Facebook спира чат функцията на основното си мобилно приложение

Социалната мрежа обяви, че ще разработва и система за онлайн разплащания

Facebook ще принуди всички потребители, които искат да продължат да обменят съобщения с приятелите си чрез смартфон, да изтеглят самостоятелното приложение Facebook Messenger. Социалната мрежа обяви, че ще преустанови напълно чат функцията на основното приложение за мобилни устройства. Компанията започна подобни тестове още през април тази година. Според нея резултатите са били добри и не е имало намаляване на употребата на функцията от страна на потребителите. Затова решението ще бъде придобие глобален ефект за всички в рамките на следващите няколко дни. По този начин Facebook ще се опита да популяризира повече отделното си приложение за чат. Идеята на социалната мрежа идва само няколко месеца след като купи друга популярна подобна програма – WhatsApp, за сумата от 19 млрд. долара. Един на пет потребители не стига

200

млн. души ползват чат приложението на социалната мрежа

Говорител на Facebook казва пред онлайн изданието TechCrunch, че чрез Facebook Messenger потребителите могат да отговарят на писма 20% по-бързо. Освен това отделянето на функцията в самостоятелно приложение ще направи както нея, така и основната програма на Facebook по-леки и стабилни. Идеята на Facebook е да насърчи отделното приложение, което все още не е толкова популярно сред потребителите на социалната мрежа.

В момента Messenger се използва от над 200 млн. души по целия свят, като изпращат по над 12 млрд. съобщения дневно. Това е само около една пета от всичките потребители на Facebook. Тези, които все още не са преминали към приложението, ще получат уведомления да направят това, като до няколко дни чат функцията напълно ще изчезне от основното Facebook приложение. Все още няма яснота как ще изглежда мобилното приложение на социалната мрежа след промените. Дали ще получавате уведомление в основната програма и като се опитате да го отворите, ще ви препраща към чат софтуера на компанията, или ще е някакво друго решение.

Все пак не всичко е приключило за тези потребители, които искат всичко да им бъде на едно място. Те ще могат да получат всички функции заедно, като просто използват социалната мрежа през браузъра на смартфона или таблета. Промени там не са обявени и би трябвало всички функции и възможности да бъдат запазени както в мобилната версия на сайта, така и в пълната. 

Плати през социалната мрежа

По същото време главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че компанията работи по създаването на собствена платформа за онлайн разплащания. Слуховете за подобни действия тръгнаха, след като социалната мрежа съобщи, че е наела бившия шеф на PayPal Дейвид Маркус. Зукърбърг потвърди новината за намеренията на интернет гиганта, но допълни, че ще отнеме известно време, преди да бъде пусната подобна услуга. Според него на компанията "ще й трябва време, за да успее да я изработи, така че да работи безупречно".