// K2: Бизнесът / Компании
Производителите търсят заместители на какаото заради високата му цена
Търсенето на алтернативни съставки оскъпи и тях
Предимството на замяната
Очаква се имитиращите съставки да променят вкуса на "сладкото изкушение" и да намалят клиентите. И докато тази прогноза важи за САЩ и Европа, където се очаква ръстът на продажбите на шоколад да бъде съответно 1% и 1.5%, тя не е в пълна сила за Азия, пише агенцията. Заместителите правят възможно запазването на по-ниските цени и така в Азия през 2014 г. ще бъдат продадени около 917 хил. тона шоколад, което е ръст от 5% според данните на Euromonitor International.
"Обикновено не купуваме CBE, но сега го използваме поради изискванията на нашите клиенти", споделя Ричард Лий, изпълнителен директор на Aalst Chocolate, листната в Синагпур компания, доставчик на шоколад за пекарни, производители на сладолед и други хранителни продукти.
Базираните на палмово масло заместители имитират вкуса на шоколадовото масло, но са много по-евтини. Голямото търсене на CBE повиши цената му с 10% до 3300 долара за тон през миналата година, но тя все още е значително по-ниска от тази на маслото, направено от какаови зърна.
Високата цена
През тази година цената на какаовото масло скочи с 28%, достигайки 8200 долара за тон, поради силното търсене и ограничените доставки, резултат от решението на преработвателите да забавят фабричния процес, за да се освободят от натрупаните запаси. Шоколадът обикновено съдържа около 20% какаово масло, така че азиатските и европейските компании, които се стремят към ръст на печалбите, заменят една четвърт от него с алтернативни съставки.
Световният капацитет за производство на заместители на какаово масло в момента е около 150 хил. тона годишно, което е с до 30 хил. тона повече от миналата година, твърдят източници от индустрията, цитирани от информационната агенция. Ръстът, който цените на базираното на палмово масло какаово масло отбелязват през тази година, е в пълен контраст с рекордно ниските нива от пет години насам, до които бяха стигнали, а това е още едно свидетелство за голямото търсене на продукта. Най-големият пазар на растителни мазнини е този на шоколадовите десерти, които най-често са на блокчета. Структурата им позволява растителните мазнини да бъдат използвани за пълнеж вместо шоколад, което намалява разходите за производство. Диетолозите са на мнение, че продуктите, съдържащи подобни заместители, са еднакво лоши за човешкото здраве. "Стоките са силно наситени с мазнини, което веднага повишава холестерола, и затова мисля, че те нямат особена перспектива от здравословна гледна точка", смята Уолтър Уилет, професор и ръководител на катедрата по диетология в Харвардския университет.
Още по темата
Треска за злато заплашва какаовата индустрия в Западна Африка
Все повече фермери се преквалифицират в миньори
14 апр 2014Как кафето, чаят, какаото и захарта стигнаха до стоковите борси
Някога предмет на лукса, днес ароматните напитки са достъпно удоволствие, което е по вкуса на инвеститорите
3 апр 2014Нарастващото търсене увеличи цената на какаото с 9%
Производителите не смогват да задоволят увеличаващото се потребление в нововъзникващите пазари
16 фев 2014
Смяната на собствеността на фирмата за отопление и вентилация е част от международна сделка за 222.7 млн. евро
10 дек 2019, 216 прочитания

Компанията за логистични решения спечели грант от 3.25 млн. лв. от EIC Accelerator
10 дек 2019, 293 прочитания
9 дек 2019, 2375 прочитания
10 дек 2019, 1699 прочитания
10 дек 2019, 1406 прочитания
9 дек 2019, 1131 прочитания
10 дек 2019, 797 прочитания
Компанията търси нови 800 служители за предприятието за кабелно оборудване