С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
39 25 юли 2014, 16:14, 35691 прочитания

Втората петролна война

Насред разпада на КТБ собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев овладява "Петрол" чрез борци и треньори. Въпросът е дали действа против или заедно с Цветан Василев

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Ефектите за фирмите около КТБ

Дългово избухване в "Дунарит"

Оръжейният завод рязко е вдигнал задлъжнялостта си към КТБ през последните месеци

БТК: Златната заложница

Заради КТБ телекомът е тласнат да свие инвестициите си, а догодина може и да бъде продаден

НУРТС: Фитилът догаря

С края си мултиплексът би взривил цялата и без това компрометирана цифровизация

Ако може да се каже нещо за "Петрол", то е, че е издръжливо дружество. От 2010 до края на 2013 г. двамата му основни собственици - Митко Събев и Денис Ершов, водеха битка за завземане на контрола по най-разнообразни фронтове - от Търговския регистър до съдилища на всички инстанции. В резултат всякакви решения за стратегическото развитие на компанията оставахa блокирани.

Въпреки това тo оцеля, не изгуби прекалено много пазарен дял, макар и с цената на натрупване на солиден дълг. И точно когато изглеждаше, че лагерът на Ершов е успял да овладее компанията майка "Петрол холдинг", със светкавични действия ключовото дружество беше овладяно от основния кредитор Корпоративна търговска банка, или по-скоро от мажоритарния й собственик Цветан Василев чрез свързани компании.


След кратко затишие обаче по-всичко изглежда, че започва Втората петролна война. При отслабените сили на Василев интересът на Денис Ершов да си върне контрола се поднови. Сега обаче по всичко личи, че той ще трябва да се бори с нов желаещ - собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев. С неговия опит като собственик на бензиностанции и търговец на горива той беше привлечен от Василев да помага в управлението на "Петрол" като член на борда, но с няколко замаха в последните дни е на път да овладее напълно компанията. И не само.

Борци за акции


След интервенцията на Василев в края на 2013 г. и началото на 2014 г. собствеността на "Петрол" е разпределена между четири дружества. Това са "Алфа кепитъл" с 28.85%, "Юлинор" с 23.1%, "Корект фарм" и "ВИП пропъртиз" съответно с по 18.3%. Първото е специално създадено от две компании ("Афлик България" и "Сентръл техно инвест"), за да придобие дела на "Петрол холдинг", а при останалите собствеността опира до физически лица. Но и четирите са пълни с връзки с Василев и кредити от КТБ.

До средата на юли всичко около тях изглежда спокойно. Изведнъж на 16 юли, изглежда, собственикът на "ВИП пропъртиз" Анна Христова е решила да продаде своите 100% от дружеството на Александър Александров. Той е 28-годишен борец, родом от лукувитското село Торос, който притежава и фирма за офис почистване. За целта, съдейки по представения в Търговския регистър договор, те са отишли в кантората на столичния нотариус Борислава Налбантова, където сделката е изповядана от помощник-нотариуса Танчо Танчев. Въпреки че притежава дял от "Петрол", който по борсовите котировки се оценява на около 90 млн. лв., Христова продава "ВИП пропъртиз" за 5 хил. лв.Още същия ден Александров подава заявление да бъде назначен за управител и седалището на дружеството да се премести в родното му Торос. Вписването обаче е спряно с определение на Софийския градски съд от 18 юли по молба на "Интер финанс инвест" - дружество на Бисер Лазов, който е член на борда на "Афлик". Той доскоро беше приеман за дясна ръка на Цветан Василев, но след влизането на квестори в банката дава показания в прокуратурата срещу банкера, а през седмицата беше и сред групата ключови служители, публично признали, че са действали като подставени лица в схемите за кредитиране от КТБ на бизнеси на Василев. От съдебното определение става ясно, че има висящ спор относно договора за прехвърляне на дяловете.

Това не пречи новият собственик отново да опита да направи вписване на 21 юли, като и този път Агенцията по вписванията му отказва на база на съдебното определение. При този опит обаче документите са подадени от пълномощник - адв. Георги Миленов, който е в управлението на "Литекс комерс" и още десетина компании от групата на Гриша Ганчев.

И ако при "ВИП пропъртиз" засега опитът не се увенчава с успех, при "Корект фарм" прехвърлянето е финализирано. А то протича по подозрително сходен сценарий с ден закъснение. Мястото на действие отново е кантората на нотариус Налбантова, а цената този път е 10 хил. лв. Срещу тях на 17 юли Костадин Каракостов прехвърля своите 100% на Николай Гергов. Купувачът отново е борец, но доста по-именит - състезател на "Славия-Литекс", той става световен шампион в категория до 66 кг през 2005 г., двукратен европейски шампион през 2005 и 2007 г., както и четвърти на олимпиадата през 2008 г. А през 2007 г. на сватбата му кумува не кой да е, а членът на управителния съвет на федерацията по борба, спонсор и бивш състезател Гриша Ганчев.

Въпреки че предишният собственик подава молба до СГС за несъстоятелност на дружеството още на 16 юли, тя е разпределена на съдия на 18-и, но впоследствие е оттеглена. Така на 24 юли официално е вписан като нов собственик и управител Гергов, който отказа коментар пред "Капитал". А дружеството вече се помещава в Ловеч на ул. "Търговска" 12, където е контролираният от Ганчев хотел "Ловеч".

Аналогична молба за несъстоятелност е подадена и от "Юлинор", макар за него засега да няма опити за смяна на ръководството или адреса. И в двете се посочва, че има значителни по размер изискуеми парични задължения и че нямат достатъчно парични средства и активи за покриването им. А също така се иска и запор на акциите им в "Петрол" заради неправомерните опити от страна на трети лица да установят контрол върху тях и "да придобият права върху активи за десетки милиони левове".

Последното действие обаче няма да е необходимо - още на 14 юли контролираният още от Ершов "Петрол холдинг" подава молба до Старозагорския окръжен съд за запор на акциите на всичките четири големи акционера в "Петрол" (с мотив охранително производство за бъдещи искове) и на 18 юли съдът уважава искането, като книжата вече са блокирани.

Кой с кого

При всички тези действия и контрадействия основният въпрос е какви лагери по интереси са се оформили. Задачата за разгадаването им се усложнява, след като вече няма никаква гаранция кои от подставените лица на Цветан Василев продължават да са му лоялни и кои действат самосиндикално или са преминали към нечий чужд лагер. А изборът не е малък и между Цветан Василев, Денис Ершов, Гриша Ганчев и обичайния заподозрян Делян Пеевски могат да се направят внушителен брой комбинации.

Първата възможна хипотеза е Гриша Ганчев да се опита в безвремието на квестурата в КТБ да овладее дружества на Цветан Василев, върху които има известен контрол и може да сложи ръце. Така например освен офанзивата в "Петрол" подобни прехвърляния седмица по рано са направени и около производителят на GreatWall "Литекс моторс". Дружеството е кредитирано от КТБ с около 75 млн. лв., а банкерът държеше и миноритарен дял от 38.6% чрез "Ауто инвестмънт", чийто формален собственик е Николай Сотиров. На 8 юли той е прехвърлил дела си на бившия играч, а по-късно и треньор на футболния "Литекс" Драголюб Симонович за 5000 лв. Този път сцената се развива на 12-тия етаж на бул. "Цар Борис III" 159 (където са регистрирани "Бромак" и още множество компании на Василев), където  "поради голямата служебна ангажираност на продавача" нотариус Налбантова удостоверява подписите извън кантората си. На 17 юли Симонович прехвърля дела на Славица Стоянович.

Друга по-вероятна възможна хипотеза според източник на "Капитал" е Ганчев заедно с Василев да опитват дружно да опазят петролните владения от Пеевски. При сложните схеми и обвързаности около КТБ някои от четирите акционера са длъжници на банката, но други - на други дружества. Пеевски овладя чрез временен синдик контрола над ТЦ-ИМЕ, едно от ключовите дружества за финансиране на лични проекти на Василев, и не е изключено чрез него или чрез други свои лостове в прокуратурата и съда да може да овладее акционерите на "Петрол". В подкрепа на такава хипотеза за групова защита е и още един факт - през последните дни ключови дружества от структурата на дистрибутора на горива са пререгистрирани в хотела на Ганчев. Така търговецът на едро "Нафтекс Петрол" и операторът на данъчен склад на групата "Варна сторидж" вече са ловешки дружества. Като може да се предполага, че в собствения си град Гриша Ганчев разполага с повече съдебни връзки и може да се противопостави на влиянието на Пеевски в съдебната система.

Има и вариант с действията си Ганчев волно или неволно да подкрепя лагера на Пеевски. Във войната си с Василев депутатът показа нагледно как може да се употребява прокуратурата, а не толкова отдавна собственикът на "Литекс" имаше сблъсък с държавното обвинение. Преди две години при управлението на ГЕРБ той беше обвинен в организиране на престъпна група за източване на ДДС, както и в заплаха за убийство на тогавашния председател на НАП Красимир Стефанов, който не крие близостта си с Николай Бареков и публично защити Делян Пеевски, че не е нужно данъчните да го проверяват, въпреки че демонстрирания от него стандарт на живот не съответства на скромната му имотна декларация. Тогава така и не стана ясно дали обвиненията към Ганчев имат основание и те бяха позабравени, докато в началото на юли той не беше привикан на разпит в прокуратурата. Според адвоката му Татяна Дончева причината за призовката е била, че след месец изтича двегодишният давностен срок на разследването, след който или прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт, или делото да бъде прекратено.

Първоначално Ганчев помоли да го потърсим по-късно, за да се запознае с развитията около "Петрол", но впоследствие не бе открит за коментар.

А при тези сценарии е още по-неясна и ролята на Ершов - дали неговите запори са солова акция в опит да си върне парчета от "Петрол", или действа в услуга на Василев или Пеевски. Последното изглежда най-невероятно.

За да не изгорят едни 300 млн.

Със сигурност обаче, ако някой трябва да следи внимателно тези развития около компанията, то това са квесторите в КТБ. По данни на "Капитал" отпуснатите от нея кредити за "Алфа кепитъл" са за над 100 млн. лв., а към "Корект фарм" - за близо 40 млн. лв. Освен това КТБ има още експозиция за 105 млн. лв. към "Нафтекс Петрол" и над 60 млн. лв. към "Елит Петрол" - дъщерни дружества на дистрибутора.

Това прави общо над 300 млн. лв., които банката има да възстановява от дружества, пряко свързани с "Петрол". Ако обясненията, че акционери в компанията са реално неплатжоспособни и не разполагат с достатъчно активи да покрият задълженията си, са верни, това може да означава, че големи кредити на банката не просто ще станат необслужвани, а и че обезпечението може да се окаже недостатъчно да покрие вземанията.

Загубата от това може да постави началото на отварянето на прословутата капиталова дупка в баланса на КТБ и ще е ключово държавните институции в този случай да покажат, че могат да защитят активите на банката от разграбване. Защото, ако то може да се случи с публична компания и под лупата на вниманието на инвеститори, служители и медии, може да ни е бедна фантазията накъде и при какви цени ще бъдат пласирани активите и обезпеченията в други знайни и незнайни дружества само с по един фиктивен управител. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

"Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка "Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка

Българската компания започна с технологично решение за микрозаеми, а сега преминава към работа с по-големи финансови институции, включително в Европа

25 авг 2019, 245 прочитания

Лидерът в минната индустрия BHP изплаща рекордни дивиденти Лидерът в минната индустрия BHP изплаща рекордни дивиденти

Компанията увеличава печалбата си след няколко трудни години

25 авг 2019, 741 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Fiat и Peugeot са преговаряли за сливане

Двете компании са водили неформални разговори за създаването на петия по големина автомобилен производител в света

Сготвено под вакуум

Клиенти на 11 Meats вече са над 300 хотели и заведения и над 40 търговски обекта

Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ