Държавни енергийни фирми скриха резултатите си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавни енергийни фирми скриха резултатите си

Държавни енергийни фирми скриха резултатите си

Отчетите за първото полугодие на ЕСО, "АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз" показват разнородна картина

3879 прочитания

© Мария Съботинова


По-ниската такса пренос е отпушила износа, но влошава приходите на ЕСО.

Държавните енергийни дружества за пореден път доказаха, че прозрачността не е сред силните им страни. Въпреки че държавните компании за длъжни да публикуват отчетите си за първото полугодие до края на юли, справка в сайта на финансовото министерство показва, че липсва информация за ключови фирми в сектора. Единствените компании, които обявиха данните си, са Енергийният системен оператор (ЕСО), "АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз", както и няколко по-малки дружества. Липсват обаче отчетите на Националната електрическа компания, "Мини Марица-изток" и "Булгаргаз", а Българският енергиен холдинг удобно е подал годишните си данни за 2013 г., а не тези за първото полугодие на 2014 г.

Публикуваните отчети пък показват разнородна картина. Докато "АЕЦ "Козлодуй" увеличава приходите си и излиза на печалба най-вече заради отпушването на износа на електроенергия, "Булгартрансгаз" запазва приблизително стабилни резултатите си. В същото време при ЕСО отрицателен ефект оказва намалението на ставката за пренос и отпадането на таксата за достъп на ВЕИ централите, което води до загуба за полугодието.

АЕЦ излиза на печалба

Като изключително добри определят от "АЕЦ "Козлодуй" производствените си резултати. За първите шест месеца на годината производството на електроенергия е нараснало с над 14% до 7.9 млн. мегаватчаса. Предоставената разполагаемост е била фактически максимално възможната и с 4.2% повече от същия период на миналата година, тъй като практически не е имало непланови спирания, отчитат от дружеството. Ядрената централа е продала с около една четвърт по-малко електроенергия по регулирани цени, след като от август 2013 г. отпадна ценовата регулация за компаниите, присъединени към мрежата средно напрежение, и те започнаха да се прехвърлят на свободния пазар. В резултат на това "АЕЦ "Козлодуй" е продала над два пъти повече ток на нерегулирания пазар. Двукратното намаление на добавките за пренос в цената на електроенергията от своя страна е довело до рязко увеличение на износа, като продажбите навън са скочили с 270% до 1.4 млн. мегаватчаса. На вътрешния пазар компанията е реализирала 49% повече електроенергия.

Всичко това е помогнало на компанията да преодолее загубата си от миналата година и да излезе на печалба за полугодието. Благодарение на ръста в производството са се увеличили и приходите на дружеството, които са компенсирали нарастването на разходите с 13%. Това е станало въпреки отрицателния ефект от 167 хил. лв., който балансиращият пазар е оказал върху резултатите на "АЕЦ "Козлодуй". Стартът му беше белязан с редица неуредици, включително неколкократни преизчисления на цените за излишък и недостиг, при които се забеляза драстична промяна, се посочва в анализа на дейността.

ЕСО увеличава загубата

На всеки лев приходи Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е реализирал по 0.19 лв. загуба. Ако в средата на миналата година той бе на загуба от 8.5 млн. лв., то за първото полугодие на тази отрицателният му финансов резултат достига до 41.6 млн. лв. Той се дължи на по-малкото постъпления, следствие основно на намалената такса за пренос, както и на по-големите разходи, част от които по линия на прехвърлените от Националната електрическа компания (НЕК) активи. Това разкрива предварителният отчет на ЕСО към края на второто тримесечие, който бе публикуван на сайта на Министерството на финансите.   

За времето от януари до края на юни ЕСО е реализирал 214.8 млн. лв. общи приходи, което е с 12% по-малко от предходната година. От тях 64% са от управление на електроенергийната система, а останалите 36% са от пренос на електроенергия през стопанисваните от него мрежи, за което участниците на пазара заплащат такси за достъп и пренос. С решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в края на миналата година ставката за достъп бе драстично променена от 6.48 лв./мВтч на 2.76 лв./мВтч. Само от това решение приходите на дружеството са спаднали със 73.4 млн. лв., се вижда в отчета му. Това отчасти е било компенсирано поради увеличението на преноса на електроенергия. Данните на оператора показват, че има увеличение на количеството електрическа енергия в страната с 6.68%, а при износа скокът е от над 160% до 2 389 490 мВтч. Една от причините за това е именно намалението на таксата за пренос, която отблокира продажбата на ток зад граница. Това е донесло приходи от 21.9 млн. лв. спрямо полугодието на 2013 г., но те не могат да компенсират намалението на таксата за достъп.

Отделно дружеството има спад от над 93%, или с 30.7 млн. лв., на приходите от такса достъп  централите, ползващи възобновяеми източници на енергия, която беше отменена от Върховния административен съд.

В отчета на държавното дружество се вижда и какво е отражението на прехвърлените активи от преносната мрежа на НЕК за близо 2 млрд. лв. Един от ефектите е намалението на коефициента на задлъжнялост на дружеството, който се получава счетоводно заради по-големия собствен капитал. Значително по-големи от миналата година са разходите за амортизации, които са скочили с 865%, или с 44 млн. лв., както и разходите за външни услуги, основно за застраховка на прехвърлените активи.

От дружеството изтъкват, че основното влияние върху отчетения финансов резултат е по-ниската регулирана цена за преноса на електроенергия, влязла в сила от 1 януари тази година, при относително запазване на разходите, свързани с тази дейност.

Стабилни резултати при "Булгартрансгаз"

Почти без промяна от миналата година се представя "Булгартрансгаз" - държавното дружество, което извършва преноса на природен газ от Румъния до потребителите у нас, транзитира газ до границите с Гърция, Турция и Македония и което експлоатира подземното газово хранилище в Чирен. В междинния съкратен отчет, който дружеството е представило, се вижда слабо намаление на приходите с 4.13% до 186.2 млн. лв. и печалба от 36.6 млн. лв., което е спад с близо 24% спрямо същия период на предходната година. През ноември миналата година "Булгартрансгаз" предостави 100 млн. лв. заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за преодоляване на временни ликвидни затруднения. Той трябва да бъде върнат през тази година. Дружеството е отпускало заеми и на други дружества в групата, като например "Булгаргаз". Дори и така в края на юни по сметките му има 122 млн. лв.

Финансови резултати (млн. лв.)

 Приходи 30.06.2014 г.Приходи 30.06.2013 г.ИзменениеПечалба/Загуба H1 2014 г. Печалба/Загуба H1 2013 г. 
АЕЦ Козлодуй423.890354.96619.4%%46.223-5.888
ЕСО214.805 244.342-12.08%-41.696-8.926
"Булгартрансгаз"186.289194.334-4.13%36.65448.075
Източник: Финансови отчети на дружествата

По-ниската такса пренос е отпушила износа, но влошава приходите на ЕСО.

Държавните енергийни дружества за пореден път доказаха, че прозрачността не е сред силните им страни. Въпреки че държавните компании за длъжни да публикуват отчетите си за първото полугодие до края на юли, справка в сайта на финансовото министерство показва, че липсва информация за ключови фирми в сектора. Единствените компании, които обявиха данните си, са Енергийният системен оператор (ЕСО), "АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз", както и няколко по-малки дружества. Липсват обаче отчетите на Националната електрическа компания, "Мини Марица-изток" и "Булгаргаз", а Българският енергиен холдинг удобно е подал годишните си данни за 2013 г., а не тези за първото полугодие на 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Най-вероятно няма да е за дълго още. Очаквам, съвсем скоро, новото служебно правителство, назначено от Президента, да ги разкрие и публикува. Нали и предишното служебно правителство осветли договорите в енергетиката.

 • 2
  sreten avatar :-|
  dundee

  АЕЦ "Козлодуй" излиза на печалба?

  "за добрите баничари"

 • 3
  bluewater avatar :-(
  BlueWater

  Защо АЕЦ Козлодуй, която е построена, поддържана, ремонтирана, осъвременявана и закривана (старите блокове) продава 17.7% от произведената електроенергия на външния пазар?!

  Електроенергията на АЕЦ е "евтина" защото ние като данъкоплатци сме поели и поемаме всички разходи минали, настоящи и бъдещи. С изнасянето на тази "евтина" енергия ние като граждани и фирми ГУБИМ пряко и косвено, а печелят фирмите и гражданите в съседните държави, които не поемат никакъв риск и отговорност.

  Тази енергия трябва да се ползва само от нас, а електроенргия да изнасят само частните електроцентрали ако им е изгодно да го правят.

 • 4
  xmurf avatar :-|
  xmurf

  Предполагам никой не ни иска скъпият ток и не успяваме да го продадем. Затова продаваме навън евтиния и си купуваме на вътрешния пазар скъпия, където нямаме друг избор :).

 • 5
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Аец идеално се компенсира с есо - от пусто в празно ...

 • 6
  fusion avatar :-|
  fusion

  Да добавя, че АЕЦ-а бе с 147 млн. печалба през 2012г.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Отчета на ЕСО за 2013 все още го няма.
  http://www.tso.bg/default.aspx/otcheti/bg - последният е от 2012. Според мене го крият, защото ще лъсне измамата с фалшивите прогнози за повишаване на потреблението.

 • 8
  telqk avatar :-|
  telqk

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Защото инак търговците на ел. енергия например на Кадиев жена му нема продадат и един киловат час!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK