Янг "закопа" Yahoo. В България пък завърналият се основател е Николай Китов, който казва, че пак гледа веригата "Техномаркет" като "свое дете". Бизнесменът отново е съсобственик на групата, след като заедно с новите си съдружници - досегашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев, поеха компанията зад "Техномаркет" - регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding. Чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици.

Новата авантюра

Гълъбов и Китов ще бъдат изпълнителни директори на "Техномаркет", а промените в управлението вече са вписани в Търговския регистър. И двамата казват, че сегашните им действия са своеобразна авантюра. "Направихме така нареченото изкупуване от мениджмънта (managemеnt buyout), защото след многото поредни собственици никой не се грижеше за тази фирма както трябва", казва Гълъбов. Той и Китов ще ръководят всекидневните операции на компанията, а Велев ще отговаря за имотната част от бизнеса. Всъщност Китов никога не е излизал изцяло от компанията - въпреки че вече нямаше дял, той остана член на борда на директорите и се занимаваше основно с търговските операции. Но след влизането на КТБ влиянието му в групата намаля. Гълъбов и Велев пък дойдоха в "Техномаркет" през 2012 г., след като компанията "АГП Дивелопмънт" беше избрана от банката да я представлява в управлението на веригата. Така след почти две години съвместна работа тримата стигат до идеята да поемат компанията сами. "Просто намерихме общ език. Никой не може да се съмнява кои сме - Николай е основател на "Техномаркет", аз пък от десет години се занимавам с преструктурирането на фирми", казва Гълъбов. Китов пък казва, че за първи път от години може да се работи за ефективна корпоративна структура в компанията. "Досега имаше толкова контрольори и чужди директори на клона, докато сега заедно с Евгений отговаряме за всичко", казва Китов. Гълъбов допълва, че вече са махнали една голяма група чуждестранни финансови мениджъри, които само са се подписвали под огромни заплати.

В търсене на нова банка

Изкупуването от мениджмънта всъщност няма да стане чрез плащане на някаква сума на досегашния собственик, а чрез поемане на задълженията на компанията. Според Китов и Гълъбов "Техномаркет" има експозиция от 25 млн. евро към КТБ и в момента преговаря с други банки за рефинансиране на този дълг. Самата КТБ влезе като кредитор в "Техномаркет" в началото на 2012 г. Тогава тя придоби с дисконт от австрийската Raiffeisen Zentralbank дълга (20 млн. евро при отпускането му), с който фондът Trans Balkan Investment Limited (TBIL) стана мажоритарен акционер с 61.8% в регистрираното в Холандия дружество TechnomarketDomo N.V. То пък беше собственик на 100% от тогавашната компания майка на веригата - "К енд К електроникс". Останалите 38% бяха в ръцете на Китов, другият съосновател на "Техномаркет" - Христо Кусев, и румънски партньори. Преди TBIL собственик на веригата пък беше друг фонд - Equest. Впоследствие КТБ преобразува заемите си в собственост чрез Domtech Holding, като увеличи капитала на дружеството, както направи и с други български компании. Тогава мажоритарният акционер на банката Цветан Василев просто пое контрола над поредното голямо местно дружество.

Според Гълъбов Василев се е занимавал основно с преструктурирането на дълга и не е участвал директно в управлението на веригата. "При нас в оперативен план тотална зависимост от КТБ няма и никога не е имало за разлика от други дружества, които банката е финансирала", твърди мениджърът. Той все пак признава, че около намесата на банкера в групата е имало много спекулации и слухове и е било грешка на компанията да страни от публичност и да не коментира и разяснява какво се случва. И допълва, че веригата поначало не е била подходяща като бизнес за КТБ. "Дори от институцията са ни намеквали да намерим друг начин да се рефинансираме", казва мениджърът. Според него основна част от оборота не е минавал през КТБ, а през други банки: "Добре, че не искаха това от нас." За разлика от други компании сега блокираните средства на "Техномаркет" в КТБ са малко - около 18 000 лв., казват новите собственици.

Със затварянето на КТБ рефинансирането на дълга става по-трудно. "С тази кредитна линия използваме банкови гаранции, овърдрафт и сме заложили немалка част от активите на фирмата. Сега, като не можем да използваме тези кредитни инструменти, е по-трудно. А имаме банки, които са готови да ни финансират", казват новите собственици. Китов допълва, че "Техномаркет" е една от малкото фирми, които имат "черно на бяло писмо от квесторите, че сме изряден платец". И двамата твърдят, че е късмет за компанията, че кризата с КТБ се е случила през летните месеци, когато бизнес цикълът е по-добър. "Ако беше станало примерно след коледните разпродажби, когато задълженията към доставчици са по-големи, щеше да е далеч по-сложно", твърди Гълъбов. Намирането на нова финансираща банка няма да е трудно и вече има интерес от различни институции. Новите собственици твърдят, че бизнесът е привлекателен за всяка финансова институция, особено свързаните с ритейла, тъй като е устойчив, с големи парични потоци, а в момента тече програма за намаляване на разходите.

<#text>

Приоритет е преструктурирането

Сега пред новите собственици приоритет е вътрешното преструктуриране на компанията. Месечните разходи са намалени с 300 хил. евро най-вече чрез продължаващото предоговаряне на условията за наем на обектите с основния наемодател - компанията "Глориент инвестмънт БГ". В нея акционери са бившият съдружник на Китов в "Техномаркет" Христо Кусев и самият Китов. Според Гълъбов двете компании имат дългогодишна връзка и няма вариант "Глориент" да работи без "Техномаркет", както и обратното. "Целта беше да се намери общ език и го намерихме", казва изпълнителният директор на веригата. За разлика от Китов Кусев е избрал да не се завърне в "Техномаркет", а да се съсредоточи върху работата си в "Глориент". "Но ние сме свързани - където съм аз, там е и той по съвместителство", уточнява Китов.  

Затваряне на някои от над 50-те магазина на веригата не се предвижда. "Вече успяхме да се разделим с всички губещи обекти и затова сега няма да предприемаме подобни мерки, а точно обратното - ще отваряме нови", казва Гълъбов. В София компанията вече откри такъв в комплекса "Лабиринт" в " Люлин", а предстои и отварянето на голям магазин в Ring Mall до IKEA, който трябва да започне работа през октомври. Компанията ще продължава да управлява и един от най-успешните си обекти в София - на бул. "Цариградско шосе" до "Метро", който беше купен от дружеството "Форт Нокс", което е инвеститор в небостъргача в съседство на магазина. Досегашният собственик беше "Глориент инвестмънт БГ", която има 4-годишно право на ползване. През тази година е отворен и първият магазин на компанията в Смолян, а през следващия месец се открива и преместеният по-голям обект на веригата в Силистра.

Новите собственици твърдят, че част от стратегията им е все повече да залагат на онлайн продажбите. Уебсайтът на компанията вече беше обновен, а според Китов новата ценова политика рязко е увеличила дела на е-търговията от общите приходи. "Всички смятаха, че навлизането на голям онлайн ритейлър като eMAG ще ни ухапе, но не се получи подобно нещо, а напротив - от началото на годината делът на онлайн продажбите ни се увеличи пет пъти: беше между 2 и 4%, а в момента е между 10 и 12% от всичките продажби", казва мениджърът.

В момента компанията присъства на два международни пазара - Хърватия и Македония, като първият отчита растеж между 30 и 40% на годишна база и продължава да се развива с приемането на страната в Европейския съюз. В Хърватия "Техномаркет" има 15 магазина., а в Македония - 17. 

Китов и Гълъбов не очакват повишение на приходите през тази година, а пазарът да остане на нивата си от 2013 г. Продажбите на телевизори имат най-голям дял като стойност от приходите на компанията, следвани от едрата бяла техника, лаптопите и таблетите. "През тази година заложихме по-малки продажби на телевизори, тъй като през миналата година имаше бум на цифровизацията, но въпреки това сега сме 10% отгоре като резултат", казва Китов. През 2013 г. продажбите на компанията се увеличиха със 7.6% до 540 млн. лв., но все още са далеч от отчетените 830 млн. лв. през 2008 г. Основният конкурент на веригата е "Технополис" (виж таблицата).

Без страх

Запитани дали наличието на дълг в КТБ не може да привлече друг инвеститор, който да влезе в компанията, като изкупи експозицията вместо тях, новите собственици казват, че всичко е възможно, но е малко вероятно. "Не се страхуваме от превземане. Не бих казал, че е привлекателен бизнес - работата е къртовска, има голяма конкуренция, маржовете са ниски", казва Китов. Основната задача пред новите собственици остава бързото рефинансиране на заема, като решението се очаква до две-три седмици. "Пазарният ни дял е стабилен - лидер сме. Ще продължим преструктурирането, за да може компанията да е устойчива в дългосрочен план", казва Гълъбов.

За Китов завръщането начело на основаната от него компания не е ново предизвикателство - все пак се занимава с този бизнес от 1992 г. насам (а първият магазин на "Техномаркет" е отворен през 1999 г.). И за разлика от други завърнали се основатели не е нужно да променя изцяло бизнес модела и да пуска нови продукти. Той твърди, че се е опитал да си вземе компанията още преди КТБ, като е преговарял с Raiffeisen Zentralbank да поеме задължението на TBIL. Но до сделка не се стигнало, тъй като австрийците поискали твърде висока цена. Сега има втори шанс.   

Още от Капитал