"Кабел сат запад" е глобена по жалба на БТК

КЗК наказа благоевградския оператор да плати 58 хил. лв. за заблуждаваща реклама

Поредната серия от битката на силно конкурентния телеком пазар приключи преди няколко дни. След жалба на БТК Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби регистрираната в благоевград "Кабел сат запад" с малко над 58 хил. лв.

Обвинението

Според БТК "Кабел сат запад" извършва куп нарушения, които като цяло представляват или заблуждаваща реклама за потребителите, или нелоялна търговска практика и продажба на услуга под нейната себестойност - все прегрешения, за които антимонополният орган трябва да наложи санкция на оператора. Сред обвиненията са например това, че регионалният тв разпространител е рекламирал на страницата си в интернет, че предлага определен брой канали по цифрова технология срещу три лева. Друг повод за жалбата на БТК е, че според компанията местният доставчик разпространява спортните канали на Al Jazeera, без да има права за това, както и че излъчва един от каналите на Discovery, без да плаща на създателя на съдържанието.

С две думи - БТК се оплаква, че "Кабел сат запад" или продава услугата си под себестойност (ако наистина има в програмата си всички предлагани от нея канали), или заблуждава потенциалните си абонати (ако не ги разпространява). При това телекомът твърди, че търпи вреди от това поведение, защото бидейки пряк конкурент на "Кабел сат запад", губи евентуални клиенти на собствената си тв услуга в региона (става въпрос за Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев и целия регион без Благоевград), и настоява вредните за пазара практики да бъдат прекратени, като КЗК наложи на "Кабел сат запад" спирането им.

Защитата

Според благоевградската фирма нито едно от твърденията на БТК не е вярно. Мрежата на оператора е градена постепенно и съответно пак постепенно тя преминава от аналогова към цифрова технология. Затова е логично, че таксата за доставка на аналоговите програми към абонатите си остава, а три лева е само надбавката за цифров сигнал - послание, което според "Кабел сат запад" едва ли би заблудило потенциалните абонати.

Според регионалния разпространител той има договор с Discovery за излъчване на програмите на групата, плаща си правата за това, конкретният цитиран канал (Civilization) просто не се излъчва, а "поради технически проблем при синхронизацията през интернет или поради направена промяна на подадената информация от страна на съответната програма към сървърите или сайтовете, от които се чете логото, срещу позицията в списъка с програми стои логото на Discovery Civilization, а не на Discovery WORLD, която дружеството действително предлага", пише в аргументацията на "Кабел сат запад" до КЗК.

Накратко - благоевградското дружество отрича да разпространява канали, за които няма права.

Изходът

Решението на КЗК е, че "Кабел сат запад" е извършила нарушение на чл. 32 ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, тоест е разпространявала заблуждаваща реклама. Затова санкционира оператора да плати 58 020 лв., което представлява 1% от приходите на дружеството от услуги за 2013 г. Прекратяване на нарушението не се постановява - очевидно защото то вече е спряно и въпросната реклама с 3 лв. за цифрова телевизия вече не е на сайта на разпространителя. По отношение на обвиненията в нелоялна търговска практика и продажба на услуги под себестойност антимонополната комисия не намира нарушение. Благоевградската фирма е задължена и да плати разходите от 500 лв. на БТК. От регионалния оператор казаха, че все още се запознават с решението на КЗК, но най-вероятно ще го обжалват. Срокът за това е 14 дни.

Още от Капитал