Съдружникът с милионите

Два фонда с евросредства търсят дялово участие в работещи компании

Елвин Гури държи фирмите, с които ще работи, да са български в пълния смисъл на тази дума
Елвин Гури държи фирмите, с които ще работи, да са български в пълния смисъл на тази дума    ©  Надежда Чипева
Елвин Гури държи фирмите, с които ще работи, да са български в пълния смисъл на тази дума
Елвин Гури държи фирмите, с които ще работи, да са български в пълния смисъл на тази дума    ©  Надежда Чипева

Има два типа усещане за фирмата ти, ако е малка или средна. Първото - животът, който ще живея. Второто - парите, които ще изкарам. Кое е по-хубаво - зависи. Това, което в никой случай не зависи от теб, е изборът между двете. Новият тип финансиране, който вече е достъпен в България за работещи малки и средни компании, не е за първия тип предприемачи. Но пък е доста атрактивен за втория - тези, които искат да развият бизнеса си и знаят как, но не са му се врекли във вечна вярност. Финансирането е ограничено, ще свърши сравнително бързо и схемата не е традиционна. Възможностите й обаче са сериозни - естествено, ако приемете предизвикателството.

Къде са парите

25

млн. евро е сумата, която предстои да бъде инвестирана чрез BlackPeak и Empower.

Общата сума на новия тип финансиране за България е 25 млн. евро, които идват по линия на инициативата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Евросредствата ще се разпределят между малки и средни компании в страната от двe управляващи дружества - Empower Capital и BlackPeak Capital. Първото е под ръководството на Елвин Гури и Томас Хигинс (общо партньорите ще са петима), а второто - на част от екипа на Entrea Capital. Дружествата са създадени преди близо два месеца с регистрация в Холандия специално с цел да управляват парите по този проект на ЕИФ, след като екипите са избрани при състезателна процедура на европейския фонд. Елвин Гури е бивш одитор в PWС в София, работил в ЕБВР в Лондон и София и е съосновател на JetFinance International, продадена успешно шест години след създаването й на BNP Paribas Personal Finance. Хигинс пък е бивш директор в Българо-американския инвестиционен фонд, после съосновател и управляващ сътрудник на Balkan Accession Fund (BAF - фонд, управлявал 110 млн. евро, основател и председател на Empower.bg - организация с нестопанска цел, която управлява наградите Empower за млади стартиращи създатели на бизнес). Накратко - и Гури, и Хигинс са точно това, което може да се нарече серийни предприемачи.

Второто дружество - BlackPeak Capital, е на Росен Иванов, Кирил Иванов, Ангел Стефанов и Ивайло Господинов - част от екипа на Entrea Capital - сред известните компании в сферата на инвестициите, консултирала например "Приста ойл" по придобиването на подразделението на Chevron Corporation в Румъния, а сред клиентите й са Telelink, "Белла", "Филкаб" и др. И четиримата от BlackPeak Capital са с впечатляващи биографии, образование в САЩ или Лондон и доста опит.

В случая точно опитът, свършил работа и на двата екипа при избора им от ЕИФ, трябва да бъде използван, за да се инвестират успешно в България общо 25 млн. евро. Empower Capital има да разпредели 15 млн. евро, а BlackPeak Capital - 10 млн. евро. Условията на двете дружества са сходни, със съвсем леки различия. Философията на цялото упражнение пък е да се подпомогнат малки и средни български компании, за да станат по-конкурентни и да се наложат на местния и евентуално - външен пазар.

Как се влиза

Срокът, в който средствата, дадени за управление на двете дружества, трябва да се инвестират, е краят на следващата година. Най-важното, което трябва да се знае в случая, може би е, че задължително става въпрос за коинвестиция. Тоест фондът влага определени пари в българска фирма, но задължително трябва да има още един инвеститор - трета страна, несвързана със собственика на компанията, която да влезе със сума, не по-малка от тази на фонда по JEREMIE. Образно казано, ако през BlackPeak Capital или Empower Capital дружеството, получаващо пари, вземе 1 млн. евро, допускайки фонда за свой акционер например с 15%, то задължително трябва да се намери още някой, който да вложи минимум 1 млн. евро, участвайки с други 15%. Изискването за това е на ЕИФ.

Разликата между Empower и BlackPeak е, че първите държат парите да бъдат инвестирани в български фирми. "Това е мой избор, искам тези средства да отидат за повишаване на конкурентността на българския бизнес на местния и регионалния пазар. Затова искам не просто фирмата да е регистрирана тук, а наистина да е на българи. В случая възприемам именно това като мисия", казва Елвин Гури. В случая с BlackPeak няма пречка вложението да е в регистрирано в България дружество, чиито собственици са например германци. Задължително е обаче и при двете институции фирмата да е малка или средна по смисъла на едноименния закон - най-общо с оборот до 50 млн. евро.

Самите схеми за финансиране изключват оформяне като кредит. Вариантите като цяло са или дялово участие във фирмата, или мецанин финансиране - дълг, конвертируем в собственост. "Замисълът ни не е да конкурираме банките, а да допълваме техните усилия във финансирането на реалния сектор. Няма и да инвестираме в стартиращи начинания. Искаме да вложим тези пари в работещи български компании, доказали, че могат да се развиват, като част от смисъла на всичко това е чрез нас те да се легитимират и да станат по-конкурентни на по-мащабната бизнес карта на региона", обясни Елвин Гури.

По същия начин стоят нещата и при BlackPeak - дялово или мецанин финансиране или комбинация от двете. "Инвестициите могат да се случват само за увеличение на капитала", обясни Росен Иванов. "Идеята от наша гледна точка е чрез този модел на финансиране да се привлекат и допълнителни инвеститори", добави той. По думите му в момента фондовете, готови да вложат средства в компании в България са 40 - 50 от Лондон до Истанбул. Изисквания към кофинансиращата страна не са особено конкретни, освен да не са свързани със собствениците на обекта на инвестицията и, както газва Гури, "да имат чисти пари".

Размерът има значение

Известни различия има в размера финансиране, който двете дружества имат намерение да осигуряват. "Основният ни фокус ще са инвестиции от порядъка на един до три млн. евро", казва Росен Иванов. И той, и Елвин Гури определят, че този модел подкрепа е на ниво след т.нар. бизнес акселератори. И в двата случая се предвижда максимум до една трета от общата сума на отпуснатите пари (в единия случай от 10-те, в другия - от 15-те млн. евро) да отидат за средни фирми, а останалите - да са за малки. Empower пък поставя ограничение от най-много 3 млн. евро като вложение в една компания. "Долна граница няма, но трудно можем да си позволим сделки за 100 - 200 хил. евро", обясни Елвин Гури. Неговите очаквания са за проекти на стойност 1.5-2 млн. евро.

Интересни и още по-интересни

Административно поставени ограничения по линия на европейския фонд за това в кои сектори трябва да работят избраните фирми няма. Логично, управляващите дружества изключват например земеделието, което по принцип разчита на достатъчно пари по други европейски програми. За Empower приоритет ще е здравеопазването във всичките му сегменти (болници, дистрибутори на лекарства, производители на материали и др.). Интересни за дружеството са също логистиката, експортно ориентираните производства, тези, които се включват във веригата за доставка на чуждестранни компании, машиностроенето, веригите градски хотели, леката индустрия, търговията на дребно, технологичните компании. Макар че стартиращи бизнеси няма да се финансират, е възможно да бъде избрана компания, която например произвежда даден продукт и има нужда от средства за собствена дистрибуция (или обратното).

"Търсим фирми с добра позиция и потенциал за износ", казва Росен Иванов от BlackPeak. Дружеството е напълно отворено като типове бизнес, в които може да влезе: IT, храни, индустрия, фармация, услуги, бизнес услуги и т.н. То няма нито желание, нито задължение да поставя свои хора в изпълнителното ръководство на компаниите. Представители на новите акционери обаче все пак ще има в мениджмънта, които в случая ще са по-скоро полезни при евентуална вътрешна промяна в структурата. Обяснението е ясно - по един начин изглежда и се управлява компания с X души служители, а по съвсем друг - такава с персонал пет пъти X. А именно растежът е цел на цялото упражнение.

Практически и двете управляващи дружества вече имат разговори с определени компании, евентуални бенефициенти по схемата, но имената им засега се пазят в тайна. Очакват първите сделки да са към края на годината.

И сега - най-интересното

Дотук добре. След като новите съдружници са влезли с милионите си в дадена фирма обаче, неизбежно стои и въпросът с излизането им. То трябва да се случи със сигурност, като за BlackPeak максималният срок е 10 години. "Идеята ни е да излезем от инвестицията си пет до седем години след като сме я направили", каза Росен Иванов. При Empower срокът за присъствие на инвеститора в компаниите е осем години, като има опция за удължаването му с една година, но решението за това се взема от ЕИФ. Всъщност участието на подобни фондове в компаниите, където инвестират, обикновено трае не повече от четири до пет години, така че сегашната опция е изключение.

А сега - защо вариантът не е удачен за собственици, гледащи на бизнеса си като на тип брачен ангажимент. Очакванията и на BlackPeak, и на Empower са след като съответното предприятие порасне, завоюва нови пазари, затвърди позициите си и стане по-конкурентно, да бъде продадено на стратегически инвеститор. Което означава всичко да завърши със сделка за мажоритарен пакет акции на дружеството. Опцията българският собственик на фирмата след пет или осем години просто сам да изкупи участието на двамата си временни съдружници не е изключена. И от двете управляващи дружества обаче гледат на нея като на малко вероятна, не търсена, и, с други думи, неподходяща. "При всички случаи начинът на излизане от инвестицията (независимо дали ще бъде акционерно участие или мецанин) ще бъде уреден документално още в самото начало", казва Елвин Гури. Според него евентуален проблем в случая обаче може да се очаква не в крайната фаза на проектите, колкото в началото при намирането на коинвеститорите. Нищо обаче не е сигурно - нито, разбира се, това, че фирмата изобщо ще успее да порасне или дори, че няма да тръгне надолу. Като всяко вложение от този тип и това е рисково. И единственото, което учредителите на двете управляващи дружества могат да направят в случая, е да се обърнат към познатите бизнес заклинания - да кръстят фирмите си с имена, близки до много суперуспешни фондове, и да не разкриват сделките си, докато не бъдат сключени. Пък след 10 години ще се броят реалните успехи и провали.

* Текстът под снимка е редактиран на 23 септември, в 12:30 ч. В първоначалния вариант неправилно е посочено, че това е екипът на Empower. Вярната информация е, че снимката е на представителите на BlackPeak

Къде са сделките

Инвестициите и фондовете с ресурс по програма JEREMIE ще са една от темите на девета годишна конференция "Сделки и инвеститори", организирана от "Капитал" на 28 октомври. Събитието има за цел да играе активна роля на инвестиционния пазар в страната, да служи като ценна платформа за създаване на контакти, дискусии, информация и иницииране на сделки.

Още от Капитал