Португалия спасява Banco Espirito Santo с 5 млрд. евро

Проблемните активи на институцията ще бъдат отделени в "лоша банка"

Португалските власти ще похарчат 4.9 млрд. евро за спасяването на една от най-големите банки в страната Banco Espirito Santo, съобщава Reuters. Тази криза идва само няколко месеца, след като Португалия излезе от международната спасителна програма и тества устойчивостта на финансовата система на еврозоната.

Спасителният план за банката бе обявен след тежки преговори между португалските власти и представители на европейските регулатори през почивните дни. Решението идва сред поредицата лоши новини за състоянието на банката, свързани най-вече с експозициите й към други компании от холдинга на семейство Еспирито Санто.

Добра и лоша банка

Според решението на властите добрите активи на Banco Espirito Santo ще бъдат отделени в новосъздадена "добра" банка - Novo Banco. Експозициите на институцията към изпадналата във финансова несъстоятелност семейна бизнес империя ще бъдат отделени в "лоша" банка. Тя ще включва и анголското й подразделение.

Загубите на лошата банка ще бъдат понесени от акционерите и облигационерите на Banco Espirito Santo начело със семейство Еспирито Санто, които имат дял от 20%. Друг голям акционер е френската банка Credit Agricole, която има дял от 14.6%. Novo Banco ще бъде рекапитализирана с 4.9 млрд. евро от специалния фонд за подкрепа на банковата система, създаден през 2012 г. С тази цел държавата ще заеме на фонда 4.4 млрд. евро. Всички депозити в банката ще бъдат защитени, както и привилегированите облигационери.

През миналата седмица португалската централна банка твърдеше, че Banco Espirito Santo може да бъде рекапитализирана от частни инвеститори. Според институцията новият план няма да доведе до загуби за данъкоплатците, тъй като целевите заеми са временни. "Планът не носи никакъв риск за публичните финанси или данъкоплатците", уверява гуверньорът на централната банка Карлос Коста. По думите му се очаква държавата да бъде компенсирана с бъдещата приватизация на Novo Banco.

Тази банкова криза е сериозна стъпка назад за Португалия, която по-рано тази година излезе от спасителната програма на стойност 78 млрд. евро, финансирана от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Още в петък започна ръст на доходността по португалските облигации заради очакванията, че държавата ще трябва да спаси проблемната банка. Лихвите по десетгодишните ДЦК се покачиха до 3.78%, което все пак е далеч под нивата от пика на дълговата криза, когато надминаваха 15% и създаваха риск за оцеляването на цялата еврозона.

Гърция, която беше в сърцето на дълговата криза, трябваше да отдели 28 млрд. евро за спасяване на четирите си най-големи банки. Заедно със случая с Banco Espirito Santo това показва, че въпреки усилията за подобряване на финансовата и икономическата система на еврозоната, хвърлени през последните години, все още има скрити проблеми, които могат да разклатят банките в региона.

В момента Европейската централна банка прави проверка на балансите на най-големите финансови институции във валутния съюз като прелюдия към въвеждането на единен банков надзор през ноември. В официалното си изявление по въпроса Европейската комисия заявява, че плановете на португалското правителство отговарят на изискванията за държавна помощ.

През миналата седмица акциите на Banco Espirito Santo се обезцениха със 75%, след като банката оповести рекордна нетна загуба от 3.58 млрд. евро за полугодието, дължаща се на експозициите й към свързани компании. Разкритията за тежкото финансово състояние на банката отрязаха достъпа й до европейската система за набавяне на ликвидност и направиха държавната намеса неминуема.

Порочни връзки

До кризата се стигна, след като преди няколко седмици компании от холдинга - майка на банката, Espirito Santo International отложиха плащания по краткосрочни дългови облигации. През последните години банката не само е кредитирала неплатежоспособни фирми от семейната група, но е продавала техен дълг на стойност милиарди евро на клиентите си.

Отделянето на здравите части от бизнеса на Banco Espirito Santo, което е най-голямата листната на борсата банка в страната, трябва да я защити от нарастващите проблеми на фамилията Еспирито Санто. Голяма част от компаниите в семейната група, чиито активи се разпростират и в туризма, здравеопазването и земеделието, вече са поискали защита от кредитори и процедури по банкрут.

За да успокои инвеститорите и властите, главният изпълнителен директор Рикардо Салгадо – 70-годишният правнук на основателя на банката, отстъпи мястото си на икономиста Витор Бенто. Новото управление, назначено от централната банка, обяви, че е открило още по-мащабни проблеми, включително скрити ангажименти към семейните компании, които вероятно нарушават закона.