Активите на пенсионните фондове надхвърлиха 7.5 млрд. лв.

Ръстът на финансовите пазари, на осигурителният доход и на новите клиенти са причини за ръста

Всички 9 регистрирани дружества отчитат увеличение на активите си
Всички 9 регистрирани дружества отчитат увеличение на активите си    ©  Юлия Лазарова
Всички 9 регистрирани дружества отчитат увеличение на активите си
Всички 9 регистрирани дружества отчитат увеличение на активите си    ©  Юлия Лазарова

Нетните активи, управлявани от частните фондове за допълнителното пенсионно осигуряване в България, са надхвърлили 7.554 млрд. лв. в края на юни 2014 г. Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) показват, че годишният ръст за полугодието е 22.54%. Подобно увеличение е било регистрирано за последно в края на 2012 г. Статистиката на регулатора показва още, че всички 9 регистрирани дружества отчитат увеличение на активите си, а за пръв път има и компания със средства за над 2 млрд. лв. - ПОК "Доверие".

"Няколко са факторите, които оказват влияние върху ръста на активите. На първо място това са инвестиционната доходност, увеличението на осигурителния доход и новите клиенти", коментира за "Капитал Daily" Страхил Видинов, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България". Най-голямо отражение върху активите на дружествата е дало положителното развитие на пазарите през първото полугодие на годината. Фондовата борса в България например порасна с двуцифрен ръст първите шест месеца и ако не бяха проблемите около КТБ и ПИБ, той най-вероятно щеше да продължи.

Статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) показва, че средномесечният осигурителен доход за страната е достигнал 681.99 лв. през май, което е годишно увеличение от 5%. Според данните на КФН общият брой на партидите във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване към юни 2014 г. е 4 231 401. Една година по-рано броят им е бил 4 133 882. Положителна е тенденцията при новоосигурените лица. За шест месеца са регистрирани 57 303 нови партиди. Най-много са новите сметки при универсалните пенсионни фондове, които са задължителни за хората, родени след 1959 г. За шест месеца са записани 40 598 броя. При професионалните пенсионни фондове новоосигурените са се увеличили с 6091 за шест месеца, при доброволните пенсионни фондове – 10 464, а доброволните пенсионни фондове по професионални схеми - 150 броя.

Прогноза

Според Страхил Видинов положителната тенденция при активите на допълнителното пенсионно осигуряване ще се запази и до края на годината. "Мисля, че като цяло икономиката в момента е на много ниско равнище - като производство, оборот, износ, преки инвестиции. С изборите през октомври и новото правителство има оптимизъм", коментира изпълнителният директор на ПОД "Алианц България". Той е на мнение, че следващото правителство задължително трябва да започне реформи, да оптимизира разходите и да подкрепи конкретни сфери, като образованието например.

Видинов каза още, че политическата и финансовата нестабилност от последните няколко месеца се е отразила донякъде върху инвестиционното поведение на дружествата в сектора. "Определено решенията на фона на тази ситуация са по-консервативни. Рисковият апетит намаля и гледаме по-скептично на българските ДЦК", обясни Видинов. Той смята, че на този етап, при неликвиден пазар, интересът към Българската фондова борса остава нисък. "БФБ ще отрази положителната корекция, настъпила на външните пазари, но по-късно", добавя той.

Кой как се представя

С най-голям годишен ръст на нетните активи може да се похвали "Пенсионноосигурителен институт" АД - 90.75%. Внушителното увеличение се дължи на ниската база. Номинално увеличението е само с 26.6 млн. лв. до 56 млн. лв. в края на полугодието. Активите на управляваните от ПОК "ДСК-Родина" са се увеличили с 38.5% за година и вече са близо 1 млрд. лв. Най-голямото дружество - ПОК "Доверие", вече управлява 2.117 млрд. лв., или с 9.45% повече спрямо полугодието на 2013 г. Номинално най-много активи е натрупало ПОД "Алианц България" - 354 млн. лв. до 1.760 млрд. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Новината е толкова добра, че даже не можем да я осмислим. На 15-тата година от пенсионната реформа си проличават първите сериозни ефекти от културата на натрупване с малки суми, но редовно, крайно неприсъща на южните народи.

  Едиствената сянка на съмнение остават схемите тип КТБ, които се виждат и от луната. Трябва да се напомни и натърти, че тук за разлика от банковите влогове, няма никакви минимални държавногарантирани прагове. Който изгърми, на старини ще рови по кофите.

  Цитира се бройка от 4 231 401 осигурени, а тематата за инвестиционната политика на отделните фондове е пълно медийно табу. Толкова ли не се интересуват вестниците от тази достатъчно широка аудитория, или някой им слага лепенка на устата с по някой лев от рекламните фондове? Резултатите са налице - батьовците се вдигат с колата на 300 километра път, за да си купят от борсата в Оризаре евтин зарзават за буркани, сиреч да изгорят газ за 40 лева, за да спестят 60-70 лева от щайгите. В същото време интересът им към това, кой и как управлява пенсионните им партиди, клони към нулата.

 • Танас

  До коментар [#1] от "cinik":
  Прав сте никаква заинтересованост .
  Факт е ако януари 2008 год. имаш в партидата към 250 лева сега са над 1250 и то при положение под средната заплата за страната а с доходността са над 2500.
  Лошото е че много некоректни работодатели се еб@ват със служителите си и се правят на ударени с мокър парцал само и само да не внасят осигуровки в тези фондове даже и след като са осъдени на всички инстанции.
  Това е че за това време няма партида няма доходност и след това трябва пак да ги съдиш за да си получиш дължимото инак се правят а някои са клонове на Европейски и световни консорциуми но практикуват нашенските бай Ганьовски номера като '' Софийска вода '' АД например поне за тях имам безспорни документи за това ги давам за пример.
  Какво толкова е трудно да приложат Европейските правила след като сме член на Европейския съюз и Европейските закони са приоритетни над националното законодателство а защо нашите закони не са синхронизирани с тези в ЕС това е друга работа или по точо бездействие на милите ни родни политици и министри а да не пропусна и синдикалисти.
  Как ще ги има нужните средства по партидите като всичките не бутат каруцата напред а се дърпат назад ако може вечно да е с черпака от общия казан и който е на власт този ще папа мръвките въпреки, че не ги е слагал там.
  А стига, че нещо съм и много бесен на горецитираните и как няма да е така след 9,5 години ходене по всички инстанции на съда печелиш делата и след 4 години и три месеца след писане жалби по всички инстанции ти пишат УП за пенсия когато заплатите през тези 10 - на години са скочили в пъти.
  Това не е ли отказ от правосъдие понеже като ти нанесат ужасно големи вреди и пропуснати ползи от къде ще вземнеш средства да водиш нови дела с 4% държавна такса + хонорара на адвоката а да не говорим при шиканиране на процеса колко са парите за експертизите и всичко това може да не е така само с едно изменение на КТ в чл.225 като ал.3 мине на мястото на ал.1>:-)

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#1] от "cinik":

  Не съм запознат с пенсионните фондове в България, но ако са водят с "активен мениджмънт" най-вероятно са класическа схема за ощавяне на спестителите. Най-добри за масовия спестител са фондовете с пасивен мениджмънт - те просто инвестират в кошница, която е умалено копие на някой борсов индекс. Таксата за мениджмънт на такива е от порядъка на 0.5% или дори 0.25%, и е сигурно, че няма да се представи по-зле от самия индекс.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Значи вече могат да започват да плащат на вложителите си! Или пак не могат?!

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#1] от "cinik":

  Тука има един много по-важен въпрос и той е - кога фондовете ще започнат да плащат добрите (предполагаемо) месечни пенсии на вложителите си? И кога ще се приключи със схемата на принудителното участие в такива фондове на осигуряващите се по определени категории труд и осигуряването в тези фондове да стане единствено на доброволна основа?

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "Станислав Янков":

  За 1. категория трябваше да почнат 2013 г. Партидите се оказаха празни, защото за разлика от колективната каца НОИ, тук се вижда кой какво внася не в точки, не в години, а в парично изражение. Категорийният труд носи скромна, а често и отрицателна стойност за икономиката на България. Там се ходи, за да се тръснеш по-рано на продънената тенджера на НОИ, неплащането на данъци и заплати е традиция (справка: 40 милиона отложени данъци на Ковачки в края на предишното управление). Обратното, миньорите от Челопеч се пенсионират със завидни наличия по партидите си.

  За категорийния труд - ако се отмени частното осигуряване, трябва да се пенсионират наравно с другите. Дупката от ранното пенисиониране трябва да се премости с нещо.

 • 7
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Пенсионните фондове станаха по-лихвидни от депозитите; ако направят нововъвдения да може да се тегли по всяко време, ще са най-добрата инвестиция в страната,

 • 8
  oki1978 avatar :-|
  Oktay Hasanov

  В Статията има една съществена грешка, която компрометира изяло информацията в нея УПФ ,универсален пенсионен фонд, е задължително за всички родени след 31.12.1959.Това показва непознаване на Пенсионно-осигурителната система даже от сериозно издание като Капитал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал