"Кабел Сат-запад" - телевизия високо напрежение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Кабел Сат-запад" - телевизия високо напрежение

Вилимир Алтънов не желае кредити и не желае да залага нищо

"Кабел Сат-запад" - телевизия високо напрежение

Как в света на големите един минителеком се бори за малко място на югозапад

Паулина Михайлова
28854 прочитания

Вилимир Алтънов не желае кредити и не желае да залага нищо

© Капитал


Всяка седмица "Капитал Daily" ще представя по няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно в началото на ноември, когато ще бъде представена самата класация.

Без лъскави обувки, без скъпи костюми, без иначе задължителния за сектора минимум от 20% съкращения и чуждици във всяко изречение. Вилимир Алтънов, един от тримата собственици на "Кабел Сат-запад" е човекът, който ме посреща лично на вратата на фирмата си на ул. "Славянска" в Благоевград. Дори не се налага да дам на униформена служителка личната си карта. Самият Алтънов, съдружниците му, целият офис и организацията там нямат изобщо нищо общо със сложната система в един телеком. И в същото време това си е телеком - не защото собствениците са искали или и сега искат, а защото им се налага.

Секторът на разпространение на интернет и телевизия в България, който доскоро беше някак изпуснат от полезрението и на големите оператори, и на държавните органи, само допреди три-четири години беше спокойният дом на няколкостотин малки и средни фирми. След като в него нахлуха двама от тримата мобилни оператори, нещата са различни - малките, местни, често дори квартални доставчици на интернет и телевизия са принудени да играят на едно и също поле с много по-силни във всяко отношение компании. Как оцеляват? Според Вилимир Алтънов - на инат. Погледнато по-отстрани, ситуацията е дори по-забавна - въпреки усилията на мастодонтите пазарът на телевизия и интернет продължава да е шарен, раздробен, неуправляем, може би малко сив, но в крайна сметка - дружелюбен към клиента. Хората с бизнес като този на "Кабел Сат-запад" са много - по официални данни от доклада на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) играчите в този сектор са близо 400. "Може да сме малки, но все пак...", с нещо средно между самоирония и гордост Алтънов ме води в офиса си.

Историята

"Кабел Сат-запад" е учредена през 1993 г., като по това време има 48 акционери. Всъщност неин създател е Страшимир Урдарски - бивш директор на радио-телевизионния център в Благоевград. Впоследствие, през 1996-1997 г. тя е изкупена от сегашните си собственици (виж карето), като за кратко участие там имат и единият от сегашните съсобственици на "Булсатком" - Максим Заяков, и притежателят на "Глобъл комюникейшън нет" Димитър Ангелов. В момента тримата съдружници имат еднакви дялове, запазвайки и други свои фирми в сферата на телекомуникациите (например "Мивикап" като търговец с оборудване за кабелни мрежи и "Ултранет" като оператор за пренос на данни - интернет на едро, в Югозападна България).

Фокусът на Алтънов, Чукарски и Коцелов обаче е "Кабел Сат-запад". Операторът доставя интернет, телевизия и гласова телефония в почти цяла Югозападна България: Кюстендилска област (Дупница, Кюстендил, Бобов дол, Сапарева баня, Бистрица, Джерман, Яхиново, Самораново, Ресилово, Овчарци, Сапарево, Червен брег, Крайници, Мало село, Големо село, Мламолово, Долистово, Гирчевци, Копиловци, Николичевци, Скриняно, Слокощица, Жиленци, Ябълково, Жабокрът), Благоевградска област и общините Гоце Делчев и Гърмен.

В самия Благоевград "Кабел Сат-запад" няма услуга на дребно. Тук конкуренцията е между пет кабелни оператора и двата сателитни, което обяснява и нежеланието на Алтънов и съдружниците му да навлязат и на този местен пазар.

"Не сме фирма, която се развива или се е развивала бързо. По-скоро залагаме на естествения растеж", разказва Вилимир Алтънов. "Трябва да е така, за да няма балон, който в един момент да се спука", добавя той, подчертавайки, че не желае банкови кредити и не желае да залага нищо. "Нямам широк хоризонт" - така Алтънов обяснява защо не иска никакъв риск - просто средата в България в момента е такава, че сигурността за инвестициите е минимална, а предвидимостта - почти нулева. Ако към политическата нестабилност се добави и свръхконкурентният пазар, нежеланието за скоростен растеж с повече риск е напълно разбираемо.

Малки, но все пак...

Макар и неголям, "Кабел Сат-запад" е твърде интересен оператор за големите си конкуренти. Разбира се, получавал е оферта за изкупуване чрез Рон Финли (бивш акционер в "Кейбълтел", който заедно с "Евроком" образува "Близу"), която собствениците са отхвърлили просто защото не им е вдъхнала достатъчно доверие - може би защото е била свързана с куп условности най-вече за плащането, основна част от което е било предвидено някъде в бъдещето.

Освен за покупка ("Кабел Сат-запад" има оптична връзка до крайния клиент) операторът е интересен на конкурентите си и най-вече големите такива и от друга гледна точка - регистърът на КРС и Комисията за защита на конкуренцията е показателен в това отношение. С една дума - БТК не спира да го обвинява в различни нарушения. Всъщност кореспонденцията между БТК и "Кабел Сат-запад" през регулаторните институции е показателна за цялостните отношения между големите и регионалните оператори в България изобщо.

Големите обвиняват малките, че работят в сивия сектор, не плащат за авторски права и крият абонати - на база на тяхната бройка принципно се договарят цените, които разпространителите плащат на телевизиите за излъчването на каналите им, макар че създателите на съдържание нямат никаква тарифа, а целият процес на това договаряне е една от най-строго пазените тайни в сектора.

Малките пък обвиняват големите, че просто искат да ги смачкат и работят на дъмпингови тарифи, за да завладеят пазара им, финансирайки навлизането си в тв доставката с пари от другите си услуги.

Отношенията между БТК и "Кабел Сат-запад" са ярка илюстрация за този конфликт - при наскоро завършило в КЗК регулаторът глоби регионалния оператор с 58 хил. лв. за заблуждаваща реклама по жалба именно на телекома.

На практика всеки, работещ в сектора с телевизията от голям оператор, би ви казал, че малките му конкуренти са най-обикновени измамници. Обратното обвинение е монополист. И този дружески тон, възцарил се от няколко години, не дава признаци за промяна.

"Винаги в нашия бранш сме били разединени", казва Вилизар Алтънов. И твърди, че работи изцяло на светло, плаща всички такси за излъчване на програмите, които разпространява, и не крие броя на абонатите си. "Декларирал съм ги в КРС, както изисква законът", добавя той. Твърдейки, че проучванията, според които се оказва, че фирмата му плаща например на bTV в пъти по-малко на абонат спрямо БТК например, не отговарят на истината. "Обратното е - ние, малките разпространители, плащаме много повече на абонат от големите. Неравнопоставени сме ние за сметка на големите", категоричен е Алтънов.

Къде е истината в спора - емпирично няма как да се докаже. Но именно фирми като "Кабел Сат - Запад" правят толкова забавни опитите на оператор със задокеански акционери, скъпоплатен мениджмънт и милиарди активи, да навлязат на пазара в Жабокрът.

Блиц - интервю

Вилимир Алтънов: Предимствата ни са бързата реакция и контролът върху кадрите

Коя е най-голямата трудност пред вашата фирма?

- Това е двойният стандарт на администриране и работа от страна на държавните институции (министерства, комисии и др.), съответно и прилагането на правилата към участниците на пазара в този бранш - телекомукационните услуги.

А кое е основното й предимство?

- Предимството е, че сме неголяма компания, поради което имаме по-опростен начин за управление, а също и по-строг контрол върху кадрите, по-бърза реакция при прилагане на видовете услуги, предлагани от страна на фирмата ни.

Как се финансирате?

- Растежът на компанията ни се осъществява по естествен път през годините, тоест със собствени средства и реинвестиции.

Опишете как си представяте компанията си след пет години и как ще го постигнете.

- За съжаление след пет години при такова хаотично управление на страната не виждам светлина в тунела.

Ако трябва да промените един нормативен акт - кой е той, как ще го промените и защо?

- По някакъв начин искам да се прецизира законът за провеждане на избори, защото това е основата, поради която би могло да очакваме изменение в положителна посока в начина на управление в държавата и след това вече може да се мечтае. Засега няма място за позитиви.

- "Кабел Сат-запад" ООД е с регистрация и седалище в Благоевград, собственост поравно на Вилимир Алтънов, Иван Коцелов и Марин Чукарски.

- Работи в сектора на телекомуникациите - доставка на интернет, телевизия и фиксирана телефония.

- Приходите й за 2013 г. са 6.13 млн. лв. при 5.98 млн. лв. за 2012 г. Печалбата й за миналата година е 1.49 млн. лв. при 753 хил. лв. за 2012 г. Служителите й са 123-ма.

 
Всяка седмица "Капитал Daily" ще представя по няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно в началото на ноември, когато ще бъде представена самата класация.

Без лъскави обувки, без скъпи костюми, без иначе задължителния за сектора минимум от 20% съкращения и чуждици във всяко изречение. Вилимир Алтънов, един от тримата собственици на "Кабел Сат-запад" е човекът, който ме посреща лично на вратата на фирмата си на ул. "Славянска" в Благоевград. Дори не се налага да дам на униформена служителка личната си карта. Самият Алтънов, съдружниците му, целият офис и организацията там нямат изобщо нищо общо със сложната система в един телеком. И в същото време това си е телеком - не защото собствениците са искали или и сега искат, а защото им се налага.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  atovski avatar :-|
  Georgi Atovski

  Поздрави за целия екип служители от един доволен абонат!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Интересно. От 6 милиона приходи, 1.5 милиона печалба е чудесна възвращаемост.

  Казусът е, че точно този тип фирми реват и не искат да плащат достатъчно на телевизиите за съдържанието, обяснявайки как ще фалират. Принципно е нормално, когато всеки си гони интереса. Но фалирал оператор няма, а телевизии излезли от пазара има вече няколко. Една пък е в несъстоятелност.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#2] от "intergalactic":

  Телевизиите разчитат на реклами, а кабелните оператори на абонамент.

 • 6
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  "оператор със задокеански акционери, скъпоплатен мениджмънт и милиарди активи, да навлязат на пазара в Жабокрът"

  Ей, посмях се, а дори отворих бгмапс-а да го видя къде пък е това Жабокрът, дае.

  Аз избягах от Мегалан, когато ги купи МТел, точно защото предпочитам работа с малки фирми, банки и т.н.

  Гъвкавостта и бързината на реакциите обикновено е в полза на малките. За сметка на това големите си имат "бизнес процеси"! Както и цели отдели за "оптимизирането" им.... И резутатът обикновено е: "Вашето обаждане е важно за нас, моля изчакайте!".

  Смях, смях и щипка пренебрежение.

 • 8
  crazydexter avatar :-P
  crazydexter

  Ей такива очевидно платени мат'ряли развалят инак общо взето приятното впечатление от сайта... Уж професионално отношение и хоп - изакване на метеното :)

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  Я, колко тролове са се върнали на работа...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK