С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 20 авг 2014, 18:47, 5844 прочитания

Кризата в държавната енергетика се задълбочава

Слабите резултати на дъщерните дружества са понижили приходите на БЕХ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Отчетите на държавните енергийни дружества, които най-накрая бяха публикувани с неколкоседмично закъснение, потвърждават съмненията за задълбочаваща се криза в сектора. Националната електрическа компания (НЕК) е на ръба на ликвиден колапс заради опитите на енергийния регулатор да удържи поскъпването на тока. Влошаващите се резултати на повечето енергийни дружества пък директно са се отразили на приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който разчита основно на дивиденти от тях. "Булгаргаз" успява да повиши печалбата си в резултат на по-голямата разлика между продажни и доставни цени, както и на по-малките си плащания към БЕХ за услуги. По-високи цени на въглищата са помогнали и на "Мини Марица-изток" да подобри приходите си въпреки по-малкия добив, но пък са повишили разходите на "ТЕЦ Марица-изток 2", което се е отразило на крайния резултат на централата. Последните отчети допълват картината, след като в началото на месеца излязоха резултатите и на АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз".

Рязък спад за БЕХ


Слабите резултати на дъщерните дружества са довели до рязък спад на приходите на БЕХ през първата половина на 2014 г. - с над 86%, показва отчетът на компанията. Те идват основно от дивиденти. Заради понижението на печалбата им за 2013 г. приходите за холдинга по това перо са спаднали със 143.7 млн. лв. Ефект върху по-ниските приходи от дивиденти е оказало и намаляването на дължимите отчисления от 80 на 70%, както и забавеното решение за изплащане на дивидент от "Булгартрансгаз" (53.6 млн. лв.), което е взето чак през юли и не е отчетено в резултатите на БЕХ за полугодието.

С близо 9 млн. лв. по-малко са приходите и от холдинговите споразумения, които БЕХ сключва с дъщерните дружества за управление, координация, контрол и други услуги. Причината за това е взетото решение от 1 юли миналата година за намаляване на дължимото годишно възнаграждение с около 85%. Целта е да се облекчат паричните потоци на дъщерните фирми, без да се увеличават задълженията им към холдинга, се уточнява в отчета. Така към средата на 2014 г. печалбата на БЕХ се понижава с 81% спрямо същия период на миналата година.

Значително се увеличават търговските вземания на холдинга (близо 122%), като главната причина за това е закупеното вземане на "Булгаргаз" от "Топлофикация - София" на стойност 119.8 млн. лв. В средата на юли е било взето решение да се консолидират вземанията на БЕХ от Националната електрическа компания (НЕК) по седем действащи договора. Сключеното кредитно споразумение е за 1.2 млрд. лв. със срок на погасяване 10 години. Към края на юни общите търговски вземания и предоставени заеми на свързани лица са за 1.5 млрд. лв.НЕК в низходяща спирала

Приходите на НЕК от продажба на електричество са се увеличили с близо една трета, но заради резкия спад в постъпленията от услуги общите приходи намаляват. Дружеството отчита увеличени приходи както на регулирания пазар, където цената беше повишена от началото на януари, така и на свободния пазар, където причината е драстичното увеличение на продадените количествата, главно заради нарасналия износ. Приходите от услуги обаче спадат с близо 79%, главно заради прехвърлянето на преносната мрежа към Електроенергийния системен оператор от началото на февруари, в резултат на което НЕК вече не получава приходи от цена пренос. За малко повече от месец до отделянето на активите приходите на компанията от пренос са били 18.3 млн. лв. вместо 154.9 млн. лв. за първите шест месеца на миналата година.

Успоредно с повишаването на цената, на която НЕК продава енергия, обаче значително са се увеличили и разходите й за закупуване на електроенергия (с около две трети). Причините за това са няколко, включително промените в пазарния модел, според които крайните снабдители префактурират на НЕК изкупувания ток от ВЕИ и заводски централи, по-високият относителен дял на ВЕИ,  намалението на закупуваната енергия от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" заради пренасочването им към свободния пазар, както и недостатъчното натоварване на двете американски централи, при което НЕК плаща за повече разполагаемост. Така общите разходи на компанията се увеличават с 14.6%.

От НЕК посочват, че финансовата стабилизация се затруднява от ниската обща ликвидност (едва 0.4801 при изисквана от кредиторите 1.2-1.1) и много високите нива на задължения към доставчици. Влошаването на финансовото състояние се дължи на факта, че компанията поема целия търговски риск на електроенергийния пазар, като същевременно не е в състояние да възстанови разходите за закупуваната електроенергия, тъй като изискванията на Закона за енергетиката в сегашния му вид не й го позволяват.

От отчета на НЕК става ясно още, че предвидените приходи от въглеродни емисии, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заложи за регулаторния период 2013-2014 г., са били силно завишени, както това беше ясно още тогава. С тях трябваше да се компенсира НЕК за разходите й за зелена енергия. Вместо планираните от 1 август 2013 г. до края на юли тази година 499 млн. лв. в дружеството са постъпили едва 138.6 млн. лв. при реални разходи от 392 млн. Едва една пета от разходите са му изплатени за първото полугодие на 2014 г.

Стабилни резултати при "Булгаргаз"

Приходите на "Булгаргаз", които се формират основно от продажба на природен газ, намаляват незначително (с 1.2%) през първото полугодие главно заради по-ниските продажни цени на синьото гориво. С почти 6% намаляват и разходите на дружеството, което се дължи най-вече на по-ниските доставни цени на газа. От дружеството посочват, че разликата между продажната и доставната цена тази година е по-висока, което се дължи на частично възстановяване от ДКЕВР на недовзет приход за предишни ценови периоди. За полугодието компанията е доставила общо 1392 млн. куб. м газ (ръст от 10.3%). Наполовина по-ниски са разходите на "Булгаргаз" за външни услуги. Една от причините за това е намалението на разходите за управление и контрол заради сключения нов договор с БЕХ. За полугодието дружеството отчита 42.3 млн. лв. печалба, което е 16 пъти повече от миналата година. С 40% намаляват търговските вземания, след като дружеството продаде вземания за над 128 млн. лв. от "Топлофикация - София" на БЕХ.

От март "Булгаргаз" е спряла да добива газ от газохранилището в Чирен и е започнала да нагнетява заради събитията в Украйна и опасността от спиране на доставките. Въпреки това цялото нагнетено количество за периода е по-малко, отколкото миналата година, което се дължи на липсата на пари за закупуване на газ, се посочва в отчета. Наскоро икономическият министър Васил Щонов каза, че в момента се търсят варианти за осигуряване на финансиране. Все пак към края на юни в Чирен има 250 млн. куб. м газ спрямо 180 млн. куб. м година по-рано.

Вземанията на мините растат

Приходите на "Мини Марица-изток" растат с почти 43%. Това обаче е съпроводено с по-малко количество добити въглища - 12.9 тона за това полугодие спрямо 13.3 година по-рано. От септември 2013 г. цената на въглищата беше увеличена от 71.50 на 75 лв. за тон условно гориво.

Рязко нарастват вземанията - с почти 70 млн. лв. спрямо година по-рано, и вече достигат 147 млн. лв. Най-големи суми имат да дават двете американски централи (почти 90 млн. лв. общо), следва дружеството от групата на Христо Ковачки "Брикел" (с почти 29 млн. лв.) и държавната ТЕЦ (с 23 млн. лв.). Това автоматично води до забавяне на плащанията от добивното дружество към доставчици и банки и увеличаване на просрочените задължения, пише в доклада за дейността. Дружеството има и съвсем малко кеш - паричните средства са под 2.5 млн. лв.

Краткосрочните задължения леко се свиват (със 7 млн. лв.), но остават на високо ниво - 161 млн. лв. Всъщност намалението е привидно - част от задълженията към БЕХ още миналия август са били преоформени като кредит. От документа става ясно, че стойността на заема е 34 млн. лв. и е от неплатен дивидент за две години и други услуги.

Показателно за състоянието на дружеството е, че концесионната такса за второто шестмесечие на миналата година още не е платена, нищо че е била дължима до края на януари 2014. За първото полугодие сега тя е в размер на 6.54 млн. лв., но няма информация дали е преведена.

В дружеството работят малко над 7 хил. души, като за година персоналът се е свил с 30 души, но разходите за труд растат леко.

Регулаторен ефект

Ръст на приходите отчита и държавната "ТЕЦ Марица-изток 2". Според отчета й това се дължи на произведения повече ток - с 44%. Много повече електричество е продадено на свободния пазар (ръст от 133.6%), като роля за това е изиграло и намалението на таксата за пренос.

Компанията отчита и по-високи разходи за материали както заради повишената цена на въглищата, така и заради увеличения обем на производство на електроенергия. Централата е похарчила 28.4 млн. лв. за парникови газове през първото полугодие, но тези разходи не бяха признати в цената на електроенергията от ДКЕВР. В резултат на това печалбата на дружеството намалява с 38%.
През май "ТЕЦ Марица-изток 2" е изплатила кредита си към БЕХ, като го е рефинансирала със заем за 50 млн. лв. от Сосиете женерал Експресбанк.

Финансови резултати (млн.лв.)        
  Приходи 30.06.2014 г. Приходи 30.06.2013 г. Изменение Печалба/Загуба H1 2014 г.  Печалба/Загуба H1 2013 г. 
БЕХ 34.2 245.5 -86.1% 48.1 253.6
НЕК* 1465 1514.2 -3.3% -249.2 20
Булгаргаз 868.6 878.7 -1.2% 42.3 2.6
Мини Марица Изток 233 163.2 42.8 5.3 -36.6
ТЕЦ Марица изток 2 291.1 276.1 5% 1.4 2.3
АЕЦ Козлодуй 423.9 355 19.4% 46.2 -5.9
ЕСО 214.8 244.3 -12.1% -41.7 -8.9
Булгартрансгаз 186.3 194.3 -4.1% 36.7 48.1

*В отчета е посочено, че данните за двата периода не са съпоставими заради променена лицензионна дейност и ценови модел.

Източник: Финансови отчети на дружествата
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Барселона" стана първият футболен клуб с годишни приходи от над 800 млн. евро "Барселона" стана първият футболен клуб с годишни приходи от над 800 млн. евро

В топ 20 са най-много отборите от Висшата лига на Англия

18 яну 2020, 1016 прочитания

Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси 6 Мораториум върху вноса на боклуци ще спре заводи за метали, стъкло, пластмаси

Забраната противоречи на европейското законодателство

18 яну 2020, 2381 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Германската компания за полупроводници Infineon купува американски конкурент

Цената на сделката за International Rectifier е 3 млрд. долара

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10