Производителите търсят заместители на какаото заради високата му цена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производителите търсят заместители на какаото заради високата му цена

Производителите търсят заместители на какаото заради високата му цена

Търсенето на алтернативни съставки оскъпи и тях

7579 прочитания

© BEAWIHARTA


Производителите на шоколад в бързорастящите пазари заменят сериозна част от какаовото масло, което всъщност придава качеството на шоколада да се "топи в устата", с по-евтини продукти, базирани на основата на палмовото масло, пише Reuters в обширен материал. Тази тенденция е резултат от желанието на компаниите да намалят растящите си разходи заради постоянно скачащата цена на какаото.

Предимството на замяната

Регулаторите позволяват на компаниите за шоколадови изделия в Европа и Азия да използват в продуктите си не повече от 5% еквиваленти на какаовото масло (CBE), или т.нар. алтернативни съставки. В същото време в САЩ производителите, прилагащи тази практика, нямат право да обозначават стоката си като "шоколад".

Очаква се имитиращите съставки да променят вкуса на "сладкото изкушение" и да намалят клиентите. И докато тази прогноза важи за САЩ и Европа, където се очаква ръстът на продажбите на шоколад да бъде съответно 1% и 1.5%, тя не е в пълна сила за Азия, пише агенцията. Заместителите правят възможно запазването на по-ниските цени и така в Азия през 2014 г. ще бъдат продадени около 917 хил. тона шоколад, което е ръст от 5% според данните на Euromonitor International.

"Обикновено не купуваме CBE, но сега го използваме поради изискванията на нашите клиенти", споделя Ричард Лий, изпълнителен директор на Aalst Chocolate, листната в Синагпур компания, доставчик на шоколад за пекарни, производители на сладолед и други хранителни продукти.

Базираните на палмово масло заместители имитират вкуса на шоколадовото масло, но са много по-евтини. Голямото търсене на CBE повиши цената му с 10% до 3300 долара за тон през миналата година, но тя все още е значително по-ниска от тази на маслото, направено от какаови зърна.

Високата цена

През тази година цената на какаовото масло скочи с 28%, достигайки 8200 долара за тон, поради силното търсене и ограничените доставки, резултат от решението на преработвателите да забавят фабричния процес, за да се освободят от натрупаните запаси. Шоколадът обикновено съдържа около 20% какаово масло, така че азиатските и европейските компании, които се стремят към ръст на печалбите, заменят една четвърт от него с алтернативни съставки.

Световният капацитет за производство на заместители на какаово масло в момента е около 150 хил. тона годишно, което е с до 30 хил. тона повече от миналата година, твърдят източници от индустрията, цитирани от информационната агенция. Ръстът, който цените на базираното на палмово масло какаово масло отбелязват през тази година, е в пълен контраст с рекордно ниските нива от пет години насам, до които бяха стигнали, а това е още едно свидетелство за голямото търсене на продукта. Най-големият пазар на растителни мазнини е този на шоколадовите десерти, които най-често са на блокчета. Структурата им позволява растителните мазнини да бъдат използвани за пълнеж вместо шоколад, което намалява разходите за производство. Диетолозите са на мнение, че продуктите, съдържащи подобни заместители, са еднакво лоши за човешкото здраве. "Стоките са силно наситени с мазнини, което веднага повишава холестерола, и затова мисля, че те нямат особена перспектива от здравословна гледна точка", смята Уолтър Уилет, професор и ръководител на катедрата по диетология в Харвардския университет.

Производителите на шоколад в бързорастящите пазари заменят сериозна част от какаовото масло, което всъщност придава качеството на шоколада да се "топи в устата", с по-евтини продукти, базирани на основата на палмовото масло, пише Reuters в обширен материал. Тази тенденция е резултат от желанието на компаниите да намалят растящите си разходи заради постоянно скачащата цена на какаото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.

    Айде и тука запшочват да пробутват боклуци.. Шоколад се прави само от КАКАО!!!!

  • 2
    t3eo avatar :-|
    t3eo

    Та то почти всички бг шоколади са пълни с палма, маргарин, а в добрия случай като с милка с краве масло и си го пише, ама кой да чете

  • 3
    lnf16305916 avatar :-(
    Този е от онези

    Аз от няколко месеца се чудех дали не са ми се повредили нещо рецепторите, а то какво било!!! Милка и ЛЗ вече имат един по-мазен вкус и не могат да се чупят като преди а се гънат, явно заради промяна в рецептурата!

    Що мъка има по този свят ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новият пазар на труда

Новият пазар на труда

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK