КТБ няма да плати по облигационната си емисия

Падежът на книжата е на 8 август, но банката е затворена, пише Reuters

КТБ
КТБ    ©  Надежда Чипева
КТБ
КТБ    ©  Надежда Чипева

КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия листвана на Ирландската фондова борса, пише Reuters като цитира източник близък до ситуацията. Това няма как да се случи, тъй като банката е под специален надзор от БНБ от 20 юни и всичките й разплащания са ограничени.

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, облгационерите ще бъдат един от кредиторите за удовлетворяване по съответния ред при осребряване на активите й, пише Reuters.

Размерът на облигационната емися е 150 млн. долара. Емитирани са от специално създаденото за целта регистрирано в Холандия дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно е използвано от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

"Банката е затворена. Задълженията по емисията няма да бъдат изпълнени", е посочил източникът на Reuters, който е пожелал да остане анонимен заради високата чувствителност на темата в България. "Напълно ясно е, че на 8 август плащания по емисията не може да има, защото всичко е замразено. Банката няма да отвори преди тази дата", е коментриал още той.

Източникът на Reuters е посочил и, че всички са съгласни, че докато няма ясен анализ, който да покаже какъв е недостига на капитал, не бива да се предприемат никакви действия. "Дали банката ще бъде ликвидирана или спасена зависи от това колко голяма ще бъде загубата й", е посочил още източникът.

БНБ не е коментирала пред Reuters.

След като КТБ поставена под специален надзор, Moody's понижи рейтинга й с две степени до B1 и я постави под наблюдение за допълнително понижение в зоната C, където вече са практически сигурните фалити. Тогава от рейтинговата агенция коментираха, че потенциала за покачване на рейтинга е ограничен и може да се случи само при бързо възстановяване на дейността и достъпа до депозитите до дни. "Рискът от продължително замразяване на депозитите, което може да доведе до загуби за депозантите в банката, вероятно ще доведе до понижение на рейтинга с повече от една степен", се казваше още в становището на Moody's.

От средата на юли облигациите се търгуват на около 40% от номинала си.

Още в началото на кризата в КТБ, когато планът беше да отвори до 21 юли. финансовият министър Петър Чобанов коментира, че облигационерите ще си получат парите. Така сега ако притежателите на облигации не бъдат защитени, това ще бъде силен негативен сигнал към инвеститорите, които от своя страна ще изискват по-висока цена при емитиране на държавен или корпоративен дълг, пише още Reuters.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Интересно как нямаше сътресения по време на предишната тройна коалиция, явно сме изкарали голям късмет! По принцип дойдат ли да управляват тия, става мазало. И нагли, с тоя ЮП до последния момент не спряха да опитват да променят закони и да подпишат един договор, по който после щяхме да плащаме като замаяни!

 • 2
  xmm avatar :-|
  xmm

  KPMG какво ли казва.

 • 3
  drake avatar :-|
  drake

  Това е логичният изход. Облигационерите са си поели риска. Сега се нареждат на опашката и чакат парите си по общия ред. Но не и от българските данъкоплатци. Ако имат съмнения и подозрения за това ,че някой може да изгребе банката преди да стигне и до тях, свят голям , а начини много. От агенцията Крол, която имат опит с тези работи до някой съвременен Василий Зайцев. Тяхна си работа.

 • 4
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  пенсионните фондове инвеститори в тази облигация, какво правят сега? а и другите български институционални инвеститори посъветвани от ВТБ да си купят от тези ценни хартии??

 • 5
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  До коментар [#2] от "xmm":

  е какво да каже този велик одитор - KPMG са одитор на поне 20 банки и БНБ - мълчат и се борят за невинност...

 • 6
  xmm avatar :-P
  xmm

  До коментар [#5] от "krastitel":

  Аха,говорят само когато казват цената си?:)
  Сериозно,ще трябва да спрат да мълчат,защото обезсмислят одита си....

 • 7
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#1] от "today (we are not going to pay)":

  Нямаше сътресения, защото имахме растеж. Друг е въпроса, че тогава пропиляхме условията, а можехме да сме два пъти по-богати отколкото през 2004г. В тия времена фискалния резерв беше стигнал до 12 милиарда, приблизително (малко повече) толкова беше и държавния външен дълг. Имаше сътресения, но бяха потушавани с пари и затова нищо не придоби публичност.

 • 8
  girl avatar :-|
  Irina

  ,,От средата на юли облигациите се търгуват на около 40% от номинала си."
  Това е доста прилична цена.Явно само у нас се раздухват големите надежди за фалит.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия "

  Другото име на тази ситуация е ФАЛИТ и default (Default (finance), failure to satisfy the terms of a loan obligation or failure to pay back a loan). Фалира не само банката, фалира модела. Стискането на палци и бърчене на чело не помагат.
  Понци схемата се разпада, както посочих преди седмица и както е посочил Е. Дайнов в Дневник. Дефицитите в бюджета, както и в сектори енергетика, осигуряване и здравеопазване лишават фантазьорите от надеждата че държавата ще "спасява". Още повече че трите работодателски организации, в нечуван синхрон със синдикатите и общественото мнение казват "Няма да платим!".
  Иво Инджев разви хипотезата че скърцането в държавната машина има кремълски произход и е пряко свързано с ЮП. Аз мисля че не това е основната причина, по-скоро съпътстваща. Просто парите свършиха. Паразита уби приемника си поради прекомерно разпространение от една страна, както и от сдържащи фактори като гражданско общество, ЕС и малко геополитика, общо взети като фактор "конюнктура" и "контекст".
  Какво предстои:
  1. Перманентни протести срещу всеки, който се опита да покрива л.-то с вестник. Миризмата не минава, както и да изглежда.
  2. Въпроси и много пот в ТВ-студиата.
  3. ИДЕНТИФИКАЦИЯ И ОСВЕТЛЯВАНЕ. Никой оттук нататък няма да може да прави политика без да се идентифицира ясно. В т.ч. Миков или Тиквичко. Ще трябва да посочат от коя страна на барикадата са. Дори и ДПС в някакъв смисъл.
  4. Затягане на коланите. Логично.
  5. Трайна политическа нестабилност, динамични коалиции.
  6. Ремонти в БНБ и прокуратурата. Неизбежно.
  -----
  Хубавото на цялата работа е че 25-годишната постановка върви към развръзка. Както и преди посочих, минаваме в качествено нов етап. До 3-4 години никой от сега действащите политици няма да е актуален. Може да има самоубити и дори осъдени. Може би с изключение на Плевнелиев. Всичко останало ще отиде за скрап и рециклиране.
  ----
  Ако БКП си бяха чели книжките, щяха да знаят че политиката ВИНАГИ е отражение на икономическата база. Изключения се допускат само за кратко и то при наличие на много нефт.
  ----
  Популизма изглежда спасителен, но Бюреков доказа несъстоятелността на това предприятие.
  *** Добре дошли в света на реалната политика :-) Кукления театър с ченгета от Симеоново приключи. Руския модел на фасадна олигархична кочина не сработва без огромни приходи от газ и нефт, а след днешното решение за ЮКОС (Путин трябва да плати 40 млрд.!!!) и историята с MH17 ще се окаже че и там блядовете няма да устискат.
  ---
  Щастлив съм. Отдавна не съм бил толкова оптимистично настроен за БГ. Когато пушилката от взрива улегне, ще се окажем на друго място. Отдавна чакано. Още малко остана.
  П.С. Сериозно - нали не сте си мислели че тъпото прасе може да е фактор дори в страна като БГ? Обидно е някак си :-)

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#8] от "Irina":

  "... облигациите се търгуват на около 40% от номинала си. Това е доста прилична цена ..."

  Купуваш панелка за Е 40К. Фалираш. Съдия изпълнител обявява търг с начална цена Е 16К (40%). И ти наричаш това добра цена? Нищо работа, колко му е ...
  В едно съм сигурен - нямаш доход от търговия с ценни книжа или дългови инструменти. И никога не опитвай, ще боли :-)
  Не харесвам вносните изрази, но наистина ми направи деня :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход