Телекомите се подготвиха за въздушна схватка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телекомите се подготвиха за въздушна схватка

Телекомите се подготвиха за въздушна схватка

Дефицитът на честоти за мобилните оператори ще донесе много милиони за бюджета, но и спорове за разпределението

Паулина Михайлова
21044 прочитания

© shutterstock


Представете си, че имате фирма - превозвач на пътници. Автобусите ви, иначе нови и модерни, са със стандартните размери - височина около 3.3 метра и широчина около 2.5 метра. Отваря се нова атрактивна линия и искате да пуснете редовен курс по нея. Е, да, обаче пътят е тунел с височина метър и половина и ширина два метра. Предлагате на държавата да махне тунела. А тя ви отговаря, че няма пари за това. И за вас остава вариантът вместо пет автобуса да купите например 40 ферарита и да си возите пътниците по един.

В подобна неизгодна ситуация в момента са попаднали мобилните оператори в България. Те надграждат и модернизират мрежите си, за да са готови за забавящия се в България, но сигурен в близко бъдеще голям ръст в трафика на данни и търсене на услуги от четвърто поколение. За да използват тези мрежи, са им необходими честоти. Свободни такива в най-подходящия обхват 800 MHz обаче няма. Има (частично) в 2.5-2.6 GHz - хипотезата с фераритата, понеже строежът на мрежи за там е скъп. А наличните в 1800 MHz - другият сравнително изгоден диапазон, са твърде малко. Логично, това, което се случва в момента, е, че операторите вкупом искат честотни ленти в 1800 MHz, а секторният регулатор е в горещия стол на вземащия решение. Освобождаването на обхвата 800 MHz е въпрос от компетенциите на правителството, а на него - дори когато го има - все не му е до това. При тази ситуация перспективата е ясна: ще има борба и може би наддаване между телекомите за малкото свободен ресурс в по-високия диапазон, а искрите между тях и регулатора за схемата на раздаване вече летят.

Затворената магистрала

Обхватите, в които принципно се изграждат мрежи за трето и четвърто поколение мобилни комуникации в Европа (UMTS и LTE), са 800 MHz и 1800 MHz, като на Стария континент вече стои темата за освобождаване на 700 MHz. В България обаче спектърът в 800 MHz все още не е "изчистен" от военните. През годините въпросът периодично се поставя и разглежда от съответните правителства, но исканията на отбранителното ведомство на парична сума, за да се изтеглят от този обхват, традиционно стопират добрите намерения. Официално обявявана от военните сума за това няма, но по неофициални данни настояванията варират между 200 и 365 млн. лв. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) многократно поставя темата за обсъждане. Управляващите обаче все имат по-непосредствени разходи и дела за вършене.

Така на мобилните оператори, за да развиват новата технология, която неизбежно трябва да въведат, им остават обхватите 2.5-2.6 GHz и 1800 MHz. Най-високият и най-скъп за оползотворяване ресурс беше предложен на телекомите, но те, обяснимо, не проявиха никакъв интерес. Впрочем той не че е освободен от НСО, която принципно го ползва. След наказателна процедура на ЕК срещу България държавата започна да отпуска пари на охранителната служба, но плащанията бяха спрени.

Така, напълно очаквано, се стигна до момента, в който операторите, не можейки да ползват "магистралата" в 800 MHz и не желаейки да влизат в тунела на 2.5 GHz, сега се сблъскват в последния останал капацитет на пътя в 1800 MHz.

Задръстване в последната лента

Към момента разпределението в 1800 MHz е ясно. Там ленти от 2х10 MHz имат "Мобилтел", "Глобул" и БТК. Ленти от 2х8 MHz имат "Макс Телеком" и "4Джи Ком". Първата компания междувременно купи още 2х2 MHz и така се изравни с трите големи телекома. Втората пък просто не плаща нито лиценза си за LTE мрежа, нито годишните такси за него, да не говорим да развива каквато и да било дейност. Зад офшорната регистрация на фирмата според източници на "Капитал" стоят бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров. Очевидно създадената с цел да се продаде компания не успя с втората част от плана - никой не пожела да я купи, а тя понастоящем дължи малко над 34 млн. лв. на КРС. Затова и регулаторът започна процедура да отнеме лиценза й. Това обаче ще отнеме доста време, а междувременно честотите й са блокирани. Последни, с 2х5 MHz са "Булсатком".

Това, което се случва сега, е, че "Мобилтел" и БТК официално поискаха по 2х5 MHz в обхвата 1800, "Глобул" се готви да пожелае 2х10 MHz, "Макс Телеком" потвърди, че има интерес за 2х5 MHz, а "Булсатком" със сигурност ще има нужда поне от 2х5 MHz. В същото време свободните честоти са всичко на всичко 2х18.4 - без да броим тези на "4Джи Ком", които не се знае кога ще могат да се ползват. В резултат КРС обяви процедура на обществена консултация за перспективите за използване на ресурса, в която като цяло заема позицията, че трябва да запази 2х5 MHz за "Булсатком", а всички други вероятно ще трябва да участват в търг за разпределение на останалите 2х13.4 MHz. Срокът, в който заинтересованите страни трябва да дадат становищата си, е 60 дни. Отсега обаче е ясно, че трите големи телекома не са много съгласни с този подход и най-вече с частта да се запазват ленти за "Булсатком". А подобни "разминавания" във вижданията на регулатора и операторите обикновено се трансформират в дълги съдебни дела.

Регулировчикът...

Принципно, веднъж взели лиценз и честотен ресурс, операторите получават добавъчен такъв, подавайки заявление в регулатора и плащайки по официалната му тарифа за честотите. Логиката пък е, грубо казано, каквато беше например при разпределението на "агнешките квоти" преди години - пръв подал, пръв взел. Стига да се плати. "Мобилтел" всъщност пръв подаде искане за 2х5 MHz в 1800. Последва го БТК за същия по размер ресурс. Първият получи отказ, вторият - нищо. Именно тогава КРС обяви процедурата по обществена консултация.

2х13.4

MHz в обхвата 1800 вероятно ще излязат на търг. Желанията са за поне 2х25.

"Към момента свободният радиочестотен ресурс в обхват 1800 MHz е 2х18.4 MHz, като съществуват различни възможности за неговото разпределение. При всички случаи обаче предоставянето му следва да бъде подчинено на основните цели на Закона за електронни съобщения (ЗЕС), а именно създаване на необходимите условия за насърчаване на конкуренцията и подпомагане развитието на пазара на електронни съобщения, като се стимулира ефикасното ползване, гарантира се ефективното управление на ограничените ресурси и се осигурява равнопоставено третиране на предприятията", пише в документа за консултацията на КРС. По-нататък регулаторът обръща внимание на четири факта. Първо - "Мобилтел", "Глобул" и БТК имат честоти в 900 MHz, 1800 MHz и 2 GHz, новонавлизащите на пазара "Булсатком" и "Макс Телеком" - само в 1800 MHz. Второ - няма свободни ленти в 900 MHz. Трето - съгласно една от европейските директиви, когато на определени предприятия не е предоставен спектър в обхват 900 MHz, "те биха могли да бъдат поставени в неизгодно положение по отношение на разходите и ефективността за разгръщането на мрежата". И четвърто - разгръщането на LTE мрежа е свързано с наличието на честотен ресурс от порядъка на 2х10 MHz, а дори 2х15 MHz. С тези четири факта КРС обосновава и позицията си: "С цел равнопоставено третиране на предприятията, в съответствие с принципите на ЗЕС, считаме за особено важно да се създадат условия всички участници на пазара на мобилни услуги да имат еквивалентен честотен ресурс от 2х10 MHz в обхват 1800 MHz. В тази връзка е добре да се предвидят 2х5 MHz за предприятието с най-малко предоставен спектър в обхват 1800 MHz ("Булсатком" - бел. ред.). КРС ще предостави така предвидения радиочестотен ресурс единствено при наличие на надлежно подадено заявление, но не по-късно от средата на 2015 г. и при спазване изискванията на ЗЕС". По-нататък регулаторът обяснява, че доколкото интересът за честоти е по-голям от оставащия свободен, "има основания да се стартира състезателна процедура за издаване на нови разрешения".

"Основно предизвикателство в момента е освобождаването на честотен ресурс в обхвата 800 MHz и 2.5-2.6 GHz, защото липсата му е спънка за развитие на мобилните комуникации от четвърто поколение в страната. В момента имаме и конкретен казус - за честоти в 1800 MHz имаме заявен от операторите ресурс повече от наличния свободен такъв. И пред нас стои предизвикателството да организираме честна и прозрачна процедура за разпределението му. Затова използвам случая още веднъж да бия тревога, че трябва да се предприемат мерки споменатите честоти да бъдат освободени", коментира председателят на КРС Веселин Божков.

...и блъсканицата

За момента, напълно обяснимо, мобилните оператори са предпазливи в коментарите си и пазят позициите си, докато ги изпратят в КРС.

"1800 MHz е един от обхватите, за които важи принципът на технологична неутралност. "Виваком" използва този спектър за предоставяне на класически GSM услуги. Наред с това са правени и тестове за 4G услуги от ново поколение (LTE). По принцип предоставяне на такива услуги е възможно и в друга честотна лента, която все още не е свободна у нас. Считаме, че подходът при разпределението на спектъра следва да е съобразен с реалните нужди на пазара, като се отчитат както търсенето на нови услуги от страна на абонатите, така и възможностите от допълнителни инвестиции от страна на операторите", казаха от БТК.

"Мобилтел" вече е една идея по-рязък. "Към момента в България единствено в 1800 MHz е възможно изграждане на LTE мрежи, тъй като спектърът в 800 MHz и 2600 MHz е зает от държавата и няма ясна перспектива кога ще бъде освободен. В тази връзка ние проявяваме интерес към спектъра в 1800 MHz. В средата на годината "Мобилтел" подаде искане за допълнителен ресурс в 1800 MHz, но КРС отказа, независимо от липсата на основания, според нас. Въпросът в момента е в съда и трябва да изчакаме произнасяне, което за съжаление ще забави плановете ни за инвестиции в LTE мрежа", отговориха от оператора.

Предпазливи засега са "Глобул". "Приветстваме решението на КРС да инициира обществени консултации във връзка с перспективите за ползване на свободния ресурс в радиочестотен обхват 1800 MHz и неговото ефективно разпределение. Тъй като е възможно свободният ресурс в обхват 1800 МНz да се окаже по-малко от заявения интерес, считаме, че са налице предпоставки за стартиране на състезателна процедура. С цел равнопоставено и пропорционално третиране на предприятията, в съответствие с принципите на ЗЕС, считаме за особено важно да се създадат условия всички участници на пазара на мобилни услуги да имат еквивалентен на развитието на мрежите им честотен ресурс в обхват 1800 MHz", пишат от оператора. Наскоро главният изпълнителен директор на "Глобул" Стайн Ерик Велан каза пред "Капитал", че операторът ще поиска 2х10 MHz в споменатия обхват, а очакваният от него подход е да се организира търг. "Със сигурност ще участваме в евентуален търг. Една LTE мрежа, за да предоставя качествена услуга, има нужда от 2х15 MHz", каза изпълнителният директор на "Макс Телеком" Питър Ковел. "Булсатком" също заяви готовност да усвои отредения му спектър. "Да, ще имаме необходимост от тези честоти и ще подадем заявление за получаването им", каза съсобственикът на компанията Пламен Генчев.

И пари, и зрелища

Така, изчисленията показват, че ако за "Булсатком" наистина останат заделени 2х5 MHz, за 2х13.4 MHz исканията са за общо минимум 2х25 MHz. Тоест при евентуален търг сумите ще са сериозни. По изчисленията на експерти на един от операторите лента от 2х5 MHz струва 9 млн. евро, и то по тарифата на КРС, действаща в момента. До колко ще наддават компаниите при едно наддаване - ще видим. Настроенията сред лагерите в момента са обясними. Едното тълкувание на внезапния общ интерес на телекомите към спектъра 1800 е, че искат да го усвоят, за да блокират новите си конкуренти в зародиш. Другото - че регулаторът брани новонавлизащите компании. Затова е и силно под въпрос, че становищата на операторите след 60 дни ще са толкова смирени. Показателно е, че разговорът с "Мобилтел" вече е в съда.

Каквото и да се случи обаче, историята е сигнал, че държавата по съвсем традиционен начин може да се сдобие с няколко десетки милиона евро, едновременно отваряйки пътя за навлизане на нови технологии. А тези милиони може да са повече, ако освен тясната лента в 1800 MHz тя обяви за отворена и магистралата в 800. Стига само да се преодолеят междуведомствените надцаквания.

Представете си, че имате фирма - превозвач на пътници. Автобусите ви, иначе нови и модерни, са със стандартните размери - височина около 3.3 метра и широчина около 2.5 метра. Отваря се нова атрактивна линия и искате да пуснете редовен курс по нея. Е, да, обаче пътят е тунел с височина метър и половина и ширина два метра. Предлагате на държавата да махне тунела. А тя ви отговаря, че няма пари за това. И за вас остава вариантът вместо пет автобуса да купите например 40 ферарита и да си возите пътниците по един.

В подобна неизгодна ситуация в момента са попаднали мобилните оператори в България. Те надграждат и модернизират мрежите си, за да са готови за забавящия се в България, но сигурен в близко бъдеще голям ръст в трафика на данни и търсене на услуги от четвърто поколение. За да използват тези мрежи, са им необходими честоти. Свободни такива в най-подходящия обхват 800 MHz обаче няма. Има (частично) в 2.5-2.6 GHz - хипотезата с фераритата, понеже строежът на мрежи за там е скъп. А наличните в 1800 MHz - другият сравнително изгоден диапазон, са твърде малко. Логично, това, което се случва в момента, е, че операторите вкупом искат честотни ленти в 1800 MHz, а секторният регулатор е в горещия стол на вземащия решение. Освобождаването на обхвата 800 MHz е въпрос от компетенциите на правителството, а на него - дори когато го има - все не му е до това. При тази ситуация перспективата е ясна: ще има борба и може би наддаване между телекомите за малкото свободен ресурс в по-високия диапазон, а искрите между тях и регулатора за схемата на раздаване вече летят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Преди това трябва да се модернизира армейската комуникационна система :-) а знаейки обема на поръчките и нрава на БГ политици и чиновници - не се очертава в идущите 36 месеца успешен финал :-)

 • 3
  diangello avatar :-|
  diangello

  Капитал има "уникалната" способност да натовари стилистично една тема до такава степен, че тя да ти доскучае и отегчи на втория абзац.

  На тази статия са й достатъчни 10 булета (максимум), съдържащи 1-2 изречения.

  Иначе... 3-те Големи го играят картелно срещу останалите Двама, осуетявайки намеренията им.
  Апропо, няма да с учудя Пеевски да се намеси в играта за 800-те МHz. Все пак в партията си имат един бивш комисар на КРС, който тази година изкопчи едни 60 млн. от Мтел за подновяване на лиценза.

 • 4
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Куха тема, изплувала като пълнеж.
  Изтъркаха се мантрите нещо.

 • 5
  qgp1407398004373952 avatar :-(
  Ivo Radoykov

  Нещо не ми стига началното, средното и виШото, за да разбера като кво се има навпредвиТ в таа статия, пълна с безумна енформация. Пия си млякото и си лягам.

 • 6
  korc avatar :-|
  Корки

  Ако искаме да ползваме възможностите на новите модели смартфони, освобождаването на 800МХц е наложително. А самото освобождаване може да даде тласък за развитие на военните комукации (дори за износ). Нека поне въднъж не сме последни в наложителните промени в областта на комуникациите.

 • 7
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  българската простотия си личи ,както във всички други области ,скоро проблемите няма да се разрешат ,особено ако зависят от държавни чиновници и български съд

 • 8
  ceco avatar :-|
  Цецо

  Което навява тъжни мисли за способностите на армията ни да комуникира със съюзниците. И за нивото и изобщо. Кога ли ще бракуваме варшавското желязо?

 • 9
  no_sense avatar :-P
  no_sense

  Глобул трябваше да си останат на Т-Мобайл, от две седмици давят пазара с четвъртото поколение и е много добро.

 • 10
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov

  Това че Пушкаров и ония кухар духат гаспачото е чудесна новина.

  Пак милиони искат - кога за летище, сега пък за 4г - айде довиждане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.