Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

К100 Софтуер: Технология на оптимизма

Секторът се разраства, но все по-голям е и дефицитът от квалифицирани специалисти

Доброто географско разположение, наличието на качествени специалисти, ниски оперативни разходи са сред основните фактори, които привличат големите IT гиганти да инвестират в страната
Доброто географско разположение, наличието на качествени специалисти, ниски оперативни разходи са сред основните фактори, които привличат големите IT гиганти да инвестират в страната
Доброто географско разположение, наличието на качествени специалисти, ниски оперативни разходи са сред основните фактори, които привличат големите IT гиганти да инвестират в страната    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Доброто географско разположение, наличието на качествени специалисти, ниски оперативни разходи са сред основните фактори, които привличат големите IT гиганти да инвестират в страната    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната индустрия е сред малкото сектори, които не пострадаха по време на икономическата и дългова криза. Напротив, година след година секторът отчита стабилен ръст на приходите, разкриват се нови работни места, търсят се висококвалифицирани специалисти и навлизат нови и големи чуждестранни инвеститори.

Секторът има своите специфики – основно е ориентиран за износ, компаниите са средни като размер и инвестициите рядко се измерват в десетки милиони левове, а по-скоро в откриването на нови работни места. Специалистите в тази сфера от дълги години са най-високоплатените в България, така че всяко ново капиталовложение на наложен играч или чужда фирма, която отваря свое звено в страната, означава, че се търсят добре подготвени кадри с добри заплати. Щедри за местните стандарти, които са под нивата в Западна Европа и САЩ. Доброто географско разположение, наличието на качествени специалисти, ниски оперативни разходи са сред основните фактори, които привличат големите IT гиганти да инвестират в страната. Затова не е изненада, че на първите места в топ 30 на най-големите софтуерни разработчици са местните развойни звена на големи и утвърдени западни играчи като германската SAP и американската VMware. Ако не броим българската "Телерик", която е лидер, ако се съди по резултати от предходни години, но не предостави данни за класацията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
26 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev
  • - 2
  • + 35

  Преди дни бях в Букурещ,идете и вижте сградата на Оракъл - точно 3 са,едната от която е над 30 етажа , с над 1500 човека персонал.
  Да не говорим за Ибм,изобщо развойните центрове, Селса и мениджмънта се изтеглиха натам.Чувам,че и Гугъл се ослушват за нещичко .Средна класа,средни модели колици,нормални европейски заплати.Хората са спокойни,носят си дрехите от бершка и тн и тн.
  Надявам се ,че ще се появят качествени мениджъри които да привлекат някой от биг 4,дали ще успеят - съмнявам се.

  Нередност?
 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • + 45

  До коментар [#1] от "korki":
  Виж Румъния колко народ са, колко сме ние. Отделно и сега няма хора, да се появят и двадесет като няма хора, какво да се прави. Това не е фолк певица, да мине през Др Енчев и за три месеца готово.
  Не знам, говори се за липсата на специалисти и потенциала на отрасъла от повече от пет години и Телеринк примерно направиха повече за обучение на кадри, отколкото цялата държава. Какво да добавя, малоумници.

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 21

  Уморих се да го повтарям - образование му е майката, но програмист не се изгражда за два дни. Така, че в краткосрочен план единственото решение е "зелени карти" за ИТ специалисти от бившия СССР и бивша Югославия.

  Пролемът на малкия пул от работна ръка е, че възпрепятства влизането на големи играчи. Както никой не строи ВЕЦ край малък ручей така и никоя от големите ИТ компании (Гугъл, Майкрософт, Оракъл, Фейсбук) няма да дойде в България. Отиват в страни с по-големи пул-ове на работна ръка като Румъния и Полша. Така, че ако искаме да вървим напред без зелени карти няма да минем.

  Нередност?
 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 7
  • + 37

  Държавата НЕ може да помогне. Може да навреди и в това отношение е по-скоро пасивна, което е добре. По дефиниция хората от които зависят държавните дела са сред най-посредствените и глуповати. Онези които морето на частния бизнес е изхвърлило на брега и са потърсили препитание в област, при която (за тяхно щастие) няма връзка между способности и ползи. Да очакваме провалените да ни решат проблема е доста дебилно. С две думи излиза че искаме тези, които НЕ сме наели, да направят нещо за да има кого да наемем?!?
  Обективния проблем в БГ е че освен доходите и интелекта и общата култура се разслоиха твърде много. Така както в в няколко читави училища има прекрасни деца, така има и още 100 пъти повече изумителни примати, които още от пубертета доказват че максимума им е шофьор на тир. Мисля че нямаме сили да произвдем средно високо ниво, което означава, че както и на повечето места по света ще разчитаме на 5%. 50 хиляди заети в сектора е реалистично. Другото са пожелания. Може да стане, но ще трябва да изчакаме тези 50 хиляди да направят поколение и да увлекат последователи. Кой знае как ще изглежда индустрията дотогава ...
  А резюмето е обичайното - идват по-висшите нации, взимат малкото ставащи за чеп за зеле, плащат им от 1/2 до 1/4 от това което плащат вкъщи и така ...
  За да има положително развитие, не само в тази област, трябва да създадем среда на нетърпимост към простащината и любов към умствените занимания. С килийните училища сме пстигнали доста, мисля можем па да го направим. Но ще е напук на властта, не с нейна помощ. Властта е за пупави хлебоеди, които с потни ръчички искат да отцепят нещо за лузърските си джобчета (Стойно Пръдлето, Съси, Хидроинжеенра и т.н.). Малкото изключения не ни вършат работа. А, друго важно нещо е да изгоним мурзилките. Както в Русия, така и у нас тези индивиди успяват да прогонят всичко което става за нещо, като докарват държавата-цел до състояние на ендемично слабоумие, напоследък известно с термина "Крим наш".
  От Наков и поредния министър на образованието - определено очаквам повече от Наков. При всичките му кусури.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 12

  Не може държава която не си поддържа улиците и имотите/центровете на градовете и селата не се броят/, да развива високи технологии. Не става. Неподдържането означава, че има нещо изначално сбъркано в държавата/всъщност поддържането не е само отговорност на държавата, а на всеки собственик/.

  Има ли поддържане на всяко едно ниво в държавата, значи, че хората работят и ще успеят. Вариантът - първо ще произвеждаме за износ еди какви си технологии пък после ще метем. Така не става.

  Лошото образование и липсата на кадри е просто следствие от неподдържането. И няма как да оправим първо следствието... Например даже и да подобрим образованието, заради липсата на поддържане, качеството на живот е ниско, и квалифицираните хора емигрират. За какво му е на квалифициран човек с голяма заплата да си чупи колата по калпавите улици, да живее в "луксозен" апартамент за стотици хиляди около който няма нормална инфраструктура и няма къде да се паркира?

  Та, на първо място е: Поддържането. Високообразованите хора не искат да живеят в мизерия.

  Нередност?
 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 3

  Защо нямаме поддържане? Ами защото данъчната ни система е сбъркана. Кара хората да не работят и да не си поддържат собствеността даже. Заради ниския данък сгради и липсата на данък за останалите имоти - общините пък нямат пари да поддържат инфраструктурата. Стоим и чакаме помощи от Европа. 25 години все на помощи я караме.

  В момента най-малко данъци плащат най-големите собственици. Особено тия дето нищо не правят със собствеността си, т.е. я задържат. Отнася се не само за имотите, но и за собствената работна сила. Стоиш, чакаш.. помощи от тук там, дали от държавата, дали от ЕС.. това се поощрява в момента от държавата.

  Заради неадекватната данъчна система, най-печеливши са не квалифицираните професии, ами строителството/щото има балон, и нисък данък имоти/. Един общ работник там взима колкото един лекар, че и от някои програмисти/!/ Като сложим, че за квалифицираните професии трябва да се учи 4-5 години, трябва да се чете. После защо няма желаещи да учат..


  Нередност?
 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • + 7

  До коментар [#6] от "mickmick":
  "Заради неадекватната данъчна система, най-печеливши са не квалифицираните професии, ..."


  Липсата на нормално правораздаване води до невъзможност за събиране на високи данъци, както и до лесно ограбване на стойност, което води работната ръка до терминалите, а инвеститорите се концентрират върху "бързи инвестиции" (разбирай еднократни удари и далавери).

  Нередност?
 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 6

  До коментар [#7] от "gost22":

  Съгласен съм правораздаването също е зле. Вярно заради конституцията.. но не само. И заради данъчната система също. Защо? Защото в момента много лесно се узаконяват корупционни доходи. Данъчната ни система позволява хора с огромна собственост да са на една държавна заплата или даже да се водят социално-слаби. Отделно има банкова тайна за данъчните и те не могат да следят паричните потоци.

  Ако в момента имахме 1. - Нормален данък имоти, 2 - данъчните да могат да следят всички парични потоци, така както е в Германия да речем. Няма да има чак толкова сива икономика, няма да има чак толкова голяма корупция, ще се поддържа инфраструктурата и ще има работни места. Съдиите и прокурорите няма лесно да могат да крият подкупите си и подаръците си, чиновниците също.

  Нередност?
 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • + 5

  До коментар [#8] от "mickmick":
  Абе нали преди плоският данък имахме прогресиве, що не се събираха кинтите? Защото липсата на правораздаване не позволява прогресивен данък, и обратното — колкото по-стриктна и работеща е една правосъдна система, толкова по-високи данъци е в състояние да събере (отделно, че много фирми предпочитат предвидима бизнес среда и високи данъци, отколкото ниски данъци и високи рискове от незаконни действия на конкуренти и мошеници).
  Важно е отношението "незаконни действия" / "получено наказание". Помисли, ако наказанието лесно се намаля или заобикаля, то незаконните действия ще са големи, щото риска за извършителя е малък. При работещо правосъдие, нарушителя поема много по-голям риск да отнесе наказание и заради това избягва дребните незаконни действия (като спестяване на малки данъци). От друга страна, тези дето правят стойност, са сигурни, че именно заради риска при мошениците, ще успеят да запазят произведената стойност без особени рискове от кражба и са съгласни да плащат за това с по-големи данъци.

  Нередност?
 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#9] от "gost22":

  Прогресивния данък, лесно се заобикаля, особено когато има небалансирана данъчна система/голяма разлика в облагането при различните доходи/. Всичко изтича през най-голямата дупка.. т.е. най-ниския данък.

  Даже и работещо правосъдие да има, какво може да направи съдия, ако някой "бедняк" има имот за 1 милион и каже че го е купил за 10 хиляди? Че даже покаже документ за това? Редовно така се уреждаха почти всички чиновници, дали с държавно или общинско имущество.. дали по друг начин.. В другите държави, не е чак толкова важно как си придобил даден имот, важното е да му плащаш нормалните данъци а те са горе долу 1% от пазарната цена на имота. При нас обаче купиш ли за без пари, след това си цар. Може да го прехвърлиш на всеки роднина и готово. Данък няма.. особено при земеделските земи и горите. Символичен е при сградите. Т.е. има хиляди начини за узаконяване на незаконни доходи.  Нередност?
Нов коментар