С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 18 сеп 2014, 22:38, 24787 прочитания

К100: Най-големите компании за храни и напитки: Развитие навън

Годината е добра заради износа, който компенсира свитото търсене в страната

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Инфографика

Топ30 в сектор храни и напитаки

Увеличаване

Мес(т)ни успехи

Традиционен участник в класацията е и холдингът "Белла България". Портфолиото й включва над 200 продукта - тестени, месни, млечни, маслени, които се произвеждат в седем предприятия. За 2013 г. холдингът регистрира двуцифрен ръст на износа на всички пазари и навлизане в Саудитска Арабия, Ирак, Армения и Казахстан. Търговската структура в Румъния – Unibel Nord, се нареди сред лидерите в топ 10 в годишната класация на фирмите за търговия на едро с хранителни продукти в Румъния. От създаването му досега Unibel Nord има ръст на оборота от около 20% всяка година, съобщиха от холдинга. Фокусът на "Белла България" през 2014 г. е върху развитието на бизнеса в Румъния и в Гърция, където от години има дистрибуторска мрежа - Unibel FoodHellas.

Производителят на "Лудогорско пиле" - "Амета холдинг", който обединява "Пилко" – Разград, фермите на "Лудогорско пиле" и фуражен завод, също участва с консолидирания си отчет. Холдингът продава 35% от продукцията си зад граница, отчита силно присъствие на пазарите в Гърция и Румъния през 2013 и продължава да бъде международен доставчик на KFC, включително на британското поделение на веригата.


И "Бони холдинг" участва с консолидираните си данни. През октомври миналата година най-големият месопреработвател в страната подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие. Институцията ще отпусне 10.5 млн. евро на компанията, с които тя ще финансира средносрочната си инвестиционна програма за обновяване на свинекомплексите и месопреработвателните си мощности. Програмата предвижда покупка на ново оборудване, модернизация на съществуващи и купуване на нови свинеферми. В плановете на "Бони" за тази година влиза изграждането в Ловеч на най-голямата кланица на Балканския полуостров. Теренът е 4500 квадрата, инвестицията е за около 25 млн. евро и се очаква да бъдат разкрити и 300 нови работни места.

През 2013 г. производителят на пилешко "Градус -1" постави началото на инвестиционна програма за цех за колбаси на стойност около 12 млн. лева. "Градус -1" е пионер в производството на пилешки колбаси на българския пазар и сега възнамерява да разшири производствената база в Стара Загора. Приоритет за фирмата е българският пазар, но около 50% от продукцията са за износ - разплодни яйца, еднодневни пилета и пилешко месо. "Градус -1" е част от старозагорската група "Градус" – собственост на братята Иван и Лука Ангелови, които започват бизнеса си в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Днес групата има фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо. Сред бизнесите на двамата братя са и фирмата за слънчогледово олио "Бисер олива", а също и винарската изба "Анжелус естейт". През март тази година "АП март" - дружество на групата "Градус" и Петър Дудоленски, купи веригата магазини "Пикадили", но в сектора се твърди, че скоро ще има препродажба към гръцкия франчайзьор на "Карфур" и българския му партньор.

Лек спад при бирите


Българските пивовари отчетоха 57 млн. лв. инвестиции и лек спад в продажбите през 2013 г. За последните 5 години (2009 – 2013 г.) в бирената индустрия в страната са вложени общо 286 млн. лева в оборудване, производствени мощности, нови технологични линии, логистични центрове и други материални активи, съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Само за първото полугодие на 2014 г. пивоварните компании, членове на съюза, са инвестирали 24 млн. лева за бизнес развитие и са разширили портфолиото си с 9 нови продукта. И тази година спадът продължава - през юли Съюзът на пивоварите в България отчете 6% свиване на продажбите на българска бира заради студеното лято и увеличаващия се внос на пиво.За шеста поредна година "Загорка" e лидер, който държи близо 60% от печалбата на целия пазар на бира в България, съобщиха от компанията. По данни на фирмата делът й за 2013 по обем продажби е 30%, а по стойност – 34%. По данни на AC Nielsen за миналата година марката "Ариана" на дружеството е с пазарен дял 19.4% по обем продажби на национално ниво (или всяка пета изпита бира в страната). Бирата "Загорка" отчита 10.1% пазарен дял в обем, а продажбите на бирата Heineken отбелязват ръст от близо 20% през 2013 г. През 2013 дружеството представи новите "Ариана Радлер Грейпфрут" и Zagorka Rezerva 2013.

През миналата година приключи "зеленият" проект на компанията от над 1 млн. евро с изграждането на "зелен склад" за готова продукция. Това е и първата зелена индустриална сграда в страната, както и първата сграда от такъв тип сред всички пивоварни на "Хайнекен" в цял свят. През август тази година холандският производител Heineken договори придобиването на почти пълен контрол върху пивоварната "Загорка", като изпи косвеното участие на Coca-Cola HBC.

През 2013 г. другият голям производител на бира - "Каменица" - също продължи инвестиционната си политика и вложи 30.9 млн. лв. за разширяване и оптимизиране на производството, за нови технологии, в търговските операции, човешкия капитал и иновативни продукти. Марката Kamenitza Fresh повиши пазарния си дял от 23% на 36%. Kamenitza 1881 увеличи дела си от 19.1% на 19.4%, а Astika - от 9.9% на 11.7%, съобщиха от компанията. През 2013 г. Staropramen успя да стане марка №1 в премиалния сегмент от март до декeмври 2013 с 2% пазарен дял спрямо 1.4% през 2012. През юни тази година компанията навлезе в нов пазарен сегмент – сайдер.

Третият голям играч в бранша - "Карлсберг България", инвестира почти 6.8 млн. лв. през миналата година в двете си пивоварни в страната, съобщиха от компанията. Сумата включва инсталирането на нова охладителна система, която намалява консумацията на енергия, извършването на ремонтни дейности, осветление и развитие на инфраструктурата в пивоварната в Благоевград. В общия обем инвестиции влиза също реновирането и модификацията на кег линията в пивоварната в Шумен", съобщиха от "Карлсберг България". През 2013 компанията пусна на пазара "Пиринско Радлер" и "Somersby къпина". По данни на маркетинговите агенции "Карлсберг България" е лидер в категорията "сайдер". От началото на тази година "Карлсберг България" стана официалният вносител в страната на германската Erdinger Weissbier.

Производителят на алкохолни напитки "Винпром Пещера" продължи да увеличава лозовите си масиви и през 2013 г. Компанията инвестира в придобиването на нови собствени лозя, с което гроздовите й насаждения достигат 20 хил. декара. По данни на дружеството за 2006 - 2012 г. експортът бележи над 100% ръст и продукцията се продава в над 40 държави. Значително расте печалбата на фирмата.
Другият голям български производител на спиртни напитки и вина - "СИС индъстрийс" отчита намаление на приходите и печалбата през 2013.

Винаги с хляб и мляко

"Гудмилс България" (с предишно име "София мел"), която е част от базираната във Виена GoodMills Group, е лидер на пазара на брашно в потребителски опаковки в България с около 50% дял - конкурентите са многобройни, но с присъствие под 10%. Дружеството предлага 22 специализирани вида брашна и два вида грис под марката "София мел" за B2B сегмента.

Още един мелничен комплекс - "Топаз мел", влиза в топ 30 за 2013. Той е разположен в землището на с. Церковски, община Карнобат. Компанията обработва над 43 000 дка собствени земеделски земи. През годините "Топаз мел" построи и пусна в действие три мелници.

Продуктите на френската група Danone в България, Чехия и Португалия вече се произвеждат от американската компания Schreiber Foods. Това стана възможно, след като производствените мощности на "Данон Сердика" и на предприятията на групата в другите две държави бяха прехвърлени на Schreiber Foods. Това е част от стратегията на Danone за оптимизиране на производствените капацитети и разходи заради спада на пазарите в Европа. Сделката не е продажба на дружеството, а само прехвърляне на мощности и производството на продукти с марка "Данон", като приходите от продажбата им ще продължат да отиват към групата, обясниха от българското поделение. Годишно "Данон Сердика" изкупува около 30 хил. тона мляко. Компанията доставя суровината си от около 30 български ферми, като в някои от тях тя прави и инвестиции за оборудване и технологии.
От "Обединена млечна компания" (ОМК) съобщиха, че инвестициите в производство и собствена дистрибуция от 2007 до края на 2013 г. са почти 23 млн. лв. "ОМК има собствена дистрибуционна мрежа, с която осигурява зареждането на веригите, но и директно на 5688 по-малки обекта, което е с 550 повече от 2012 г. Затова и през 2013 г. най-голям ръст в продажбите има именно в регионите на Югоизточна и Североизточна България, в които последно са правени инвестиции", коментира Йолита Ботева, маркетинг директор. За миналата година компанията отчита 28.3% пазарен дял в обем при продажбите на прясно мляко за домакинствата (специално марката "Верея" е с 22.6%) и 37.9% дял при продажбите през търговските вериги ("Верея" е с 35.5%). При киселото мляко ОМК е с дял от 7.8% в обем при продажбите в домакинства ("Верея" е с 5.8%) и с 15.1% в търговските вериги ("Верея" - с 13.5%). 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите България е 55-а от 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Начинът на живот дава предимство на страната, но проблем остава привличането на кадри, показва глобалният индекс GTCI

28 яну 2020, 336 прочитания

"Кауфланд България", "Лигна груп" и "Лидл България" взеха наградите на германската икономика "Кауфланд България", "Лигна груп" и "Лидл България" взеха наградите на германската икономика

Германско-българската камара връчва своите награди за 16-а поредна година

28 яну 2020, 510 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Съдружникът с милионите

Два фонда с евросредства търсят дялово участие в работещи компании

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10