Как малките и средните компании да се възползват от програмата "Хоризонт 2020"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как малките и средните компании да се възползват от програмата "Хоризонт 2020"

Shutterrstock

Как малките и средните компании да се възползват от програмата "Хоризонт 2020"

Българските фирми трябва да подобрят успеваемостта си в процедурите

Shutterrstock

© Shutterrstock


Проф. д-р Костадин Костадинов, председател на УС на ГИС-Трансферцентър, член на програмния комитет "МСП и достъп до финанси" към Хоризонт 2020
Фотограф: Капитал
Елеонора Карнаса, ръководител "Европейски иновационен и информационен център" в БТПП
Фотограф: Капитал

Одобрени проекти на първия етап

Австрия 4

Белгия 0

България 0

Великобритания 26

Германия 10

Гърция 0

Дания 4

Естония 2

Израел 4

Ирландия 10

Испания 39

Италия 20

Кипър 0

Латвия 0

Литва 1

Люксембург 0

Малта 0

Норвегия 2

Полша 1

Португалия 1

Румъния 0

Словакия 0

Словения 2

Турция 2

Унгария 3

Хърватия 0

Финландия 5

Франция 10

Чехия 0

Швеция 4

Общо 150

Иновативни малки и средни предприятия (МСП) в България, чийто достъп до банково финансиране е по-затруднен, могат да кандидатстват за кредитиране по съвместна инициатива на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската комисия (ЕК) по инициативата "Инструмент за споделяне на риска" (Risk Sharing Instrument, RSI), която е част от рамковата програма за научни изследвания и технологично развитие "Хоризонт 2020" на Европейския съюз (ЕС).

Инструментът за МСП предизвика голям интерес сред европейските фирми, в резултат на което до първия срок през тази година - 18 юни, бяха подадени 2666 проектни предложения. Най-много формуляри са получени по схемата за отворени радикални иновации (885), системите за нисковъглеродни енергийни системи (372), нанотехнологии (305) и екоиновации/суровини (214). Италия и Испания са водещи по брой подадени кандидатури, съответно 436 и 420. Повечето предприятия са кандидатствали самостоятелно, а голяма  част от консорциумите се състоят само от две фирми.

От България бяха подадени 30 проектни предложения, което ни нарежда на 22-ро място по брой кандидатстващи от общо 35 страни. Очакванията за успех бяха 6-7%. За съжаление нито едно българско предприятие не е сключило договор за изпълнение. Успеваемостта за цяла Източна Европа е 6%, като една трета са на иновационния лидер от този регион Унгария (виж таблицата).

За кого е предназначен инструментът за МСП?

Инструментът за МСП е насочен към международно ориентирани фирми с иновационна дейност, желаещи да реализират висoкорискови и с висок потенциал иновативни идеи. Фирмите трябва да демонстрират много добро познаване и експертиза относно пазара и комерсиализирането на идеите си. Европейската комисия ще финансира компании, чиято стратегия за развитие е да създадат нови пазари.

Плюсове за компаниите са, ако те са базирани в иновационен хъб, получавали са грантове или рисково финансиране или са печелили награда за иновации през последните 2 години.

Стартиращите компании не са изключение, но като цяло инструментът не е предназначен за тях.

За пръв път МСП ще имат възможност да кандидатстват самостоятелно. Кандидатите е добре да знаят, че проектите с ниво на технологична готовност 6 (демонстриране на технология) или по-високо имат най-добрия шанс да получат финансиране.

Какво представлява инструментът?

Инструментът цели да подкрепи проекти с европейско измерение, предвиждащи пробивни иновации в бизнеса (продукти, процеси, услуги и бизнес модели). Очакваните резултати са: укрепване на иновационния капацитет на МСП, подкрепа за пазарно ориентирани иновации, запълване на пропуските във финансирането в ранен стадий на високорисковите изследвания и иновации.

Подкрепата за МСП обхваща целия иновационен цикъл и се предоставя на три фази, като финансирането се отпуска за първите две. Проектите се подават текущо, като последният срок за оферти през тази година е 17 декември. Съответно датите за втора фаза са 9 октомври и 17 декември. Предложенията се оценяват непосредствено след обявените дати и в рамките на 3 месеца се сключва договорът за изпълнение на одобрените проекти.

През първата фаза се предвиждат проверка на технологичната, практическата, икономическата осъществимост и приложимост на иновационната идея/концепция. Важен момент ще бъдат идентифицирането и анализът на проблемните области пред увеличаването на рентабилността и конкурентоспособността на предприятието чрез иновации, които да бъдат разрешени по време на втората фаза от процедурата. Целта е да се увеличи възвращаемостта на инвестициите в иновационни дейности.

Общият предвиден бюджет през първата фаза възлиза на 71 249 евро на бенефициент. Финансирането ще бъде еднократна грантова помощ с фиксиран размер от 50 хил. евро, възлизаща на 70% от бюджета + 30% съфинансиране от бенефициента. Продължителността е 6 месеца. Предвижда се 40% авансово плащане от гранта.

През втората фаза се предвижда разработване на нова идея под формата на продукт/процес/услуга, която има пазарно приложение. Необходимо е да бъде разработен бизнес иновационен план, съдържащ подробна стратегия за комерсиализация на продукта, процеса или услугата, както и финансов план за изпълнението му, включващ и начини за привличане на частни инвестиции.

Предвиденото финансиране е от  500 хил. евро до 2.5 млн. евро, а в някои случаи, когато искането може да се обоснове и по-голям грант, съставляващ 70% от бюджета на проекта (100% безвъзмездна финансова помощ е възможна само в редки случаи, когато развойният компонент е значителен и конкретно е предвиден в работната програма). Продължителността на втората фаза ще бъде от 1 до 2 години.

През фаза 3 се цели стимулиране реализирането и успешната комерсиализация на иновативните решения, като очакваният резултат е успешно въвеждане на иновативен продукт, процес или услуга на пазара, водещо до повишаване на конкурентоспособността на фирмата. Не е предвидено директно финансиране, а само облекчени гаранции за кредити.

Кой може да ви помогне?

Важен момент и през трите фази ще бъде подкрепата на Enterprise Europe Network. На ниво кандидатстване партньорите от мрежата в подкрепа на бизнеса могат да извършват оценка на иновационния капацитет, да определят слабите места и пречките пред реализирането на проекта, и да изготвят план за действие, което значително увеличава шансовете за получаване на финансиране.

При спечелен проект Enterprise Europe Network насочва бенефициентите към подходящ ментор и предоставя подкрепа при комерсиализацията на продукта/услугата.

Препоръката на Европейската комисия е компаниите да направят оценка на иновативния си капацитет, преди да кандидатстват.

За определен брой фирми услугата се извършва безплатно от консултанти на EEN в България.

Вместо заключение

Както вече беше отбелязано в началото иновативните български МСП могат да се възползват от финансиране по инициативата "Инструмент за споделяне на риска", която е част от програмата "Хоризонт 2020". Заемите ще се отпускат с 1 до 2 процентни пункта по-ниска лихва от стандартната, при която банките в България, сключили такова споразумение, ще финансират малки и средни бързо развиващи се иновативни предприятия, които имат ограничена материална база и активи и обичайно труден достъп до кредитиране. Схемата осигурява гаранционно покритие за съответната банка в размер на 50%. Това означава, че гаранцията покрива при неизпълнение до 50% от дължимата сума по всеки кредит. Средствата за гаранциите се осигуряват от ЕК, а ЕИФ управлява гаранционния портфейл. При този финансов инструмент няма режим на държавна помощ, поради което и не е задължително предоставянето на специални облекчения и преференциални условия при кредитирането на фирмите, какъвто е случаят с двете схеми по инциативата JEREMIE - гаранционната и нисколихвената.

При RSI наличието на гаранция за банките, сключили споразумение, е по-скоро стимул те да кредитират иновативни фирми с по-високи нива на риск, а не да предоставят кредити при облекчени условия. От своя страна компаниите трябва да доказват иновативност, за да получат кредит по тази инициатива. Така българските банки, сключили такова споразумение с ЕИБ, ще отпускат както инвестиционни, така и оборотни заеми. С кредитната линия може да се финансират и проекти по еврофондовете, което дава възможност освен за по-ниска лихва съответната фирма да получи за проекта си и грант по европейска програма. Възможно е и комбинирано финансиране със средства по това споразумение с инициативата JEREMIE.

Голяма част от неодобрените кандидати допускат следните грешки:- Прекалено са фокусирани върху проекта за сметка на бизнес възможността

- Неубедителни са при описание на компанията си (трябва добре да обясните защо вие, а не конкурентите ви, ще успеете)

- Не предоставят достатъчно информация за конкурентни решения

- Имат ниско ниво на иновативност или планират да развият продукт, който вече съществува на пазара

- Предлагат само идея без концепция за комерсиализацията й

- Просто опитват късмета си (Инструментът за МСП не е лотария!)

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK