Металургия К100: Разнородна сплав
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Металургия К100: Разнородна сплав

Производителят на валцовани и пресовани алуминиеви продукти "Алкомет" разшири продажбите си в Европа през 2013 г., като започна да изнася за Португалия и Ирландия

Металургия К100: Разнородна сплав

Цветната металургия донякъде компенсира спада в стоманодобива, но по-ниските цени и скъпата електроенергия се отразяват на резултатите в сектора

13334 прочитания

Производителят на валцовани и пресовани алуминиеви продукти "Алкомет" разшири продажбите си в Европа през 2013 г., като започна да изнася за Португалия и Ирландия

© Цветелина Белутова


Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В следващите броеве на "Капитал Daily" през август и септември ще публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

Продължаващ спад в черната металургия и сравнително стабилно производство на цветни метали. Такава най-общо е картината в сектора през 2013 г., която за поредна година показва как възможността на цветните метали да достигат до по-далечни пазари помага на производителите да останат по-незасегнати от кризата, отколкото стоманодобивните предприятия. Нещо повече - цветната металургия, която през миналата година достига нивата си от сравнително силната 2011 г., успява донякъде да компенсира спада в черната, така че като цяло секторът се представя по-добре от предходната година. Положителни са данните за износа на цветни метали, включително на прокат, който е с по-висока добавена стойност. Стоманодобивът обаче остава слаб, което е отражение на свитите пазари в Европа и сигнал, че индустрията все още не се е възстановила. Негативен ефект върху местните производители през миналата година оказа поевтиняването на металите на световните пазари, както и високите цени на електроенергията в страната, които правят продукцията неконкурентна. Малък светъл лъч е прекратяването на нерегламентирания внос на черни метали и схемата за източване на ДДС през 2012 г., което донякъде разшири вътрешните пазари за производителите през миналата година, каза председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова.

Финансов ефект

Най-голямото металургично предприятие в страната - "Аурубис България" (бившият медодобивен комбинат в Пирдоп, който е част от германската група Aurubis), отчита с над 10% по-ниски приходи през миналата година. Спадът обаче не се дължи на по-слаби оперативни резултати, тъй като приходите от основната дейност се увеличават с 3% до 4.4 млрд. лв., а на трикратното намаление на финансовите приходи заради оптимизиране на хеджиращите операции, което води и до по-ниски финансови разходи, обясниха от компанията. Въпреки това печалбата намалява пет пъти. Първият сигнал за това дойде още когато компанията майка Aurubis публикува отчета си за финансовата 2012-2013 г., която приключва в края на октомври, където на ниво група беше отбелязан спад на продажбите и печалбата. "Както отчетохме още тогава, понижението се дължи на трудната макроикономическа обстановка, рязкото поевтиняване на металите, значителния спад в цените на сярната киселина и таксите за рафиниране на меден скрап и плановото затваряне на завода в Хамбург за мащабна модернизация. Не на последно място енергийните разходи, които са голямо перо за компанията, определено се отразиха на печалбата", коментира през юни вече бившият изпълнителен директор на "Аурубис България" Никола Треан. В края на юли той беше заменен от Тим Курт.

Прогнозите за тази година на Aurubis са, че световната икономика вероятно ще продължи да се възстановява, което ще се отрази положително най-вече на индустриализираните страни. Това би трябвало да има положителен ефект върху българското предприятие, тъй като то работи основно за германската централа. Именно на него до голяма степен се дължеше увеличението на българския износ за Германия през 2013 г., който за пръв път надвиши вноса. Като цяло от компанията предвиждат пазарът на мед да остане балансиран, а предлагането на концентрат от мините да е достатъчно голямо, което означава повече бизнес и по-добри цени за металургичните рафинерии, включително за "Аурубис България".

През тази година трябва да приключи и инвестиционната програма за 44.2 млн. евро, която компанията започна през 2009 г. и която ще увеличи капацитета за преработка на концентрати с над 20%. Модернизацията и инсталирането на допълнително оборудване вече завърши, но за да може да се използват 100% от мощностите, трябва да приключи и екологичната част на програмата, за която са предвидени 60% от сумата.

Добавена стойност

Въпреки лекия спад на приходите, който отчита, "София мед" (част от гръцката металургична група Viohalco) се изкачва с една позиция и за пръв път излиза на второ място в класацията за 2013 г. Там предходната година беше друго дружество от групата - "Стомана индъстри". "Главната причина за ръста на продажбите е разнообразяването на продуктовата гама", каза Антон Петров, представител на Viohalco за България. Компанията произвежда продукти от мед, цинк и сплави, а сред нововъведенията са листа и рулони цинк-титан. Продуктите на предприятието са с висока добавена стойност и почти цялата продукция (96%) е за износ. "София мед" обаче увеличава загубата си повече от два пъти, главно заради понижението на цените на суровините на Лондонската борса за метали. "Това влияе положително на оборотния капитал и паричните потоци, но, от друга страна, и съгласно международните счетоводни стандарти води до обезценка на материалните запаси и съответно отчитане на загуба за периода", обясни главният финансов директор Сергей Влайков.

Външните пазари стоят и зад 8-процентния ръст на приходите на шуменския завод "Алкомет", който е седми в секторната класация. През миналата година производителят на валцовани и пресовани алуминиеви продукти разшири продажбите си в Европа, като започна да изнася за Португалия и Ирландия. "Стабилни останаха продажбите в Германия, а ръст имаше в Полша, Франция и други държави", каза директорът за връзки с инвеститорите Иван Динев. През 2012 г. компанията въведе в производство нов стан за валцови изделия, който заедно с модернизацията в леярния цех доведе до ръст на продукцията на валцовия цех и съответно на продажбите. "Очаква се постепенно увеличение и на пресовото производство заради започващата там модернизация", каза Динев. Проектът включва и подобрения в матричното производство.

Печалба по две

На фона на падащите цени на металите впечатление прави ръстът на приходите на КЦМ. Причината за това е мащабният проект за модернизация, който компанията започна през 2012 г. и който се оценява на около 200 млн. лв. Това е най-голямата инвестиция, правена в КЦМ през последните 50 години, и включва пълно подновяване на цинковото производство и изграждане на нов оловен завод. Ефектът от проекта се вижда и в печалбата на дружеството, която през миналата година нараства повече от два пъти. В резултат на това компанията отчита най-високата рентабилност сред металургичните предприятия в топ 25.

Токов удар

Приходите на единствения производител на течна стомана в страната "Стомана индъстри" (част от Viohalco) продължават да намаляват заради скъпата електроенергия. "Оттам спада конкурентоспособността и се ограничават страните, до които продуктите могат да достигнат", обясни представителят на Viohalco Антон Петров. Към това се добавя и свитото производство на стомана в Европа, което е сигнал, че индустрията все още не се е възстановила, смята Паунова. В същото време "Стомана индъстри" успява да намали загубата си със 7.5 млн. лв., което по думите на Петров се дължи на по-добата организация.

В доста по-силна позиция е друго предприятие от черната металургия - "Промет стиил", което се нарежда на пето място в секторната класация. Приходите му рязко се увеличават и то успява да свие загубата си повече от три пъти през миналата година. Заводът край Бургас работи със заготовки от Украйна и според Паунова засега няма проблем с доставките въпреки ситуацията в бившата съветска република. Една от причините за по-доброто представяне на предприятието е, че за разлика от "Стомана индъстри" то работи изцяло на газ и няма електропещи, което го прави доста по-независимо от поскъпването на електроенергията.

Добивно изключение

Единственото рудодобивно предприятие, което предостави финансовите си резултати и участва в класацията, е "Дънди прешъс металс Челопеч" (преди "Челопеч майнинг"). През миналата година то увеличи добива с 12% до рекордните над 2 млн. тона руда в резултат на приключилата през 2012 г. модернизация. Въпреки това приходите му намаляват с почти една пета, а печалбата спада с над 40%. По думите на изпълнителния директор Николай Христов причината за това е понижението на цените на металите. Компанията добива основно злато и мед, както и сребро в по-малки количества. От отчета на канадската компания майка Dundee Precious Metals става ясно, че отрицателният ефект от поевтиняването на металите се оценява на повече от 60 млн. долара. В същото време производствените разходи в Челопеч са намалели с 12% на тон продукция, главно заради по-ниските транспортни разходи, след като беше инсталирана подземна лента за извозване на рудата, както и на по-малките разходи за поддръжка.

Групата на търговците

Най-динамичната компания в секторната класация - "Хъс", работи основно в търговията с метали и скрап, въпреки че се занимава също и с обработка на черни метали. Тя обаче е изключение, тъй като масово резултатите на търговците се влошават. Такива са почти всички компании след "Хъс" в класацията, където приходите са преобладаващо надолу. Независимо от това "Хъс" отчита близо 45% ръст на приходите. "Увеличението се дължи основно на приходите ни от продажби в чужбина и на това, че разработихме външните пазари", каза финансовият директор Таня Кралева. През 2013 г. компанията е привлякла нови клиенти в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия и Унгария. За резултатите през миналата година леко влияние имат и приходите от продажби, които компанията е направила за зареждане на закупеното от нея предприятие "Металснаб" (на 23-то място в класацията и също с растящи приходи). По думите на Кралева тенденцията е да се залага на външнотърговска дейност, тъй като вътрешният пазар е ограничен. Въпреки това не липсват сделки и в страната. През миналата година "Хъс" е увеличила наличностите на стоки, така че да може бързо да реагира на поръчки. "Това обикновено са големи клиенти и на практика около една трета от стоката се реализира почти веднага", обясни Кралева.

За тази година компанията очаква увеличение на приходите от продажба на продукция, след като новото производство в Лом заработи на пълна мощност. Преди две години "Хъс" закупи терена и сградите на неработещия "Балканкар Рекорд-Дунав" и започна изграждане на завод за производство на тръби, като част от проекта е финансирана с европейски средства. С пускането на производството компанията прогнозира продажбите й на външния пазар да нараснат със 70-80%, като се привлекат нови клиенти в Европа. Основен фактор за това е близостта на река Дунав, по която компанията ще изнася продуктите си. "Като цяло приходите от продажби на продукция ще нараснат около 20%, а при продажбите на стоки не очакваме значителна промяна", каза Кралева.

Сериозен спад обаче отчита следващата компания в класацията - търговецът на скрап "Металвалиус", която за 2012 г. беше отличник на сектора по ръст на приходите. Компанията е собственост на гръцката фирма за рециклиране на метали Anamet и е свързана с групата Viohalco.

По-ниски са приходите и печалбата и на "ТисенКруп Юпитер стомана", която е част от бизнес групата ThyssenKrupp Materials International. Извън челната десетка тази година остава и "Норд фероиндъстри". Най-фрапиращ спад сред търговците за 2013 г. отбелязва "Метал трейд България" (над 99%), която доскоро беше собственост на "Хъс" и "Интерком груп". Справка в Търговския регистър показва, че преди месец "Хъс" е продала дела си във фирмата и сега остава само варненска собственост. Самата "Интерком" също понижава резултатите си, но остава сред големите търговци на метали.

Въпрос на политика

Бъдещето на металургията тази година до голяма степен зависи от енергийната политика на правителството. "Отдавна водим разговори с изпълнителната власт, но засега резултат няма", каза Петров, който е и председател на БАМИ. Сред обсъжданите идеи е въвеждането на нови тарифни планове, които да намалят разходите за ток на големите индустриални потребители, тъй като скъпият ток засяга всички енергоемки производства. Друг вариант е въвеждането на пакетни енергийни услуги и мерки, които да са в полза и на двете страни. Например предприятията, които могат да работят през нощта, да го правят, за да спестят разходи за включване и изключване на мощности, срещу което да получават облекчени условия.

Междувременно обаче, вместо да облекчат индустрията, решенията на управляващите доведоха до допълнително поскъпване на електроенергията за бизнеса. Стимулирането на износа на ток чрез премахване на т.нар. задължения към обществото (надбавката за зелена енергия) и цената за достъп до мрежата високо напрежение доведоха до изкуствено завишаване на цените вътре в страната независимо от по-слабото потребление на електроенергия. По данни на БАМИ цените на търговете за електроенергия са скочили с над 10%. От сектора се оплакват още от изкуствено ограничаване на вноса на електроенергия чрез капацитета на преносните съоръжения.

На европейско ниво през април Европейската комисия публикува насоки за подкрепата, която държавите могат да оказват на индустрията, за да намалят разходите им за зелена енергия, като в същото време се гарантира постигането на климатичните цели до 2020 г. Редица европейски държави и в момента прилагат подобни модели. В България обаче те все още остават на ниво дискусии.

Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В следващите броеве на "Капитал Daily" през август и септември ще публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

Продължаващ спад в черната металургия и сравнително стабилно производство на цветни метали. Такава най-общо е картината в сектора през 2013 г., която за поредна година показва как възможността на цветните метали да достигат до по-далечни пазари помага на производителите да останат по-незасегнати от кризата, отколкото стоманодобивните предприятия. Нещо повече - цветната металургия, която през миналата година достига нивата си от сравнително силната 2011 г., успява донякъде да компенсира спада в черната, така че като цяло секторът се представя по-добре от предходната година. Положителни са данните за износа на цветни метали, включително на прокат, който е с по-висока добавена стойност. Стоманодобивът обаче остава слаб, което е отражение на свитите пазари в Европа и сигнал, че индустрията все още не се е възстановила. Негативен ефект върху местните производители през миналата година оказа поевтиняването на металите на световните пазари, както и високите цени на електроенергията в страната, които правят продукцията неконкурентна. Малък светъл лъч е прекратяването на нерегламентирания внос на черни метали и схемата за източване на ДДС през 2012 г., което донякъде разшири вътрешните пазари за производителите през миналата година, каза председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Политими Паунова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ceco avatar :-P
    Цецо

    Производител на течна стомана. За плацикане. Примерно.
    Бе отде ги вадите тез бисери?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.