Петнадесет банки са заявили интерес към покупка на кредити от ТБ "Виктория"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Петнадесет банки са заявили интерес към покупка на кредити от ТБ "Виктория"

Окончателни оферти ще се приемат до 15 октомври

Петнадесет банки са заявили интерес към покупка на кредити от ТБ "Виктория"

Три от състезаващите се имат желание за целия портфейл, включително и необслужваните

Валентина Илиева
7915 прочитания

Окончателни оферти ще се приемат до 15 октомври

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Петнадесет банки са заявили желание за покупка на пакети кредити от ТБ "Виктория", която е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ). Три институции проявяват интерес към покупка на целия кредитен портфейл заедно с необслужваните заеми, а една иска освен здрави и само необслужвани фирмени заеми (виж таблицата). Така малко над половината от банките в страната (27 заедно с клоновете и без КТБ и "Виктория") са проявили интерес към пакетите кредити.

Кой какво харесва

Кредитният портфейл на "Виктория" е разделен на обособени части по сегменти – големи и средни корпоративни клиенти, малък бизнес, жилищни ипотечни кредити, потребителски заеми с ипотека, отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти. Необслужваните заеми също са пакетирани поотделно фирмени и на физически лица.

Три банки – Банка ДСК, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Инвестбанк - са проявили интерес към целия портфейл на "Виктория", включително и към необслужваните. Българска банка за развитие (ББР) е заявила интерес към фирмените просрочия в портфейла и към пакетите малък бизнес и големи и средни корпоративни клиенти. По закон функциите и дейността на държавната ББР са да подпомага развитието на малкия и средния бизнес, осигурявайки ресурс на достъпни за него цени, затова е странен интересът към лошия портфейл на големите клиенти.

Най-голям интерес са предизвикали частите от портфейла, в които са пакетирани заеми "малък бизнес", ипотечните и потребителските кредити с ипотеки – 12 банки са заявили интерес към тези сегменти в портфейла.

Продажба може и да няма

Следва проверка от кандидат-купувачите на портфейлите от кредити, за които са заявили интерес. До 15 октомври трябва да подадат оферти, ако интересът им остане валиден и след проверката на състоянието на заемите. След това според графика, който БНБ обяви в свое прессъобщение на 16 септември, двамата квестори трябва да внесат подадените оферти в централната банка. От БНБ уточниха, че покани за участие са изпратени само до банките.

В края на миналата седмица централната банка разпространи съобщение, в което повтаряше казаното на 16 септември. Отново беше посочено, "че е възможно да не бъде взето окончателно решение за продажба на кредитния портфейл на ТБ "Виктория". Окончателната преценка на това решение ще бъде извършена от управителния съвет на БНБ след анализ на комплекс от обстоятелства, в т.ч. стойността на получените оферти, резултатът от проведените преговори с EPIC като представител на най-големите акционери на КТБ, както и подходът, който окончателно ще бъде възприет спрямо групата КТБ."

Чрез ликвидност към ликвидация

И в съобщението си от края на миналата седмица БНБ посочва, както и в това от 16 септември, че единствен източник за осигуряване на ликвидност за "Виктория" е продажбата на кредитния й портфейл. Срещу това се обявиха всички работодателски организации в страната и синдикатите, като изпратиха писмо до БНБ, придружено и от писмо със сигнали за нарушения на двамата квестори в банката – Христина Стамова и Божидар Аршинков.

Според запознати целта на продажбата на кредитния портфейл на "Виктория" е чрез получените приходи да се осигурят средства за изплащане на депозитите в банката (обемът на кредитния й портфейл надвишава този на депозитите) и банката да бъде ликвидирана. От БНБ посочват, че продавайки кредитния й портфейл, ще се осигури ликвидност в банката за покриване на задълженията й към депозанти и кредитори. Не се обосновава какво налага ликвидирането на една обявена три месеца по-рано за "добра" и здрава банка (на 11 юли при оповестяване на резултатите от първия 10-дневен одит в банките от управителя на БНБ Иван Искров – бел. ред.).

"Виктория" е под специален надзор от 22 юни, като той ще продължи до 22 ноември. В началото на юни беше окончателно финализирана сделката за покупката й от КТБ – предишното й име беше "Креди агрикол България", като беше собственост на френската Credit Agricole.

Банки кандидат-купувачи на обособени част от кредитния портфейл на ТБ "Виктория" (по вид и обем)     
        
БанкаГолеми и средни корпоративни клиенти / 79.81 млн. лв.Малък бизнес / 16.86 млн. лв.Ипотечни / 88.57 млн. лв.Потребителски с ипотека / 5.38 млн. лв.Потребителски; овърдрафти; кредитни карти / 13.05 млн. лв.Необслужвани фирмени / 49.06 млн. лв.Необслужвани физически лица / 15.17 млн. лв.
Уникредит Бълбанкvvvvv

Банка ДСКvvvvvvv
ОББ
vvРайфайзенбанк

vvv

Сосиете Женерал ЕкспресбанкvvvЦКБvvvvvvv
СИБанкvvvvv

ББРvv


v
Инвестбанкvvvvvvv
Общинска банка


v


БАКБ


vv

Търговска банка "Д"vvvvv

Токуда банк
vvv


Ти Би Ай Банкvvvvv

Тексимбанк vvv


Петнадесет банки са заявили желание за покупка на пакети кредити от ТБ "Виктория", която е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ). Три институции проявяват интерес към покупка на целия кредитен портфейл заедно с необслужваните заеми, а една иска освен здрави и само необслужвани фирмени заеми (виж таблицата). Така малко над половината от банките в страната (27 заедно с клоновете и без КТБ и "Виктория") са проявили интерес към пакетите кредити.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  anuwar avatar :-?
  anuwar

  Табличката излиза доста зле заради рекламните банери, поне на Мозила.

 • 2
  greenday avatar :-?
  greenday

  По-интересни ще са ценовите оферти за съответните пакети и, при продажба - обосновката защо ще се продава вместо да се събира!

  Иначе теоретично няма нищо лошо да се свие балансовото число на банката и активите да станат ликвидни - от кредити да се превърнат в пари по сметки, които в последствие да се използват за изплащане на депозитите. Въпрос на цена. А също така, подобна мярка трябва да е придружена от незабавно свиване на разходите на банката, в това число и за заплати (колкото и да е неприятно за служителите). Защото лихвените и нелихвените приходи на практика няма да ги има.

 • 3
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  "Българска банка за развитие (ББР) е заявила интерес към фирмените просрочия в портфейла и към пакетите малък бизнес и големи и средни корпоративни клиенти. По закон функциите и дейността на държавната ББР са да подпомага развитието на малкия и средния бизнес, осигурявайки ресурс на достъпни за него цени, затова е странен интересът към лошия портфейл на големите клиенти."

  няКОЙ се готви за придобиване на активи, заложени като обезпечение?

 • 4
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Последното, което се говореше е, че Виктория също ще бъде вкарана в ликвидационна процедура, заедно с КТБ. Всякакви спекулации, че някой ще я купува са пълни глупости. Банките, така или иначе ще си преразпределят нейните кредити... Няма смисъл да си купиш нещо дето може да си го вземеш безплатно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.