С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 18 сеп 2014, 22:38, 24405 прочитания

К100: Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън

Годината е добра заради износа, който компенсира свитото търсене в страната

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Инфографика

Топ30 в сектор храни и напитаки

Увеличаване




Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В "Капитал Daily" продължаваме да  публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

Инвестиции и нови пазари. Плюс нови продукти, подобрена дистрибуция, по-високи цени. Това са най-общо факторите, които определят растежа на компаниите през 2013 в традиционната класация на "Капитал" за хранителния бранш. Приходите на топ 30 дружества в сектора растат с над 10%, което поставя бранша сред малкото със силна година. Хроничен проблем за сектора става свитото потребителско търсене, както и спорът трябва ли да се регулират със закон отношенията между производители и търговски вериги. 


В традиция обаче се превръща лидерската позиция на "Папас-олио". Дружеството е основано през 1994 г., има заводи, рафинерии и складови бази за масла в Ямбол, Елхово, Балчик. Компанията оглавява класацията на "Капитал" за трета поредна година, макар че през 2013 отчита лек спад на приходите в сравнение с предходната година. "Той е резултат от намалението на цените на суровините на международните пазари с около 30%, както и на експортните цени", обясни Цветелина Пенева, финансов директор на компанията. В същото време дружеството отбелязва ръст в обема на произведената продукция, който става възможен след приключилата през 2013 модернизация на маслодобивния завод в Ямбол. Инвестицията е за над 10 млн. евро. "С нея капацитетът на предприятието за преработка на слънчоглед достига до 1200 тона на денонощие, или около 400 хил. тона на година", коментира Пенева. И уточнява, че "Папас-олио" работи основно с дългосрочни договори за големи компании в Централна и Северна Европа, които купуват както наливни, така и бутилирани масла. 

В секторната класация на "Капитал" влизат още четири компании за растителни масла, като "Олива" – Кнежа, е с най-голям оборот сред тях и с огромен ръст - приходите скачат почти три пъти. В края на 2012 г. Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна на "Олива" заем от 22 млн. евро за капиталови инвестиции и за оборотни средства. Фирмата има и проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" за модернизация на предприятието в Кнежа.

"Бисер олива" в Стара Загора отчита повишен интерес към слънчогледово олио от чужбина и изнася 75% от продукцията си зад граница – в ЕС, но и в страни като Македония, Албания и Турция, Армения и дори в Австралия и Южна Корея. През октомври 2013 Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 95 хил. лв. на "Бисер олива" и основните му дистрибутори на едро заради механизми на контрол при ценообразуването по веригата.



По-големи продажби през 2013 отчита и "Клас олио" - с. Карапелит, Добрич. Тя е основана през 2001 г. от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз. През юли миналата година компанията подписа договор за продажба на слънчогледово олио с китайската BBCA Group. През април тази година от "Клас олио" съобщиха, че са доставили първите 850 тона слънчогледово масло на китайския пазар. 
Нараснали приходи през 2013 отчита още една маслодобивна компания - "Роса" – Попово. Дружеството увеличи капацитета си на производство от 12 хил. литра на ден на 20 хил. литра.

Растеж от нови продукти


Потреблението на безалкохолни напитки през 2013 г. е 1.547 млрд. литра, което е с близо 11 млн. литра повече от предходната година и се равнява на 0.7% ръст, съобщи Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Увеличение на продажбите има при групите бутилирани води, газирани напитки и студен чай. В посока надолу е потреблението на сокове и нектари, негазирани и енергийни напитки.

"Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани" отбелязва малък ръст и е вицешампион в класацията. И през 2013 компанията допълни портфолиото с нови продукти - минералната вода "Банкя PlantBottle" - в бутилки, в които до 30% от суровината е от материал на растителна основа, първият продукт със стевия на българския пазар – студен чай Nestea, Coca-Cola Zero.

Още една компания за безалкохолни напитки присъства в класацията - "Девин". За 2013 пазарният дял на дружеството е 39% в стойност при бутилираните води и 4.8% на марката Frutelli в категорията "напитки от плодове", посочи Мая Герасимова, маркетинг директор на компанията. Серията Frutelli по данни на дружеството за една година е увеличила пазарния си дял два пъти. Растеж отчитат и дистрибутираните от компанията сокове Granini и енергийни напитки Red Bull.

Донякъде сладко


След времената на възход от 2005 до 2008 г. се наблюдава трайно намаление на потреблението на шоколадови изделия в страната и стагнация през 2011 г. Но през 2012 потреблението на шоколадови изделия отново отбелязва лек ръст от 1.5%. През миналата година общият пазар, който се оценява на близо 408 млн. лева годишно, по-скоро се запазва като стойност, но движението по сегменти е различно. 

"Нестле България" отчита възходящи приходи. През 2013 г. дружеството инвестира над 20 млн. лева в нови производствени линии и свързани с това дейности. Компанията произвежда своите продукти в две фабрики - в завода за шоколадови продукти и бисквити в София и в предприятието за сладолед във Варна (придобит през 2006 г.). Около 80% от производството на шоколадови изделия е предназначено за износ в повече от 30 страни в целия свят и около 30% от сладоледа предимно за Балканския регион. През миналата година дружеството смени начина си на дистрибуция. А през юни тази година "Нестле България" откри обновената си линия за производство на нов вид шоколадов десерт - Kit Kat Double Caramel. Инвестицията е на стойност 12.8 млн. лв. Фабриката в София е един от трите центъра за производство на KIT KAТ в Европа (другите са в Йорк, Обединеното кралство, и в Хамбург, Германия). "През последните десет години сме инвестирали 146 млн. лв. в България, а за периода 2012-2013 сме вложили близо 35.2 млн. лв. в страната", обобщи Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на "Нестле България".

Традиционен участник в класацията е и "Амилум – България". Разградското дружество - първоначално белгийска инвестиция, а от 2000 г. част от британската Tate & Lyle, произвежда царевично нишесте, глюкозен сироп, течна декстроза и високофруктозен царевичен сироп, както и вторичните царевичен глутен, зародиш и фураж. Ръстът на приходите през 2013 е резултат от работата на новия завод за кристална декстроза. "Амилум - България" е с капацитет 1200 тона преработена царевица на ден, едно от най-модерните дружества в групата и най-голямото на Балканския полуостров, което дава работа и на 70 постоянно заети подизпълнителя.

"Монделийз България" (с предишно име "Крафт фуудс") отчита 23% намаление на приходите в сравнение с класацията за 2012. Това се дължи основно на намаления износ от фабриките им за кафе и шоколад в България, докато на вътрешния пазар се отчита ръст, по-висок от средния за пазара. В страната "Монделийз България" е лидер в категорията таблети (шоколад), която се оценява на 126.2 млн. лева за 2013 г. Компанията има пазарен дял в стойност от 77.1%, а марките й са в топ 3 на най-продавания шоколад в страната. Milka e лидер с 41.1% дял в стойност, следвана от "Своге" и "Млечен".
Лек спад в приходите за 2013 отчита и "Чипита България". Дружеството по традиция е лидер на пазара на кроасани с марките "7Days" и "Chipicao" със своя над 90% пазарен дял, който има от години. И през 2013 "Чипита България" предложи нови продукти: "7Days Double Ягода-Ванилия", нов детски кроасан Chipicao, три вида пай "Борсето", детски "Финети Дипс и Стикс" и др.

През 2013 г. "Захарни заводи" отчита 7.4% ръст в приходите от продажби спрямо 2012 г., ръст от 17% в натура при продажбите на захар и 3% при захарните изделия. Фирмата участва в класацията и със самостоятелното си дружество "Захар". Увеличението е резултат главно от намирането на нови клиенти зад граница – компанията продава в Румъния, Холандия, Русия, Гърция, Хърватия, Германия. Консолидираният финансов резултат обаче е отрицателен и това се дължи основно на влиянието на макроикономически фактори върху пазара на захар и на етилов алкохол в Европейския съюз, обясниха от "Захарни заводи". Останалите поделения - за печат и опаковки, захарни изделия и енергия, отчитат печалба.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

За втора година млади предприемачи могат да кандидатстват в програмата на ABLE За втора година млади предприемачи могат да кандидатстват в програмата на ABLE

Крайният срок за участие е 15 декември

8 дек 2019, 639 прочитания

General Motors и LG Chem ще инвестират над 2 млрд. долара в завод за батерии в САЩ General Motors и LG Chem ще инвестират над 2 млрд. долара в завод за батерии в САЩ

Компаниите ще си сътрудничат в производството на нови модели електромобили

8 дек 2019, 551 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Съдружникът с милионите

Два фонда с евросредства търсят дялово участие в работещи компании

Още от Капитал
Какво прави една реклама ефективна

Николай Караджов, Светослава Диновска и Радомир Иванов от агенцията Saatchi&Saatchi Sofia, пред "Капитал"

Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

Доставянето на чиста енергия е по-лесно от съхранението й

Намаляването на емисиите зависи от узряването на технологиите за съхранение на енергия

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10