"Ел Би Булгарикум" с ръст на производството и спад на продажбите

"Ел Би Булгарикум" продава най-много кисело мляко, краве сирене и кашкавал "Витоша"
"Ел Би Булгарикум" продава най-много кисело мляко, краве сирене и кашкавал "Витоша"    ©  Георги Кожухаров
"Ел Би Булгарикум" продава най-много кисело мляко, краве сирене и кашкавал "Витоша"
"Ел Би Булгарикум" продава най-много кисело мляко, краве сирене и кашкавал "Витоша"    ©  Георги Кожухаров
Заради еднократен ефект печалбата на държавното дружество е спаднала през шестте месеца на годишна база.

Млекопреработвателната "Ел Би Булгарикум" е поредната държавна компания, която е влошила резултатите си през първото полугодие, показва отчетът й. Все пак тя завършва на печалба за разлика от много други компании с държавно участие, които вече обявиха резултатите си. Продажбите на дружеството са намалели, разходите са се увеличили, а ако не беше счетоводният ефект от увеличените запаси на продукция и незавършено производство, крайният финансов резултат щеше да е още по-лош. В доклада за дейността има и друго обяснение – според него реалната печалба се е увеличила, ако се извадят еднократни ефекти. Става въпрос за 1.6 млн. лв. по допълнително споразумение с японската компания "Мейджи", която плаща лиценз за марки и технологии, първоначално отчетени през първото полугодие на миналата година. Впоследствие към края на миналата година те са били прехвърлени като приходи за бъдещи периоди.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  nye avatar :-|
  nye

  Дори не знаех, че са държавна компания. Кашкавалът и топеното им сирене са определено едни от най-добрите по скромното ми мнение. Сиренето също го бива. Като цяло не бих се учудвал особено на понижаването на печалбата, имайки предвид свиването на потреблението у нас вече в продължение на цяла година и ниската инфлация в Европа.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Не разбирам защо при огромното производство и потребление на кисело мляко (йогурт) на Данон в САЩ, а вероятно и в Европа, произведено с лиофилизирана мая Ел Би приходите да са толкова малки. По подобие на израза на Шекспир "Има нещо гнило в Дан(он)ия" и договорите с Ел Би.

 • 3
  vzet avatar :-|
  vzet

  Само цитирам някои факти от предишна статия на Капитал :

  Целият съвет на директорите на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" е бил освободен със заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев. Това показват подадените в Търговския регистър документи. От тях не става ясно какви са мотивите, но на въпрос на "Капитал Daily" от ведомството уточниха, че приципалът има право да прекрати договора им с едномесечно предизвестие, а целта е подобряване дейността на дружеството.

  Странни мотиви

  Решението на икономическия министър да смени ръководството, за да се подобри дейността на дружеството, изглежда странно на фона на финансовите резултати. Последните отчетни документи на компанията (към края на септември 2013 г.) показват значителен ръст на продажбите и печалбата, както и нови договори. Нетните приходи от продажби за деветмесечието нарастват с 44% до 12.5 млн. лв., а печалбата се увеличава три пъти до 3 млн. лв. Износът на млечни продукти е нараснал с 56% до 616 хил. лв., а продажбите в страната са се увеличили с 37% до 4.9 млн. лв. От отчета става ясно, че от собствените магазини компанията е отчела оборот от 1.8 млн. лв., което е и основната причина за общото увеличение на продажбите.

 • 4
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  Как ли съхраняват млякото като "непродадена" продукция.

 • 5
  nye avatar :-|
  nye

  До коментар [#4] от "dohoditednes":
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high-temperature_processing
  ... или отива за сирене/кашкавал и пр.

 • 6
  vstoev avatar :-|
  vstoev

  Държавните фирми предлагат истински млечни продукти. Бих споменал още 2 от Смолян:
  -опитна станция по животновъдство и земеделие
  -затворническата мандра
  Имената им можете да намерите в Интернет.

 • 7
  tochka87 avatar :-|
  tochka87

  единственото мляко, което ям и съм сигурна, че е читаво и истинско


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход