Спирка по пътя за Ловеч
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спирка по пътя за Ловеч

Спирка по пътя за Ловеч

Лагерът на бившия съсобственик в "Петрол" Денис Ершов опитва да блокира овладяването й от Гриша Ганчев

Николай Стоянов
11380 прочитания

Много компании са обвити от неизвестност кой е реалният им собственик. При публичната "Петрол" обаче в резултат на няколкогодишни акционерни битки и преврати с всякакви средства мистерията вече се простира и до спор кои са съвсем номиналните акционери.

Това даде основание на лагера на бившия съсобственик в дистрибутора на горива Денис Ершов, който продължава да води дела в опит да си върне контрола, да пробва да блокира решенията на последното общо събрание на "Петрол" на 17 септември. На него беше решено седалището на компанията да се премести в Ловеч и в надзорния съвет влязоха две новосъздадени компании, регистрирани в "Литекс тауър" и ръководени от приближени до Гриша Ганчев управители. Ловешкият бизнесмен влезе в управлението на "Петрол" през пролетта по покана Цветан Василев, който тогава през кредити от сега затворена Корпоративна търговска банка успя да овладее дружеството.

По всичко личи обаче, че в момента Ганчев е водещата фигура и едва ли опитите за спиране на вписването на решенията ще са сериозно препятствие. Вече доста от дружества от групата са прехвърлени в Ловеч и с подменено ръководство, а последното свидетелство, че "Петрол" и "Литекс" се управляват като една група, е сключеният от тях договор с Инвестбанк за банкови гаранции с лимит до 35 млн. лв. за доставка на горива от "Лукойл", който е обезпечен с активи на "Литекс".

Дупки по шосето

Вписването на решенията на общото събрание е атакувано чрез две молби до Агенцията по вписванията от 24 септември. Едната е от управлявания от Ершов "Петрол холдинг", като в нея се обяснява дългата фактология по последните смени на собствеността. Накратко твърдението е, че доскоро основни акционери са били именно "Петрол холдинг" (47.5%) и дъщерното на "Петрол" "Нафтекс Петрол". Твърди се, че акциите на холдинга са прехвърлени незаконосъобразно, а тези на "Нафтекс" трябва да бъдат обезсилени, за което са се произнесли Комисията за финансов надзор и Върховният административен съд. Другата молба е от миноритарен акционер - Александър Каиков, който е близък до Ершов и е в управата на няколко дружества от структурата холдинга, и е със сходни мотиви.

Лагерът на Ганчев обаче бързо нанася контраудар. На 25 септември "Петрол" подава в Агенцията по вписванията своите обяснения. По първата молба твърдението е, че "Петрол холдинг" в момента не е акционер и няма пряк интерес. Освен това е и в процедура по несъстоятелност и съответно правата на Ершов като изпълнителен директор са ограничени и съответно действията му трябва да бъдат одобрени от временните синдици.

По-екстравагантно е решението по втората молба. Там "Петрол" предоставя документ, подписан от Каиков на същата дата - 24 септември, с което той оттегля пълномощното си за защитаващия Ершов адвокат Мариана Брага, която е внесла молбата му. Не е ясно какво точно е мотивирало акционера да промени мнението си, но, изглежда, това се случило в сградата на "Литекс", тъй като до печата на нотариуса изрично е посочено, че удостоверяването на подписа му е станало на 15-ия етаж на "Литекс тауър" "поради участие на уведомителя в преговори". Така обаче неговата молба се оказва неправомерно подадена и вероятно няма да бъде уважена.

Кой е шофьорът

Като изключим тези малки препятствия, по всичко личи, че пред овладяването на компанията няма сериозни пречки. От четирите компании, които имат по-сериозен дял в "Петрол", едната - "Корект фарм" (18.3%), беше купена от бившия световен шампион по борба и кумец на Ганчев Николай Гергов, а други две гласуват синхронно с него на общото събрание. Имаше опит за прехвърляне и на още един акционер - "ВИП пропъртиз" (18.3%), но то беше блокирано чрез внесен в съда иск от Бисер Лазов, бившата дясна ръка на Цветан Василев, който обаче след затварянето на КТБ даде показания срещу банкера. Още един от акционерите също се приема, че е в сферата на влияние на Лазов. "Юлинор" (23.1%) формално се води собственост на Юлия Илиева, но след затварянето на банката Лазов се оказа в ръководството на няколко нейни дъщерни дружества като "Аквафинанс" и "Синектик". По подобен начин доскорошният довереник на Василев се оказа управител и на още едно важно дружество - "Кемира", което е собственик на 99% от завода за боеприпаси "Дунарит", но пък беше отстранен от ръководството на контролираното от банкера "Мел финанс" - миноритарен акционер в застрахователя "Виктория".

Според източник, близък до корпоративната война в "Петрол", след разрива с Цветан Василев Лазов се е озовал в лагера на Делян Пеевски и зад неговите действия по овладяване на дружества от структурите на КТБ стоят интересите на политика от ДПС. Ако това е така, възелът от интереси и игри около дистрибутора става още по-оплетен, защото остава въпросът какви уговорки има Лазов с Ганчев.

Зареждане с кеш

Сигурен отговор на въпроса кой с кого играе няма, но по нищо не личи собственикът на "Литекс" да е притеснен за позициите си в "Петрол". Напротив, той бърза по всякакъв начин да сближи двете структури. През август дъщерното на "Петрол" "Варна сторидж", което е собственик на петролна база в морския град, придоби от "Литекс трейд" недовършена база в съседство и вече е заложено в полза на продавача, а управител му е председателят на спортния клуб по борба "Миньор - Перник" Методи Пенев.

А от септември активи на "Литекс" са заложени в полза на Инвестбанк, с което са осигурени банкови гаранции за до 35 млн. лв. на самото него, "Литекс комерс" и "Петрол" за пред "Лукойл". Така трите дружества си обезпечават доставките на горива, като преди това ги обслужваше КТБ, но след поставянето й под специален надзор трябваше спешно да се намери нов партньор. По информация на "Капитал" Ганчев е преговарял за това и с държавната Българска банка а развитие, но до споразумение не се е стигнало. Това е доста голяма експозиция за Инвестбанк, която възлиза на 20% от нейния близо 180 млн. лв. капитал. Друга традиционно обслужваща "Литекс" банка е ПИБ, но след кризата с юнските тегления и ангажимента да си преструктурира портфейла, за да върне държавната помощ, сега за нея може да е по-трудно да поема нови мащабни експозиции.

Вече основни дружества на "Петрол" са със седалище на ул. "Търговска" 12, където е контролираният от Ганчев хотел "Ловеч". Така че дори и с една по-малко пререгистрация преселението едва ли ще спре толкова лесно. Но войната около тази компания е доказала, че могат да се ползват всякакви иновативни юридически техники. А също и че винаги е рано да се брои за приключила.

Много компании са обвити от неизвестност кой е реалният им собственик. При публичната "Петрол" обаче в резултат на няколкогодишни акционерни битки и преврати с всякакви средства мистерията вече се простира и до спор кои са съвсем номиналните акционери.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  в тези войни виждаме как още една две банки са кандидат член на клуба #КТБ

 • matilda_72

  В тези войни, са освободени поне 200-300човека в рамките на два,три месеца. Не е лошо някой да се заинтересува,колко хора остават на улицата,заради големите бизнесмени....Закриват се цели дъщерни фирми.Всичко се съсипва.....жалко!!!

 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#2] от "matilda_72":
  То пък кога ли е работело.

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#1] от "krastitel":
  Именно. Дали някой е издал и банкова гаранция на Инвест банк , че може да гарантира 35 милиона.

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Най-интересното в че се споменава, че все български банки се използват за издаване на банкови гаранции! А вероятно на не малко хора е известно как се издават банкови гаранции от БГ банки!

 • 6
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев

  Иво стана новия Джаро. Явно Гриша Ганчев е новия Василев. Който е гледал Под Прикритие ще разбере :D

 • bulgarian_lev

  Сега ясно ли е на населението къде отиват парите от банки като КТБ например и как са обезпечени и ще се върнат ли? Двайсе-трийсе има такива в държавата като тая муцуна на снимката горе и всичко се знае, но...парите на народа трябва да се приберат в правилните банки и да се дадат на муцуните.
  ....имам приятел който работи в банка, на добър пост. Беше изпаднал в депресия, каза че не му се разказва какви неща го принуждават да върши в банката, не дотам законни, отпуска кредити. Отгоре му се нарежда.

 • 8
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Абе кой зарежда в Петрол?

 • 9
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#8] от "therainmaker":

  Баща ми например.И твърди,че горивата на Петрол са по-качествени и двигателя на автомобила бръмчи по-малко.

 • 10
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Странно как така вложителите на КТБ не протестират пред дома на Бисер Лазов и останалите проксита на Василев?
  Или не зацепват че техните пари са в такива като него?
  Затова искам тази банка да фалира и да влеза Гаранционния фонд. Той е съставен от банки, а те няма да допуснат лешоядите да отмъкнат нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.