Съединението прави растежа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съединението прави растежа

"Искахме да направим силна българска компания, която да излезе на международния пазар. Чрез нея искаме да покажем как трябва да се прави бизнес в страната", нескромно започва да разказва за историята на фирмата Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus.

Съединението прави растежа

Компанията за софтуерен аутсорсинг Scale Focus има амбицията да се превърне в еталон за това как се прави бизнес в България

Юлиян Арнаудов
24427 прочитания

"Искахме да направим силна българска компания, която да излезе на международния пазар. Чрез нея искаме да покажем как трябва да се прави бизнес в страната", нескромно започва да разказва за историята на фирмата Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Всяка седмица "Капитал Daily" представя по няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно в началото на ноември, когато ще бъде представена самата класация. 

"Искахме да направим силна българска компания, която да излезе на международния пазар. Чрез нея искаме да покажем как трябва да се прави бизнес в страната", нескромно започва да разказва за историята на фирмата Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus. Компанията е основана в началото на 2012 г. от специалисти и експерти в областта на IT технологиите. И докато в дивия запад навремето приятелството се е подпечатвало с кръв, в съвременния корпоративен свят това става със стартирането на успешен бизнес. Според Цеков един от факторите за бързия успех на компанията е сформирането на силно първоначално ядро от доказани специалисти от IT бранша. Чрез хората, които участват в Scale Focus, се е разчитало да се спечели доверието на компаниите и така те да станат техни клиенти. Освен с добър подход, ръстът на компанията е подсилен и като цяло от доброто представяне на аутсорсинг и IT индустриите в страната. Те са едни от малкото сектори през годините, които генерират бурно развитие и растеж, дори и в години на икономическа криза.

Самостоятелен старт

Друга съществена особеност е, че средствата за стартирането и първите месеци по закрепването на фирмата са осигурени от съдружниците й. Затова и по-голямата част от мениджърите на Scale Focus са и акционери в дружеството. Най-големите инвеститори са Виктор Билянски, Иван Ашминов и Гриша Генов с по 21%, а Пламен Цеков и Станимир Бойчев са с по 16%. Още петима души имат дялове до 1%. Не е търсено специално външно финансиране, а се е разчитало на личните вложения на отделните мениджъри.

Основната дейност на Scale Focus може да се раздели в три направления. Първата и най-съществената е софтуерна разработка по поръчка. В нея се обхващат всички процеси в създаването на програми и приложения. Втората е предоставянето на технологични консултантски услуги и последната е IT аутсорсинг. Компанията разработва и собствени софтуерни продукти, но все още този бизнес сегмент е в начален стадий на развитие. Според Пламен Цеков е трудно да се каже кое от трите направления доминира, защото доста често работата по тях прелива. "Много често с някой клиент започваме с IT аутсорсинг, преминаваме изцяло към разработки на софтуерни решения или обратното", коментира Цеков.  

В рамките на две години дружеството регистрира ръст от 170% на приходите, като през 2013 г. те достигат 5.43 млн. лева спрямо 1.94 млн. лева спрямо предходната година. Печалбата за същия период се е удвоила от 294 на 659 хил. лева. Бурният растеж може да се проследи и при наетите професионалисти. Scale Focus започва с десетина специалисти, до края на първата година съставът се увеличава до 35 души, а в момента са от порядъка на 150 човека. Тези числа са внушителни, при положение че компанията е едва на малко повече от две години и половина. 

Без препоръки

 

Основният въпрос, който е поставен пред фирмата през първите й седмици, е кой ще иска да работи с тях. В областта на компютърното програмиране и софтуерни услуги доста често бизнесът гледа какво е постигнала компанията преди това, с кои клиенти е работила и дали се е справила добре. С други думи в този бизнес се изисква безупречна фирмена репутация и стабилно портфолио от проекти. За стартираща дейност това е доста трудна задача.

"Много познати ми казваха, че съм луд да създаваме компания за софтуер и услуги от нулата, защото референцията и историята са едни от най-важните неща в индустрията", споделя Цеков. Вместо с корпоративна история мениджърите от Scale Focus компенсират с лична такава. Поради факта, че са сравнително познати лица от IT сферата, започват да привличат клиенти и партьори. Привлечени са и добри специалисти, като по този начин компанията преодолява бързо трудния начален период. През първата година дружеството разполага вече с десетина клиента, но постепенно до средата на 2014 г. разширява значително портфолиото си, като включва както малки и средни предприятия, така и големи корпорации.

Клиентите са малки и големи компании предимно от САЩ, Западна Европа, но има и дружества от България. Те са от различни сектори – застрахователен, телеком, финансов. Един от първите клиенти на Scale Focus са партньорски софтуерни и консултантски компании от бранша, но също така и имена като ДЗИ, "Трейдър.бг", беларуският "Велком", "ИнТайм", "Мобилтел", "Глобул", австрийският A1 (собственост на Telekom Austria, който притежава и "Мобилтел"), Atos, Teradata, KPMG, "Бул инс", "Булстрад", и др.  (последните са взети от сайта на компанията). Използват се продукти и инструменти на IBM, Microsoft, VMware и други, които се надграждат или интегрират за съответните клиенти на компанията. Основната задача на Scale Focus е накрая да предложи цялостно софтуерно решение за даден ИТ проблем, който да отключи подобряването на бизнеса на клиентите на компанията.  

Ръководството на компанията е оптимистично настроено за бъдещето или поне за близкото. В момента основната задача е да се проведе правилната и добре контролирана експанзия на Scale Focus, която включва и отварянето на представителства в чужбина. Фирмата вече разполага с офис в Лондон. Фокус ще има и върху развойната дейност. Компанията планира да отвори нов център за разработка, разположен в друг голям град в страната, който да допълни вече съществуващия в София. Новият център трябва да бъде готов и да отвори врати до края на годината. 

Предимства и предизвикателства на IT бранша

С добро ноу-хау, позициониране, контакти и късмет Scale Focus успява да се понесе на гребена на вълната на растежа на IT аутсорсинг индустрията. "Аутсорсинг и IT секторът са едни от малкото браншове с растеж поради една много проста причина – в този вид компании работят наистина образовани хора. Това е просто едно доказателство, че икономически растеж може да се постигне чрез знание", смята Пламен Цеков.

Той допълва, че е възможно тези сектори да продължат да постигат добри резултати и ръст, но има редица предизвикателства, пред които се изправени фирмите от бранша. Основната и много наболяла тема е недостигът на качествени и образовани кадри. "В момента има много голямо съревнование за най-добрите специалисти в индустрията", коментира Цеков. Според него това може да е както пречка, така и възможност, защото компаниите, които разполагат и задържат най-добрите кадри, ще могат да изпъкнат спрямо останалите.

"Затова е много важно качеството на колектива на всяка една фирма", допълва той. Там, където то е високо, компаниите отчтитат по-голям растеж, при тези с по-слабо квалифицираните специалисти ситуацията е по-умерена. Цеков допълва, че не трябва да се разчита само на привлечени добри кадри, но и на изграждането на професионалисти в рамките на фирмата.

Scale Focus е част от Българската аутсорсинг асоциация, която през последните една-две години се опитва да повдигне въпроса и да получи подкрепа от държавата, за да се стимулира допълнително развитието на IT сектора. Това не трябва да става само за чуждестранните компании, които навлизат в България. Според Цеков трябва да има механизми и за подпомагане на местните фирми, които се опитват да навлязат в чужбина, и за тези, които реално създават нови работни места, а не просто събират готови специалисти от другите компании.

Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus

Развиваме се със собствени средства и не разчитаме на кредити и външни инвеститори

Коя е най-голямата трудност пред вашата фирма?

В момента основното предизвикателство е да удържим правилния растеж на компанията. Започваме да работим в най-различни направления, защото няма време за губене. От друга страна, много внимаваме това да не се отрази на качеството на продуктите, което е най-важното нещо, което Scale Focus следи. За нас е ключово да запазим нивото на обслужване на клиенти, за да са доволни и да продължим да работим заедно. Растежът е хубаво нещо, стига той да е добре контролиран.

А кое е основното й предимство?

Основното предимство на Scale Focus е силният отбор от професионалисти на всяко едно ниво – от софтуерен специалист до главния мениджмънт. Затова в началото много клиенти ни се довериха, въпреки че нямахме дългогодишна история. Те виждаха в нас силни, целенасочени и устремени хора с опит в индустрията.

Как се финансирате?

До момента компанията расте чрез собствени средства. Приходите, които генерираме от продукти и услуги се реинвестират после във фирмата и по този начин финансираме дейността си. Не разчитаме на заеми, кредити или външни инвеститори. А първоначалният капитал е събран с лични средства от различните акционери.

Опишете как си представяте компанията си след 5 години и как ще го постигнете?

Пет години са много дълъг хоризонт. За много компании е трудно да се каже как ще изглеждат след такъв период от време. Дори големите гиганти не могат да си представят какво ще се случи.  Трудно е да се правят такива прогнози – светът стана много динамичен и всичко може да се случи. Очакваме да сме все по-напред като организация, като качество на обслужването и като имидж

Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus на компанията. Надяваме се и да се увеличи мащабът на клиентите и проектите. Дано да запазим сегашните темпове на растеж. Ако това се случи, тогава Scale Focus може да се превърне в една от топ компаниите в България и да бъде пример в Европа. 

Ако трябва да промените един нормативен акт, кой е той, как ще го промените и защо?

Трудно се сещам за конкретен нормативен акт. Това, което ми идва наум, е нещо дребно, но любопитно. Много от нашите специалисти им се налага да ходят в командировки в чужбина. Мисля, че наредбата, която регламентира разходите за командировъчни е толкова остаряла, че е направо смешна. Например ни се е налагало да пращаме наш служител извън България на хотел в градове като Ню Йорк, Лондон и други. Нормативно признатите разходи от данъчните служби са направо смешни в сравнение с това, което трябва да плаща бизнесът. Ако служителят трябва да плати 200 - 400 долара за хотел, което надхвърля стойността на командировъчните лимити, тогава той трябва едва ли не да си ги покрие от собствения джоб. Или ние трябва да плащаме допълнителни данъци за това, че не са променени наредбите. Също така дневните командировъчни лимити за лични разходи са много остарели и недостатъчни в днешната реалност. Така че като много малка забележка бих адресирал това. На българския бизнес му трябва да пътува повече по света, за да стане международен -  не го затруднявайте допълнително, а го поощрявайте да го прави.

Коя е Scale Focus

Град: София

Собственици (акционери с участие над 10%): Виктор Билянски, Гриша Генов, Иван Ашминов, Пламен Цеков, Станимир Бойчев.

Дейност: разработка на софтуер, IT аутсорсинг, консултантска дейност

Приходи за 2013 г.: 5.43 млн. лева

Приходи за 2012 г.: 1.94 млн. лева

Печалба след данъци за 2013 г.: 594 хил. лв.

Печалба след данъци за 2012 г.: 265 хил. лв.

Персонал за 2013 г.: около 75 души, 140 -150 към момента

Всяка седмица "Капитал Daily" представя по няколко от най-бързо растящите малки и средни фирми в България. Профилите са част от проекта "Гепард" - класацията на най-динамичните компании. Някои от представените може да попаднат в класацията, други не. Целта на профилите е да представим работещия и успешен малък и среден бизнес в България. А кои са победителите в "Гепард" ще стане ясно в началото на ноември, когато ще бъде представена самата класация. 

"Искахме да направим силна българска компания, която да излезе на международния пазар. Чрез нея искаме да покажем как трябва да се прави бизнес в страната", нескромно започва да разказва за историята на фирмата Пламен Цеков, главен изпълнителен директор и съосновател на Scale Focus. Компанията е основана в началото на 2012 г. от специалисти и експерти в областта на IT технологиите. И докато в дивия запад навремето приятелството се е подпечатвало с кръв, в съвременния корпоративен свят това става със стартирането на успешен бизнес. Според Цеков един от факторите за бързия успех на компанията е сформирането на силно първоначално ядро от доказани специалисти от IT бранша. Чрез хората, които участват в Scale Focus, се е разчитало да се спечели доверието на компаниите и така те да станат техни клиенти. Освен с добър подход, ръстът на компанията е подсилен и като цяло от доброто представяне на аутсорсинг и IT индустриите в страната. Те са едни от малкото сектори през годините, които генерират бурно развитие и растеж, дори и в години на икономическа криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Wow, bravo!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Само в България и Румъния още има командировъчни за вътрешни пътувания с печат пристигнал-отпътувал. Това ми го каза един шеф-чужденец, изредил постове в цяла Източна Европа.

 • 3
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#2] от "cinik":

  В САЩ и Западна европа няма ли командировачни ?
  Ако пътува от Ню Йорк до Сан франциско служебно не му ли плащат разходите за това (храна,спане,самолетни билети) ?

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "kapitalcho":

  Не е до плащане, а до признаване като разход. Ако е със самолет, бордовата карта ще е достатъчна. Ако е хотел - има резервация на твое име. Защо трябва да се събират печати, аз от всеки клиент си подпечатвам по 20-тина броя, за да си имам за цялата година. Пълна бутафория и отчитане на труд. За всекиго е ясно, че една фирма не може да съществува без посещения при клиенти. За разходи до 3-4 % от оборота бих забранил да се изискват тези бумаги при ревизия.

 • 5
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#4] от "cinik":

  За това си прав-напълно ненужна бумащина.

 • 6
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  това с печатите отдавна не се иска.
  ако счетоводителката ти писка за него - уволни я. явно не е вчас от поне 5 години.

  и не ме интересува кво е в романия. нито съм циганин нито съм влах.

 • 7
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Счетоводителите не спират да пискат за фактури с печати, кво остава за командировъчни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK