Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън

Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън

Годината е добра заради износа, който компенсира свитото търсене в страната

Мара Георгиева
26935 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В "Капитал Daily" продължаваме да  публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

Инвестиции и нови пазари. Плюс нови продукти, подобрена дистрибуция, по-високи цени. Това са най-общо факторите, които определят растежа на компаниите през 2013 в традиционната класация на "Капитал" за хранителния бранш. Приходите на топ 30 дружества в сектора растат с над 10%, което поставя бранша сред малкото със силна година. Хроничен проблем за сектора става свитото потребителско търсене, както и спорът трябва ли да се регулират със закон отношенията между производители и търговски вериги. 

В традиция обаче се превръща лидерската позиция на "Папас-олио". Дружеството е основано през 1994 г., има заводи, рафинерии и складови бази за масла в Ямбол, Елхово, Балчик. Компанията оглавява класацията на "Капитал" за трета поредна година, макар че през 2013 отчита лек спад на приходите в сравнение с предходната година. "Той е резултат от намалението на цените на суровините на международните пазари с около 30%, както и на експортните цени", обясни Цветелина Пенева, финансов директор на компанията. В същото време дружеството отбелязва ръст в обема на произведената продукция, който става възможен след приключилата през 2013 модернизация на маслодобивния завод в Ямбол. Инвестицията е за над 10 млн. евро. "С нея капацитетът на предприятието за преработка на слънчоглед достига до 1200 тона на денонощие, или около 400 хил. тона на година", коментира Пенева. И уточнява, че "Папас-олио" работи основно с дългосрочни договори за големи компании в Централна и Северна Европа, които купуват както наливни, така и бутилирани масла. 

В секторната класация на "Капитал" влизат още четири компании за растителни масла, като "Олива" – Кнежа, е с най-голям оборот сред тях и с огромен ръст - приходите скачат почти три пъти. В края на 2012 г. Европейската банка за възстановяване и развитие отпусна на "Олива" заем от 22 млн. евро за капиталови инвестиции и за оборотни средства. Фирмата има и проект по оперативна програма "Конкурентоспособност" за модернизация на предприятието в Кнежа.

"Бисер олива" в Стара Загора отчита повишен интерес към слънчогледово олио от чужбина и изнася 75% от продукцията си зад граница – в ЕС, но и в страни като Македония, Албания и Турция, Армения и дори в Австралия и Южна Корея. През октомври 2013 Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 95 хил. лв. на "Бисер олива" и основните му дистрибутори на едро заради механизми на контрол при ценообразуването по веригата.

По-големи продажби през 2013 отчита и "Клас олио" - с. Карапелит, Добрич. Тя е основана през 2001 г. от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз. През юли миналата година компанията подписа договор за продажба на слънчогледово олио с китайската BBCA Group. През април тази година от "Клас олио" съобщиха, че са доставили първите 850 тона слънчогледово масло на китайския пазар. 

Нараснали приходи през 2013 отчита още една маслодобивна компания - "Роса" – Попово. Дружеството увеличи капацитета си на производство от 12 хил. литра на ден на 20 хил. литра.

Растеж от нови продукти

Потреблението на безалкохолни напитки през 2013 г. е 1.547 млрд. литра, което е с близо 11 млн. литра повече от предходната година и се равнява на 0.7% ръст, съобщи Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Увеличение на продажбите има при групите бутилирани води, газирани напитки и студен чай. В посока надолу е потреблението на сокове и нектари, негазирани и енергийни напитки.

"Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани" отбелязва малък ръст и е вицешампион в класацията. И през 2013 компанията допълни портфолиото с нови продукти - минералната вода "Банкя PlantBottle" - в бутилки, в които до 30% от суровината е от материал на растителна основа, първият продукт със стевия на българския пазар – студен чай Nestea, Coca-Cola Zero.

Още една компания за безалкохолни напитки присъства в класацията - "Девин". За 2013 пазарният дял на дружеството е 39% в стойност при бутилираните води и 4.8% на марката Frutelli в категорията "напитки от плодове", посочи Мая Герасимова, маркетинг директор на компанията. Серията Frutelli по данни на дружеството за една година е увеличила пазарния си дял два пъти. Растеж отчитат и дистрибутираните от компанията сокове Granini и енергийни напитки Red Bull.

Донякъде сладко

След времената на възход от 2005 до 2008 г. се наблюдава трайно намаление на потреблението на шоколадови изделия в страната и стагнация през 2011 г. Но през 2012 потреблението на шоколадови изделия отново отбелязва лек ръст от 1.5%. През миналата година общият пазар, който се оценява на близо 408 млн. лева годишно, по-скоро се запазва като стойност, но движението по сегменти е различно. 

"Нестле България" отчита възходящи приходи. През 2013 г. дружеството инвестира над 20 млн. лева в нови производствени линии и свързани с това дейности. Компанията произвежда своите продукти в две фабрики - в завода за шоколадови продукти и бисквити в София и в предприятието за сладолед във Варна (придобит през 2006 г.). Около 80% от производството на шоколадови изделия е предназначено за износ в повече от 30 страни в целия свят и около 30% от сладоледа предимно за Балканския регион. През миналата година дружеството смени начина си на дистрибуция. А през юни тази година "Нестле България" откри обновената си линия за производство на нов вид шоколадов десерт - Kit Kat Double Caramel. Инвестицията е на стойност 12.8 млн. лв. Фабриката в София е един от трите центъра за производство на KIT KAТ в Европа (другите са в Йорк, Обединеното кралство, и в Хамбург, Германия). "През последните десет години сме инвестирали 146 млн. лв. в България, а за периода 2012-2013 сме вложили близо 35.2 млн. лв. в страната", обобщи Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на "Нестле България".

Традиционен участник в класацията е и "Амилум – България". Разградското дружество - първоначално белгийска инвестиция, а от 2000 г. част от британската Tate & Lyle, произвежда царевично нишесте, глюкозен сироп, течна декстроза и високофруктозен царевичен сироп, както и вторичните царевичен глутен, зародиш и фураж. Ръстът на приходите през 2013 е резултат от работата на новия завод за кристална декстроза. "Амилум - България" е с капацитет 1200 тона преработена царевица на ден, едно от най-модерните дружества в групата и най-голямото на Балканския полуостров, което дава работа и на 70 постоянно заети подизпълнителя.

"Монделийз България" (с предишно име "Крафт фуудс") отчита 23% намаление на приходите в сравнение с класацията за 2012. Това се дължи основно на намаления износ от фабриките им за кафе и шоколад в България, докато на вътрешния пазар се отчита ръст, по-висок от средния за пазара. В страната "Монделийз България" е лидер в категорията таблети (шоколад), която се оценява на 126.2 млн. лева за 2013 г. Компанията има пазарен дял в стойност от 77.1%, а марките й са в топ 3 на най-продавания шоколад в страната. Milka e лидер с 41.1% дял в стойност, следвана от "Своге" и "Млечен".

Лек спад в приходите за 2013 отчита и "Чипита България". Дружеството по традиция е лидер на пазара на кроасани с марките "7Days" и "Chipicao" със своя над 90% пазарен дял, който има от години. И през 2013 "Чипита България" предложи нови продукти: "7Days Double Ягода-Ванилия", нов детски кроасан Chipicao, три вида пай "Борсето", детски "Финети Дипс и Стикс" и др.

През 2013 г. "Захарни заводи" отчита 7.4% ръст в приходите от продажби спрямо 2012 г., ръст от 17% в натура при продажбите на захар и 3% при захарните изделия. Фирмата участва в класацията и със самостоятелното си дружество "Захар". Увеличението е резултат главно от намирането на нови клиенти зад граница – компанията продава в Румъния, Холандия, Русия, Гърция, Хърватия, Германия. Консолидираният финансов резултат обаче е отрицателен и това се дължи основно на влиянието на макроикономически фактори върху пазара на захар и на етилов алкохол в Европейския съюз, обясниха от "Захарни заводи". Останалите поделения - за печат и опаковки, захарни изделия и енергия, отчитат печалба.

Мес(т)ни успехи

Традиционен участник в класацията е и холдингът "Белла България". Портфолиото й включва над 200 продукта - тестени, месни, млечни, маслени, които се произвеждат в седем предприятия. За 2013 г. холдингът регистрира двуцифрен ръст на износа на всички пазари и навлизане в Саудитска Арабия, Ирак, Армения и Казахстан. Търговската структура в Румъния – Unibel Nord, се нареди сред лидерите в топ 10 в годишната класация на фирмите за търговия на едро с хранителни продукти в Румъния. От създаването му досега Unibel Nord има ръст на оборота от около 20% всяка година, съобщиха от холдинга. Фокусът на "Белла България" през 2014 г. е върху развитието на бизнеса в Румъния и в Гърция, където от години има дистрибуторска мрежа - Unibel FoodHellas.

Производителят на "Лудогорско пиле" - "Амета холдинг", който обединява "Пилко" – Разград, фермите на "Лудогорско пиле" и фуражен завод, също участва с консолидирания си отчет. Холдингът продава 35% от продукцията си зад граница, отчита силно присъствие на пазарите в Гърция и Румъния през 2013 и продължава да бъде международен доставчик на KFC, включително на британското поделение на веригата.

И "Бони холдинг" участва с консолидираните си данни. През октомври миналата година най-големият месопреработвател в страната подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие. Институцията ще отпусне 10.5 млн. евро на компанията, с които тя ще финансира средносрочната си инвестиционна програма за обновяване на свинекомплексите и месопреработвателните си мощности. Програмата предвижда покупка на ново оборудване, модернизация на съществуващи и купуване на нови свинеферми. В плановете на "Бони" за тази година влиза изграждането в Ловеч на най-голямата кланица на Балканския полуостров. Теренът е 4500 квадрата, инвестицията е за около 25 млн. евро и се очаква да бъдат разкрити и 300 нови работни места.

През 2013 г. производителят на пилешко "Градус -1" постави началото на инвестиционна програма за цех за колбаси на стойност около 12 млн. лева. "Градус -1" е пионер в производството на пилешки колбаси на българския пазар и сега възнамерява да разшири производствената база в Стара Загора. Приоритет за фирмата е българският пазар, но около 50% от продукцията са за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета и пилешко месо. "Градус -1" е част от старозагорската група "Градус" – собственост на братята Иван и Лука Ангелови, които започват бизнеса си в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Днес групата има фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо. Сред бизнесите на двамата братя са и фирмата за слънчогледово олио "Бисер олива", а също и винарската изба "Анжелус естейт". През март тази година "АП март" - дружество на групата "Градус" и Петър Дудоленски, купи веригата магазини "Пикадили", но в сектора се твърди, че скоро ще има препродажба към гръцкия франчайзьор на "Карфур" и българския му партньор.

Лек спад при бирите

Българските пивовари отчетоха 57 млн. лв. инвестиции и лек спад в продажбите през 2013 г. За последните 5 години (2009 – 2013 г.) в бирената индустрия в страната са вложени общо 286 млн. лева в оборудване, производствени мощности, нови технологични линии, логистични центрове и други материални активи, съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Само за първото полугодие на 2014 г. пивоварните компании, членове на съюза, са инвестирали 24 млн. лева за бизнес развитие и са разширили портфолиото си с 9 нови продукта. И тази година спадът продължава - през юли Съюзът на пивоварите в България отчете 6% свиване на продажбите на българска бира заради студеното лято и увеличаващия се внос на пиво.

За шеста поредна година "Загорка" e лидер, който държи близо 60% от печалбата на целия пазар на бира в България, съобщиха от компанията. По данни на фирмата делът й за 2013 по обем продажби е 30%, а по стойност – 34%. По данни на AC Nielsen за миналата година марката "Ариана" на дружеството е с пазарен дял 19.4% по обем продажби на национално ниво (или всяка пета изпита бира в страната). Бирата "Загорка" отчита 10.1% пазарен дял в обем, а продажбите на бирата Heineken отбелязват ръст от близо 20% през 2013 г. През 2013 дружеството представи новите "Ариана Радлер Грейпфрут" и Zagorka Rezerva 2013.

През миналата година приключи "зеленият" проект на компанията от над 1 млн. евро с изграждането на "зелен склад" за готова продукция. Това е и първата зелена индустриална сграда в страната, както и първата сграда от такъв тип сред всички пивоварни на "Хайнекен" в цял свят. През август тази година холандският производител Heineken договори придобиването на почти пълен контрол върху пивоварната "Загорка", като изпи косвеното участие на Coca-Cola HBC.

През 2013 г. другият голям производител на бира - "Каменица" - също продължи инвестиционната си политика и вложи 30.9 млн. лв. за разширяване и оптимизиране на производството, за нови технологии, в търговските операции, човешкия капитал и иновативни продукти. Марката Kamenitza Fresh повиши пазарния си дял от 23% на 36%. Kamenitza 1881 увеличи дела си от 19.1% на 19.4%, а Astika - от 9.9% на 11.7%, съобщиха от компанията. През 2013 г. Staropramen успя да стане марка №1 в премиалния сегмент от март до декeмври 2013 с 2% пазарен дял спрямо 1.4% през 2012. През юни тази година компанията навлезе в нов пазарен сегмент – сайдер.

Третият голям играч в бранша - "Карлсберг България", инвестира почти 6.8 млн. лв. през миналата година в двете си пивоварни в страната, съобщиха от компанията. Сумата включва инсталирането на нова охладителна система, която намалява консумацията на енергия, извършването на ремонтни дейности, осветление и развитие на инфраструктурата в пивоварната в Благоевград. В общия обем инвестиции влиза също реновирането и модификацията на кег линията в пивоварната в Шумен", съобщиха от "Карлсберг България". През 2013 компанията пусна на пазара "Пиринско Радлер" и "Somersby къпина". По данни на маркетинговите агенции "Карлсберг България" е лидер в категорията "сайдер". От началото на тази година "Карлсберг България" стана официалният вносител в страната на германската Erdinger Weissbier.

Производителят на алкохолни напитки "Винпром Пещера" продължи да увеличава лозовите си масиви и през 2013 г. Компанията инвестира в придобиването на нови собствени лозя, с което гроздовите й насаждения достигат 20 хил. декара. По данни на дружеството за 2006 - 2012 г. експортът бележи над 100% ръст и продукцията се продава в над 40 държави. Значително расте печалбата на фирмата.

Другият голям български производител на спиртни напитки и вина - "СИС индъстрийс" отчита намаление на приходите и печалбата през 2013.

Винаги с хляб и мляко

"Гудмилс България" (с предишно име "София мел"), която е част от базираната във Виена GoodMills Group, е лидер на пазара на брашно в потребителски опаковки в България с около 50% дял - конкурентите са многобройни, но с присъствие под 10%. Дружеството предлага 22 специализирани вида брашна и два вида грис под марката "София мел" за B2B сегмента.

Още един мелничен комплекс - "Топаз мел", влиза в топ 30 за 2013. Той е разположен в землището на с. Церковски, община Карнобат. Компанията обработва над 43 000 дка собствени земеделски земи. През годините "Топаз мел" построи и пусна в действие три мелници.

Продуктите на френската група Danone в България, Чехия и Португалия вече се произвеждат от американската компания Schreiber Foods. Това стана възможно, след като производствените мощности на "Данон Сердика" и на предприятията на групата в другите две държави бяха прехвърлени на Schreiber Foods. Това е част от стратегията на Danone за оптимизиране на производствените капацитети и разходи заради спада на пазарите в Европа. Сделката не е продажба на дружеството, а само прехвърляне на мощности и производството на продукти с марка "Данон", като приходите от продажбата им ще продължат да отиват към групата, обясниха от българското поделение. Годишно "Данон Сердика" изкупува около 30 хил. тона мляко. Компанията доставя суровината си от около 30 български ферми, като в някои от тях тя прави и инвестиции за оборудване и технологии.

От "Обединена млечна компания" (ОМК) съобщиха, че инвестициите в производство и собствена дистрибуция от 2007 до края на 2013 г. са почти 23 млн. лв. "ОМК има собствена дистрибуционна мрежа, с която осигурява зареждането на веригите, но и директно на 5688 по-малки обекта, което е с 550 повече от 2012 г. Затова и през 2013 г. най-голям ръст в продажбите има именно в регионите на Югоизточна и Североизточна България, в които последно са правени инвестиции", коментира Йолита Ботева, маркетинг директор. За миналата година компанията отчита 28.3% пазарен дял в обем при продажбите на прясно мляко за домакинствата (специално марката "Верея" е с 22.6%) и 37.9% дял при продажбите през търговските вериги ("Верея" е с 35.5%). При киселото мляко ОМК е с дял от 7.8% в обем при продажбите в домакинства ("Верея" е с 5.8%) и с 15.1% в търговските вериги ("Верея" - с 13.5%). 

Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В "Капитал Daily" продължаваме да  публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  matiz avatar :-|
  matiz

  Бях изключително изненадан да видя българско олио в Южна Корея!

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  И по принцип за икономика с нашите размери (като население и покупателна способност) износът е единствения изход!
  Добре е, че фирмите успяват и в условията на липса на каквито и да било смислени и полезни държавни инициативи!
  Нашите търговски представители са (повечето) жалко зрелище: чиновници тереперещи пред министерството и отчитащи се пред него! КПД 0!

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#1] от "matiz": Здравейте! Преди много години имаше такъв полувиц "световната криза за храни ще настъпи тогава когато китайците разберат, че ориза е само гарнитура." :-)

  Мисля че този момент настъпи и производството и търговия с хранителни продукти ще бъдат все по-изгодни като инвестиция и предприятие! • 4
  matiz avatar :-|
  matiz

  До коментар [#3] от "pzashev":по принцип е така, но в момента в международната търговия цари правилото на най-ниската оферта, за това печалбите не винаги са гарантирани. Важно е да се изнасят преработени храни, а не само първични продукти. Сега например изнасяме огромни количества зърно, вместо да се преработва в крайни продукти!

 • 5
  comandante avatar :-|

  До коментар [#4] от "matiz":
  Важно е да се изнасят преработени храни, а не само първични продукти.
  _____
  Точно и ясно !

  Държавата трябва да подпомага и улеснява представянето на тези фирми в чужбина и да насърчава потреблението на тяхното производство на българския пазар!
  Иначе ще си продължим да купуваме чуждото без да произвеждаме нищо както последните 25 години и да се чудим що сме по-назад от всички комшии !

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  освен на олио сме и най-големия износител на слънчогледово семе в света.

 • 8
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#4] от "matiz": Не съм съвсем съгласен с Вас за "най-ниските цени" но съм 100% с Вас за добавената стойност преработени храни/суровини.
  Ако се вгледате например в търговията ни с Турция, ние изнасяме за там метали, а те ни продават метални изделия :-)

  Би било логично да имаме (и много я имат) амбицията да се качим по-нагоре в хранителната верига където има повече добавена стойност и печалба. Но това често изисква не само амбиция, но и държавна политика…

 • 9
  delidim avatar :-|
  delidim

  Чудесна статия, за да може да придобиеш поглед върху този сегмент от пазара. Може ли само да добавите и стандартната таблица, която имахте при предходните такива.

 • 10
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  До коментар [#8] от "pzashev":

  "...но и държавна" политика трябва да има до толкова, доколкото държавата да не пречи и да разрешава споровете бързо и ПОСЛЕДОВАТЕЛНО (в смисъл да излиза със сходни, а не диаметрални, решения по сходни казуси). Останалото ще се свърши от хората с повече от 2 гънки мозък.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.