Кризата в държавната енергетика се задълбочава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кризата в държавната енергетика се задълбочава

Кризата в държавната енергетика се задълбочава

Слабите резултати на дъщерните дружества са понижили приходите на БЕХ

6068 прочитания

© Надежда Чипева


Отчетите на държавните енергийни дружества, които най-накрая бяха публикувани с неколкоседмично закъснение, потвърждават съмненията за задълбочаваща се криза в сектора. Националната електрическа компания (НЕК) е на ръба на ликвиден колапс заради опитите на енергийния регулатор да удържи поскъпването на тока. Влошаващите се резултати на повечето енергийни дружества пък директно са се отразили на приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който разчита основно на дивиденти от тях. "Булгаргаз" успява да повиши печалбата си в резултат на по-голямата разлика между продажни и доставни цени, както и на по-малките си плащания към БЕХ за услуги. По-високи цени на въглищата са помогнали и на "Мини Марица-изток" да подобри приходите си въпреки по-малкия добив, но пък са повишили разходите на "ТЕЦ Марица-изток 2", което се е отразило на крайния резултат на централата. Последните отчети допълват картината, след като в началото на месеца излязоха резултатите и на АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз".

Рязък спад за БЕХ

Слабите резултати на дъщерните дружества са довели до рязък спад на приходите на БЕХ през първата половина на 2014 г. - с над 86%, показва отчетът на компанията. Те идват основно от дивиденти. Заради понижението на печалбата им за 2013 г. приходите за холдинга по това перо са спаднали със 143.7 млн. лв. Ефект върху по-ниските приходи от дивиденти е оказало и намаляването на дължимите отчисления от 80 на 70%, както и забавеното решение за изплащане на дивидент от "Булгартрансгаз" (53.6 млн. лв.), което е взето чак през юли и не е отчетено в резултатите на БЕХ за полугодието.

С близо 9 млн. лв. по-малко са приходите и от холдинговите споразумения, които БЕХ сключва с дъщерните дружества за управление, координация, контрол и други услуги. Причината за това е взетото решение от 1 юли миналата година за намаляване на дължимото годишно възнаграждение с около 85%. Целта е да се облекчат паричните потоци на дъщерните фирми, без да се увеличават задълженията им към холдинга, се уточнява в отчета. Така към средата на 2014 г. печалбата на БЕХ се понижава с 81% спрямо същия период на миналата година.

Значително се увеличават търговските вземания на холдинга (близо 122%), като главната причина за това е закупеното вземане на "Булгаргаз" от "Топлофикация - София" на стойност 119.8 млн. лв. В средата на юли е било взето решение да се консолидират вземанията на БЕХ от Националната електрическа компания (НЕК) по седем действащи договора. Сключеното кредитно споразумение е за 1.2 млрд. лв. със срок на погасяване 10 години. Към края на юни общите търговски вземания и предоставени заеми на свързани лица са за 1.5 млрд. лв.

НЕК в низходяща спирала

Приходите на НЕК от продажба на електричество са се увеличили с близо една трета, но заради резкия спад в постъпленията от услуги общите приходи намаляват. Дружеството отчита увеличени приходи както на регулирания пазар, където цената беше повишена от началото на януари, така и на свободния пазар, където причината е драстичното увеличение на продадените количествата, главно заради нарасналия износ. Приходите от услуги обаче спадат с близо 79%, главно заради прехвърлянето на преносната мрежа към Електроенергийния системен оператор от началото на февруари, в резултат на което НЕК вече не получава приходи от цена пренос. За малко повече от месец до отделянето на активите приходите на компанията от пренос са били 18.3 млн. лв. вместо 154.9 млн. лв. за първите шест месеца на миналата година.

Успоредно с повишаването на цената, на която НЕК продава енергия, обаче значително са се увеличили и разходите й за закупуване на електроенергия (с около две трети). Причините за това са няколко, включително промените в пазарния модел, според които крайните снабдители префактурират на НЕК изкупувания ток от ВЕИ и заводски централи, по-високият относителен дял на ВЕИ,  намалението на закупуваната енергия от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" заради пренасочването им към свободния пазар, както и недостатъчното натоварване на двете американски централи, при което НЕК плаща за повече разполагаемост. Така общите разходи на компанията се увеличават с 14.6%.

От НЕК посочват, че финансовата стабилизация се затруднява от ниската обща ликвидност (едва 0.4801 при изисквана от кредиторите 1.2-1.1) и много високите нива на задължения към доставчици. Влошаването на финансовото състояние се дължи на факта, че компанията поема целия търговски риск на електроенергийния пазар, като същевременно не е в състояние да възстанови разходите за закупуваната електроенергия, тъй като изискванията на Закона за енергетиката в сегашния му вид не й го позволяват.

От отчета на НЕК става ясно още, че предвидените приходи от въглеродни емисии, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заложи за регулаторния период 2013-2014 г., са били силно завишени, както това беше ясно още тогава. С тях трябваше да се компенсира НЕК за разходите й за зелена енергия. Вместо планираните от 1 август 2013 г. до края на юли тази година 499 млн. лв. в дружеството са постъпили едва 138.6 млн. лв. при реални разходи от 392 млн. Едва една пета от разходите са му изплатени за първото полугодие на 2014 г.

Стабилни резултати при "Булгаргаз"

Приходите на "Булгаргаз", които се формират основно от продажба на природен газ, намаляват незначително (с 1.2%) през първото полугодие главно заради по-ниските продажни цени на синьото гориво. С почти 6% намаляват и разходите на дружеството, което се дължи най-вече на по-ниските доставни цени на газа. От дружеството посочват, че разликата между продажната и доставната цена тази година е по-висока, което се дължи на частично възстановяване от ДКЕВР на недовзет приход за предишни ценови периоди. За полугодието компанията е доставила общо 1392 млн. куб. м газ (ръст от 10.3%). Наполовина по-ниски са разходите на "Булгаргаз" за външни услуги. Една от причините за това е намалението на разходите за управление и контрол заради сключения нов договор с БЕХ. За полугодието дружеството отчита 42.3 млн. лв. печалба, което е 16 пъти повече от миналата година. С 40% намаляват търговските вземания, след като дружеството продаде вземания за над 128 млн. лв. от "Топлофикация - София" на БЕХ.

От март "Булгаргаз" е спряла да добива газ от газохранилището в Чирен и е започнала да нагнетява заради събитията в Украйна и опасността от спиране на доставките. Въпреки това цялото нагнетено количество за периода е по-малко, отколкото миналата година, което се дължи на липсата на пари за закупуване на газ, се посочва в отчета. Наскоро икономическият министър Васил Щонов каза, че в момента се търсят варианти за осигуряване на финансиране. Все пак към края на юни в Чирен има 250 млн. куб. м газ спрямо 180 млн. куб. м година по-рано.

Вземанията на мините растат

Приходите на "Мини Марица-изток" растат с почти 43%. Това обаче е съпроводено с по-малко количество добити въглища - 12.9 тона за това полугодие спрямо 13.3 година по-рано. От септември 2013 г. цената на въглищата беше увеличена от 71.50 на 75 лв. за тон условно гориво.

Рязко нарастват вземанията - с почти 70 млн. лв. спрямо година по-рано, и вече достигат 147 млн. лв. Най-големи суми имат да дават двете американски централи (почти 90 млн. лв. общо), следва дружеството от групата на Христо Ковачки "Брикел" (с почти 29 млн. лв.) и държавната ТЕЦ (с 23 млн. лв.). Това автоматично води до забавяне на плащанията от добивното дружество към доставчици и банки и увеличаване на просрочените задължения, пише в доклада за дейността. Дружеството има и съвсем малко кеш - паричните средства са под 2.5 млн. лв.

Краткосрочните задължения леко се свиват (със 7 млн. лв.), но остават на високо ниво - 161 млн. лв. Всъщност намалението е привидно - част от задълженията към БЕХ още миналия август са били преоформени като кредит. От документа става ясно, че стойността на заема е 34 млн. лв. и е от неплатен дивидент за две години и други услуги.

Показателно за състоянието на дружеството е, че концесионната такса за второто шестмесечие на миналата година още не е платена, нищо че е била дължима до края на януари 2014. За първото полугодие сега тя е в размер на 6.54 млн. лв., но няма информация дали е преведена.

В дружеството работят малко над 7 хил. души, като за година персоналът се е свил с 30 души, но разходите за труд растат леко.

Регулаторен ефект

Ръст на приходите отчита и държавната "ТЕЦ Марица-изток 2". Според отчета й това се дължи на произведения повече ток - с 44%. Много повече електричество е продадено на свободния пазар (ръст от 133.6%), като роля за това е изиграло и намалението на таксата за пренос.

Компанията отчита и по-високи разходи за материали както заради повишената цена на въглищата, така и заради увеличения обем на производство на електроенергия. Централата е похарчила 28.4 млн. лв. за парникови газове през първото полугодие, но тези разходи не бяха признати в цената на електроенергията от ДКЕВР. В резултат на това печалбата на дружеството намалява с 38%.

През май "ТЕЦ Марица-изток 2" е изплатила кредита си към БЕХ, като го е рефинансирала със заем за 50 млн. лв. от Сосиете женерал Експресбанк.

Финансови резултати (млн.лв.)    
 Приходи 30.06.2014 г.Приходи 30.06.2013 г.ИзменениеПечалба/Загуба H1 2014 г. Печалба/Загуба H1 2013 г. 
БЕХ34.2245.5-86.1%48.1253.6
НЕК*14651514.2-3.3%-249.220
Булгаргаз868.6878.7-1.2%42.32.6
Мини Марица Изток233163.242.85.3-36.6
ТЕЦ Марица изток 2291.1276.15%1.42.3
АЕЦ Козлодуй423.935519.4%46.2-5.9
ЕСО214.8244.3-12.1%-41.7-8.9
Булгартрансгаз186.3194.3-4.1%36.748.1

*В отчета е посочено, че данните за двата периода не са съпоставими заради променена лицензионна дейност и ценови модел.

Източник: Финансови отчети на дружествата

Отчетите на държавните енергийни дружества, които най-накрая бяха публикувани с неколкоседмично закъснение, потвърждават съмненията за задълбочаваща се криза в сектора. Националната електрическа компания (НЕК) е на ръба на ликвиден колапс заради опитите на енергийния регулатор да удържи поскъпването на тока. Влошаващите се резултати на повечето енергийни дружества пък директно са се отразили на приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който разчита основно на дивиденти от тях. "Булгаргаз" успява да повиши печалбата си в резултат на по-голямата разлика между продажни и доставни цени, както и на по-малките си плащания към БЕХ за услуги. По-високи цени на въглищата са помогнали и на "Мини Марица-изток" да подобри приходите си въпреки по-малкия добив, но пък са повишили разходите на "ТЕЦ Марица-изток 2", което се е отразило на крайния резултат на централата. Последните отчети допълват картината, след като в началото на месеца излязоха резултатите и на АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  С изключение на НЕК, останалите субекти изглеждат сравнително стабилно.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#1] от "plamenhristov5":

  Нищо не е стабилно след комундетата,...

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Ами крайно време е народа да осъзнае, че другарите освен да лъжат, да крадат и да съсипват, друго не могат да правят.
  То не бяха обяснения как намерили резерви, то не беше пънене за Белене, при все излишни мощности, то не бе чудо!

 • 4
  pcl04364460 avatar :-P
  pcl04364460

  "С близо 9 млн. лв. по-малко са приходите и от холдинговите споразумения, които БЕХ сключва с дъщерните дружества за управление, координация, контрол и други услуги."

  Интересно ми е какви точно услуги по управление и контрол предоставя това ненужно акционерно дружество - БЕХ, на дъщерните си дружества, освен да събира дивиденти от всички и да отпуска кредити в групата.
  В холдинговата структура съществуват още дружества, в които БЕХ е или едноличен собственик на капитала, или собственик на проценти от акциите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK