Пазарът на бързите кредити по домовете се преразпределя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пазарът на бързите кредити по домовете се преразпределя

Изпълнителният директор на "БНП Париба лични финанси" Мишел Фуйе обясни, че заемите по домовете са генерирали под 10% от финансовия резултат на компанията

Пазарът на бързите кредити по домовете се преразпределя

Френската "БНП Париба лични финанси" излиза от сегмента, портфейлът е купен от българската компания "Изи кредит"

Валентина Илиева
12772 прочитания

Изпълнителният директор на "БНП Париба лични финанси" Мишел Фуйе обясни, че заемите по домовете са генерирали под 10% от финансовия резултат на компанията

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


84

млн. лв. са приходите от лихви на "БНП Париба пърсънъл файненс" за 2013 г. Основните разходи са за персонал и обезценки. Чистата печалба е 32.6 млн. лв.
Излизането е заради несъответствие със стратегията за развитие на компанията, промените в регулаторната рамка и ниската рентабилност от тази ниша.

Седем години след като придоби дружеството за потребителски заеми "Джет файненс", BNP Paribas се отказва от един от продуктите си - бързи заеми по домовете. Най-общо причините са две - компанията майка не развива такава дейност и в българското дружество тя е най-нерентабилната. Не на последно място, излизането от сегмента съвпада със законови промени, ограничаващи този бизнес.

Раздялата стана видима през сделки за пакети кредити на "БНП Париба лични финанси". Преди дни беше продаден портфейл от стари необслужвани кредити с номинал 94 млн. лв. на компанията за събиране на вземания "Фронтекс интернешънъл". "Капитал Daily" научи, че през август част от бързите домашни заеми е купена от "Изи кредит", които имат точно такъв основен предмет на дейност. Заради отказа от бизнеса близо 2000 свободни агенти са вече без тази си странична работа.

В резултат пазарът ще се преразпредели. Освен за "Изи кредит" заемите по домовете са основно бизнес направление в дейността и на поделението в България на британската International Personal Finance "Провидент файненшъл България".

Причините

Основните продукти, които компанията предлага на българския пазар в момента, са потребителски кредити и стокови заеми (за покупка на стоки на изплащане). Според изпълнителния директор на "БНП Париба лични финанси" Мишел Фуйе заемите по домовете са генерирали под 10% от финансовия й резултат.

"Икономически причини, несъответствие със стратегията за развитие на компанията и промените в регулаторната рамка са мотивите за затварянето на бизнес линията "Домашни кредити JetCash", обобщиха от дружеството в отговор на въпроси на "Капитал Daily".

Затварянето на бизнес линията е било официално обявено само вътре в компанията на 17 юни 2014 г. Информацията на пазара за оттеглянето от този сегмент на "БНП Париба лични финанси" до момента не беше официална. "Решението за затваряне на бизнес линията "Домашни кредити JetCash" беше взето в резултат на икономически причини, които ни накараха да се адаптираме.

Този продукт не е типичен за бизнес модела на компанията в целия свят", коментира Фуйе. "БНП Париба лични финанси" наследява бизнес линията през 2007 г., когато придобива "Джет файненс интернешънъл". След това купувачът запазва и развива продукта. Мотивът е, че "хората го харесваха и бяха свикнали с него". Скоро след това обаче става ясно, че този продукт не се вписва в стратегията за развитие на френската група.

"В допълнение на това бяха приети и промени в регулаторната рамка, което промени условията, при които продуктът се предлага на пазара", обясни още Фуйе. На 23 юли влязоха в сила нови текстове в Закона за потребителския кредит, които въведоха таван на годишния процент на разходите за бързите заеми, не по-голям от пет пъти ОЛП + 10%, или около 50% към момента.

В продуктовото портфолио на компанията влизат стокови заеми и парични потребителски кредити за финансиране на различни проекти - покупка на автомобили, вътрешно и външно реновиране на дома, обединяване на задължения или покупката на стоки. Максималният им размер е 50 000 лв., а срокът им на изплащане е 84 месеца. Заемите се предлагат както през интернет, така и в собствена мрежа (45 търговски офиса в страната) на компанията. Така постепенно компанията се насочва към по-големи и по-дългосрочни потребителски кредити.

Портфейлът продаден

Излизайки от сегмента, "БНП Париба лични финанси" продават портфейла си от домашните бързи кредити. Купувач на заемите е специализираната в отпускането на този тип заеми българска компания "Изи кредит". Клиентите са уведомени за промяната на кредитора им.

На въпрос колко е обемът на този тип заеми от "БНП Париба лични финанси" отговориха, че "тази бизнес линия беше относително малка част от общия обем на нашите дейности", като не дадоха конкретен размер на портфейла. От там допълниха, че останалите дейности на компанията генерират над 90% от финансовия й резултат.

Според отчета на дружеството за миналата година в Търговския регистър чистата му печалба за 2013 г. е била 32.6 млн. лв. Там е посочено още, че мобилните консултанти са генерирали над 57 000 заема от линията JetCash. Според източници на "Капитал Daily" продаденият портфейл е бил значително по-малък от този брой заеми. Най-вероятно част от кредитополучателите са пренасочени към другите видове потребителски кредити, отпускани от "БНП Париба лични финанси".

Според отчета й в Търговския регистър обемът на кредитите от всичките бизнес линии към края на миналата година нетно (след обезценки за 192.2 млн. лв.) е бил 230.2 млн. лв. (бруто 422.5 млн. лв.). Стокови потребителски кредити са за 306.1 млн. лв., а паричните потребителски кредити са били за 116.4 млн. лв. Домашните бързи заеми са само част от обема на всички парични потребителски кредити.

Миналата седмица "БНП Париба лични финанси" продаде и портфейл от необслужвани кредити с номинал 94 млн. лв. на компанията за събиране на вземания "Фронтекс интернешънъл". В него влизат просрочия именно от домашните бързи кредити - и по-стари от 2005 г., и по-нови от 2011 г.

Засегнати от промяната

Отказът от един от продуктите на голяма компания в бранша, освен че преразпределя бизнес, неминуемо е съпроводен и с ефекти върху заетите с него. Характерно за този тип кредити - домашните бързи заеми, е, че се предоставят от кредитни консултанти, които не са служители на самата компания. Външните консултанти, които са работили домашните бързи кредити на "БНП Париба лични финанси", са били около 2000. Те са били на граждански договори. След затваряне на бизнес линията договорите им са прекратени.

Във връзка с преструктурирането в този сегмент от дейността в "БНП Париба лични финанси" се правят и вътрешни съкращения на служители, като от компанията не дадоха точна бройка. Мишел Фуйе коментира: "За съжаление, затварянето на бизнес линията доведе до намаляване броя на служителите ни. Компанията изпълни всички свои задължения според трудовото законодателство относно правата на служителите, които бяха засегнати от това решение, и ние осъществихме уникално по своя характер освобождаване на хора, като проведохме в цялата страна сесии за адаптация и помощ при намиране на друга работа. Бих искал да добавя, че запазихме колкото е възможно повече колеги на работа в другите ни бизнес линии."

Според справка в ДАКСИ по последни данни социално осигурените служители в "БНП Париба лични финанси" към март 2014 г. са 2420, а здравно осигурените - са 2688 лица.

84

млн. лв. са приходите от лихви на "БНП Париба пърсънъл файненс" за 2013 г. Основните разходи са за персонал и обезценки. Чистата печалба е 32.6 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  kireto avatar :-?
  Кирето

  Хм, дали пък портфейла продаден от БНП Париба и купен от Изи не е във връзка с новоучреденият пенсионен фонд от купувача?

 • 2
  true_original avatar :-|
  true_original

  Няма Линда уведомят Комисията А защита на конкуренцията за концентрация на стопанска дейност. Контрол върху обособени части - тук онуй. Законът да се чете по честичко.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Книгите се завръщат

Книгите се завръщат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK