Най-големите строителни компании: На кота нула

Обемът на бизнеса оставана на ниско ниво, а печалбите съвсем се свиват

Водните проекти са сред най-често изпълняваните от строителите поръчки
Водните проекти са сред най-често изпълняваните от строителите поръчки    ©  Мария Съботинова
Водните проекти са сред най-често изпълняваните от строителите поръчки
Водните проекти са сред най-често изпълняваните от строителите поръчки    ©  Мария Съботинова
Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В следващите броеве на "Капитал Daily" през август и септември ще публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

Пътни проекти, метро, водни цикли, сметища, ремонти на улици… Така изглеждаше 2013 г. през обществените поръчки в строителния сектор.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  При следващото правителство вероятно силната строителна компания ще е друга, и тя ще печели поръчките. Това е бизнеса в България, държавата и общините събират парите на хората и ги дават на близки фирми да изпълняват проекти на завишени цени, после печалбата се дели с политиците (извинявам се, с хидроинженерите-консултанти).
  Пък вие после се чудите КОЙ.

 • 2
  tanas avatar :-P
  Танас

  Тази въртележка на снимката / моста на вторичен утаител / струва сума ти пари но трябва пак работна ръка да пипне инак не чисти както трябва и ме учудва, че ги няма метлите завързани дето чистят гребените. Ноу - хау Бай Ганьо стайл. :-)

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Чета догадките на автора, дали и кой стой зад една или друга компания и дали честно и обективно са спечелени поредните търгове. Още нещо се казва, ако печалбите на едно дружество са паднали, значи много ниско са играли на търга, за да спечелят - звучи логично, но и другия извод е, че търга е бил честен, инче защо ще играят тънко.
  Но аз не се сърдя на автора, той ако знаеше как точно стоят нещата, щеше да си изкарва парите, при това много повече по друг начин, а не чрез такива обзорни статии и догадки.
  Аз си задавам въпроса, за какво ни е ДАНС ( колко ли са годишните разходи на агенцията), за какво ни е икономическа полиция и прочие комиси и чиновници, дейностите на които са свързани с отговорите на въпросите, които автора търси. Все си мисля, че за толкова "добро' справяне с задълженията на тези експерти, съгласно трудовите им характеристики, може би е редно да бъдат по някакъв начин наказани - заплатата ли да им се намали, да ги уволняват ли, но без никакви действия от техна страна, доказваща тяхната необходимост и полезност, не виждам защо да се разходват публични ( т.е. наши!) средства, освен за да им осигуряваме възможността да си получават заплатите и да се сдобиват с информация, с която да рекетират и си докарват едни наистина големи допълнителни доходи, а сметките да ги плащаме ние.

 • 4
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Големите проекти за които ЕС отпуска средства се следят изкъсо, защото при установени, каквито и да е нарушения финансирането се спира. Именно затова смятам, че специално тези компании спазват законовите условия и ако наговарят нещо е по-скоро под формата на преговори или договорки между самите тях... Става въпрос за много големи фирми, които си се познават...

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не са ли малко множко за България толкова стрителни фирми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал