Спирка по пътя за Ловеч

Спирка по пътя за Ловеч

Лагерът на бившия съсобственик в "Петрол" Денис Ершов опитва да блокира овладяването й от Гриша Ганчев

Николай Стоянов
11570 прочитания

Много компании са обвити от неизвестност кой е реалният им собственик. При публичната "Петрол" обаче в резултат на няколкогодишни акционерни битки и преврати с всякакви средства мистерията вече се простира и до спор кои са съвсем номиналните акционери.

Това даде основание на лагера на бившия съсобственик в дистрибутора на горива Денис Ершов, който продължава да води дела в опит да си върне контрола, да пробва да блокира решенията на последното общо събрание на "Петрол" на 17 септември. На него беше решено седалището на компанията да се премести в Ловеч и в надзорния съвет влязоха две новосъздадени компании, регистрирани в "Литекс тауър" и ръководени от приближени до Гриша Ганчев управители. Ловешкият бизнесмен влезе в управлението на "Петрол" през пролетта по покана Цветан Василев, който тогава през кредити от сега затворена Корпоративна търговска банка успя да овладее дружеството.

По всичко личи обаче, че в момента Ганчев е водещата фигура и едва ли опитите за спиране на вписването на решенията ще са сериозно препятствие. Вече доста от дружества от групата са прехвърлени в Ловеч и с подменено ръководство, а последното свидетелство, че "Петрол" и "Литекс" се управляват като една група, е сключеният от тях договор с Инвестбанк за банкови гаранции с лимит до 35 млн. лв. за доставка на горива от "Лукойл", който е обезпечен с активи на "Литекс".

Дупки по шосето

Вписването на решенията на общото събрание е атакувано чрез две молби до Агенцията по вписванията от 24 септември. Едната е от управлявания от Ершов "Петрол холдинг", като в нея се обяснява дългата фактология по последните смени на собствеността. Накратко твърдението е, че доскоро основни акционери са били именно "Петрол холдинг" (47.5%) и дъщерното на "Петрол" "Нафтекс Петрол". Твърди се, че акциите на холдинга са прехвърлени незаконосъобразно, а тези на "Нафтекс" трябва да бъдат обезсилени, за което са се произнесли Комисията за финансов надзор и Върховният административен съд. Другата молба е от миноритарен акционер - Александър Каиков, който е близък до Ершов и е в управата на няколко дружества от структурата холдинга, и е със сходни мотиви.

Лагерът на Ганчев обаче бързо нанася контраудар. На 25 септември "Петрол" подава в Агенцията по вписванията своите обяснения. По първата молба твърдението е, че "Петрол холдинг" в момента не е акционер и няма пряк интерес. Освен това е и в процедура по несъстоятелност и съответно правата на Ершов като изпълнителен директор са ограничени и съответно действията му трябва да бъдат одобрени от временните синдици.

По-екстравагантно е решението по втората молба. Там "Петрол" предоставя документ, подписан от Каиков на същата дата - 24 септември, с което той оттегля пълномощното си за защитаващия Ершов адвокат Мариана Брага, която е внесла молбата му. Не е ясно какво точно е мотивирало акционера да промени мнението си, но, изглежда, това се случило в сградата на "Литекс", тъй като до печата на нотариуса изрично е посочено, че удостоверяването на подписа му е станало на 15-ия етаж на "Литекс тауър" "поради участие на уведомителя в преговори". Така обаче неговата молба се оказва неправомерно подадена и вероятно няма да бъде уважена.

Кой е шофьорът

Като изключим тези малки препятствия, по всичко личи, че пред овладяването на компанията няма сериозни пречки. От четирите компании, които имат по-сериозен дял в "Петрол", едната - "Корект фарм" (18.3%), беше купена от бившия световен шампион по борба и кумец на Ганчев Николай Гергов, а други две гласуват синхронно с него на общото събрание. Имаше опит за прехвърляне и на още един акционер - "ВИП пропъртиз" (18.3%), но то беше блокирано чрез внесен в съда иск от Бисер Лазов, бившата дясна ръка на Цветан Василев, който обаче след затварянето на КТБ даде показания срещу банкера. Още един от акционерите също се приема, че е в сферата на влияние на Лазов. "Юлинор" (23.1%) формално се води собственост на Юлия Илиева, но след затварянето на банката Лазов се оказа в ръководството на няколко нейни дъщерни дружества като "Аквафинанс" и "Синектик". По подобен начин доскорошният довереник на Василев се оказа управител и на още едно важно дружество - "Кемира", което е собственик на 99% от завода за боеприпаси "Дунарит", но пък беше отстранен от ръководството на контролираното от банкера "Мел финанс" - миноритарен акционер в застрахователя "Виктория".

Според източник, близък до корпоративната война в "Петрол", след разрива с Цветан Василев Лазов се е озовал в лагера на Делян Пеевски и зад неговите действия по овладяване на дружества от структурите на КТБ стоят интересите на политика от ДПС. Ако това е така, възелът от интереси и игри около дистрибутора става още по-оплетен, защото остава въпросът какви уговорки има Лазов с Ганчев.

Зареждане с кеш

Сигурен отговор на въпроса кой с кого играе няма, но по нищо не личи собственикът на "Литекс" да е притеснен за позициите си в "Петрол". Напротив, той бърза по всякакъв начин да сближи двете структури. През август дъщерното на "Петрол" "Варна сторидж", което е собственик на петролна база в морския град, придоби от "Литекс трейд" недовършена база в съседство и вече е заложено в полза на продавача, а управител му е председателят на спортния клуб по борба "Миньор - Перник" Методи Пенев.

А от септември активи на "Литекс" са заложени в полза на Инвестбанк, с което са осигурени банкови гаранции за до 35 млн. лв. на самото него, "Литекс комерс" и "Петрол" за пред "Лукойл". Така трите дружества си обезпечават доставките на горива, като преди това ги обслужваше КТБ, но след поставянето й под специален надзор трябваше спешно да се намери нов партньор. По информация на "Капитал" Ганчев е преговарял за това и с държавната Българска банка а развитие, но до споразумение не се е стигнало. Това е доста голяма експозиция за Инвестбанк, която възлиза на 20% от нейния близо 180 млн. лв. капитал. Друга традиционно обслужваща "Литекс" банка е ПИБ, но след кризата с юнските тегления и ангажимента да си преструктурира портфейла, за да върне държавната помощ, сега за нея може да е по-трудно да поема нови мащабни експозиции.

Вече основни дружества на "Петрол" са със седалище на ул. "Търговска" 12, където е контролираният от Ганчев хотел "Ловеч". Така че дори и с една по-малко пререгистрация преселението едва ли ще спре толкова лесно. Но войната около тази компания е доказала, че могат да се ползват всякакви иновативни юридически техники. А също и че винаги е рано да се брои за приключила.

Много компании са обвити от неизвестност кой е реалният им собственик. При публичната "Петрол" обаче в резултат на няколкогодишни акционерни битки и преврати с всякакви средства мистерията вече се простира и до спор кои са съвсем номиналните акционери.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  в тези войни виждаме как още една две банки са кандидат член на клуба #КТБ

 • matilda_72

  В тези войни, са освободени поне 200-300човека в рамките на два,три месеца. Не е лошо някой да се заинтересува,колко хора остават на улицата,заради големите бизнесмени....Закриват се цели дъщерни фирми.Всичко се съсипва.....жалко!!!

 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#2] от "matilda_72":
  То пък кога ли е работело.

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#1] от "krastitel":
  Именно. Дали някой е издал и банкова гаранция на Инвест банк , че може да гарантира 35 милиона.

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Най-интересното в че се споменава, че все български банки се използват за издаване на банкови гаранции! А вероятно на не малко хора е известно как се издават банкови гаранции от БГ банки!

 • 6
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев

  Иво стана новия Джаро. Явно Гриша Ганчев е новия Василев. Който е гледал Под Прикритие ще разбере :D

 • bulgarian_lev

  Сега ясно ли е на населението къде отиват парите от банки като КТБ например и как са обезпечени и ще се върнат ли? Двайсе-трийсе има такива в държавата като тая муцуна на снимката горе и всичко се знае, но...парите на народа трябва да се приберат в правилните банки и да се дадат на муцуните.
  ....имам приятел който работи в банка, на добър пост. Беше изпаднал в депресия, каза че не му се разказва какви неща го принуждават да върши в банката, не дотам законни, отпуска кредити. Отгоре му се нарежда.

 • 8
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Абе кой зарежда в Петрол?

 • 9
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#8] от "therainmaker":

  Баща ми например.И твърди,че горивата на Петрол са по-качествени и двигателя на автомобила бръмчи по-малко.

 • 10
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Странно как така вложителите на КТБ не протестират пред дома на Бисер Лазов и останалите проксита на Василев?
  Или не зацепват че техните пари са в такива като него?
  Затова искам тази банка да фалира и да влеза Гаранционния фонд. Той е съставен от банки, а те няма да допуснат лешоядите да отмъкнат нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал