Пеевски купи Полиграфическия комбинат

Сградата е отдадена на свързаната с него Благоевград БТ

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Построената през 50-те години на миналия век сграда на бившия Полиграфически комбинат отскоро има нов собственик. Формално това е новоучредена българска фирма, притежавана от лихтенщайнско дружество с никому неизвестен управител.

Реалният нов собственик на решената в сталински сецисион сграда в България е Делян Пеевски. Косвена индикация в тази посока е фактът, че малко след покупката имотът е отдаден под наем на свързаната с кандидата за депутат от ДПС цигарена фабрика "Благоевград БТ". Източник на "Капитал" потвърди, че именно Пеевски стои зад офшорната компания, която е придобила сградата.

Сделката за сградата е изповядана на 1 септември, но за нея се разбра месец по-късно от публикация на Клуб Z. Kупувачът - "Карано пропъртис - България", плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. евро са собствени средства на учредената преди половин година "Карано попъртис", а останалите 8 млн. евро са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Същият ден са били вдигнати и ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про" и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. 

Кой е купувачът

Фирмата "Карано пропъртис - България" се управлява от родения през 1972 г. Виктор Веселинов. Видно от регистрите единственият му допир с бизнес датира от 2007 г., когато основава фирмата "3 В Рейсинг". Тя е базирана в "Надежда 2" и се занимава със сервиз за автомобили. По посочения при регистрацията мобилен телефон излиза резултат от форума на "Сеат", където Виктор е препоръчан "като свестен жичкаджия", който "прави, каквото си иска" на човек, оплакващ се от задния десен стоп на автомобила си.

Седем години по-късно на адреса му в "Надежда" е регистрана и "Карано пропъртис - България". Неин собственик е лихтенщайското дружество Carano Establishment, което е основано месец по-рано с капитал от 35 хил. швейцарски франка. Директорите Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман  са упълномощили Веселинов за техен пълномощник. Адресът на лихтенщайнската фирма съвпада с този на адвокатската кантора Walch & Schurti и фирмата WalPart Trust reg, която предлага регистриране на дружества. При опитите на "Капитал" да се свърже с Виктор Веселинов на посочения мобилен телефон не отговори никой.

Четири дни след сделката сградата е отдадена под наем на свързаното с Пеевски "Благоевград БТ", като наемът ще отива за погасяване на кредита между Търговска банка Д и "Карано". Цената е 8 евро на кв. м, която представители на бранша определиха като в горната граница за подобен имот.

Изпълнителният директор на "Благоевград БТ" не отговаряше на мобилния си телефон. По същата причина коментар няма и от ръководството на собственика на цигарената фабрика - "Булгартабак холдинг".

"Става дума за нормална търговска сделка, която е част от стратегията за развитие на медийната група. Тя ни дава отлични финансови перспективи. Това ще ни направи още по-гъвкави и ще редуцира разходите ни. Сделката съществено ще повиши годишния финансов резултат на групата. Успоредно с продажбата на сградата подписахме дългосрочен договор за наем в една от най-добрите офиссгради в София" коментира за "Капитал" Венелина Гочева. От работещи във вестниците разбрахме, че става дума за Sofia Airport Center.

Трудна сделка

Възелът около собствеността на "24 часа", "Труд", другите издания, печатницата и сградата беше затегнат още преди две години, когато холдинговото дружество "Медийна група България холдинг" беше купено от Любомир Павлов, Огнян Донев (които финансираха сделката със заем от Булбанк) и фирмата "БГ Приватинвест", зад която седяха Даниел Руц, Карл Хабсбург и Христо Грозев. Малко след сделката съдружниците влязоха в тежък конфликт по разпределението на участието в бизнеса, като срещу Павлов и Донев, не без помощта на близки до Делян Пеевски магистрати, беше образувано разследване, а дяловете им в холдинговата структура бяха замразени от съда.

Някъде по това време става ясно, че издателският бизнес и сградата ще бъдат разделени, като за недвижимия имот ще се търси чуждестранен инвеститор. В края на 2012 г. заемът на "Медийна група България Холдинг" към Булбанк (25 млн. евро) беше цедиран към Инвестбанк, а новосъздадената от главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева фирма "Нюз Про" отпусна кредит от 11.7 млн. лв. на холдинга, който беше обезпечен именно със сградата и печатницата. Наскоро стана ясно, че около влизането на Венелина Гочева друга нейна фирма - "Про нюз България" е получила 3 млн. евро като депозит по договор за "ексклузивитет при покупко-продажба на недвижими имоти" от фирма, свързана с разследвания банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Официалното влизане на Венелина Гочева във фирмата стана възможно едва след като това лято прокуратурата предложи на съда да вдигне обезпеченията, наложени във връзка с разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. В момента Венелина Гочева държи 83% от "Медийна група България Холдинг", а останалите 17% са на "БГ принтмедия" на Христо Грозев.

Паралелно с този сюжет през пролетта на тази година в групата се завърна и Петьо Блъсков, който сам съобщи, че купува "Труд". Реална сделка обаче до този момент няма и Блъсков е само главен редактор на всекидневника.

Редакция в 3 октомври 2014 г. 17:00

В първоначалният вариант на текста беше записано, че обект на сделката е и печатницата, което не отговаря на истината. Печатницата се намира в друго крило на сградата и не е обект на сделката. Извиняваме се на читателите за допуснатата грешка.